Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Malce sam ke si repliciram.Bitola 19h50mi.
Toshiba Suzumi 16 prva serija prizvodsvo r-410 ,dvoen rotacionen kompresor,vo 100m3 so 3,5kw toplotni gubitoci na -10c
-nadvoresna T mereno kaj klimata 9c
-ambientalna 21,5c na 4metra od klimata 1,8m visina
-Vlezna temperatura 24,5
-izlazna temperatura 38,4
-vlaznost ambientalna 52%
-setirana nvo 22c Ibrzina so izduv 421/M3
-potrosuvacka 297w.
Presmetka:
(38,4-24,5)* 1,2*421/3600=1,95kw ili
ili 1,95kw /297w= 6,56COP
Ova e mojata momentalna sostojba.
Серија е ова, треба во серии да ја пуштиш.

Se složuvam vo potpolnost. So edna zabeleška, samo pri nadvorešni T poniski od -10 C.Kinez on-of vs Japan innverter poekonomicen poveke od 60% vo koris na Japoneski dobar inverter.(vo prosek)
Kinez inverter vs Japan inverter 30-40% poekonomicen ,vo koris na Japan inverter.(vo prosek)
Ako smetas deka e korisno klimata da ima greaci togas zosto kupi INVERTER Haier Tundra bez greaci ?Ne se zamaraj so niv, ne lošo da gi ima.Edniot e na kompresorot so snaga do 50W i raboti samo ako ja isklučiš klimata i koga ja vklučuvaš na T pomali od 0C.
Vtoriot e na tacnata so snaga do 75W i mnogu pomaga na minusni T. Računaj mesečno za struja do dve kutii cigari, a će te spasat od mnogu drugi gluposti.
Ima na forumov eden što trubi da ne se potrebni, ne razbiram od koi pobudi go pravi toa.
Fala za odgovorot.Ne se zamaraj so niv, ne lošo da gi ima.Edniot e na kompresorot so snaga do 50W i raboti samo ako ja isklučiš klimata i koga ja vklučuvaš na T pomali od 0C.
Vtoriot e na tacnata so snaga do 75W i mnogu pomaga na minusni T. Računaj mesečno za struja do dve kutii cigari, a će te spasat od mnogu drugi gluposti.
Ima na forumov eden što trubi da ne se potrebni, ne razbiram od koi pobudi go pravi toa.
PoveliDecki dali znaete kaj se najduva merac za potroauvacka direkten ne na wifi.
??
Ako ima.nekoj infoo/kontak br.neka.spodeli....
Нордик најголемата глупост,од клима за во Македонија,тоа ти е како за во Ирак да земеш клима со греење, ќе видиш потоа никаква модулација,на потопло,а и богами сеа кога ќе ја слушаат цената на струјата за дупло од една кутија цигари ќе помине на 300 денари,Fala za odgovorot.
So tolku mala potrosuvacka ne se ni zamaram. Ako se razmisli logicki mozebi e i poekonomicno, ako nadvor temperaturata e -17 togas tie greaci ke "napravat" nadvoresnata edinica da se osekja kako za -5 (karikiram) so sto bi bilo poefikasno i mnogu poekonomicno rabotenjeto na vnatresnata edinica. Kako i da e mislam deka e mn dobra rabota
Bi ja kupil ušte poveće da ima greači.Ako smetas deka e korisno klimata da ima greaci togas zosto kupi INVERTER Haier Tundra bez greaci ?
Ova nema nikakva vrska. Greačot od 75W nema da go zagree izmenuvačot ni za 1000 del od stepenot, a ne za celi 12 C. Od kade samo vakva logika na razmisluvanje?Ako se razmisli logicki mozebi e i poekonomicno, ako nadvor temperaturata e -17 togas tie greaci ke "napravat" nadvoresnata edinica da se osekja kako za -5 (karikiram) so sto bi bilo poefikasno i mnogu poekonomicno rabotenjeto na vnatresnata edinica.