- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.441
- Поени од реакции
- 26.736
Пералната е уклучена на посилно таму.Едноставно начинот на размислување на луѓето е поинаков.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Пералната е уклучена на посилно таму.Едноставно начинот на размислување на луѓето е поинаков.
На кафе? Дома? Во парк, на прошетка?
Не е муабетот дали може да си приушти, со заеднички приход од 5000 еур може секоја вечер да вечера во ресторан ако сака. Прашањето е дали мора. Е сеа некако добивам впечаток дека ние како нација сакаме да уживаме во моментот па за понатака ќе се снајдеме. Гурмани сме, боеми. Да се истера кафана па за штедење ќе видиме. Да се оди на викенд па следниот месец ќе се скрати од нешто друго. Со ваков начин на размислување и 10к месечно не ти стигаат.
Не сме скромни. Една прослава за детски роденден кошта повеќе во МК него тука. Пошо се изнајмуваат игротеки, се прават декорации, се вика музика. Тука слават во парк со хот дог. Со тие плати што ги имаат тука може роденденот да го организира во изнајмен замок, ама ете. И сега според мислењата на темава испаѓа дека тоа не е пристоен живот. Едноставно начинот на размислување на луѓето е поинаков. И сеа некој ќе рече ама тие не уживаат во животот, да ти се плукнам во таквиот живот.
Али насловот на темата е конкретно за Македонија, па може и навистина на еден Македонец за да има пристоен живот му се потребни 2500 еур со вакво темпо како што се дава на темава.![]()
Gi imas grupirano mesecnite troskovi so nekoi sho se plakaat ednas godisno, ili sezonski trosoci.Не е како го разбираш, туку што навистина претставува, генерално тоа е класичната средна класа.
Симплифицирано, задоволување на сите потреби: разновидна исхрана, 2 одмори во годината во просечен смештај со храна, пристоен простор за живеење (ако си со 2 деца, тоа се 2 соби за децата + кујна + спална + дневна + тераси ако е стан, или дворче ако е куќа, грубо 100тина м2), просек возило (на моментални цени за ново возило тоа е околу 15-20к евра), тековни просечни гаџети од електроника (тековно лаптопи, телефони), просечно школо/факултет за децата, просечна гардероба (не извикани брендови), курсеви/спортски активности за децата и за возрасните.
Јас никогаш не излегувам на јадење имаме правило за тоа во друштво само пиење и тоа по 1-2 пијачки така рекоа и мене ми одговара. Без начукување и јадење. А дечките се супер, паметни, смирени и информирани.И јас се согласувам дека со материјалниве ствари не сме скромни ко нација. Што за детски родендени, што за секакви прослави, матури, па и свадбиве мене ми се ту мач.
И јас реално, радо ќе шетнам во парк со кафе и ќе збориме, неголи да ме седнеш во кафана со чад да седам три саати.
Ама пак, не значи дека ако не сакаш да трошиш за такви ствари, нејќеш да го искористиш тоа што ти е одвишок после сметки и елементарни ствари, на работи битни за тебе. Дали за здравје, дали за хоби, дали за шетање, итн.
Нормално. Секој работи за да си дозволи некои задоволства, со тоа се согласувам потполно.И јас се согласувам дека со материјалниве ствари не сме скромни ко нација. Што за детски родендени, што за секакви прослави, матури, па и свадбиве мене ми се ту мач.
И јас реално, радо ќе шетнам во парк со кафе и ќе збориме, неголи да ме седнеш во кафана со чад да седам три саати.
Ама пак, не значи дека ако не сакаш да трошиш за такви ствари, нејќеш да го искористиш тоа што ти е одвишок после сметки и елементарни ствари, на работи битни за тебе. Дали за здравје, дали за хоби, дали за шетање, итн.
И чај не пиете, мрсен ви е...така?Јас никогаш не излегувам на јадење имаме правило за тоа во друштво само пиење и тоа по 1-2 пијачки така рекоа и мене ми одговара. Без начукување и јадење. А дечките се супер, паметни, смирени и информирани.
И чај не пиете, мрсен ви е...така?
Da dojdete kaj mene u kafic i da piete po edna pijacka na kloci ke ve isfrlam.
Епа затоа зборуваме дека реалната средна класа е збришана и не постои.Ако ова е твојата замисла за просечен и пристоен живот тогаш во Македонија пристојно живеат само оние кои прифаќаат непристојни понуди. Значи лагоден живот, без кредити и сл. Ваков пристоен живот со ново возило од 20к евра, просечно македонско семејство без да земе кредит не може да си приушти. Или стан од 100 м2.
Па не би рекол, еве јас сум нон стоп во комуникација со човек од Германија што живее вака, а во мој круг имам вакви и во Македонија.За ова и просечен Американец од Калифорнија и Германец од Швајцарија може да сонува.
Па не би рекол дека е до нас како нација, туку до новиот систем што пробуваме да го донесеме тука.На кафе? Дома? Во парк, на прошетка?
Не е муабетот дали може да си приушти, со заеднички приход од 5000 еур може секоја вечер да вечера во ресторан ако сака. Прашањето е дали мора. Е сеа некако добивам впечаток дека ние како нација сакаме да уживаме во моментот па за понатака ќе се снајдеме. Гурмани сме, боеми. Да се истера кафана па за штедење ќе видиме. Да се оди на викенд па следниот месец ќе се скрати од нешто друго. Со ваков начин на размислување и 10к месечно не ти стигаат.
Не сме скромни. Една прослава за детски роденден кошта повеќе во МК него тука. Пошо се изнајмуваат игротеки, се прават декорации, се вика музика. Тука слават во парк со хот дог. Со тие плати што ги имаат тука може роденденот да го организира во изнајмен замок, ама ете. И сега според мислењата на темава испаѓа дека тоа не е пристоен живот. Едноставно начинот на размислување на луѓето е поинаков. И сеа некој ќе рече ама тие не уживаат во животот, да ти се плукнам во таквиот живот.
Али насловот на темата е конкретно за Македонија, па може и навистина на еден Македонец за да има пристоен живот му се потребни 2500 еур со вакво темпо како што се дава на темава.![]()
Неколку страни поназад ги имав разложено по месеци и таквите трошоци.Gi imas grupirano mesecnite troskovi so nekoi sho se plakaat ednas godisno, ili sezonski trosoci.
Bez niv prosekot e poveke nesto 800-1500.
btw toa ne e prosecen smestaj vo nikoj slucaj.
Нормално. Секој работи за да си дозволи некои задоволства, со тоа се согласувам потполно.
Но тема на дискусија е пристоен живот, и пошо веќе почнаа да се дискутираат конкретни ставки и бројки, сакав да направам компарација на начинот на размислување и очекувањата на луѓето тука и во МК.
Пошо веќе се тргна со споредба со западните земји, мислам дека многумина на темата како пример за пристоен живот ја земаа некоја нивна идеја за тоа како изгледа животот надвор од МК. Реалноста е многу поразлична, тоа сакав да го доловам.
Епа малце погрешно правиш компарација. Едно е да се спореди начин на живот со Германија а друго е да кажеш дека тоа нашето било аздис и е непотребно.
Прво, културата е различна. Неможеме да кажеме дека е лошо што се прават родендени за деца во игротека, сме можеле ние у парк да легнеме. Прво, јас како родител (уште не сум, али кога би бил...) сакам да отидам во игротека и да пуштам деца да се радуваат, да играат, да трчаат, да се дружат. Не да ми легнат по тоа тревите и со говна да се вратат, а ние да бутаме скара на ќилим под дрво.
Тука, таков е начинот на живот. Така биле растени нашите, така сме растение ние, така сакаме и децата да израснат. У Шведска, ни на комшијата здраво не му кажуваат, па не се споредуваме со нив.
Но темата е колку примања се потребни за пристоен живот. Тргна ја Германија или цел запад на страна.
Во Македонија, во овие услови со овие цени, колку треба да е доволно за да има едно 4 члено семејство - нормален живот? Пристоен за 21 век?
Од толку многу време во транзиција ние сме заборавиле како треба да се живее, иначе ова ти што го зборуваш го имале у Југославија осумдесетите. Јас како дете сум одел два пати на одмор, сум јадел и пиел што сакам а у меѓу време стариот заработил доволно пари за да поминеме 10 год. транзиција средно и факултет до негде каде скоро и да немал заработувачка за основни работи. 95 ја се возев во Опел кадет за да негде 2000 и некоја се вратам на југо, кое не сум имал пари ни да го регистрирам.Не е како го разбираш, туку што навистина претставува, генерално тоа е класичната средна класа.
Симплифицирано, задоволување на сите потреби: разновидна исхрана, 2 одмори во годината во просечен смештај со храна, пристоен простор за живеење (ако си со 2 деца, тоа се 2 соби за децата + кујна + спална + дневна + тераси ако е стан, или дворче ако е куќа, грубо 100тина м2), просек возило (на моментални цени за ново возило тоа е околу 15-20к евра), тековни просечни гаџети од електроника (тековно лаптопи, телефони), просечно школо/факултет за децата, просечна гардероба (не извикани брендови), курсеви/спортски активности за децата и за возрасните.
Онаа која сака. Со нето просечни месечни приходи од 5000еур ако работат двата родители нема никаков проблем, освен ако одењето по ресторанти се поразбира нарачување вагју.Дај сеа не ме заебавај, зборам за одење во ресторан надвор од работни саати. На ова мени што се дава за ручек, процентуално од плата цената му е колку еден бурек со јогурт да земеш за ручек во МК.
Мене муабетот ми беше издвојувањето на 200-400 еур месечно под ставка за одење во ресторани со фамилијата, од два до четри пати месечно. Ова според некои мислења во темата спаѓа во пристоен живот. Која фамилија во Германија оди во ресторан еднаш неделно?
Има но се помалку. Преку 90% од студентите во МК кои ги познавам работат преку летото, ама доаѓаат овде, за три месеци си одработуваат џепарлак колку за цела година да конобарат во МК.Дали покрај овој џепарлак од државата има и голем број тинејџери кои работат хонорарно за викенд/лето? Дали голем број студенти работат хонорарно за да си ги исплатат студиите? Колку вакви случаи познаваш во МК?
Голем дел баш го имаат. Само не директно во недвижнини туку во други форми на инвестиции, па кога ќе им затреба за купување на куќа или стан немаат проблем.Е сеа во западно европските земји младите го немаат овој head start, ај што го немаат ама и голем дел по завршување на факултет се во минус бидејќи самостојно си ги финансирале факултетите со студентски кредит.
Јас не ја почнав компарацијата, уште пред моето прво мислење на темава почнаа да се вртат компарации за пристојниот живот во западните земји и што опфаќа тоа. Јас само посочив дека некои од наведените работи не се точни и дека животот таму е различен од замислата на некои луѓе. Иако луѓето тука имаат повисоки плати, задоволни се од помали работи и се поскромни. Ние, нацијата со најниски плати во Европа, изгледа имаме поголеми апетити за животот од останатите, немам друго објаснување.Епа малце погрешно правиш компарација. Едно е да се спореди начин на живот со Германија а друго е да кажеш дека тоа нашето било аздис и е непотребно.
Прво, културата е различна. Неможеме да кажеме дека е лошо што се прават родендени за деца во игротека, сме можеле ние у парк да легнеме. Прво, јас како родител (уште не сум, али кога би бил...) сакам да отидам во игротека и да пуштам деца да се радуваат, да играат, да трчаат, да се дружат. Не да ми легнат по тоа тревите и со говна да се вратат, а ние да бутаме скара на ќилим под дрво.
Тука, таков е начинот на живот. Така биле растени нашите, така сме растение ние, така сакаме и децата да израснат. У Шведска, ни на комшијата здраво не му кажуваат, па не се споредуваме со нив.
Но темата е колку примања се потребни за пристоен живот. Тргна ја Германија или цел запад на страна.
Во Македонија, во овие услови со овие цени, колку треба да е доволно за да има едно 4 члено семејство - нормален живот? Пристоен за 21 век?