Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Абе ако имаш 2К примања дома, не значи дека треба да се расфрлаш. Знам луѓе кои земаат бајаги повеќе, па пак пазарат и во Стокомак.

Јас строго во Кам. Има додуша еден ајвар што многу го сакам, за него специјално одам до тинекс.

Ни 10% ги немаат тие примања.
Можда... Можда си во право, можда имам само погрешен впечаток.
Автоматски споено мислење:

Јас строго во Кам. Има додуша еден ајвар што многу го сакам, за него специјално одам до тинекс.
Па и јас пазарам во КАМ највеќе, најблиску ми е, ги знам веќе продавачите и за све одам во КАМ, тоа што нема во КАМ идев до Веро, ама сега го избегавам Веро и повеќе сум во Тинекс.

Колку примања имам јас, воопшто не е предмет на дискусија. Темата е колку примања се потребни за да имаме нормален пристоен живот. :pipi:

Ќе ми одговориш дали си имала визија, или ќутенката ќе ја напуштиш темата откако се истрча со визиите?

Нема потреба да бидеш негативна, јас сум негативен за двајцата. Нема ништо да ми промени, само сакам да земам пример од човек со визија за да научам нешто. Поттикнат од твојот светол визионерски пример, можеби и јас едно утро ќе имам илуминација која од корен ќе ми го смени животот и ќе почнам да млатам пари како вас визионерите, наместо празна слама на форумов.
Јас не сум негативна воопшто. Јас сум сосема задоволна од тоа што можам да си го дозволам со мојата плата. А ти како вработен во државно, имаш доволно време да си размислиш за твојата визија.

Седејќи со скрстени раце, на никого не му паѓа од небо. А кукањето никогаш не било продуктивно.

Да бе, затоа пола од овие членови што лафат овде се активни и на темата Најефтин супермаркет во Мк!
Веќе две години е страшно опаднат прометот и квалитетот на производите во ВЕРО. Не го зборам тоа како анализа за трговијата, него како рефлексија на тие 30%. Пред тоа не можеше да видиш месо постаро од два дена кај нив, сега нема посвежо од 2-3 дена. Ако имаш 2000 евра приход сигурно не купуваш од Стокомак. Во мојава струка тешко повеќе од 700-800 евра плата, има ама т’нко, тука се и сродните струки. Ок ИТ бега, ама не се некој процент што ќе ја надува статистика. Поголемиот процент што заработуваат повеќе и не трошат овде!
На темата пишав еднаш, меѓу 1500-2000 се некој оптимум. За жал новите поскапувања ја расипуваат оваа проценка!

Каква врска има тоа ако имаш над 2000 евра приходи месечно во семејството и пазарењето во Стокомак ? Да пазарам и во Стокомак и во Кам, да купувам облека и во ваикики ако ми се допаѓа нешто за парите, да пуштавме машина на ефтина струја кога сме во можност да се заштеди нешто така да ти нема врска ова. Па дури и во Германија можеш да видиш и многу побогати луѓе што возат постари голфови и слично а можат да си дозволат многу поскапи, од друга страна знам и доста луѓе кои видоа урда на qrот па почнаа да се лакомат бачила ќе отварале и не баш славно завршија поголемиот дел од нив со таа лакомштина :)

Ќе ми одговориш дали си имала визија, или ќутенката ќе ја напуштиш темата откако се истрча со визиите?
Да не постои некој тајмер, според кој треба точно во секунда да се одговори? :cautious:

Јас не сум негативна воопшто. Јас сум сосема задоволна од тоа што можам да си го дозволам со мојата плата. А ти како вработен во државно, имаш доволно време да си размислиш за твојата визија.

Седејќи со скрстени раце, на никого не му паѓа од небо. А кукањето никогаш не било продуктивно.

Чекај сега, ќе ме убиеш со логика. Не те прашав дали си задоволна со својата плата, туку дали си имала визија која ти овозможила да заработуваш поголеми пари. Нема ништо полесно од тоа да се напише на форумот, абе се што треба е визија и храброст, и парите почнуваат да врнат, или како што велеше мајка ми, седни на интернет, луѓето таму заработуваат големи пари. Јас седнав на интернет, големи пари не заработив, ниту визија добив.

Затоа подучи ме со својот пример, или признај дека муабетот со визиите е само муабет, да се тепа време и никому ништо.
Автоматски споено мислење:

Да не постои некој тајмер, според кој треба точно во секунда да се одговори? :cautious:

Никако, ама ако си имала такво просветлувачко искуство како визија, сигурно до детал се сеќаваш на тој настан. Сподели, не биди скржава. Можеби еден ден и јас ќе стигнам да пазарам во Веро со твоја помош.

Таквите работни места по некоја филозофија треба да се „привремени“, т.е додека бараш поасална работа, или додека си студент.
Не постои држава во светот каде што овие места имаат добра плата, генерално се минималец, или нешто ситно над минималец.

Ова веќе е реалност во многу маркети во Австралија. Во Coles (нивно Vero) најоголемиот објект во центар што им е, има само 4 регуларни каси и 52 self-serving каде сам си ги куцаш производите. Наместо да плаќаат 20-30 персонал имаат само 8, по 4 на реугуларните каси и 4 ги покриваат мониторингот на останатите 52. Дури и Aldi почна со воведување на вакви каси пошто на големо ги крати трошоците за плати.
Работа како продавач(ка) нема никаква иднина, прашање на време кога и во Мк ќе дојде трендот.

Ова веќе е реалност во многу маркети во Австралија. Во Coles (нивно Vero) најоголемиот објект во центар што им е, има само 4 регуларни каси и 52 self-serving каде сам си ги куцаш производите. Наместо да плаќаат 20-30 персонал имаат само 8, по 4 на реугуларните каси и 4 ги покриваат мониторингот на останатите 52. Дури и Aldi почна со воведување на вакви каси пошто на големо ги крати трошоците за плати.
Работа како продавач(ка) нема никаква иднина, прашање на време кога и во Мк ќе дојде трендот.

И со кого тогаш тетките што пазарат ќе се караат за 4 денари кусур и ќе се жалат дека се е скапо?

Јас немам некоја бројка како праг за пристојни/непристојни примања, ама еве низ пример нешто.

Додека студирав, беше познато дека месечната плата на еден универзитетски професор во државава се движи меѓу 700-800 евра. Според стандардите на темава за пристоен живот на едно семејство, месечните примања треба да се движат во опсегот од 2000 до 2500 евра. Испаѓа дека брачен пар во оваа држава каде и двајцата работат како универзитетски професори, и заработуваат да речеме вкупно 1500 евра, живеат на праг на сиромаштија.

Што знам што да кажам, мислам дека ниту најснобовите меѓу нас не ги доживуваат така...

Јас немам некоја бројка како праг за пристојни/непристојни примања, ама еве низ пример нешто.

Додека студирав, беше познато дека месечната плата на еден универзитетски професор во државава се движи меѓу 700-800 евра. Според стандардите на темава за пристоен живот на едно семејство, месечните примања треба да се движат во опсегот од 2000 до 2500 евра. Испаѓа дека брачен пар во оваа држава каде и двајцата работат како универзитетски професори, и заработуваат да речеме вкупно 1500 евра, живеат на праг на сиромаштија.

Што знам што да кажам, мислам дека ниту најснобовите меѓу нас не ги доживуваат така...

Всушност, живеат под прагот на сиромаштија, пошто еден лик напиша дека 2000 евра се доволни само за преживување.

Чекај сега, ќе ме убиеш со логика. Не те прашав дали си задоволна со својата плата, туку дали си имала визија која ти овозможила да заработуваш поголеми пари. Нема ништо полесно од тоа да се напише на форумот, абе се што треба е визија и храброст, и парите почнуваат да врнат, или како што велеше мајка ми, седни на интернет, луѓето таму заработуваат големи пари. Јас седнав на интернет, големи пари не заработив, ниту визија добив.

Затоа подучи ме со својот пример, или признај дека муабетот со визиите е само муабет, да се тепа време и никому ништо.
Да, веќе објаснив. Сум имала и визија и храброст, од една работа да дадам отказ и да одам на друга, која ги задоволува моите финансиски потреби. Таа визија ми овозможила да заработувам повеќе пари. Едната работа ми даваше сигурност, без можност за да напредувам. Да тапкам во место и да седам со скрстени раце, да чекам пензија. Кога ставив се на кантар, повеќе од јасно ми беше дека е време да ги искористам можностите. И не погрешив. Друго нешто? Извод од банка?

Никаде не реков дека парите почнуваат да врнат. Трнлив е патот и не е послан со ружи. Ножот има две острици. Ама без идеја и желба за напредок во кариерата, подалеку од минималец не се стигнува. А минималецот секако дека не ги задоволува основните потреби, а камо ли пристојност.
Имаш жени што работат во штипските конфекции за 10,000 денари. Тоа е испод секое човечко достоинство. Зарем треба да се задоволат со толку? НЕ, секоја треба да си го цени трудот и да не прифаќа работа, која нема да биде платена според трудот кој го вложува.
Зарем сите треба да работат во ИТ за да земаат големи плати? НЕ. Постојат бизниси кои се доста профитабилни, ама не секој има МУДА.

Затоа 90% од професорите зимаат мито или имаат др бизнис на страна, бонус е учество во комисии и секако статус привилегии што ги имаат како такви

Забораваш дека многу професии не живеат само од официјалните плати. Меѓу нив и универзитетските професори.

Да, веќе објаснив. Сум имала и визија и храброст, од една работа да дадам отказ и да одам на друга, која ги задоволува моите финансиски потреби. Таа визија ми овозможила да заработувам повеќе пари. Едната работа ми даваше сигурност, без можност за да напредувам. Да тапкам во место и да седам со скрстени раце, да чекам пензија. Кога ставив се на кантар, повеќе од јасно ми беше дека е време да ги искористам можностите. И не погрешив. Друго нешто? Извод од банка?

Никаде не реков дека парите почнуваат да врнат. Трнлив е патот и не е послан со ружи. Ножот има две острици. Ама без идеја и желба за напредок во кариерата, подалеку од минималец не се стигнува. А минималецот секако дека не ги задоволува основните потреби, а камо ли пристојност.
Имаш жени што работат во штипските конфекции за 10,000 денари. Тоа е испод секое човечко достоинство. Зарем треба да се задоволат со толку? НЕ, секоја треба да си го цени трудот и да не прифаќа работа, која нема да биде платена според трудот кој го вложува.
Зарем сите треба да работат во ИТ за да земаат големи плати? НЕ. Постојат бизниси кои се доста профитабилни, ама не секој има МУДА.

Значи твојата визија се состоеше во тоа да напуштиш една работа во која си била само вработена, а не газдарица, за потоа да бидеш повторно само вработена, а не газдарица како од приказната со шивачката, но со повисока плата?

Види, не е ова кој знае каква визија, јас мислев илуминација си имала како Рембо. Ништо, ќе си останам цел живот да пазарам во кам, no Vero for me.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom