Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
ima nacini kako da im pomognes na tie sto sakaat da dojdat do kuka. neka koinvestira drzavata do niv na primer, neka im go dade ili pozajmi ucestvoto na tie sto kupuvaat prv stan. neka im namali danok/komunalii... toa e podobra opcija nego so sila da go unistuva pazarot
toa da, megjutoa vo praksa se slucuva ova so go zboram. Pazarot e tolku pobudalen da ne mozes da si kupis kukja ili stan so visokoplatena rabota. Mislam i za Nov zeland citav slicna situacija. Kaj nas ne e taka seuste, dali kje bide kje vidime.
Автоматски споено мислење:

Никаде работник со 8 саати работа од пон/пет не можит да купит ни стан ни куќа.Се знајт дека требиТ да лупаш и празник и делник од 3-5 год и да застаниш на здрави нозе.Цените никаде немаТ да паднаТ ни Охрид ни Скопје ни Мелбурн ни Минхен.....тоа само некој си го мамит Умот.Понекогаш ќе се најдит некој ефтин или залутан ама тоа е тоа.Секоја долгорочна инвестиција во куќа или стан во сите градови на запад се исплаќат,а во МКД само во Скопје и Охрид.
Zaso mislis taka, ja so takva rabota mozham da si dozvolam da kupam.
Porano toa ne bilo ni prasanje, site mozhele da si dozvolat, sega samo visoko platenite profesii a vo nekoj zemji i gradovi vekje ni tie.

Toa zvuci dobro ama citav deka i vo drugi bogati zemji ima vakov problem. Primer island, mala zemja, ama drzavata go ogranicuva gradenjeto i ja drzi cenata nagore. Mladite lugje poebani, nikad nema da si dozvolat stan a drugite sreknji deka investicijata im raste.
Izglea ideata so kapitalizmov e rentata da bide za ziveenje a kupuvanjeto za investitori :)

Тоа е новиот лајфстајл што се промовира.

A6D24820-6864-441F-AB2B-DEE20FA31D7B.jpeg

И се разбира, the gig economy кај што те убедуваат дека е кул и паметно да бидеш модерен амал / наемен работник.

8FFCF992-ECEF-435B-ADC4-078945343837.jpeg

Јас сум со капиталистички верувања, НО, со исклучок само на основните животни потреби, а кров над глава е една од тие работи, и таму не станува збор за паразити, туку за манипулација на пазарот.
Млад пар со 2 просечи плати во МКД (што е далеку од паразит), за да врати 120-150к евра (80тина м2 стан за едно семејство, со интенција дека ќе имаат 1-2 деца) ќе му требаат 30 години, фактички од момент на вработување, до момент на пензионирање, а истовремено друг прави профит од 150-300% (вклучувајќи ги и рекетарите што ја продаваат земјата).

Немам проблем, нека купуваат и по 15 станови, ама за истите ќе плаќаат прогресивен данок за секоја следна недвижност, повисоки камати ако се преку банка, па индиректно ќе ги натераш парите да ги користат во бизниси. И, уште побитно, рентањето исклучиво преку сметка, моментално милиони се перат преку сива економија.
Генерално се сложувам со прогресивните даноци за недвижнините, бидејќи тоа дефинитивно ќе ги стимулира бизнисмените да размислуваат како да реинверстираат во бизнис. Но тоа нема да се деси од причина што кај нас преку градежништвото се перат нарко пари.

Иначе генерално по основ на основните животни потреби, кај нас е многу слично како и на запад. Кредитирањето за стан/кола ти ја запечатува судбината и те прави роб. Човек со кредити многу тешко се одлучува да излезе од работа и да почне некаков бизнис или да бара начин да биде самотален. Но јебига, така е тоа, или си роб или си робовладетел.

И последно нешто што не би дозволил е право на сопственост врз земја, т.е приватно лице ќе има само и само право на владение на точно определен период со поволности при обнова на договорот (разгледај го катастарскиот систем во УК, одлично им е организиран по ова прашање). Ова што се случува во моментот во МКД е хаос, сум видел милионски инвестции да решат да инвестираат во друга земја поради вакви глупости, т.е ќе му требаат години да заврши со експропријација и да ги задоволи апетитите на сите.
Сега моментално каков што е законот, колку што знам, не те прашуваат за да ти го одземат земјиштето за „општо добро“, се разбира со соодветен надоместок, така да слично е како во УК. Ако не е така доволно е да се направи така и нема да има никакви проблеми од тој аспект. Во УК мислам дека не поседуваш ти земјиште (земјиштето е во посед на кралицата), туку поседуваш временски неограничено право на користење, со ексклузива да ти го одземат со надоместок за „општо добр... или така нешто слично...

Последно уредено:
Генерално се сложувам со прогресивните даноци за недвижнините, бидејќи тоа дефинитивно ќе ги стимулира бизнисмените да размислуваат како да реинверстираат во бизнис. Но тоа нема да се деси од причина што кај нас преку градежништвото се перат нарко пари.

Иначе генерално по основ на основните животни потреби, кај нас е многу слично како и на запад. Кредитирањето за стан/кола ти ја запечатува судбината и те прави роб. Човек со кредити многу тешко се одлучува да излезе од работа и да почне некаков бизнис или да бара начин да биде самотален. Но јебига, така е тоа, или си роб или си робовладетел.
Затоа и го газат де, тоа е основната цел, човек со долгови може да банкротира додека трепнеш,затоа можеш да го возиш како сакаш.
Инаку ние сме мека во поглед на даноците.

Сега моментално каков што е законот, колку што знам, не те прашуваат за да ти го одземат земјиштето за „општо добро“, се разбира со соодветен надоместок, така да слично е како во УК. Ако не е така доволно е да се направи така и нема да има никакви проблеми од тој аспект. Во УК мислам дека не поседуваш ти земјиште (земјиштето е во посед на кралицата), туку поседуваш временски неограничено право на користење, со ексклузива да ти го одземат со надоместок за „општо добр... или така нешто слично...
Не баш така, си има процедура за експропријација, но многу покомплексна во однос на УК, а и степенот на лакомост тука е на највисоко ниво, па сите сакаат да станат чорбаџии преку ноќ и ќе се натегаш со месеци.
Да, се е на кралицата, ти го имаш на определен период.

Kako toa ne poseduvas zemjiste ti? Ne znam dali si vo UK ali ova ne e tocno bidejki pogresno si razbral.
Ako ti e freehold kukata, stanot, zemjisteto togas e tvoe. U nekoi slucaevi opstinata moze da proba da ti go zeme dokolki se gradi nesto za opsto dobro. Ova malku e zeznato bidejki mozes da odbies ali moze i da te tuzat za tvoe zemjiste.
Dokolku e leasehold togas pripagja na onoj koj go ima freehold, i vo ovoj slucaj imas vremenski interval na koj mozes da go koristis zemjisteto i najcesto moze da se prodolzuva.
Ima slucaevi koga kralicata stanuva sopstvenik koga freehold zemjiste ostanuva bez sopstvenik. Primer umira onaj sho go imal i nema nikakvi naslednivi, firma koja propagja i ima freehold zemjiste itn.

Voedno kralicata zakonski ima "superior interest" u celo zemjiste u Anglija i valjda radi ova mislis deka go poseduva.

Gledam dosta ja spomnuvate UK pa da objasnam kako se toa raboti... UK i Australia imaat ist sistem koj UK go ima preneseno niz komonveltot.

Znaci Torrens Title e tapija kade ti si gazda na zemjisteto i objektot. Ova cesto se narekuva i freehold.

Strata Title e koga ima poveke gazdi na zemjisteto a ti si gazda na objektot. Ova e obicno za stanovi ili koga ima poveke od 3 kuki (townhouses) na eden plac. Ideata e sekoj si ima tapija za svojot objekt ali zaednicki vi se trosocite i posedot na hodnici, prolazi itn... Sekoj od vas plaka body corporate nesto ko vo MKD sega sto se vovede ko trosok za stanarina u zgrada... Ovde toa moze da e od 50tina dolari mesecno do nekolku iljadi pogotovo ako objektot ima bazen, teretana i red drugi raboti.

Crown Land - e zemja vo posed na kralicata odnosno drzavno zemjiste. Ova od vreme na vreme se privatizira i moze da pomine vo torrens titles ili strata. MNOGU RETKO (znaci zborime za polaku od 0,5% od zemjisteto) moze da se dozvoli da bide dadeno na koristenje a sepak da ostane crown land... Ova se obicno vremeni objekti. Ima slucaevi kade e dadeno zemjiste na korstenje kade se predviduvale patista itn ali ima i objekti vo nacionalni parkovi/skijacki centri itn... Ovde (AUS) na primer planinite so sneg i plazite sekogas se crown land i se predvideni da gi uzivaat site. Ovde nema lezelki i gluposti, nekoj da ti naplaka za da sedis na plaza itn... ne postoi toa. Isto taka nemozes toest mnogu e tesko da dojdes do vikendica na snezna planina, tie sto se izgradeni se obicno so CROWN title i pravo na koristenje obicno od 10 do 99 godini zavisno kolku platil, sto se predviduva na lokacijata itn itn...

Leasehold sto @galaxys go spomnuva pogore e tokmu toa, koga nekoj e sopstvenik na zemjisteto i go iznajmil na nekoj drug, obicno ova e za komercijalni celi. Kiradzijata gi plaka komunaliite i site trosoci i moze uglavno so saka da pravi (spored dogovorot) so zemjisteto za X godini (obicno 3 god dogovor so moznost na prodolzuvanje do 5 pati).

@galaxys искрено што сум чул-недочул ама еве @kano објасни убаво.

Иначе може да се каже тоа superrior interrest е причина што мислам така.

Па и не е баш дека на запад те обесхрабруваат да зимаш кредити напротив имаш држави што те охрабруваат на тоа па и покрај ниската стапка плус ти даваат некој повраток на данок
Пример мене ми враќаат 30% од КАМАТА што ја плаќам и за колата и за моторот, истото важи и за станбен кредит
За обичен потрошувачки кредит мислам дека беа други услови ама не сум сигурен никогаш не сум погледнал тоа не ми требало

Па и не е баш дека на запад те обесхрабруваат да зимаш кредити напротив имаш држави што те охрабруваат на тоа па и покрај ниската стапка плус ти даваат некој повраток на данок
Пример мене ми враќаат 30% од КАМАТА што ја плаќам и за колата и за моторот, истото важи и за станбен кредит
За обичен потрошувачки кредит мислам дека беа други услови ама не сум сигурен никогаш не сум погледнал тоа не ми требало
Не зборам само за Македонија. Долговите го прават човекот зависен од својата работа и го отргнува од намерите да се осамостали или да отвори бизнис или просто го обесхрабрува да смени работа. Тоа е модерното ропство.

Кога ти се подобри условите за кредит, полесно се задолжуваш. А тоа што државата го субвенционира кредитот, само им помага на бизнисмените (робовладетелите) да ги врзат своите вработени (робовите).

Дури и помодарските трендови за брзо осамостојување на децата водат кон тоа да се изгради следната генерација робови.

Последно уредено:
Не зборам само за Македонија. Долговите го прават човекот зависен од својата работа и го отргнува од намерите да се осамостали или да отвори бизнис или просто го обесхрабрува да смени работа. Тоа е модерното ропство.

Кога ти се подобри условите за кредит, полесно се задолжуваш. А тоа што државата го субвенционира кредитот, само им помага на бизнисмените (робовладетелите) да ги врзат своите вработени (робовите).

Дури и помодарските трендови за брзо осамостојување на децата водат кон тоа да се изгради следната генерација робови.
Пак не се сложувам, убаво е да се биде сам свој газда океј се тоа ама не може сите да имаат свои бизниси едноставно таков концепт не е возможен.

од друга страна кредит воопшто не ме спречува да променам работа, напротив ме мотивира.
Најчесто кога менуваме работа менуваме поради подобрите финансиски услови или со други зборови полесно/побрзо исплаќање на истиот

Добро, што е консензусот? Кои се најквалитетни станови што се продаваат у Скопје?

Или можеби нема такви...

Пак не се сложувам, убаво е да се биде сам свој газда океј се тоа ама не може сите да имаат свои бизниси едноставно таков концепт не е возможен.

од друга страна кредит воопшто не ме спречува да променам работа, напротив ме мотивира.
Најчесто кога менуваме работа менуваме поради подобрите финансиски услови или со други зборови полесно/побрзо исплаќање на истиот
Menuvanje rabota ne e sekogas taka lesno. Ako rabotis u IT lesno ke najdes druga sto plakja povekje ali ako rabotis u konfekcija platata generalno ke ti bide ista. Slicno e i vo stranstvo za nisko plateni rabotni mesta.
Povekjeto koi rabotat na nisko plateni mesta ne menjaat rabota cisto poso imaat dolg i ne im se rizikuva da ostanat bez rabota.

Inace ja sum eden od dijasporcite koi kupi prvo u MK od pricina sto u mk nikoj ne moze da mi ja cepne nedvizninata bidejki ne e vrzana so kredit. Dokolku kupev prvo tuka i primer ostanam bez rabota bankata odma ke mi ja zeme kukata i ke bidam bez nisto. Voedno imotot doma ke ti bide kapital i ako zatreba u itni slucaevi mozes da go prodadis.
Mislam deka ova e pricinata zosto nekoi od dijasporata kupuvaat prvo doma namesto odma da se zaglavat vo stranstvo.
Автоматски споено мислење:

Menuvanje rabota ne e sekogas taka lesno. Ako rabotis u IT lesno ke najdes druga sto plakja povekje ali ako rabotis u konfekcija platata generalno ke ti bide ista. Slicno e i vo stranstvo za nisko plateni rabotni mesta.
Povekjeto koi rabotat na nisko plateni mesta ne menjaat rabota cisto poso imaat dolg i ne im se rizikuva da ostanat bez rabota.

Inace ja sum eden od dijasporcite koi kupi prvo u MK od pricina sto u mk nikoj ne moze da mi ja cepne nedvizninata bidejki ne e vrzana so kredit. Dokolku kupev prvo tuka i primer ostanam bez rabota bankata odma ke mi ja zeme kukata i ke bidam bez nisto. Voedno imotot doma ke ti bide kapital i ako zatreba u itni slucaevi mozes da go prodadis.
Mislam deka ova e pricinata zosto nekoi od dijasporata kupuvaat prvo doma namesto odma da se zaglavat vo stranstvo.

Прочитав погоре, 80м2 стан, 30 години отплата. Па кој би зимал стан од 80 м2 ако треба 30 години да пази ептен и штеди за да отплаќа огромна рата?! Еве ако има некој учество 20 000 евра, а сака да земе кредит од 60 000 евра, ќе плаќа фантастични 270 евра месечно, долги 30 години, и банката ќе ја ПОЧАСТИ 37 000 евра. Зошто вкупната сума што ќе потроши за тие 30 години е околу 97 000 евра (за 60 000 евра кредит). И сето ова со многу ниска каматна стапка од 3,5%.

За среќа градежните компании во поново време прават четирисобни станови и за 65-70 м2 површина. И сега пак сите ќе коментираат како новиве станови се за Кинези и немаш простор за ништо.

Инаку се согласувам со jamajka погоре, кредитот Е модерно ропство. Но не секој може да го избегне.

Точно така, затоа е и така како што е. И тоа со ништо не може да се смени во брзо време. Поентата е само правилно да се позиционираш.

Добро, што е консензусот? Кои се најквалитетни станови што се продаваат у Скопје?

Или можеби нема такви...
Бидејки веќе некој период интензивно барав стан, се распрашував доста, и по станари. Од моментално овие што градат, Голден Арт имаат најдобра репутација. Адора не градат веќе кај нас, меѓутоа тоа што им е изградено, станарите ги фалат. Дабар исто имаат океј репутација, меѓутоа имаат прелоши распореди. Елена Лука не ми ги фалеле нешто, али сигурно се боље од саник, порта и останатите шпонски фирми.
Е сеа има тука и некој помали, понепознати каде секој е своја прича.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom