Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
ne sakam nisto da dokazam.... cisto me intersira dali ima kjar od vakcinata so ogled na niskata smrtnost. jasno e deka stiti do nekoj stepen ali kolku e ustvari toa?

За Австралија ќе видиш за месец два кога ќе се стигне 80% и ќе отворат се скроз. Ќе рипнат бројките плафон у зараза ама хоспитализации и смрт не би требало драстично да идат.

Еве ти кај америте

at the peak in mid-August, the death rate among unvaccinated people was 13.23 in 100,000 people.

Rates for vaccinated people were dramatically reduced, at 3.14, 1.43 and 0.73 for Johnson & Johnson, Pfizer, and Moderna, respectively.

E ke vidite de za nekoj mesec koga ke se otvorite. Strpise malce.

ne mi pravi toa razlika

За Австралија ќе видиш за месец два кога ќе се стигне 80% и ќе отворат се скроз. Ќе рипнат бројките плафон у зараза ама хоспитализации и смрт не би требало драстично да идат.

Еве ти кај америте

at the peak in mid-August, the death rate among unvaccinated people was 13.23 in 100,000 people.

Rates for vaccinated people were dramatically reduced, at 3.14, 1.43 and 0.73 for Johnson & Johnson, Pfizer, and Moderna, respectively.

ok, toa e toa sto barav.

moderna ili astra zenica? mislenja?

Астра дефинитивно. Статистичка грешка се инфекциите со Астра кај нас.

Не. Лично искуство и разговор со различни матични. Да можам да вратам време ќе изберев астра пред фајзер, али тоа е што е.
Uf da mozhev da vratam vreme imam edno 1000 bojle idei, ama sekoj so svoeto.
So ne se bocnes i so astra, da ne se izmacuvas vaka. I onaka vikaat deka kombinacijata bila najdobra zastite, a i 5 meseci traat. Plus maksimalno bezbedni, so moze da ti se desi...

Последно уредено:
Uf da mozhev da vratam vreme imam edno 1000 bojle idei, ama sekoj so svoeto.
So ne se bocnes i so astra, da ne se izmacuvas vaka. I onaka vikaat deka kombinacijata bila najdobra zastite, a i 5 meseci traat. Plus maksimalno bezbedni, so moze da ti se desi...

dobro de si kaza mislenje.... eve jas zatoa si cekam.

do feb imam vreme da vidam sto ke se desi.

Не. Лично искуство и разговор со различни матични. Да можам да вратам време ќе изберев астра пред фајзер, али тоа е што е.
...од лично искуство твое, а гледам со која сигурност коментираш, не знаеш ни што значи правилна имунизација, што се главните особини на една вакцина, а богами ниту знаеш како и кога треба да се вакцинира популацијата,

...еве како тазе пример, од 15 ти октомври требаше да се почне со вакцинирање на популацијата со вакцината против сезонски грип изработена за сезоната 2021/2022 година, за да после две недели се создаде заштитина антитела, па на почетокот на ноември веќе популацијата да биде имунизирана против престоечката пандемија со сезонски грип,

...дали се почна со вакцинацијата?
Не! и абер нема до ноември ниту да пристигнат, а после е веќе касно и несоодветна вакцинацијата кога грипот ќе биде тука,

...не само прими вакцина и готово, туку и неправилното временски дадена вакцина повеќе ќе направи штета отколку ќе биде од корист, вакцина не смее да се става за време на пандемија кога е пикот највисок на инфекција, дали тоа некој го следи го менаџира? Не! ...боцни се со вакцина готово спасен си, е не е баш така!
...тоа исто важи и за антиковид вакцините, како во најголем пик вакцинираш популација и после следниот ден истиот вакциниран шета мислејќи дека е заштитен? ако некој се вакцинира во највисок пик на присутен вирус, истиот треба да седи изолиран, додека не создаде телото антитела, дали се применува тоа? Не!
....затоа е каша попара со нови инфицирани, а вакцинирани, не Астра, не Фајзер со што сакаш боцни се приказната е иста,
П.С.
...можеш да си ја примиш бустер дозата по твоја желба да биде Фајзер антиковид вакцина, никој не ти го оспорува тоа!

ostaj tie muabeti, jas patuvam cesto i toa u vukojebini beter i od mkd. nitu imam vreme nekade da se lecam nitu sakam da sum u izolacija i slicno a deka ke dojdam u kontakt so virusot toa e neminiovno otkako ke ja napustam aus.

ovde sum ok, ali u mkd ili na drugi mesta ic ne bi sakal da rizikuvam

ostaj tie muabeti, jas patuvam cesto i toa u vukojebini beter i od mkd. nitu imam vreme nekade da se lecam nitu sakam da sum u izolacija i slicno a deka ke dojdam u kontakt so virusot toa e neminiovno otkako ke ja napustam aus.

ovde sum ok, ali u mkd ili na drugi mesta ic ne bi sakal da rizikuvam
Az ne e preporacana za lugje ispod odredena vozrast, zatoa te prasuvam.
Ostaj glupostive, ima zarazeni i umreni so AZ kaj nas. Zatoa go prasav od kaj mu se podatocite. Zarem na toa sakas da si dodades dopolnitelen rizik pri vakciniranje, koga imas sosema bezbedni alternativi?
Razlistaj do koja godisna granica e zabraneta, ne e toa dzabe. Vo Uk bese ispod 40 mislam, kaj nas ispod 65, vo danska norveska ja zabranija skroz.

40+ sum.

tuka ne e preporacana za pod 50. iskreno mislam deka se preteruva so toa. mojve primija az i projdoa relativno lesno taka da ako genetika igra uloga mislam deka az ke mi e ok. od druga strana az e ovde proizvedena i toa mi igra uloga do nekade. japoncive im najdoa problemi i na moderna i na pfizer vo odredeni pratki taka da sto stiga od nadvor pogotovo na nacinot na koj se proizveduva i treba da se cuva moze da e problematicno..

Колку си ти друшко одлепен од реалноста не е нормално. :pos: Те замислувам како дебелко бате со бубулици со поткината маица извалкана од кечап и мајонез, цел ден пред компјутер и играш World of Warcraft.

Тебе изгледа толку чистење канализации во германија ти го помутило паметот друже, а и толкав ти е капацитетот да разбереш некои работи. Економија за тебе е научна фантастика.

40+ sum.

tuka ne e preporacana za pod 50. iskreno mislam deka se preteruva so toa. mojve primija az i projdoa relativno lesno taka da ako genetika igra uloga mislam deka az ke mi e ok. od druga strana az e ovde proizvedena i toa mi igra uloga do nekade. japoncive im najdoa problemi i na moderna i na pfizer vo odredeni pratki taka da sto stiga od nadvor pogotovo na nacinot na koj se proizveduva i treba da se cuva moze da e problematicno..
pa vidi i kaj nas idat od stranstvo, pa pak edini problem so vakciniran bese bas od AZ. Ako ne e preporacana vo tvoja vozrasna grupa sigurno ima pricina, oni gi gledaat brojkite i imaat pojasna slika za rizicite. Mislam rizikot e sekako prilicno mal, ama koa vekje prasuvas toa e moe mislenje :D Skandinavcite se pokazaa najrigorozni za vakvi raboti, eve i moderna vednas stom se pojavi problem ja trgnaa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom