Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако мојата мотивација да работам нешто биде колку да јадам, тогаш и немам некаква мотивација јас да се уклучам и да се вложам во мојата работа. Потребите се релативна работа, ако јас сакам да го прошетам светот... да купам остров или да имам авион... како би го постигнал тоа во комунизмот.Ќе почнам од крајот зошто тоа е најважната поента. Најголем дел го знаат слоганот од Маркс "Секој да работи спроед своите способности, секој да земе во склад со своите потреби". Али при првата практична примена во советскиот сојуз веднаш додале трет дел "Тој што нема да работи нема ни да јаде".
Разликата не е помеѓу клошар во комунизмот и клошар во капитализмот. Разликата е и треба да е помеѓу не-клошар во комунизмот и не-клошар во капитализмот. Во комунизмот разликата помеѓу клошар и не-клошар речиси и да нема, додека во капитализмот само небото ти е граница.Тука веднаш во цитат имаш и дел за принципот за фер плата. Едно такво општество не би те ставило во никаков кош. Ти и тој човек ќе бидете во ист кош само во тоа дека ќе имате начин како да го изразите својот полн потенцијал. На крајот на денот се останува на тебе и него. Тој што избрал да биде клошар е ќе биде и сега и тогаш. И нормално ти како човек кој работи според сите свои можности ќе имаш и далеку поголеми потреби од некој што решил да биде клошар.
Ти збориш за корумпирани политичари, за корумпирани луѓе. Такви има и во комунизмот и во капитализмот, тоа нема никаква разлика. Чак што више, во комунизмот се отвора уште поголем простор за корумпирани функционери од причина што таму нема приватен сектор и што значи секој сектор, секоја фирма е подложна на корупција исто како што се во капитализмот подложни само јавните прептријатија.Ама ги гледаат дури и во христијанството се води како грев, среброљубие. Еве имаш еден тон Македонските политичари кои го крадат народот веќе 30 години а реално со парите не прават ништо. Во најголем дел само ги умртвуваат со ставање по банки или купување на стотици станови. Крадат колку да се краде, не зошто им треба. Не зошто сакаат да направат нешто со тоа, да си исполнат некој сон.
И тоа не е уникатен феномен има многу, каде што луѓе собираат пари чисто за да имаат повеќе пари. Парите им се крајната цел.
Слушам СДСМ и компанија утре ке правеле ајвар и немале време да одат во собрание а некои од новото мнозинство имале гости од странство па и они немало да одат..... така изгледа утре седницата нема ни да почне поради немање кворум...
Жмицко ќе ги шитне намирисаа и почнуваат жалопојки ќе бегале од државава...
Ахх бе пацови, први го напуштаат бродот кој тоне, увек.
Сончогледите го напуштааѕ бродот. Во фазата “јас сум неутрален, не ме интередира политика” се, а бздат излезени од шупакот на Заев.
Аха, биди сигурен дека ќе го подобриш општеството со плаќање повеќе данок, изгледа забораваш каде живееш.Инаку не ми смета ако имам повеќе пари повеќе да дадам. Џабе се сите пари ако општеството ти живее во беда. Само начинот на кој секогаш го изведуваат е лош. Односно големите играчи пак остануваат неоданочени.
Лоповлукот во Македонија не го направија бизнисмени, туку едноклеточни амеби, кои место да го искористат потенцијалот, па макар и во сопствена полза, направија чистка на фабриките буквално за старо железо (со чест нели на исклочоци).Ние во моментов сме во систем кој е создаден да ја намали продуктивноста и професионалното исполнување на секој Македонец освен ако не може политичката и олигархиската каста да профитира од тоа. Периодот 45-90 бил катастрофален по Македонија и Македонците освен првите 5-10 години по некој аспекти поради комплетниот недостаток на каква било идеологија и револуционизам во раководењето. Али пак имало напредок зошто државата го црпела легитимитетот од народот и неговата продуктивност.
Али од 90тите наваму ова е чист колонијализам. Целата конкурентна индустрија се затвори, човечиот потенцијал го црпат од странство немилосрдно и сме претворени малтене во аграрно - колонијалистичка држава. А добитокот се радува што "АКО" сме влезеле во ЕУ, они ќе ни дале пари да изградиме патишта. А за што патишта за они да ни пласираат роба додека ние им пласираме магистранти.
Јас не сум комунист дека сакам бесплатни ствари. Јас сум комунист зошто разбирам дека следејќи го овој систем никогаш нема да можеме да се приближиме по стандард со земјите кој ги бркаме ( освен ако не се реши да бидеме нечиј проект ), и никогаш нема да станеме конкурентни. Секогаш ќе бидеме претпоследна дупка на кавалот кој ќе го свират други.
Го приметува некој друг папагалот Лигушев ?
се чудам зашто.
Ок е стефче, не краде од никој, не тендерише, си плаќа даноци. Неможеш да му замериш. Реално кажува кои се грижите на луѓето како него. Ама пошто е мала група луѓе, никој не ги есапи политички.
Не сум повикан, те искористив да те тагнам во пост за научно истражувачки цели, ваков уникатен феномен на безмочност ретко се наоѓа.Се најде повикан асе чудам зашто.
Па баш Белорусија ја најде бе, патетично.
Ќе лижеш и таму режимски болс, навика си е навика![]()
Слушам СДСМ и компанија утре ке правеле ајвар и немале време да одат во собрание а некои од новото мнозинство имале гости од странство па и они немало да одат..... така изгледа утре седницата нема ни да почне поради немање кворум...
Не сум повикан, те искористив да те тагнам во пост за научно истражувачки цели, ваков уникатен феномен на безмочност ретко се наоѓа.
Лоповлукот во Македонија не го направија бизнисмени, туку едноклеточни амеби, кои место да го искористат потенцијалот, па макар и во сопствена полза, направија чистка на фабриките буквално за старо железо (со чест нели на исклочоци).
Системот како систем, не е лош. После фискализацијата во 2000 година, првпат се стабилизира економијата. Проблемот не треба да го бараме во законите, иако и законите треба да се корегираат, што е нормално. Проблемот треба да го бараме во нефункционирањето на законите.
Комунизмот како комунизам е неиздржана идеологија, почната е и направена е од доста различни агли. Сегде завршила катастрофално. Буквално во сите општества завршува со догматизација на лидерите. Па оддтаму, Марскизам, Ленинизам, Сталинизам, Титоизам, Маоизам и така натака.
Многу си грешка тука. Со правилен менаџмент на буџетот, исфрлање на ухлебените паразити од јавниот сектор, и целосна примена на законите (вклучително и кај Албанците) Македонија и без ЕУ и НАТО може да многу брзо да се оправи. Муабетите дека ни требаат пари да се опраиме, се исти ко што ќе бидат сега муабетите на Мицко дека ќе им требаат 81 пратеник за да го врати нелегално сменетото име.Ок ете стабилизација. Сега ќе ни требаат едно 100-200 години за да акумулираме доволно финансиски капитал за да можеме да почнеме да се развиваме. Тоа е ако нема организирана криза како милион пати претходно и не ни го избришат целиот акумулиран капитал преку вечер како што е направено веќе безброј пати.