Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги поддржувате протестите на Ромите низ државава?

• Вкупно гласачи
    100
  • Гласањето е завршено на .
Многу си грешка тука. Со правилен менаџмент на буџетот, исфрлање на ухлебените паразити од јавниот сектор, и целосна примена на законите (вклучително и кај Албанците) Македонија и без ЕУ и НАТО може да многу брзо да се оправи. Муабетите дека ни требаат пари да се опраиме, се исти ко што ќе бидат сега муабетите на Мицко дека ќе им требаат 81 пратеник за да го врати нелегално сменетото име.

Самиот си рече претходно и во двата система има корумпирани политичари и дека дури во комунизмот тоа е далеку далеку по изразено. Еве има уште 15 години, да почекаме може ќе се оформи во Македонија фабрика во некоја индустрија од калибар на 11 Октомври, ОХИС, МЗТ, Искра која ќе биде оформена од инвестиции на Македонци. Не мора и во Македонија може и во странство да ги отворат. Ќе инвестираме во нов телеком, во нова железница. Па што и да не ја купиме Австриска ЕВН за да почнеме и ние малце да цицаме профит од нивниот труд и да почнеме да ги стигаме. Али тоа нема да се случи никогаш.

Супер е системов што да ти кажам. Целата средна и ниска класа секој за себе, а тие на врв сите за сите. Врв на твојата продуктивност е да работиш за странци, зошто никој нема доволно капитал тука за да ти инвестира во твои идеи.

Па да имаме каква било шанса да почнеме да ги стигаме би требало да имаме некој луд раст од 10-15% годишно за да ги стигнеме за да бидеме на 30% од нивниот стандард за едно 15 години.

Последно уредено:
Тачи и Заев убедени у ново мнозинство. Алија го нема нигде.

Супер е системов што да ти кажам. Целата средна и ниска класа секој за себе, а тие на врв сите за сите.
Тоа е проблемот, што народот го гледа како проблем системот, а не луѓето кои го злоупотребуваат. Кога народот ќе свати дека е до Заев, а не до законите, тогаш веќе можеме да отидеме на следниот чекор.

Самиот си рече претходно и во двата система има корумпирани политичари и дека дури во комунизмот тоа е далеку далеку по изразено. Еве има уште 15 години, да почекаме може ќе се оформи во Македонија фабрика во некоја индустрија од калибар на 11 Октомври, ОХИС, МЗТ, Искра која ќе биде оформена од инвестиции на Македонци. Не мора и во Македонија може и во странство да ги отворат. Ќе инвестираме во нов телеком, во нова железница. Па што и да не ја купиме Австриска ЕВН. Ете може ќе се изградат едно 5-10 брани во сопствеништво на Македонци, термо централа.
Еден минат систем отворил такви фабрики и се виде како тие фабрики завршија. Дури и пред денационализацијата, тие се доведоа до просјачки стап со неплатени плати на работниците со месеци и со години. Во момент кога светот се смени, никој немаше ниту мотив ниту желба да ги преориентира фабриките. Туку уште повеќе директорите поставени токму од тој претходен систем ги уништуваа за да на крај ги присвојат.

Патем речено, јас не сум за да термо-хидроцентралите се приватизираат/продадат (освен ако не се изградени со приватен капитал), Ниту пак сум против државата да основа нов телеком оператор или ја откупи ЕВН, патем сметам дека е грешка што овие во прва рака и се продадоа. Некои работи кои се од стратешко значење за државата е ок да седат под државна капа (мада еве ќе гледаме што тоа значи во енергетскиот сектор).
Автоматски споено мислење:

Па да имаме каква било шанса да почнеме да ги стигаме би требало да имаме некој луд раст од 10-15% годишно за да ги стигнеме за да бидеме на 30% од нивниот стандард за едно 15 години.
Ајде вака да те прашам, отиди во Холандија да работиш. Почни од почеток и кажи ми, кога ќе можеш да купиш стан во Амстердам? На свети никад, а ни тад.

Денеска види во Скопје, со толку изградени станови, малтене неможеш стан да најдеш. Не е дека е само сирмоаштија. Има беда не викам дека нема, но ако видиме дека по квартал се продаваат по околу 1500 станови во Македонија, што е 6000 годишно, не е дека нема средна класа. И немој да ми кажеш дека продавале нешто на село, во денешно време обработливото земјиште не вреди ни за гзпапир. Трговските центри пуни, луѓето плачат да излезат у кафана, маркетиве пуни, коли по улица гужва непрестајно од 8 до 18 на овие цени на бензин. Незнам како ти ја поимаш немаштијата, ама мене не ми изгледа дека живееме во немаштија.

По немаштија ми беше кога во СФРЈ ни даваа пари колку сакаме, ама нема на што да ги трошиш (пошто продавниците празни, дури и без основни намирници) па мораше да ги ставаме во банка, за да после што би рекол Чорба „Троше наше зараде да направе параде“. Дали знаеш колку има пропаднати девизни штедни влогови од времето на СФРЈ и дали знаеш колку има пропаднато во вредност на парите како динарски штедни влогови? Остај ги ти бајките што ти ги кажуваат за МЗТ и ФАС. За да ги наполнат и изградат тие фабрики комуњарите извршиле пљачка на селаните, ги оставиле без егзистенција и речиси на сила ги преместиле во градовите кои наликувале и сеуште наликуваат на концентрациони логори. Притоа всадувајќи им робски менталитет од кој сеуште не можеме да се ослободиме и правејќи не инвалиди и паразити да чекаме партијата да не запосли, што е всушност оставина од комунизмот, како што се и измислените работни места.

Последно уредено:
Тоа е проблемот, што народот го гледа како проблем системот, а не луѓето кои го злоупотребуваат. Кога народот ќе свати дека е до Заев, а не до законите, тогаш веќе можеме да отидеме на следниот чекор.

Тоа важи за секој систем. "Кадарот е се" била една од главните пароли за време на Сталин. Дај му го и најдобриот брод на лош капетан и на крај ќе го насука.

Еден минат систем отворил такви фабрики и се виде како тие фабрики завршија. Дури и пред денационализацијата, тие се доведоа до просјачки стап со неплатени плати на работниците со месеци и со години. Во момент кога светот се смени, никој немаше ниту мотив ниту желба да ги преориентира фабриките. Туку уште повеќе директорите поставени токму од тој претходен систем ги уништуваа за да на крај ги присвојат.

Јас уште од првиот коментар посочувам дека економскиот модел во Југославија бил катастрофално проблематичен. Впрочем да не бил толку проблематичен немало толку многу народ да биде ПУШТЕН дури може да се рече и мотивиран да ја напушти државата и да емигрира во Австралија. Ама сепак еден дел од таа индустрија создала кадар, вештини и знаење кое било конкуретно или можео да биде направено конкурентно. 30 години поминаа тој кадар е или на раб на пензија или во гроб. Штетата кој е направена со дозволувањето тие вештини и знаење да се изгубат е непроценлива.

Од кадар кој што може да води Хемиска, тешка, машинска индустрија денес се што можеш е да најдеш дечки што ќе мотаат кабли и никаков систем за едукација и унапредување.

Мене проблемот ми е што еве овој систем постои 30 години, не само што не ги искористи тие кадри. Што создаде?

Патем речено, јас не сум за да термо-хидроцентралите се приватизираат/продадат (освен ако не се изградени со приватен капитал), Ниту пак сум против државата да основа нов телеком оператор или ја откупи ЕВН, патем сметам дека е грешка што овие во прва рака и се продадоа. Некои работи кои се од стратешко значење за државата е ок да седат под државна капа (мада еве ќе гледаме што тоа значи во енергетскиот сектор).

Па и јас сум за тоа. Државно менаџирање на стратешки индустрии и развивање/инвестирање во одредени стратешки индустрии каде што се смета дека не може да се развијат органски за да се оформат повторно технички вештини но и поважно вештините потребни за повисоко организирање и менаџирање. Во Македонија се се сведе на гранапчиња. Општини имаме со по 3000 луѓе, и после сите се чудат зошто менаџерските способности се се полоши со секоја година.

============================================================================================================================================

Тука завршувам со темава јас. Зошто искрено вака можеме да тераме засекогаш :D

EDIT да одговорам само на ова:

Денеска види во Скопје, со толку изградени станови, малтене неможеш стан да најдеш. Не е дека е само сирмоаштија. Има беда не викам дека нема, но ако видиме дека по квартал се продаваат по околу 1500 станови во Македонија, што е 6000 годишно, не е дека нема средна класа. И немој да ми кажеш дека продавале нешто на село, во денешно време обработливото земјиште не вреди ни за гзпапир. Трговските центри пуни, луѓето плачат да излезат у кафана, маркетиве пуни, коли по улица гужва непрестајно од 8 до 18 на овие цени на бензин. Незнам како ти ја поимаш немаштијата, ама мене не ми изгледа дека живееме во немаштија.

Огромен дел од тие 6000 стана се купуваат со пари од корупција од функционери. Ама огромен дел. Лично знам сдс добиток кој од пред 5 години мислам дека е или на 2 или 3 стана. Стан од 60 метри квадратни по цена од да кажеме од 1200 евра, ако плаќа по 500 евра месечно рата би му требало на некој 12 години да го отплати и тоа без камата. Внеси тука во пресметката опремување на станот, кола и пари за трошење и види колкава би требала да биде просечната плата. Колкава ќе треба да биде таа плата за средна класа, 1500-2000 евра. Види колкав број на луѓе надвор од функционери земаат толкави плати и колкава би била таа средна класа. 10-15 000 луѓе ако и толку.

Јас искрено не разбирам како фамилии преживуваат со под 1000 евра примања. Навистина не разбирам.

А за кафани, трговски и остатокот. Во Македонија веќе долго време го прифативме црнечкиот менталитет на лажен луксуз. Имам запознаено луѓе кои во ресторан и вака генерално се носат како да се на 3-4к плата. Секако се додека не видиш каде живеат и не разбереш колку должат.

Последно уредено:

Автоматски споено мислење:

Ајде вака да те прашам, отиди во Холандија да работиш. Почни од почеток и кажи ми, кога ќе можеш да купиш стан во Амстердам? На свети никад, а ни тад.

По немаштија ми беше кога во СФРЈ ни даваа пари колку сакаме, ама нема на што да ги трошиш (пошто продавниците празни, дури и без основни намирници) па мораше да ги ставаме во банка, за да после што би рекол Чорба „Троше наше зараде да направе параде“. Дали знаеш колку има пропаднати девизни штедни влогови од времето на СФРЈ и дали знаеш колку има пропаднато во вредност на парите како динарски штедни влогови? Остај ги ти бајките што ти ги кажуваат за МЗТ и ФАС. За да ги наполнат и изградат тие фабрики комуњарите извршиле пљачка на селаните, ги оставиле без егзистенција и речиси на сила ги преместиле во градовите кои наликувале и сеуште наликуваат на концентрациони логори. Притоа всадувајќи им робски менталитет од кој сеуште не можеме да се ослободиме и правејќи не инвалиди и паразити да чекаме партијата да не запосли, што е всушност оставина од комунизмот, како што се и измислените работни места.
Го гледав zizek so Yanis Varoufakis ministero za ekonomia vo vladata na cipras , na debata za sfrj rece deka ja zaebale so eftinite krediti vo 70stite na potoa porasnala golema kamata kon krajot na 80 so posledica inflacia na dinarot. isto toj mnogu go falese sfrj modelot saka vo grcia toj da go primenta selfsuficent economy da ne zavisat od drrugite drzavi za resursi .

1636582633578.png

254846046_4923624594337631_8896921853143052493_n.jpg

afkgaming_2021-08_79649079-d0e7-4acd-853b-6a2b92797da3_copium_png.png

Неџат има свекрва, Неџат е домазет во Кавадарци. Така да не му е проблем да дудла. Кога ќе му каже свекрвата ќе прекине.
Јас сум 1000% убеден дека сопругата на неџат pegging му прај во спалната соба.

Изгледа натпревар имаат во сектата кој подлабоко ќе му се вовлече во шупак на фирерот. Друго објаснување за напливот на хвалоспеви, нема.

ql5SNSh.jpg

2sdClFE.jpg

Овие од ЛДП го изнашетаа светот, буквално секоја недела се наоѓаат во друга држава на семинари ....

Овие од ЛДП го изнашетаа светот, буквално секоја недела се наоѓаат во друга држава на семинари ....

Ги утепа од пратење бе другар, шо не им се зачлениш па заедно да шеткате.
Ако ти треба препорака кажи :)

Жмицко ќе ги шитне намирисаа и почнуваат жалопојки ќе бегале од државава...
Ахх бе пацови, први го напуштаат бродот кој тоне, увек.
Ќе го врзат Павле Трајанов дане прелета случајно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom