Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

Поделбата на антиваксери и проваксери ми е ептен слична како ДПМНЕ вс СДСМ :pos: црно или бело, сиво нема.

Штом не си вакциниран веднаш добиваш етикета дека не веруваш во наука, дека си слеп поддржувач на теориите на заговор, шириш зараза,рамноземљаш, 5г глупости, небањат и сл.
Ако пак некој се вакцинирал се смета за верувач во науката, голем допринесувач за крај на пандемијава, покажува крајна грижа и совест за постарите и болни лица, активно ја поддржува вакцинацијата и плука по оние кои не ја поддржуваат:sneaky:

Не знам што очекуваат, да им се даде медал? Да им кажеме браво? Да им напишеме пофалница? :toe:

Никого не осудувам дали се вакцинирал и зошто се вакцинирал, нивна одлука. Но не ја гледам потребата да ме убедуваат колку вакцината ќе ме штити мене, дека ако се вакцинирам помали се шансите за хоспитализација, па дури и за смрт :icon_mrgr:. Кога праксата вели нешто друго.

Наместо да се вперува прстот во тие што не сакаат да се вакцинираат, нека го вперат прстот кон министерот за здравство, затоа што немаме слободни термини за обичен контролен преглед, затоа што за компјутерски томографии, магнетни резонанци, кардиолошки прегледи, колоноскопии, мамографи и сл се чека или со месеци, или не работат или нема соодветен кадар. И после повторно прстот ќе се впери во народот затоа што доцна оделе на лекар.

Октомври е месец за борба против рак на дојка, министерот повика за подигнување на свеста на жените и потребата од рана дијагностика кон оваа болест, при тоа заборави да каже колку мамографи кои се во функција има во Македонија, колку време се чека за да се закаже еден контролен преглед и дали секоја жена има можност да плаќа во приватно здравство. АМА сето тоа не е важно. Важно е да се вакцинираме. :pipi:

Последно уредено:
Ова е ретардирано. Со сиот ум излегува и го кажува ова. Британски 'водечки' имунолог.

Божиќ би можел да биде тежок, зашто пандемијата на ковид-19 не е готова, предупреди денеска водечки британски епидемиолог, повикувајќи ги истовремено луѓето да се однесуваат претпазливо и да ги примат дополнителните дози вакцина.

Да напоменам 78% од Британците се дупло вакцинирани. Испитуваат месечно по 250.000 луѓе за антитела и од тоа знаат дека 93% од населението има антитела.

Еми ќе не спасат антителата или нема да не спасат?

Ебате 'стручњак' ебате ...

Но, знаеме што е проблемот, антителата од вакцините се голо маде, и тоа тие си го знаат.

Па нели 60% беше па 80% колективниот имунитет. Да не испадне 102 зарез три

Никого не осудувам дали се вакцинирал и зошто се вакцинирал, нивна одлука. Но не ја гледам потребата да ме убедуваат колку вакцината ќе ме штити мене, дека ако се вакцинирам помали се шансите за хоспитализација, па дури и за смрт :icon_mrgr:. Кога праксата вели нешто друго.
и шо вика праксата?
Не се помали шансите за хоспитализација енд стаф?
Автоматски споено мислење:

Многу ми се свиѓа што и двете страни ги слушаат само докторите кои им ја пеат омилената песна.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
и шо вика праксата?
Не се помали шансите за хоспитализација енд стаф?
Праксата вели дека и тие што се вакцинирани и тие заболуваат повторно.
Праксата вели дека и тие што се вакцинирани се хоспитализираат.
Праксата вели дека и тие што се вакцинираат умираат.

Со здравствениот систем што го имаме на располагање, здрав да стапнеш во болница, не се знае каков ќе излезеш. Така да барем тие што не спаѓаат во ризични групи, исто им се фаќа, вакциниран или не:toe:

Teneke, kako e situacijata vo Israel? Edno vreme tri pati dnevo davase vesti vo zivo nekako odednas go prekina izvestuvanjeto vo zivo. Vidov se prefrli kon drugi zemji tuku sepak ke prasam kako e vo Israel?

Антителата од вакцините се разликуваат од антителата од невакцините?
Дали имаш некакви информации повеќе за ова

Прва и најбитна разлика е тоа што вакцинираните немаат IgA антитела. Тоа се антитела во мукозните ткива на дишните патишта од каде што влегува вирусот. Ова ми се чини е најбитната разлика зошто нема реинфекции кај прележаните.

Затоа сега прават вакцина со жив вирус што ќе се прска во носот.

Втората разлика е помалце битна, но сепак изгледа дека додава на ефективност на природниот имунитет. Вакциналните антитела од мРНА и векторските вакцини прават антитела кои го препознаваат само спајк протеинот. Природните антитела во просек препознаваат 20 различни протеини од вирусот и затоа се поефикасни.

И трето долготрајност на антителата. Откако ќе помине инфекцијата телото ги прави IgG антителата кои добиваат на квалитет т.е. телото прави комбинации како што поминува време. Очигледно е дека природниот имунитет има можност да ствара квалитетни антитела и по 12 месеци од прлежување (потврдено со студија), додека за вакциналниот единствено се знае дека бројот на антитела се намалува по 3 месеци.

До тука е сето потврдена наука.

Ова сега што ќе го кажам е мое размислување, што не мора да е точно. Мислам дека заради тоа што вакциналните антитела се креираат само за спајк протеинот, телото има ограничена можност да створи поквалитетни антитела на долг рок.
Автоматски споено мислење:

Teneke, kako e situacijata vo Israel? Edno vreme tri pati dnevo davase vesti vo zivo nekako odednas go prekina izvestuvanjeto vo zivo. Vidov se prefrli kon drugi zemji tuku sepak ke prasam kako e vo Israel?

Израел е тажна приказна со коронава. Еве го последниот месец, се отруја од вакцини, во карантин се со меѓународни летови и еве како изгледа.

1636018038258.png

Сите мора да го прележат.

Последно уредено:
Auu se otruja od vakcini taka li od sega vakcinite se otrov. Tuku oti kazuvas samo slika od pred 3-4 nedeli zemi ja od cel period:

1636018279814.png
novozarazeni

1636018307131.png
pocinati

1636018342483.png
hospitalizirani

Ocigledno Izrael ne e tazna prikazna tuku cetvrtiot bran go nadmina. E sega ostavam otvoreno kako go napravija mozebi ti znajs. I pak mi e cudno odednas go izgubi interesot za Izrael. Me mrzi da proveram, mislam interesot ti opadna bas vo toa vreme koga brojkite odea na dolu.

Со тенеке нема искачање на крај, слеп се прави при докази у фаца кога му фраш. Дамби не обвинува дека сме псевдонаучници, а ни сам не знае што значи тој збор. Да обвиниш некој што верува во медицина за псевдонаука се коси со секоја логика, али толку им е капацитетот за спинување и дефокус.:toe:

Auu se otruja od vakcini taka li od sega vakcinite se otrov. Tuku oti kazuvas samo slika od pred 3-4 nedeli zemi ja od cel period:

Прегледај го приврзокот 312206
novozarazeni

Прегледај го приврзокот 312207
pocinati

Прегледај го приврзокот 312208
hospitalizirani

Ocigledno Izrael ne e tazna prikazna tuku cetvrtiot bran go nadmina. E sega ostavam otvoreno kako go napravija mozebi ti znajs. I pak mi e cudno odednas go izgubi interesot za Izrael. Me mrzi da proveram, mislam interesot ti opadna bas vo toa vreme koga brojkite odea na dolu.

Игорче короната ако ја контролираш со строги мерки, се шири како пламен и брзо изгорува во периоди од два месеци.

Ако ја оставиш да си тера пополека ќе имаш ендемичен еквилибриум. Така е сега во Британија и кај нас.

За места кои имаат голем природен имунитет, можат веќе да си дозволат да живеат во ендемичен еквилибриум.

Другите ќе имаат уште падни стани ситуација.

Некој работи можат да се предвидат. Австралија сега ќе има лето и би требало да биде ослободена од грижи со короната, плус 70% се вакцинирани. Но, во јануари кога ќе стане најжешко на местата каде што ќе мора луѓето да се збираат во затворени климатизирани простории ќе се прошири короната и би требало да имаат голем бран.

Тоа го видовме летово во Калифорнија и Флорида.

Последно уредено:
До тука е сето потврдена наука.
Значи според тебе за да обезбедиме 100% заштита најдобро би било да се вакцинираме и плус да прележиме или кинез плус бустер вектор за да би можеле да препознаеме што повеќе протеини од вирусот?

Значи според тебе за да обезбедиме 100% заштита најдобро би било да се вакцинираме и плус да прележиме или кинез плус бустер вектор за да би можеле да препознаеме што повеќе протеини од вирусот?
Ili ednostavno kur da te boli i da si teras so zivotot, bez nekoj vakvi fix eksperimenti.

Игорче короната ако ја контролираш со строги мерки, се шири како пламен и брзо изгорува во периоди од два месеци.

Ако ја оставиш да си тера пополека ќе имаш ендемичен еквилибриум. Така е сега во Британија и кај нас.

За места кои имаат голем природен имунитет, можат веќе да си дозволат да живеат во ендемичен еквилибриум.

Другите ќе имаат уште падни стани ситуација.

Mislam deka gore dolu sme bliski so stavot koga ke dojdeme do endemska faza a toa e koga golem del od naselenieto ke stvori opst imunitet protiv virusot. Nie se razlikuvame vo patot kon toa. Ja te interpretiram po toa sto pisuvas, posto gi odbivas vakcinite kako otrov, deka si za toa sekoj da se zarazi pa koj ke prezivee ke tera dalje. Aj long kovid na strana ili dolgorocni posledici od zaraza. Ja pa vikam, deka imame dobri alati so vakcinite i deka moze zastiteno da se soocime so virusot so daleku pomalce zrtvi. Jasno e deka i so treta, cetvrta i petta doza ke ima teski zaboluvanja i zrtvi ama mngou mnogu pomalce nego da ostane golem del od lugjeto nevakciniran.

Едно прашање до поупатените, само ги молам "експертите по микробиологија, имунологија, вирусологија и сештологија" да одбегнат да ми ги подујат јајцата ко цитрони.

Имам примено три дози на вакцина, од кои првите две се Спутник, а последната (третата) е Фајзер.
Сеуште во сертификатот се водам како под Спутник, а реално ми е проблем пошто не е признаена од СЗО и ЕМА и не можам да патувам. Дали некој знае кога ќе се водам како под Фајзер, дали можеби по примање на четврта доза по 6 месеци?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom