Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување

Извини, згрешив. Освен што сум релативно сиромав, не сум ни кој знае колку писмен. :(

Плус, току време се немам напиено еспресо, што ставам к за да звучи како екс, минато. Експресо.

Последно уредено:
Јас сум сиромав, бурек јадам еднаш неделата, а кафето си го пијам дома. Сериозно. Подобро нескафе дома, отколку некое кисело експресо за 100 денари да му го платам на некој кој мисли дека е фраер затоа што држи кафич. Не се заебавам. Закуска, не знам што тоа воопшто значи?
За повеќето од Македонија е така како што викаш. Што не значи дека е ок. Јас сум сите да имаат ова што го проектираме, па кој сака Занзибар, кој сака берза.

Pa ne pisav kafe za vo kafic, tuku doma i pak kosta 10-20 denari zavisi sto kako pies. I espreso e ne eKspreso

Drugo pak eve ti pisuvas "siromav sum" znaci praime muabet za pristoen zivot ne prezivuvanje. Ne sum imal i jas sekogas po 2 evra i povekje za pojadok nitu pak za drugi obroci dovolno se da kupam sto sakam, ama znam kade sum bil i deka toa ne bilo dostoinstveno nitu pak dovolno ama ne glorificiram siromastija kako nekoi

Не е глорификација на сиромаштија ако некој ви каже дека реалноста ви се потсмева на работите што ги пишувате. Темата е колку пари се потребни за пристоен живот во Македонија, не како Мали Џокица замишља живот.

Малку е и ова што ви го прават политичарите, да сум на нивно место ваквите ќе ве оставам на 200 евра плата во 2022, ќе ви затворам граници да не може да излегувате од тука, ќе ви укинам тв/нет и така џабе ги имате, и крцкајте си ;)

sto e zelba za poise, burek jogurt i kafe?
U picku mater, mislis za losos i bademovo mleko zborime.
Mislam deka e razlicno od covek do covek i sea vi e cudno koj sto gleda kako pristoen zivot.

Ja primer do pred godina voopsto ne pojaduvav bidejki ne mozev da jadam nasabajle. Od koa pocnav da idam u teretana , nasabajle jadam porcija oats i pijam shake sho kostaat malku pari dnevno. Za rucek koga kako, nekogas jadam, nekogas ne. Koga sum zafaten na rabota obicno ne mislam na jadenje i ne sakam da kupuvam fast food ili slicno. U princip ova e vaka bidejki ne sum baziran na edno mesto i me mrzi da nosam hrana so mene ili da baram lokalni prodavnici, sendvicari itn. Ako nosam hrana letno vreme ke treba i frizider da nosam i radi ova ic ne se zamaram. Voedno i izbegavam da jadam leb. I voa ne e od sto ne mozam da si dozvolam tuku jas preferiram taka.

Za nekoj moevo nema da bide pristoen zivot, ali za mene e super bidejki sum naviknat i taka po mi odgovara.

Извини, згрешив. Освен што сум релативно сиромав, не сум ни кој знае колку писмен. :(

Плус, току време се немам напиено еспресо, што ставам к за да звучи како екс, минато. Експресо.
Па и не си далеку од точниот назив, кај нас треба да е Експресо, ама ете се усвојува оригиналниот италијански назив! Инаку името му е од брзо, експрес! Среќа што кај нас кавијарот не е уобчаена работа, ќе се обесат некои кога ќе треба икра да го пишуваат!

Ovoj Lihtenstajn e garant nekoj nov profil na Stavro, se ima registrirano pak na forumov i namerno vaka pisuva da ne go primetime deka e on

Mislam deka e razlicno od covek do covek i sea vi e cudno koj sto gleda kako pristoen zivot.

Ja primer do pred godina voopsto ne pojaduvav bidejki ne mozev da jadam nasabajle. Od koa pocnav da idam u teretana , nasabajle jadam porcija oats i pijam shake sho kostaat malku pari dnevno. Za rucek koga kako, nekogas jadam, nekogas ne. Koga sum zafaten na rabota obicno ne mislam na jadenje i ne sakam da kupuvam fast food ili slicno. U princip ova e vaka bidejki ne sum baziran na edno mesto i me mrzi da nosam hrana so mene ili da baram lokalni prodavnici, sendvicari itn. Ako nosam hrana letno vreme ke treba i frizider da nosam i radi ova ic ne se zamaram. Voedno i izbegavam da jadam leb. I voa ne e od sto ne mozam da si dozvolam tuku jas preferiram taka.

Za nekoj moevo nema da bide pristoen zivot, ali za mene e super bidejki sum naviknat i taka po mi odgovara.
Абе и ова не е под 100ка.
Овесот е најефтин во математиката под 10 денари, протеинот е 50+ денари по дозерка, ако ги јадеш со млеко гратис уште 10тина денари + кафе дури и дома е пак 10тина денари, пак доаѓаме на 100ка, 30 денови се пак 50 евра.
Пак со 200 евра нема како да помине фамилија.

Не е поентата со @Liechtenstein дефиниција за пристојност, туку што он не прифаќа проекција бидејќи го кочи реалноста. Ок, може и да не излеземе никад од оваа беда и незначи тоа дека треба да се убиеме. Но можеме да кажеме што е пристојност, поготово ако тоа веќе го има во некои држави.

Не е поентата со @Liechtenstein дефиниција за пристојност, туку што он не прифаќа проекција бидејќи го кочи реалноста. Ок, може и да не излеземе никад од оваа беда и незначи тоа дека треба да се убиеме. Но можеме да кажеме што е пристојност, поготово ако тоа веќе го има во некои држави.

Мислиш дека е нормално (по дефиницијата за пристоен живот) секој член на едно семејство до ручекот да има конзумирано бурек, пола кило јогурт, кафе и закуска?

Сериозно, колку и да звучи смешно ова, ајде малку сериозно околу оваа реченица? Кој се храни на овој начин, и колку е ова пристоен живот, а не изведување?
Автоматски споено мислење:

Не е поентата со @Liechtenstein дефиниција за пристојност, туку што он не прифаќа проекција бидејќи го кочи реалноста.

Проекција е друго име за фантазија. Не ве прави подобри луѓе ако имате фантазии, ве прави фантазери.

Но можеме да кажеме што е пристојност, поготово ако тоа веќе го има во некои држави.
Што е пристојност? Од каде е еталонот?
Еве јас за себе, пар жената пензионер(домаќинка) јас сеуште работам! Живеалиште имаме! Додека не беше ограничувањето со Ковидов одевме еднаш на одмор, едно до две кратки патувања по Европа 800-1000 евра беа доволни. Сега пак не паѓаме под 800 пошто за овие две години и многу работи поскапеа.
Заклучок, четиричлено семејство, тешко дека под 1200-1500 може пристојно да живее. Е арно ама има фази од животот кога што треба да се прави. И на запад не патуваат исто пензионерите и тие со мали деца. Ние овде сакаме ем да сме млади ем да ја имаме комоцијата на германски пензионер, неш......!

Мислиш дека е нормално (по дефиницијата за пристоен живот) секој член на едно семејство до ручекот да има конзумирано бурек, пола кило јогурт, кафе и закуска?

Сериозно, колку и да звучи смешно ова, ајде малку сериозно околу оваа реченица? Кој се храни на овој начин, и колку е ова пристоен живот, а не изведување?

Проекција е друго име за фантазија. Не ве прави подобри луѓе ако имате фантазии, ве прави фантазери.
Замисли Пољаците да викаа така…

Што е пристојност? Од каде е еталонот?
Еве јас за себе, пар жената пензионер(домаќинка) јас сеуште работам! Живеалиште имаме! Додека не беше ограничувањето со Ковидов одевме еднаш на одмор, едно до две кратки патувања по Европа 800-1000 евра беа доволни. Сега пак не паѓаме под 800 пошто за овие две години и многу работи поскапеа.
Заклучок, четиричлено семејство, тешко дека под 1200-1500 може пристојно да живее. Е арно ама има фази од животот кога што треба да се прави. И на запад не патуваат исто пензионерите и тие со мали деца. Ние овде сакаме ем да сме млади ем да ја имаме комоцијата на германски пензионер, неш......!
Можеш да шеташ и со мали деца, или можеш викендица да си купиш или можеш што сакаш кога ќе имаш избор.

Абе и ова не е под 100ка.
Овесот е најефтин во математиката под 10 денари, протеинот е 50+ денари по дозерка, ако ги јадеш со млеко гратис уште 10тина денари + кафе дури и дома е пак 10тина денари, пак доаѓаме на 100ка, 30 денови се пак 50 евра.
Пак со 200 евра нема како да помине фамилија.
Ne znam ceni u mk druze, kaj mene ispagja okolu 10den oats zaedno so mleko. Protein shake(whey) okolu 36den so creatine valjda okolu 45den ke bide. Kafe ne pijam :P. Znaci ja so 55den eve staj go 60den pominuvam za pojadok. Za toa rekov za sekoj ke bide razlicno a i nekoj ke go smeta ova za pristoen zivot, drug ne.

Nekoj za pristoen zivot ke racuna 100ce za pojadok na den , drug 150den, zavisno koj sto jade. Nekoj pristoen zivot mu e da jade kevapi i rebra za rucek, drug grav mandza. Zatoa i se ogromnive varijacii na temava od 600evra pa do 4000evra za pristoen zivot :D.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom