Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
И мене. Буквално бев готов да се расплачам. Таа side-приказна совршено ја вклопиле, баш беше погодена. И тажна, упм! А докторот не ти личеше на Мадс Микелсен?

Да бидеме искрени - ни Тома не личеше на Тома, ни Силвана на Силвана. Едино Тозовац - ко син му да го глумеше, плукнат на него!

Ма филмот ништо нема. Освен сценографијата, и 2 и пол саати чиста емоција! Приказната ништо посебно, реализацијата исто така - ништо посебно, глумата беше ОК, освен lip-sync-овите, реков, можеле повеќе да се потрудат. Не зборувам тука за тоа дали актерите можеле да пејат, туку да се потруделе lip-sync-овите да не изгледаат толку лошо. Имаше ситуации каде на актерот му е затворена устата, а излегува глас од неа. Ама не можев да не му дадам 10, зашто емотивно ме здроби! Нешто вакво слично ми беше кога го гледав Мајки на Милчо, тоа е за мене вториот најдобар негов, и за него имам дадено чиста десетка, иако знам дека во секој поглед филмот е далеку од десетка.

Јас тука немам замерка. Во 60-тите и 70-тите периките во СФРЈ и тоа како биле присутни во високата мода, особено како додатоци (уметки) во косите. Посебно фризурата на таа последната жена на Тома беше баш погодена како од тој период.

Дел од (текстовите на) песните се на Жељко Јоксимовиќ, а сите ги пее Ацо Пејовиќ. Не се сите песни оригинални песни на Тома. Особено таа која најмногу погодува - „Ponoc“ (или „Ja nemam vise razloga da volim“) е оригинална песна на Жељко направена специјално за филмов.
Денеска го гледав, жими мајка и се друго не ја слушав неговата музика, ама филмот е направен ептем, бев на ивица да се расплачам како најобична пичкица.
Бјелогрлиќ и Пејаковиќ се неверојатни талети..

Францускиот BAC Nord (The Stronghold на англиски) е интересен филм, посебно акционите сцени.

Како е снимен, ептен ме потсеќаше на францускиот Les Miserables што беше номиниран пред 2 години за Оскар. Го има на Нетфликс.

Thank me later. :D

Скандали су меџу нама. Нема само кај нас глупости, тука негде се и Хрватите. :свиркам:

Не знам колку е квалитетен "Мурина", го нема уште на торент, али да го избереш просеков "Тереза37" што досега освоил "врв" награди во Пула, Загреб и Београдски Фест, а имаш филм што играл во Кан и освоил награда во Кан и зад кој стои Скорсезе ко продуцент, е сулудо.

Тереза 2.5/5. Уште еден просек од синот на Шербеџија, по "мега успешниот" Ослободување на Скопје.

Имам само 2 збора за тебе комито!!!

Ева Грин
Еве тука може да се сложиме, не викам не.

Иначе само што си дојдов од премиера на Dune.
Визуелни ефекти, музика, камера, приказната... перфекција. @123456 одма да објасниш што е со 2ката :D

али како погодил двајца бе? или било позади некој ѕид па не можел да види кај пука, али двајца да скинеш? Ај сфаќам некого да погоди али не е еден човек у ситуацијава.
Веројатно снимале, пукал кон камерата, двајцата биле зад камерата.

Го гледав Dune, сега. Пред многу години и оној на Линч, повеќе пати, како и англиската мини серија, а и книгите тогаш ги прочитав. Филмов повеќе се држи до нив, отколку верзијата на Линч (кој е и постилски направен), а помалку од мини серијата.
Ми се допадна, но не пробива некакви плафони. Компетентно направен филм, со сите технички задачи правилно извршени, добар кастинг и се друго, али ништо посебно натпросечно. Не верувам дека некој нешто многу ќе се потресува и ќе го чека продолжетокот. Ги исполнува стандардите, али не иде многу над.
Иделошки, веројатно, морало да биде загаден, што не му помага ич.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom