Енергетска криза во Европа

• Креатор на темата Креатор на темата stratUs
  • Време на започнување Време на започнување
Полека малце. Ја памтиш Меркел пред 16 години?
Секако, ја сум еден од арапите што ги доведе дома, мутер Меркел ја викам, чувам нејзина слика од таблото во ддр.

Вториот блок на РЕК Битола КОНЕЧНО треба да проработи од денес :D
Дека на лагата и се кратки нозете, може да се забележи од јавнодостапните информации од МЕПСО за системските грешки. Така на пример, пред само три дена, системот е краток над 400 mw во некои часови, а завчера меѓу 250 и 300 mw.
Иако сакаат да ги прикријат овие минуси со тоа што објаснуваат дека причината е што снабдувачите на фирмите не номинираат ништо (што навистина е точно, но тука не се работи за повеќе од 80-100 mw на часовно ниво), сепак факт е дека поголемиот дел од минусот е поради тоа што ЕЛЕМ не ги исполнува номинациите од договорот за Универзалниот снабдувач. Не само што немаат производство, туку немаат ниту средства за да ја докупат таа енергија. Чисто за илустрација, цените на хупекс берзата потпаднаа на околу 250-280 евра во просек, што значи дека само во еден час, за да ги докупат количините кои не ги произведуваат, ЕЛЕМ требале да платат по околу 50.000 евра :D Сумарно во денот би платиле милион евра.
И така ќе си „крадеме“ од соседството, се' додека не стигнат некои драстични казни.
Дури и сега кога ќе проработи вториот блок, во крајните часови повторно ќе имаме дупка од 100-тина mw.
Како приврши првиот круг, така се' повеќе и повеќе се одмотува клопчето, односно се повеќе стручњаци излегуваат за да ја претстават реалната ситуација.

Леле што ќе биде сега третиот блок кога ќе го активираат, кој ќе работи на воздух. Па после Неготино кога ќе се активира после 12 години, во кои наводно РЕДОВНО се сервисирал, па Осломеј каде што последни што влегле се командантите од УЧК во 2001, па канализацијата од Вардар кога ќе ја пуштиме да го кренеме хидрото ехеееее...

Ова е нула споредбено со тоа што ЌЕ се гради кај нас :P

Здравје боже, да видиме дали ќе доживееме да ги дочекаме :D

Ова е нула споредбено со тоа што ЌЕ се гради кај нас :P

Здравје боже, да видиме дали ќе доживееме да ги дочекаме :D
Se zbori deka tocno ova, ne e predizborna bajka :D Sea zavisi koja dinamika.

Se zbori deka tocno ova, ne e predizborna bajka :D Sea zavisi koja dinamika.
se ubavo toa, samo uste nekoj vo mkd (osven eventualno profesori na elektro fakulteti)
da slusnal za balansiranje na proizvodstvo i konzumacija na struja,
i deka prvo se misli/pravi kapacitet za skladiranje/balansiranje pa posle obnovlivi izvori,
ama nema veze, vozi Misko, da se deshava nesto

se ubavo toa, samo uste nekoj vo mkd (osven eventualno profesori na elektro fakulteti)
i deka prvo se misli/pravi kapacitet za skladiranje/balansiranje pa posle obnovlivi izvori,
Според јас тоа како го сваќам, балансирано производство е возможно само со термоелектраните и нулклеарни електрани. А складирањето на електрична енергија е невозможно.

Според јас тоа како го сваќам, балансирано производство е возможно само со термоелектраните и нулклеарни електрани. А складирањето на електрична енергија е невозможно.
voopsto ne, i bas obratno.

den i nokj imas ogromna razlika od pobaruvacka/potreba
imas razlicna pobaruvacka pomegju casovi vo denot - imas pikovi/spicovi, najcesto utrinski i po vrakjanje od rabota 5-6 popladne.

isto taka imas i razlicno proizvodstvo

ne e bas najidealno - ama eve edna slika so najdov, da ne kompliciram povekje od so treba

d-html-en-rasd-2_peak_challenge_eng.jpg

koga imas povekje izvori na energija, treba da gi koordiniras kon najdobar rezim na proizvodstvo - najniska cena.

e sega najlesni primeri - eve gi pravat site tie solar i vetar so se veteni

1. cela vecer duva dovolno jak veter i imas maksimalno proizvodstvo od veternici, ama ne mu treba struja na nikoj navecer
so pravis so taa struja?

2. letni denovi, pomegju 8 i 4 casot - sonce cel den, lugjeto na rabota, pomala potrosuvacka,
so pravis na visokot?

reverzibilno hidro (so dva rezervoari goren i dolen) e dosega najdobar sistem za regulacija na visak/manjak vo sistem.
avstrija ima perfekten sistem za ova.

od Cebren i Galiste barem ednata trebase da bide takva reverzibilna, pa posle neka stavaat veternici kolku im dusha saka

Ние немаме некој позначајни вложувања во енергетиката кај нас. Дури и тоа малце капацитет што го имавме за независен енергетски систем е во процес на елемиминација, и ќе се сведеме на целосна зависност од европскиот систем. Тоа е стратегијата и на оваа и на сите влади пред оваа. Чим е така тогаш нема што да се секираме ние за балансирање и складирање. Ќе си се секира Entso, ние сме само капка во морето.

А проектов за нас ( ако се оствари) нема никаква негативна страна, освен што ќе ги гледаме ветернициве. Немаат повластена тарифа, ќе бидат на слободен пазар и ќе си плаќаат данок на државата. Некој денар ќе земат и градежниците.

Ние немаме некој позначајни вложувања во енергетиката кај нас. Дури и тоа малце капацитет што го имавме за независен енергетски систем е во процес на елемиминација, и ќе се сведеме на целосна зависност од европскиот систем. Тоа е стратегијата и на оваа и на сите влади пред оваа. Чим е така тогаш нема што да се секираме ние за балансирање и складирање. Ќе си се секира Entso, ние сме само капка во морето.

А проектов за нас ( ако се оствари) нема никаква негативна страна, освен што ќе ги гледаме ветернициве. Немаат повластена тарифа, ќе бидат на слободен пазар и ќе си плаќаат данок на државата. Некој денар ќе земат и градежниците.
ne sum zapoznaen, kolku kapacitet na konekcija imame so sosedni zemji.
zemja bez sopstvena energetika ne moze da se narece samostojna drzava. pamtam od eden profesor na masinski,
so REK Bitola kakov takov, krpen, korumpiran, zagaduvacki, si imame nasa energetika od nezavisnosta navaki.
sega i toa vekje se gubi.
da bilo pametno samo da kupuvas struja, nikoj nemase da si ja aka glavata da gradi elektrani i kapacitet za
skladiranje i balanciranje.

vo linkot od prethodno nemase detalji za veternicite, ako e taka, dobro e, barem ne sme zijan :ROFLMAO:

ne sum zapoznaen, kolku kapacitet na konekcija imame so sosedni zemji.
zemja bez sopstvena energetika ne moze da se narece samostojna drzava. pamtam od eden profesor na masinski,
so REK Bitola kakov takov, krpen, korumpiran, zagaduvacki, si imame nasa energetika od nezavisnosta navaki.
sega i toa vekje se gubi.

vo linkot od prethodno nemase detalji za veternicite, ako e taka, dobro e, barem ne sme zijan :ROFLMAO:
Така чув, дека ќе бидат без повластена тарифа. Всушност и повластената тарифа со новиве цени е смешка, 90 евра беше за МВ.

Не ми се свиѓа ни мене меѓутоа тие се фактите. Рек битола е кон крај на животниот век, не се прави ревитализација, не се отвараат нови ископи на јаглен (иако се пронајдени). Значи сакаат да го исфрлат јагленот од употреба. А тоа е единствениот ресурс што го имаме кој би ги задоволил нашите потреби.
Струјата ќе стане целосно пазарен продукт и тие муабети на професорите ќе заминат во историја. Ние одамна континурирано стануваме се позависни, а сепак доколку ја немаше кризава во европа никој немаше ни да примети.

Така чув, дека ќе бидат без повластена тарифа. Всушност и повластената тарифа со новиве цени е смешка, 90 евра беше за МВ.

Не ми се свиѓа ни мене меѓутоа тие се фактите. Рек битола е кон крај на животниот век, не се прави ревитализација, не се отвараат нови ископи на јаглен (иако се пронајдени). Значи сакаат да го исфрлат јагленот од употреба. А тоа е единствениот ресурс што го имаме кој би ги задоволил нашите потреби.
Струјата ќе стане целосно пазарен продукт и тие муабети на професорите ќе заминат во историја. Ние одамна континурирано стануваме се позависни, а сепак доколку ја немаше кризава во европа никој немаше ни да примети.
i da stane celosno pazaren, a nema da bide toa vo kratok do sreden rok, takva logika (ne mozam da ja narecam strategija) samo dopolnitelno kje ja osiromasi i zemjata i naselenieto.

ne se samo muabeti toa, energetska sigurnost/nezavisnost si e biten faktor, posebno vo evropa, uste poposebno na balkan.

termalni elektrani se osnova na skoro sekoj energetski sistem vo svetot

i da stane celosno pazaren, a nema da bide toa vo kratok do sreden rok, takva logika (ne mozam da ja narecam strategija) samo dopolnitelno kje ja osiromasi i zemjata i naselenieto.

ne se samo muabeti toa, energetska sigurnost/nezavisnost si e biten faktor, posebno vo evropa, uste poposebno na balkan.

termalni elektrani se osnova na skoro sekoj energetski sistem vo svetot
Глеајки ги европјаните што прават, не ми делуваат особено паметни во врска со темата (всушност кризава е доказ). Нит се независни, ниту имаат ефтина струја. Пазарен модел во овој сектор, гасење на нуклеарки и тн. Сва среќа се релативно богати, па грешките не ги коштаат толку многу.
А ние, ние идеме по нивен памет, само далеку понеспособни и без денар во џеп :icon_lol:

voopsto ne, i bas obratno.

den i nokj imas ogromna razlika od pobaruvacka/potreba
imas razlicna pobaruvacka pomegju casovi vo denot - imas pikovi/spicovi, najcesto utrinski i po vrakjanje od rabota 5-6 popladne.

isto taka imas i razlicno proizvodstvo

ne e bas najidealno - ama eve edna slika so najdov, da ne kompliciram povekje od so treba

Прегледај го приврзокот 311457

koga imas povekje izvori na energija, treba da gi koordiniras kon najdobar rezim na proizvodstvo - najniska cena.

e sega najlesni primeri - eve gi pravat site tie solar i vetar so se veteni

1. cela vecer duva dovolno jak veter i imas maksimalno proizvodstvo od veternici, ama ne mu treba struja na nikoj navecer
so pravis so taa struja?

2. letni denovi, pomegju 8 i 4 casot - sonce cel den, lugjeto na rabota, pomala potrosuvacka,
so pravis na visokot?

reverzibilno hidro (so dva rezervoari goren i dolen) e dosega najdobar sistem za regulacija na visak/manjak vo sistem.
avstrija ima perfekten sistem za ova.

od Cebren i Galiste barem ednata trebase da bide takva reverzibilna, pa posle neka stavaat veternici kolku im dusha saka
Хидро потенцијалот кај нас колку проценти од потрошувачката задоволува?

Можда треба да е барем над 40% за да може да има барем примарно ефективно балансирање. И пак според мене овие методи се краткорочно балансирање на дневно ниво.

Затоа викам дека единствен вистински баланс во денешницата може да се постигне само со термоелектрани и нуклеарни централи. Затоа се тие сеуште од стратешка важност за енергетиката во една држава.

Nie nemame problem so balansiranje, vrzani sme so najgolemata sinhrona mreza vo svetot. Bez taa mreza, nie iame problem so manjak a ne balansiranje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom