Криптовалути - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Ова не е точно. Една памучна поло маица без крокодилче на неа вреди да речеме 5 евра, со крокодилчето на неа вреди 50. За двете се потрошени исти ресурси за прозиводство. Само што се нашол некој идиот па на крокодилчето му придава важност, па сега таа маица вреди 45 евра повеќе.
И за прозводтвото на BTC се тршат ресурси, односно струја, па и тој е дел од "реалната" индустрија. Иако самата поделба на реална и нереална индустрија не постои во капитализмот.
Друга работа, потполно погрено гледаш на повеќето токени. Тие се едноставно акции во старт ап фирми, и како такви воопшто не се разликуваат од акциите во фирми кои се на светските берзи, само што овде движењето на вредноста на акциите е подинамично и со тоа поризично.
Кој те тера да купиш лакосте со крокодилче? Еве јас немам ниту еден партал од таков бренд, па сум скоцкан и дуздисан цело време.
Тие брендовите ви шиткаат поскапи партали поради маркетингот, да, имаат и троа повисок квалитет, но не вреди за таа сума. Поарно ќе имам 5 поубави кошули од по 2000ки, отколку да имам една од 10 000ки.
Кај криптото не е така, буквално сите се магла, тек-тук има и по некоја асална технологија но најчесто прогресираат тие со подобар маркетинг.

Какви акции, какви бакрачи, ќе има плачки и на берзата за акции од вакви инвеститори. Инвестираш во стартапи кои имаат една и единствена цел, да создадат магла, да ја продадат на брза рака, ќе молзат будали додека можат, и чао пријатно.

Ела спореди ми инвестирање во гиганти како Интел кој го држи 75% од маркетот за чипови и микро процесори, во време кога се околу тебе содржи чип, плус има кеш со кој може да ги плати сите долгови и да преживее во тешки кризи, и инвестирање во некоја крипто валута направена од двајца без тројца, со цел да закрпи што е можно повеќе будали, со виртуелна вредност, и моментот кога има беар на маркетот нивната вредност паѓа и под 50%.

Каква валута е MANA на пример? Со неа не можеш ништо да купиш се додека не ја промениш во БТЦ.

MANA can be used to pay for virtual plots of land in Decentraland as well as in-world goods and services.

Штом се плаќа со Мана значи е валута.

zabava. zamajava 5 miljardi luge koga se igra svetsko.

biznis. edna ako ne i najgolemata platforma za reklamiranje e.

sport. nema potreba da komentiram od dete do starec dobro e da se zanimavas kolku tolku...

Па и индустрија на игри е забава, вложувај во метаверс акциите. Бизнис, тоа и ти велам, околу потполно бесмислена работа како 22 луѓе во куси гаќи шутираат парче кожен партал се развил огромен бизнис, иако никаква практична примена нема тоа дали едните на другите ќе им го протнат парчето кожа помеѓу двете дрвени прачки.
Професионалниот спорт нема скоро никаков удел на здравјето на најголемиот број на учесници во него, гледачите. Напротив ги тера да седат во место и да гледаат.

Последно уредено:
Секако дека е двостепен. Затоа и парите што ми се ,,вложени" во крипто ги рачунам исто како и парите што сум ги ставил на бет365.
Инаку зошто толку негативно за адата? Ептен лаички го ,,анализирам" пазаров ама ми личи на една од валутите со поголема можност за примена.
Прво ја делистнаа од еторо, после имаше муабет дека нема да ги помине новите регулативи на САД, а друг уште поголем проблем е Djed.

Кој те тера да купиш лакосте со крокодилче? Еве јас немам ниту еден партал од таков бренд, па сум скоцкан и дуздисан цело време.

Никој не те тера, па и никој не те тера да купиш крипто. Вредноста е секогаш in the еye of the beholder.
Автоматски споено мислење:

Какви акции, какви бакрачи, ќе има плачки и на берзата за акции од вакви инвеститори. Инвестираш во стартапи кои имаат една и единствена цел, да создадат магла, да ја продадат на брза рака, ќе молзат будали додека можат, и чао пријатно.

Ела спореди ми инвестирање во гиганти како Интел кој го држи 75% од маркетот за чипови и микро процесори, во време кога се околу тебе содржи чип, плус има кеш со кој може да ги плати сите долгови и да преживее во тешки кризи, и инвестирање во некоја крипто валута направена од двајца без тројца, со цел да закрпи што е можно повеќе будали, со виртуелна вредност, и моментот кога има беар на маркетот нивната вредност паѓа и под 50%.

Повеќето брендови кои денес држат пазари во почетокот изгледале како идиотски идеи. Верувам дека мајка му и татко му на Бил Гејтс сакале синот да им биде доктор или машински инжинер, наместо да прави бесмислици на компјутер. Ти никако од оваа перспектива не можеш да знаеш што носи иднината.

Последно уредено:
Што значи практична примена? Каква е практичната примена на фудбалот на пример, за во него да се вртат милијарди?

Забава и разонода.

Никако не купуваш валута, туку акции. Каква валута е MANA на пример? Со неа не можеш ништо да купиш се додека не ја промениш во БТЦ.

Со акции се стекнуваш со процентуална сопственост на субјект и имаш право на исплата на дивиденда. Со токениве немаш ништо. Нешто како краудфандинг, као ај ќе ти дадам маичка со моето лого за твоите 15 долара. Не ме сфаќај погрешно, комплетно сум за слободен пазар и суви гомна да се продаваат ако има купци кои или ке ги јадат или ќе ги препродаваат за поскапо/поефтино. Ме интересираше кои параметри се анализираат за да можеш да кажеш еве овој проект има иднина, а да не е тоа сува шпекулација. Затоа што акциите на берза колку и да се подложни на шпекулации од страна на брокерите, сепак има документација, книги, книжења па да процениш само колку е вредноста. Вака, се тепаме на максимално шпекулантски пазар каде што сиромашните си играат гордон геко за производ кој чувени Габриел Бајрам го копа на дива струја у подрум у ГТЦ до берберницана.

MANA can be used to pay for virtual plots of land in Decentraland as well as in-world goods and services.

Штом се плаќа со Мана значи е валута.

Добра досетка, ама не вреди многу за дискусијата. Но во ред е, добар хумор е секогаш добродојден.

Никој не те тера, па и никој не те тера да купиш крипто. Вредноста е секогаш in the еye of the beholder.

Повеќето брендови кои денес држат пазари во почетокот изгледале како идиотски идеи. Вервам дека мајка му и татко му на Бил Гејтс сакале синот да им биде доктор или мачински инжинер, наместо да прави бесмислици на компјутер. Ти никако од оваа перспектива не можеш да знаеш што носи иднината.
хахахахах, јас крипто купувам и продавам чисто од аспект на бизнис и на кратки интервали, ме заболе за технологијата, и за сонот на одредени гикчиња дека ги заебале банките и владите.
Така е, ама оди види колку други пропаднале, а успеале само 3-4, ако мислиш дека од илјадници валути ќе ги погодиш само тие 2-3 што ќе останат, враќај се да поучиш математика.

хахахахах, јас крипто купувам и продавам чисто од аспект на бизнис и на кратки интервали, ме заболе за технологијата, и за сонот на одредени гикчиња дека ги заебале банките и владите.
Така е, ама оди види колку други пропаднале, а успеале само 3-4, ако мислиш дека од илјадници валути ќе ги погодиш само тие 2-3 што ќе останат, враќај се да поучиш математика.

Точно така, многу пропаднале, малку успеале. Никој не вели дека сите ќе успеат. За успех во било што треба не само да имаш идеја, треба да го погодиш времето во кое таа идеја е остварлива и потребна. На пример џабе би било да имаш идеја за кабелска телевизија во пеесеттите години. Поентата е што ти од оваа перспектива што ја имаш денес, не можеш НИКАКО да знаеш што ќе пропадне а што ќе успее, или цела една технологија да ја прогласуваш за измама.

Ме интересираше кои параметри се анализираат за да можеш да кажеш еве овој проект има иднина, а да не е тоа сува шпекулација. Затоа што акциите на берза колку и да се подложни на шпекулации од страна на брокерите, сепак има документација, книги, книжења па да процениш само колку е вредноста. Вака, се тепаме на максимално шпекулантски пазар каде што сиромашните си играат гордон геко за производ кој чувени Габриел Бајрам го копа на дива струја у подрум у ГТЦ до берберницана.

Моментално бустот од некој твит на Елон Маск вреди повеќе отколку објективна анализа за можностите на некоја технологија. Тоа е данокот кои се плаќа на социјалните платформи. Меѓутоа ова не вреди само за криптото. Што е на пример реклама со Бред Пит за некое кафе поразлична од твитот на Маск за Doge?

Точно така, многу пропаднале, малку успеале. Никој не вели дека сите ќе успеат. За успех во било што треба не само да имаш идеја, треба да го погодиш времето во кое таа идеја е остварлива и потребна. На пример џабе би било да имаш идеја за кабелска телевизија во пеесеттите години. Поентата е што ти од оваа перспектива што ја имаш денес, не можеш НИКАКО да знаеш што ќе пропадне а што ќе успее, или цела една технологија да ја прогласуваш за измама.

Моментално бустот од некој твит на Елон Маск вреди повеќе отколку објективна анализа за можностите на некоја технологија. Тоа е данокот кои се плаќа на социјалните платформи. Меѓутоа ова не вреди само за криптото. Што е на пример реклама со Бред Пит за некое кафе поразлична од твитот на Маск за Doge?
Абе чоек, види какви глупости се генерираат, и има будали што пикаат пари во тоа, како сакаш некој да ве разбере озбилно?
Технологијата ќе остане, ама ќе биде контролирана од државите.
Како очекуваш нешто што е противзаконски да функционира? Криптото во моментов е перална за црни пари, и финансирање на матни организации, сивата економија да не ја зборуваме.

Абе чоек, види какви глупости се генерираат, и има будали што пикаат пари во тоа, како сакаш некој да ве разбере озбилно?
Технологијата ќе остане, ама ќе биде контролирана од државите.
Како очекуваш нешто што е противзаконски да функционира? Криптото во моментов е перална за црни пари, и финансирање на матни организации, сивата економија да не ја зборуваме.

Па јас никаде не реков дека нема еден куп глупости во криптото. Луѓето вложуваат во такви глупости како што е Doge и Shiba Inu. Сигурен сум дека и во времето кога си можел да инвестираш во Microsoft или Apple си можел да инвестираш и во дрвен чекан за тепање лебарки.

Во основа, фасцинантна е хипокризијата. Да речеме одиш во банка и земаш 100 000 евра и банката ти вели дека после извесно време треба да и вратиш 110 000 евра. Значи во секунда е создаден долг од 10000 евра, out of thin air. Тоа се 10 000 евра непостоечки, измислени пари, со никакво покритие во реалноста.

Е сега, тоа не е измама, а криптовалутите се измама. Затоа што банките се државно регулирани. Циркус.

Последно уредено:
Блокчејнот е идината, веќе е касно да се запре од некој.
Тие што зборуваат контра ова текнологија или немат врска, или се глупи друго објаснување нема.

Би ви препорачал да анализирате и добри НФТ пројекти, можете да заработите јако.

Блокчејнот е идината, веќе е касно да се запре од некој.
Тие што зборуваат контра ова текнологија или немат врска, или се глупи друго објаснување нема.

Би ви препорачал да анализирате и добри НФТ пројекти, можете да заработите јако.

nikoj ne ja osporuva tehnologijata nego sranjeto sto se turka uz nea... plastikata si ima miljarda dobri primeni ali plasticna obleka nikoj ne kupuva iako ima...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom