Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Нормално. Секој работи за да си дозволи некои задоволства, со тоа се согласувам потполно.
Но тема на дискусија е пристоен живот, и пошо веќе почнаа да се дискутираат конкретни ставки и бројки, сакав да направам компарација на начинот на размислување и очекувањата на луѓето тука и во МК.
Пошо веќе се тргна со споредба со западните земји, мислам дека многумина на темата како пример за пристоен живот ја земаа некоја нивна идеја за тоа како изгледа животот надвор од МК. Реалноста е многу поразлична, тоа сакав да го доловам.
Јас незнам што е проблемот во 2000-2500 евра месечно за 4 члено семејство?
Многу ли е да посакуваме во Македонија да се зима просек плата од 1000-1200 евра? Големи апетити се тоа? Тоа е нешто што веќе го имаат источно-европските земји. Тоа што во западните земји според тебе размислуваат поскромно, а веќе го имаат тоа што го проектираме и повеќе, значи дека не заслужуваме таков стандард? Можеби кога би го имале тоа би размислувале поинаку. Вака во сиромаштијата си праиме филмови.

Знаеш ми звучи малце лицемерно, човек што избегал од немаштијата тука, да држи предавања како доста ни е тоа што го имаме. И да не убедува дека убава ни е бедата.

Мене не ми е толку до излегување по кафани, ама на пример сакам скуба дајвинг, а просечен човек на запад може да си го приушти тоа.

Последно уредено:
Па не би рекол, еве јас сум нон стоп во комуникација со човек од Германија што живее вака, а во мој круг имам вакви и во Македонија.
Никој од нив не се декларира дека е богат, а и не се, бидејќи богати заработуваат минимум двојно повеќе од ова.

Јас сум во секојдневна комуникација со Германци (не наши) од Швајцарија, едниот е CTO, другиот е solution architect. Ниту двајцата не поседуваат своја недвижнина.

Познавам наш кој праи некаде околу 100000 долари годишно во LA. Вози Пасат на старо и живее во студио (еднособен стан).

Познавам наш кој праи некаде околу 100000 долари годишно во LA. Вози Пасат на старо и живее во студио (еднособен стан).
Иконом

Познавам ЕДЕН Македонец, кој прави 10К месечно и има 3 стана и еден дуќан. Тоа ништо не кажува.

Од толку многу време во транзиција ние сме заборавиле како треба да се живее, иначе ова ти што го зборуваш го имале у Југославија осумдесетите. Јас како дете сум одел два пати на одмор, сум јадел и пиел што сакам а у меѓу време стариот заработил доволно пари за да поминеме 10 год. транзиција средно и факултет до негде каде скоро и да немал заработувачка за основни работи. 95 ја се возев во Опел кадет за да негде 2000 и некоја се вратам на југо, кое не сум имал пари ни да го регистрирам.
Памтам како дете сум вадел од купче пари, буквално колку ми требало...како сега да вадам илјадарка на неколку дена, а сум бил копиљ.
Мене овие ју носталгичните муабети малку ме напињаат. Кај сте шетале на одмор? Во Југославија? Тоа е исто ко да кажиш бев до Охрид на викенд.
Ама тоа е она комунистичкото, ќути има и полошо.

Можеби се живеело добро извесен период, но последиците од таквото живеење денес сите ги трпиме.

Јас сум во секојдневна комуникација со Германци (не наши) од Швајцарија, едниот е CTO, другиот е solution architect. Ниту двајцата не поседуваат своја недвижнина.

Не ти ја разбирам поентата, сакаш да ме убедиш дека со една плата од ИТ тие се средна класа?
Слабо го разбираш капитализмот ако мислиш дека со една плата ќе бидеш средна класа :)
Со една плата само ако си газда на фирма (мин. 10-20 вработени), на секој вработен ќе вадиш по 20-30% нето заработка, плус ќе си работиш и ти, една плата од тебе, 1-2 плати процент од вработените ;)

Не живеам во ЛА за да ти правам математика, ниту имам контакт со тој дел од светот, ама поздрави го тој нашиот да си земе невеста што ќе прави исто како него 100к, или приближно, и со 200к ќе живеат и појако од ова ;)
И ако е сам таман му е еднособен стан, 100м2 ги зборуваме за фамилија.

Не ти ја разбирам поентата, сакаш да ме убедиш дека со една плата од ИТ тие се средна класа?
Слабо го разбираш капитализмот ако мислиш дека со една плата ќе бидеш средна класа :)
Со една плата само ако си газда на фирма (мин. 10-20 вработени), на секој вработен ќе вадиш по 20-30% нето заработка, плус ќе си работиш и ти, една плата од тебе, 1-2 плати процент од вработените ;)

Не живеам во ЛА за да ти правам математика, ниту имам контакт со тој дел од светот, ама поздрави го тој нашиот да си земе невеста што ќе прави исто како него 100к, или приближно, и со 200к ќе живеат и појако од ова ;)
И ако е сам таман му е еднособен стан, 100м2 ги зборуваме за фамилија.

Ја мислам темава треба да се преименува во - Како мали Џокица замишља свет? Разгледај ги кириите во ЛА и ќе сфатиш и зошто толку многу бездомници имаат.

Мене овие ју носталгичните муабети малку ме напињаат. Кај сте шетале на одмор? Во Југославија? Тоа е исто ко да кажиш бев до Охрид на викенд.
Ама тоа е она комунистичкото, ќути има и полошо.

Можеби се живеело добро извесен период, но последиците од таквото живеење денес сите ги трпиме.
Не го фалам тоа време, ама еве да набројам...три пати Грција, три пати Бугарија, Јадран може 5 пати и Охрид неколку пати и тоа до средно. Стариот работеше како коњ, по 13 саати и јаче секој ден....ама сме имале стварно....сум се осеќал богат. Не сум јас Ју-носталгичар, ама фала богу сум имал перфектно детство.
Сега е уште подобро, ама на начин како што јас ќе работам....ќе наплатам x100 за секој ден нервоза у тоа црно време 90-ти и почеток на 2000-дита.

• Хаха
Reactions: wot
Не го фалам тоа време, ама еве да набројам...три пати Грција, три пати Бугарија, Јадран може 5 пати и Охрид неколку пати и тоа до средно. Стариот работеше како коњ, по 13 саати и јаче секој ден....ама сме имале стварно....сум се осеќал богат. Не сум јас Ју-носталгичар, ама фала богу сум имал перфектно детство.
Сега е уште подобро, ама на начин како што јас ќе работам....ќе наплатам x100 за секој ден нервоза у тоа црно време 90-ти и почеток на 2000-дита.
Извини, не зборам за твоето детство. Можеби малку неумесно ти искоментирав. Во комуникација со татко ми и брат ми, често пати наидувам на вакви дискусии.
Во поглед на шетањето, не е ништо плус тоа што сте го имале во Југославија, само заради тоа што сте шетале во рамките на својата држава. Или до Лептокарија, Благоевград, Ќустендил. Просечно семејство, може да си ги приушти овие патувања и без ју пасошот.

Единствената предност ви била тоа што немало сиромаштија, повеќето ја сочинувале таа работничка средна класа. Ама од каде се финансирало сето тоа? Пак од кредити и задолженија.

Ја мислам темава треба да се преименува во - Како мали Џокица замишља свет? Разгледај ги кириите во ЛА и ќе сфатиш и зошто толку многу бездомници имаат.
Не влегувај толку емотивно на работите, само дискутираме што е потребно за да се живее сонот на средната класа (жена, деца, кола, куќа, одмор, викендица, куче). Упс, заборавив во пресметките погоре викендица, ако туриме и таков трошок кај ни е крајот.

Кириите таму се за луѓе, соодветно на нивната социјална класа, затоа се и платите какви што се.
Две плати биле, и ќе бидат потребни за да бидеш во средна класа. И @Ingvar тоа што го пиша за Југославија било возможно само со две убави плати.
Е една разлика е што во тоа време немало приватно стопанство, па била различна категоризацијата на богати и средна класа, т.е во тоа време директори биле богати, а инженери средна класа, а сега ни директори ни инженери се богати, туку се средна класа, а богати се тие со наследства, или добро разработени бизниси.

Сега и во мкд не си богат ако си програмер што зема 2000 евра плата, или газда на бутик што вади 3000 евра, и е малку побогат од тебе, ама и двајцата горе-доле ќе бидете висока средна класа, а секогаш ќе има друг со поголем бизнис/наследство и имоти кој ќе заработува неколку пати повеќе од вас, е да тој ќе биде богат.

Сега и во мкд не си богат ако си програмер што зема 2000 евра плата, или газда на бутик што вади 3000 евра, и е малку побогат од тебе, ама и двајцата горе-доле ќе бидете висока средна класа, а секогаш ќе има друг со поголем бизнис/наследство и имоти кој ќе заработува неколку пати повеќе од вас, е да тој ќе биде богат.
Кај нас најбољи инвестиција ти е бавење со политика, и кога ќе видиш дека се се распаѓа околу нас не треба никого да го боли таквото за некој морал и етика....напротив.
Автоматски споено мислење:

Извини, не зборам за твоето детство. Можеби малку неумесно ти искоментирав. Во комуникација со татко ми и брат ми, често пати наидувам на вакви дискусии.
Во поглед на шетањето, не е ништо плус тоа што сте го имале во Југославија, само заради тоа што сте шетале во рамките на својата држава. Или до Лептокарија, Благоевград, Ќустендил. Просечно семејство, може да си ги приушти овие патувања и без ју пасошот.

Единствената предност ви била тоа што немало сиромаштија, повеќето ја сочинувале таа работничка средна класа. Ама од каде се финансирало сето тоа? Пак од кредити и задолженија.
Стариот зимаше 1000 марки плата и плус по дома работеше, ние сме трошеле по 1500 марки на одмор да речеме Грција тоа време, зборам со се гардероба што ќе сме купеле. Со пуна кола сме се враќале, добро се сеќам. Ако направам споредба 1000 марки тогаш се како негде 3000 евра сега.
Не сум носталгичар, и тој систем бил на раб на распаѓање тоа време, ама не сме ништо бољи и сега со по преку 8000 евра државен долг по глава на жител по некоја моја слободна проценка, затоа што тој завод за сстатистика служи само за штелање цифри.

Последно уредено:
Не влегувај толку емотивно на работите, само дискутираме што е потребно за да се живее сонот на средната класа (жена, деца, кола, куќа, одмор, викендица, куче). Упс, заборавив во пресметките погоре викендица, ако туриме и таков трошок кај ни е крајот.

Кириите таму се за луѓе, соодветно на нивната социјална класа, затоа се и платите какви што се.
Две плати биле, и ќе бидат потребни за да бидеш во средна класа. И @Ingvar тоа што го пиша за Југославија било возможно само со две убави плати.
Е една разлика е што во тоа време немало приватно стопанство, па била различна категоризацијата на богати и средна класа, т.е во тоа време директори биле богати, а инженери средна класа, а сега ни директори ни инженери се богати, туку се средна класа, а богати се тие со наследства, или добро разработени бизниси.

Ај вака. Не знам зошто сите мислите дека јас сум против тоа да сите имаме куќи/станови од 100 + квадрати. Ама тоа да го ставиш ко услов дека си средна класа во Скопје е малку претерано. Претерано е и за во ЛА, за во Колорадо можеби не е.

И во однос на тие две плати, замисли имаш две деца, а и таткото и мајката се на работа од 8 до 8. Лесно е да си планираш и да си праиш проекции, во реалноста есапот секогаш поинаку излегува.

Ај вака. Не знам зошто сите мислите дека јас сум против тоа да сите имаме куќи/станови од 100 + квадрати. Ама тоа да го ставиш ко услов дека си средна класа во Скопје е малку претерано. Претерано е и за во ЛА, за во Колорадо можеби не е.

И во однос на тие две плати, замисли имаш две деца, а и таткото и мајката се на работа од 8 до 8. Лесно е да си планираш и да си праиш проекции, во реалноста есапот секогаш поинаку излегува.

Дури и примерот што го кажуваш со типот кој зема 100К во ЛА иако живее скромно и вози стар пасат и живее во еднособен стан. Генерално он има повеќе можности одколку ние би имале тука со 2.5 К месечно по фамилија. Има избор и избрал да живее скромно, од нему познати причини. Да реши да живее поинаку без проблем ќе се смени тоа.

Не е муабетот дали мора да имаме куќа и стан, дали мора да шетаме или не, дали мора да излагаме по кафани или не, дали мора да идеме по одмори или не. Муабетот е да ги имаме истите можности како што ги имаат Пољаците на пример.

Ете ти имаш мислење дека не треба да имаш недвижнини, ок е, немај недвижнина, никој не те тера да имаш. Зошто тоа по автоматизам значи дека сите треба да размислуваат како тебе. Некој едноставно се осеќа сигурно да има недвижнина. Таква традиција има на Балканот.

2.5 месечно по фамилија е 1.2К месечна плата. Не е тоа летање во облаци ... нема луксуз тука. Све тоа опфаќа она што просечен Македонец го сака, според мајндсетот и едноставно да го направи тоа без да се устручава. Нема тука претерување.

Последно уредено:
Ама од каде се финансирало сето тоа? Пак од кредити и задолженија.

За разлика од сега? Сега администрацијата се финансира од реалниот сектор, или се трупаат кредити наголемо?

Небитно е дали ќе плаќаш рата за станот, дали ќе можеш да плаќаш кирија за толкав објект, али јбг реалноста е дека тоа е средна класа, разликата е што во Колорадо ќе биде средна со 100ка, во ЛА ќе биде средна со 150 поради поскапите оперативни трошоци. Исто како што во Скопје средна ќе си со 2000ки, во Делчево со 1600.

Да, децата ќе си бидат во градинка, едната плата ќе ви ги покрива: кирија, градинка за деца, оперативни трошоци за дома, другата за останатите трошоци.

И во мкд е така, ако си цел ден на работа и имаш две деца, ќе си бараш да ги чуваат во приватна градинка, или дадилка дома.
За дадилка дома, во Скопје, еве колешка ја плаќа 24 денари месечно, па тури есап колку ќе ти требаат за да живееш без проблем.

Дури и примерот што го кажуваш со типот кој зема 100К во ЛА иако живее скромно и вози стар пасат и живее во еднособен стан. Генерално он има повеќе можности одколку ние би имале тука со 2.5 К месечно по фамилија. Има избор и избрал да живее скромно, од нему познати причини. Да реши да живее поинаку без проблем ќе се смени тоа.

Не е муабетот дали мора да имаме куќа и стан, дали мора да шетаме или не, дали мора да излагаме по кафани или не, дали мора да идеме по одмори или не. Муабетот е да ги имаме истите можности како што ги имаат Пољаците на пример.

Ете ти имаш мислење дека не треба да имаш недвижнини, ок е, немај недвижнина, никој не те тера да имаш. Зошто тоа по автоматизам значи дека сите треба да размислуваат како тебе. Некој едноставно се осеќа сигурно да има недвижнина. Таква традиција има на Балканот.

2.5 месечно по фамилија е 1.2К месечна плата. Не е тоа летање во облаци ... нема луксуз тука.

Ми го извртуваш постот, не реков такво нешто дека не сакам да поседувам или не поседувам недвижнини. Не сакам да земам кредити за недвижнини и гледам во кеш да плаќам. Се надоврзав на @Lester Freamon во однос на имотот од околу 100 квадрата (претпоставувам за Скопје збореше), па ај и за нова кола од 15К - 20К дека треба да биде стандард за средна класа во моментов. Праиме муабет за држава ко нашата каде имаш општа тепачка за секој попуст во Стокомак и Кам. Можеби еден ден и ќе биде, барем кога станува збор за колите и платите, ете денес имаме просек од 500 евра плата, пред 5 - 6 години тоа не беше така.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom