Уште 3-4 години ќе растат цените или барем нема да се намалуваат. Кој ќе купи сега многу веројатно не губи до 2025та.Нема да има де, да имавме тело што ги регулира овие работи немаше да дигне цената на станови градени со земјотресот исто како на новите. Исто и новоградбите, тие што навистина користеа поскап челик сеуште не се пуштени во употреба.
Поентата ми беше дека инвеститорите се покриени со приказна зошто ги дигаат цените.
Каде поскапеле кириите?Со оглед колку е зголемна цената на кириите мене ми изгледа дека само што се залетал пазарот на недвижнини. Не сум проверил тоа. Интересно изгледа. Може да има журка...
Mоже гледав на некој скап сајт. На пазар3 може минимално да се зголемни од пред некоја година ама многу малку.Каде поскапеле кириите?
Јас колку што следам огласи се истите од пред короната, и има илјадници огласи по групите на фб.
На тие што им требаат многу пари, им стојат празни со месеци.
На реклама 5 и пазар 3 се генерално останати агенции, и чат пат некој што сака да плати премиум оглас.Mоже гледав на некој скап сајт. На пазар3 може минимално да се зголемни од пред некоја година ама многу малку.
Не се надевај, само може да растат. Разликата е само колку.Сеуште се надеваме на намалување на цените
иако и цени на гаражи м2 се качија до небо, ние уште се надеваме.
Сега гледам оглас продаваат наместен стан 62 м2 водно, 102 илјади евра. Гаража 9000 евра. Лудило.
Најинтересно е што на запад може да се случи пак да пукне балонот со недвижностите, ама тоа за Скопје и Македонија нема да се однесува ни во најмала мерка. Сосема на различна основа растат цените на недвижностите во светот и кај нас. Така да дури и да се деси нова 2008 во светот, не чекајте пад на цени во Скопје.Не се надевај, само може да растат. Разликата е само колку.
Всушност најголем дел од граѓаните профитираат (85%) од раст на цените бидејќи поседуваат имот. Губат тие што имаат кеш. А викаат дека народот нема кеш а се бунат за раст на вредноста на личен имот. Значи или имаат многу кеш или се апсурдни.Најинтересно е што на запад може да се случи пак да пукне балонот со недвижностите, ама тоа за Скопје и Македонија нема да се однесува ни во најмала мерка. Сосема на различна основа растат цените на недвижностите во светот и кај нас. Така да дури и да се деси нова 2008 во светот, не чекајте пад на цени во Скопје.
Да ако станува збор за втор/трет....на N-ta имот. Иначе ако имаш еден имот во кој живееш, ништо не ти значи ако истиот има повисока вредност денес од вчера, освен ако не планираш од Центар да се селиш у Мариово, тоа е веќе друг мубает. Тие што чуваат кеш губат секако, али па солвентноста е појака и од комар.Всушност најголем дел од граѓаните профитираат (85%) од раст на цените бидејќи поседуваат имот. Губат тие што имаат кеш. А викаат дека народот нема кеш а се бунат за раст на вредноста на личен имот. Значи или имаат многу кеш или се апсурдни.
Можеш поголем кредит да земеш. Сега е паметно да го мобилизираш капиталот на кој газиш, буквално.Мое мислење е дека балончево ќе пукне кога веќе на овие што перат пари нема да им се исплати овој тип на бизнис и кога ќе испозаглават млади брачни парови со ЕУР кредити за преценети имоти (значи секој еден што купил стан во Скопје изнад 1000-1100 ЕУР квадрат).
Да ако станува збор за втор/трет....на N-ta имот. Иначе ако имаш еден имот во кој живееш, ништо не ти значи ако истиот има повисока вредност денес од вчера, освен ако не планираш од Центар да се селиш у Мариово, тоа е веќе друг мубает. Тие што чуваат кеш губат секако, али па солвентноста е појака и од комар.