@Ne_sum_ja Ne znam kaj si videl 100tici stanovi na oglasi. Vo aerodrom momentalno ima 4 stana so se oglaseni i stojat zs im baraat 1500 evra kvadrat. Sve drugo se prodava za 1 den. Ne zborete na prazno.
A za moratoriumite, so mislis kako kje ide cenata koga 90 posto od gragjanite se protiv gradenje novi zgradi? Ednostavno, pobaruvackata e mn pogolema od ponudata za nekoj lokacii.
Пред месец дена ми нудеа стан во црвените згради кај салата Јане Сандански поточно во втората црвена зграда од Сандански накај 7ца по паркингот за 900 евра квадрат. Имаше работа во него, да се направи ново купатило, кујна, врати, кречење и паркетот во ходникот. Овој ми беше мал.
Пред неколку месеци негде на пролет во истата линија накај седмица во последната бела зграда исто за 950 евра по зачуван ама на 4ти спрат без лифт. Овие ќе го дадеа и за помалку.
Исто на пролет еден на Васил Ѓоргов, комунистичка дупка, имаше работа во него ама курнази за 1,200 евра. Уште не им е продаден.
Имам гледано и други, некои по година-две уште не се продадени.
Пред месец дена ми нудеа стан во црвените згради кај салата Јане Сандански поточно во втората црвена зграда од Сандански накај 7ца по паркингот за 900 евра квадрат. Имаше работа во него, да се направи ново купатило, кујна, врати, кречење и паркетот во ходникот, ама не нешо сериозно. Овој ми беше мал.
Пред неколку месеци негде на пролет во истата линија накај седмица во последната бела зграда исто за 950 евра по зачуван ама на 4ти спрат без лифт. Овие ќе го дадеа и за помалку.
Исто на пролет еден на Васил Ѓоргов, комунистичка дупка, имаше работа во него ама курнази за 1,200 евра. Уште не им е продаден.
Имам гледано и други, некои по година-две уште не се продадени.
Има причина зашто ти ги нуделе тие, стари станови се, никој не сака да даде уште 200-300 евра за реновирање од квадрат и пак да живее во стара зграда, со стари инсталации или без лифт. Поготово ако имало голема квадратура, ѓавол ипол ќе ти излезе.
Нови станови во Аеродром се минумум 1250, а лани беа 1100, а пред 4-5 години 1000. Ми ја сваќаш поентата? Нагоре идат а не надоле.
Темава е од 2020 и истиот муабет го теравте на почеток а цениве рекорди рушат. Има уште неколку теми постари и таму беше истиот муабет. Кога ќе се достигне фамозниот плафон
Има причина зашто ти ги нуделе тие, стари станови се, никој не сака да даде уште 200-300 евра за реновирање од квадрат и пак да живее во стара зграда, со стари инсталации или без лифт. Поготово ако имало голема квадратура, ѓавол ипол ќе ти излезе.
Нови станови во Аеродром се минумум 1250, а лани беа 1100, а пред 4-5 години 1000. Ми ја сваќаш поентата? Нагоре идат а не надоле.
Темава е од 2020 и истиот муабет го теравте на почеток а цениве рекорди рушат. Има уште неколку теми постари и таму беше истиот муабет. Кога ќе се достигне фамозниот плафон
Тие белите на почеток не се толку добри ама тие црвените згради од црвена цигла кај Јане Сандански се Монт Еверест во квалитет за овие новиве што ги прават
Штета беше 60тина квадрати а јас гледам нешо над 90 со три спални. И таква локација во Аеродром тешко дека ќе најдеш со нова зграда.
Дали ќе растат или паѓаат цените не знам, не се ни сеќавам дека сум прогнозирал што ќе се деси. Мое мислење е дека ја не би платил толку за стан со сомнителен квалитет, со супстандардни услови во околината настегана со згради од 10 ката на 15 метри растојание, да живеам на Трета македонска а колата да ја паркирам во село Лисиче.
Малку историски референсе поинт на темава.
Во не толку далечната 1994та година во т.ц. Амам во Охрид, дуќан се продаваше помеѓу 5000 и 10 000 марки квадрат. Да точно прочитавте. 5000 беше внатре на спрат кај што Господ не го наоѓа дуќанот и 10 000 марки квадрат беа дуќаните што гледаа на чаршија. Се беше продадено една година пред изградба. Откако се изгради кирија во дуќан на чаршија беше 2000 марки, а внатре од 500 марки нагоре.
Во тоа време кирија на стан во Скопје беше 100 до макс 200 марки и кирјаши беа само студенти на поимашливи фамилии што им беше испод чест да живеат во дом.
И тоа траеше некаде до 2000та година. Постепено уште од 1997 почна да се менува работата.
Значи и ние си имавме цени како во Токио и тоа среде транзиција и среде провинција во време кога туризам Охрид немаше, еден Холанѓанец тоа време немаше, овај турбо фолк туризам почна тек после 2002.
Е сеа тие што ги заглавија парите по трговски центри пак арни испаднаа, поголемиот дел во Тат инвестираа тоа време.
Што сакам да кажам. Еуфории имало и ќе има. Пазарот на некретнини некако бавно реагира. Па побогу 10000 марки квадрат во Токио тоа време не беше, луѓе како луди купуваа дуќани. И траеше скоро 4 години тоа.
Цени ќе растат и ќе паѓаат, тоа е нормално. Ама предвидувањата каква ќе биде цената за 5 или 10 години знаат да бидат доста неточни. Колку подалеку во иднина оди анализата толку понеточна знае да биде.
Нема потреба од FOMO доколку станот е за инвестиција. А за живеење ако е станот ондак сеедно е по која цена го купуваш, битно да ти е убав, пошо живеење под кирија е глупост.
Ne zboram za FOMO, ne mozhe da e fomo rast od 4 5 posto godisno. Tuku deka rastot e neizbezen koga sve drugo raste. Kolku bese zejtin pred 10god, kolku e sega. Ama za nedviznostite e cudno ako rastat, iako site parametri ukazuvaat na toa.
Snemuva majstori za zanaetciski raboti, probaj za doma da najdes ke vidis, za sekoja nova zgrada komsiite organiziraat protesti, gradonacalncii voveduvaat moratoriumi. Kje stanuva sve poloso.
Да, становите во Скопје се поефтини од други места во Европа зашто Скопје е факинг село Црнилиште за Европа. Растот на цените е таков претежно во три општини од кои што две имаа мораториум на градење зашто цела Македонија сака да има стан или во Карпош, Аеродром или Центар, па макар бил од стиропор а темелот е во шахта од водовод. Нивно право, нивни пари.
Мое мислење е дека 1,200 до 1,300 евра е плафон за најатрактивни локации во град како Скопје кој важи за европски чмар во однос на квалитет на живеење.
Нема ни капацитет толку државава за такви цени да растат. Не сме 20 милиони па од сегде да доаѓаат да купат стан во главниот град ниту пак сме атрактивна земја за мигрирање па да имаме прилив на странци и мигранти. Ко што се иселува младинава ќе дојде ситуација секој трет да има по пет стана во Скопје од кои четири им стојат празни и ќе си го тинкаат од радост големите бизнисмени. Нема вечно да трае таа Анти-економска логика. Види само колку празни станови има во Скопје. Ги има илјадници. Ти во Мелбурн да купиш стан, ќе чекаш на список една година, јас тука ако сакам можам уште утре да купам стан зашто ги има стотици на огласи. Во моментот кога доволно луѓе ќе имаат притисок да ги откачат становите за пари, ќе има намалување. Кога ќе биде тоа и во која мера не знам, зошто пазарот на недвижности во Македонија е ментален.
Затоа и ми е смешно купување на станови за “инвестиција”. Кириите се ниски, плус имаш други проблеми како се расправање со кираџии, трошоци ако ти е празен и стари станови немаат таков раст, плус на се тоа имаш и амортизирација. Станови во Центар пред 15 години беа 1,100, 1,200 евра а сеа се 1,400 - 1,500 нови. Тие што го купиле пред 15 години за 1,100 евра сеа да го продадат за 1,400 евра не знам како ќе излезат на крај со есап ако вклучиш инфлација и пари дадени за камата.
Еден од најголемите проблеми е што имаме ужасна инфраструктура на приградските населби па човек не може да си купи куќа за живеење таму како секој нормален Европјанин што прави.
Jasno mi e deka SK e dupka, OK toa zatoa nema nikogas da bidat cenite na nivo na pariz ili viena. Ke bidat znacitelno ponisiki i nema sporedba toa. Sepak...
#1 Cenite na meterijalite doprva ke rastat. So pokacuvanje na strujata sekade toa ke bide uste poveke.
#2 Cenite na transport ke rastat, ne samo vo MKD nego sekade niz svetot.
#3 So otvaranje na grancitite ocekuvam gradeznicite da kidnat od MKD, taka da i cena na rabotna raka ke raste.
#4 Istoriski so vlez vo EU cenite rastat. Vo 90tite imav devojka sto sturiase u Bugarija, nejzinive stan vo Bitola prodadoa za da kupat pogolem vo Sofija. Od ona sto mi kazuvase za stan u Kvartal Lagera sto e nesto kako Kapistec u Skopje (ova bar mene taka mi licese, epten blizu do centar) platile 35K marki ili nesto takvo... Neznam sto da ti kazam, mislam deka oni imaa mal kus pad vo prviot bran koga se iseluvaa bugarite pa vajda im trebase pari i prodavaa posto zasto ama sega vidi gi cenite... Nie toj pad ke go nemame, posto veke go pominavme toa, ali ocekuvam rastot na cenite da se sluci.
Vo pravo si deka se iseluva mladinata ama kade i kako? Gledaj na forumov, golem del od tie sto se so BG pasosi vo Evropa rabotat ama pak vo MKD trosat/investiraat. Jasno im e na mnogu od niv deka tesko ke dojdat do kuka vo London ili Minhen pa zasega odbiraat da investiraat vo MKD, mislam deka toj trend ke prodolzi. Ova mi e mene videno na Filipinite, tamu nivnata dijaspora se ubi kupuvanje u Manila, posto sigurno nema da specali za kuka u San Francisko, Dubai ili Vegas.
Za stan za investicija vo SK potpolno se slagam. Nikad ne bi kupil vo SK/MKD za da izdavam nesto, edino za ziveenje. Za zal vo MKD nema premnogu opcii za investiranje i site na toa gledaat kako dobra opcija da zatvorat pari. Ne mislam deka eden od tie gazdi ke proba da opravduva ekonomska logika zad takvi investicii ednostavno toa e od nemanje izbor.
Jasno mi e mene toa, stan u SK e kolku parking plac u Melburn. Plus minus 100-200e kvadrat na nekoj od ovde nisto ne mu znaci, a ko sto rece @Ne_sum_ja site sakaat da ziveat na 2-3 podobri lokacii u SK.
Jasno mi e deka SK e dupka, OK toa zatoa nema nikogas da bidat cenite na nivo na pariz ili viena. Ke bidat znacitelno ponisiki i nema sporedba toa. Sepak...
#1 Cenite na meterijalite doprva ke rastat. So pokacuvanje na strujata sekade toa ke bide uste poveke.
#3 So otvaranje na grancitite ocekuvam gradeznicite da kidnat od MKD, taka da i cena na rabotna raka ke raste.
#4 Istoriski so vlez vo EU cenite rastat. Vo 90tite imav devojka sto sturiase u Bugarija, nejzinive stan vo Bitola prodadoa za da kupat pogolem vo Sofija. Od ona sto mi kazuvase za stan u Kvartal Lagera sto e nesto kako Kapistec u Skopje (ova bar mene taka mi licese, epten blizu do centar) platile 35K marki ili nesto takvo... Neznam sto da ti kazam, mislam deka oni imaa mal kus pad vo prviot bran koga se iseluvaa bugarite pa vajda im trebase pari i prodavaa posto zasto ama sega vidi gi cenite... Nie toj pad ke go nemame, posto veke go pominavme toa, ali ocekuvam rastot na cenite da se sluci.
Vo pravo si deka se iseluva mladinata ama kade i kako? Gledaj na forumov, golem del od tie sto se so BG pasosi vo Evropa rabotat ama pak vo MKD trosat/investiraat. Jasno im e na mnogu od niv deka tesko ke dojdat do kuka vo London ili Minhen pa zasega odbiraat da investiraat vo MKD, mislam deka toj trend ke prodolzi. Ova mi e mene videno na Filipinite, tamu nivnata dijaspora se ubi kupuvanje u Manila, posto sigurno nema da specali za kuka u San Francisko, Dubai ili Vegas.
Za stan za investicija vo SK potpolno se slagam. Nikad ne bi kupil vo SK/MKD za da izdavam nesto, edino za ziveenje. Za zal vo MKD nema premnogu opcii za investiranje i site na toa gledaat kako dobra opcija da zatvorat pari. Ne mislam deka eden od tie gazdi ke proba da opravduva ekonomska logika zad takvi investicii ednostavno toa e od nemanje izbor.
Хм... малку контра аргумент...чисто колку да се најдеме во муабет.
Западот има инфлација и ниски камати. Во основа ако западот е озбилен да ја заузда инфлација, а ќе мора да ја запре тоа значи дека ќе мора западот да има сурплус на тековна сметка. Тоа значи помалку долари и евра за сите останати. Помалку девизи значи малите држави како Македонија и општо сите емерџинг што се со кредити ќе имаат се помал фонда на евра и долари да ги вратат кредитите.
Тоа значи должничка криза како што имаа Грците и полоша чак пошо сме емерџинг.
Така да кога има должничка криза, отпуштања и слично тешко дека цените ќе растат.
Се согласувам дека проекциите се дека година две ќе растат цените, ама после тоа е прашање.
Хм... малку контра аргумент...чисто колку да се најдеме во муабет.
Западот има инфлација и ниски камати. Во основа ако западот е озбилен да ја заузда инфлација, а ќе мора да ја запре тоа значи дека ќе мора западот да има сурплус на тековна сметка. Тоа значи помалку долари и евра за сите останати. Помалку девизи значи малите држави како Македонија и општо сите емерџинг што се со кредити ќе имаат се помал фонда на евра и долари да ги вратат кредитите.
Тоа значи должничка криза како што имаа Грците и полоша чак пошо сме емерџинг.
Така да кога има должничка криза, отпуштања и слично тешко дека цените ќе растат.
Се согласувам дека проекциите се дека година две ќе растат цените, ама после тоа е прашање.
Ние сме специјален случај, и во вечна криза, ако ја следиш македонската берза ќе сфатиш дека ваквите кризи слабо не погодуваат
Поголеми турбуленции имаме само ако има избори, се друго е ситна боранија.
Во Центар и сега има станови со таква цена.
До Рамстор во градба кога почнаа беа 1400, после тоа слушнав од неколкумина и бројки над 1600 за стандардните станови и околу 2000ки за полуксузни.
За точка 1 е многу битно што ќе се случува со Кина. Од тоа што читам, неколку компании (покрај Евергранд) имаат сериозни проблеми со кредитите. Ако отиде нивната економија надоле, ќе биде весело, материјалите може да отидат надоле, а може и да ги нудат за џабе.
Точка 2 ќе зависи од развиток на 2 индустрии, таа за беспилотни летала, и таа за електрични камиони. Ако успеат да воведат автономија (чита 10-15 години од сега) ќе го спасат трошокот за работна сила, а воедно и голем дел од тој за гориво.
Точка 3 и сега е проблем, квалификувана работна сила нема ни за лек, пола ја збришаа по Германија, Италија, Чешка, Малта.
Точка 4 во ЕУ тешко да не пикнат уште бааги време, барем не како ваква држава.
Инаку и дијаспората ќе намали со инвестирање тука, брачата со тек на време почнаа да се освестуваат, ама тие грамадите што ги имаат изградено во Западна Македонија се распаѓаат и додека да се пензионираат ќе бидат змијарници.
Dijasporata investira u skopje, ne po selata. Ova e moderna dijaspora, educirana, inzinjeri doktori, ne gradat palati so lavovi i orli, tuku si kupuvaat edno stance vo Centar, Aerodrom ili Karpos
Dijasporata investira u skopje, ne po selata. Ova e moderna dijaspora, educirana, inzinjeri doktori, ne gradat palati so lavovi i orli, tuku si kupuvaat edno stance vo Centar, Aerodrom ili Karpos
Нашиве дијаспорци доктори инженери се попаметни и собираат парички неколку години за да си купат имот таму, а не да ги затворат во дупкава
Во Скопје навалија да купуваат најмногу авганистанците од Куманово.
Браќата дијаспорци строго купуваат/градат во родниот крај. Слабо е кај нив селењето накај Скопје од другите места.
Нашиве дијаспорци доктори инженери се попаметни и собираат парички неколку години за да си купат имот таму, а не да ги затворат во дупкава
Во Скопје навалија да купуваат најмногу авганистанците од Куманово.
Браќата дијаспорци строго купуваат/градат во родниот крај. Слабо е кај нив селењето накај Скопје од другите места.
Аха да, глеаме по темава. Едно 5 члена од странство пишаа дека имаат стан тука, или бараат да купат.
Ја иам еден куп колеги инжинери во странство, абе никој нема абер да купи недвижина таму, ниту да ја продаде оваа тука. Не ни размислуваат на тоа. Некој од нив дури и кредит исплаќаат за тука и кирија таму. Сигурно нема да купат у Минхен каде недвижина е милион евра.
Случајно јас бев во таа индустрија 1998-2000 и за општа информација во ти 2 години зејтинот тргна од 57 па отиде на 78-80 денари за после да падне на 41 денар литро. Лош пример, бидејки цената на финалниот производ зависи од цената на сировото масло, чии производители се зависни економии или терсене економии како Русија, Украина, Аргентина( ние купувавме претежно од нив).
А околу становите, тоа што проектира Кано дека ќе дојде некој пензионер да живее во Скопје, мало морген, никад а може ни тогаш. Кој нездрав ќе ти иде во град кој го тепа Делхи во загаденост? Плус и додека сме надвор од ЕУ, како ќе го решат престојот? За администрацијата да не зборам. Они во Грција се жалат дека е комплицирано да регулираш све, па за Мк да не збориме.
Од друга страна цената на квадратот ќе расте, со кое темпо не сум толку умен да предвидам, ама дека ќе оди нагоре тоа сигурно. Дури и да стане понеповолно за инвеститорите и дел од нив да го преселат капиталот и бизнисот на друго место, цената ќе расте поради намален број на нови градби. Друг момент е огромниот црн капитал, нелегални пари и тие најлесно се перат тука, во таа бранша. Така да кој се надева на поефтинување, нека батали. Дека ќе има ќар од инвестицијата или издавањето исто нека заборават.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.