Енергетска криза во Европа

• Креатор на темата Креатор на темата stratUs
  • Време на започнување Време на започнување
Мислиш дека ние обичните смртници ќе осетиме и 300м да биде? Тоа они ќе мораат помалце да лапаат тендери само.
Ne be ne se sekiram, od prviot post go potencirav toa :D Direktno nema mn da osetime. Imase period kade elem i mepso pravea mn profit i ne vidovme nie nekoj kjar od toa.
Vo energetikata pazarot e brutalen, se vrtat golemi sumi pari za kratok period. Pred nekoja godina koco izgore milioni pa ete go ziv zdrav.
Ama ovie poebaa mn nasi pari periodov od cista nesposobnost.

Наздравје :pivo2:

Ме интересира дали доколку во државава се пуштат во погон сите капацитети за производство на струја (минус хидро, оти езерата се празни), значи ако работат со полн капацитет сите блокови во рек битола, тец осломеј, тец неготино, те-то... дали во тој случај може да се произведе доволно струја за да се задоволат сите домашни потреби зимава, да не зависиме од увоз?

Ме интересира дали доколку во државава се пуштат во погон сите капацитети за производство на струја (минус хидро, оти езерата се празни), значи ако работат со полн капацитет сите блокови во рек битола, тец осломеј, тец неготино, те-то... дали во тој случај може да се произведе доволно струја за да се задоволат сите домашни потреби зимава, да не зависиме од увоз?
Да. Со исклучок на пиковите, во другите саати ќе извезуваме доколку ги запалат сите електрани. Меѓутоа увозот не треба да се сваќа лошо, енергетските системи се интерконектирани и увозот и извозот е дел од балансирањето. Не дај боже да треба да работиме островски.

Последно уредено:
Еве у моментот штедиме струја. Добар дел од Карпош и Центар немаат. :D

• Хаха
Reactions: A__
Еве неколку информации од Гугл за потрошувачката на енергија.

Консумираме :
6.42 bn kWh

Произведуваме :
5.40 bn kWh

Увезуваме :
2.19 bn kWh

Извезуваме :
58.50 m kWh

По глава на жител консумираме :
3,081.53 kWh

По глава на жител произведуваме 2590 kWh , а увезуваме 1050 kWh

За споредба во УСА трошат скоро четири пати повеќе по глава на жител ама во исто време повеќе произведуваат отколку што трошат.

Извор: https://www.worlddata.info/europe/macedonia/energy-consumption.php

П.С Од ова би заклучил дека немаме проблем со трошење туку со производство.
П.С2 Во предвод за да се осигураме ни треба една нуклеарка што кошта околу 5 милијарди евра и 5-7 години градење. :pos: :pos: :pos:
П.С3 Ако ме гласате на следни избори ветувам 4-5 нуклеарни централи по една на секоја граница со соседиве. :vozbud::vozbud::vozbud:

50% поскапа струја и згора на тоа рестрикции. @Menethil ова е сериозен нокаут, стварно ли има недостаток на електрична енергија во дистрибутивната мрежа во која сме вклучени? Ти повеќе си навлезен во оваа проблематика. Не ли може со субвенционирање да се покрие?

50% е сериозен удар за економијата во земјава, а поготово стандардот, пошто покрај поскапување на сметките, ќе имаме поскапување на цените на све.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

50% поскапа струја и згора на тоа рестрикции. @Menethil ова е сериозен нокаут, стварно ли има недостаток на електрична енергија во дистрибутивната мрежа во која сме вклучени? Ти повеќе си навлезен во оваа проблематика. Не ли може со субвенционирање да се покрие?

50% е сериозен удар за економијата во земјава, а поготово стандардот, пошто покрај поскапување на сметките, ќе имаме поскапување на цените на све.
Ke pokrivame od radiodifuznata sto ja ukinaja, so se sekiras pa i ti. Se e toa smisleno, preracunato.

Prosla nedela turkavme po 100 MW vishok kon evropa, svrtevme nekoj denar:D Pa koa padna blokot bea kratki EVN home(toa e distribucija), zaso zemaat od elem oni kako snabduvac.
Moe mislenje e deka nema da ima restrikcii. Nie sme prikluceni na evropskata mreza, taka da restrikcii kje ima ako tamu ima tehnicki problemi ili nemame da platime. Vladata kje plati se sto treba, kje se zadolzi ako mora ama struja kje ima. Inaku povekjeto kolegi ne mislat kako mene, pa kje vidime koj e vo pravo na kraj.

A poskapuvanjeto e planirano odamna, povrzano e so liberalizacija na pazarot. Ne veruvam da ide nad 20 posto. Ako ne mi veruvate, krizata kje pomine za nekolku meseci megjutoa cenata nema da ja vratat, i za godina pak kje ja poskapat.

Inaku duri i ic da ne poskapi, i da nemame restrikcii ne znaci deka nema steta. Budzetot moze da bide osteten za 100,200 milioni. Ko ce da to plati :D
Автоматски споено мислење:

Updejt, im otide rek pak. Ti ebam malerite, neka si odat pobrzo :D

Последно уредено:

Сите уверуваат дека нема да има рестрикции, ама пак која будала би се дрзнала да излезе во јавност и да каже дека нема да имаме струја?
Не чекаат интересни денови, особено тоа што ладните денови тек не се дојдени

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom