Анкета: Локални избори 2021 (кандидати, активности и кампањи)

II фаза: За кого ќе гласате на локални избори 2021?

• СДСМ

Гласови: 17 7,2%
  • ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 65 27,4%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 108 45,6%
  • ДУИ

Гласови: 6 2,5%
  • АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 2 0,8%
  • БЕСА

Гласови: 2 0,8%
  • ДПА

Гласови: 1 0,4%
  • Друга партија (ќе пишам за која)

Гласови: 13 5,5%
  • Независен кандидат (ќе пишам за кого)

Гласови: 23 9,7%

• Вкупно гласачи
    237
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.849
Поени од реакции
50.237
На Шилегов не му се потребни тв дебати. Таму е чисто од куртоазија и за да се задржи привидот на демократичност.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.096
Она што мене ме чуди е: како некој одлучува за кого ќе гласа по основ на бројот на лајкови?

Искрено, на таквите доживотно би им го одзел правото на глас.
Не се работи за убедување потенцијални гласачи. Напротив!
Тактиката е создавање на еуфорија и победнички дух кај веќе постоечкото членство. Проста психологија е во прашање. Реално е да се очекува извесна доза на разочараност и дефетизам кај дел од членството.
Со бустање на победнички дух, се анимираат баш тие елементи како ете "победуваме, па овојпат ќе има шанса и за вас..."

Втора работа "од прирачникот на Гебелс", е теоријата на снежна топка! (Јас лично не верувам во ова... ама штабовите очигледно да).
Со создавање на атмосфера на сигурна победа, да се наведат неопределените/неодлучните да излезат и да бидат на страната на победникот. Бидејќи "наводно" народот "сака" победници, а и секогаш е подобро да бидеш со тој што е на власт.

Овие тактики дури и во други форми широко се применуваат од сите партии (*hint) носењето публика со автобуси за масовност на митинзите, бакљи, знамиња, партиски орнаментации, групни скандирања (цело Скопје вмаровски град) и сл.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.420
Нешто налик на ова.
Пак на пример ќе ти зависи тежината на гласот од одредени трендови, како критериуми. На пример ако сум против вакцина ми одземаат тежина на гласот или на пример, ако сметам дека сум против БЛМ во Америка би ми го одзеле и правото на глас. Пак на крајот све се сведува на тоа кој подобра пропаганда има, но овојпат пропагандната војна се води околу критериумите наместо околу самиот глас :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Знам дека ова го кажувам по трет пат, ама стварно не ми се верува било кој да гласа за СДСМ.
Која е логиката во тоа?
Зарем толку многу луѓе имаат клиентелистички однос со СДСМ? Не е можно тоа, практично да се изведе. Евентуално да има огромна бројка, кои немаат личен ќар, ама мислат дека ќе имаат во иднина.

За ВМРО сфаќам до некаде. Има еден куп прости луѓе кои мислат дека нешто патриотизам има во партијата.

(океј, знам дека по селата има групи со еден главен, кој им кажува за кого да гласаат, а он после со партијата ќе си се раздужи)

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.665
Поени од реакции
14.539
Moja prognoza e deka Levica ke odi blisku pa duri i nad 100.000 glasovi
Јас мислам дека ќе освојат 500.000 гласови најмалку.

Абе од каде ви се овие лудачки прогнози ццц, 100.000 гласови вика

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не се работи за убедување потенцијални гласачи. Напротив!
Тактиката е создавање на еуфорија и победнички дух кај веќе постоечкото членство. Проста психологија е во прашање. Реално е да се очекува извесна доза на разочараност и дефетизам кај дел од членството.
Со бустање на победнички дух, се анимираат баш тие елементи како ете "победуваме, па овојпат ќе има шанса и за вас..."

Втора работа "од прирачникот на Гебелс", е теоријата на снежна топка! (Јас лично не верувам во ова... ама штабовите очигледно да).
Со создавање на атмосфера на сигурна победа, да се наведат неопределените/неодлучните да излезат и да бидат на страната на победникот. Бидејќи "наводно" народот "сака" победници, а и секогаш е подобро да бидеш со тој што е на власт.

Овие тактики дури и во други форми широко се применуваат од сите партии (*hint) носењето публика со автобуси за масовност на митинзите, бакљи, знамиња, партиски орнаментации, групни скандирања (цело Скопје вмаровски град) и сл.
Човек не сме на евровизија па да гласаме за тој што има подобар настап, овие треба да ги трпиш следни 4-5 години и да управуваат со даноците што ги плаќаме.
Луѓе со психички недостатоци би разбрал да се раководат по вакви работи, ама нормални...

Пак на пример ќе ти зависи тежината на гласот од одредени трендови, како критериуми. На пример ако сум против вакцина ми одземаат тежина на гласот или на пример, ако сметам дека сум против БЛМ во Америка би ми го одзеле и правото на глас. Пак на крајот све се сведува на тоа кој подобра пропаганда има, но овојпат пропагандната војна се води околу критериумите наместо околу самиот глас :)
Види ова е цела дискусија натаму.
НО, примарно јас би ги концепирал на: колку придонесуваш во општеството, колку правиш штета/си направил во општеството.
Инаку со се е така, посилниот ги наметнува критериумите (во нашиот случај веројатно некој посилен има интерес од БЛМ, LGBTQ+ и што ти не).

Z

zmej gorjanin

Гостин

Што беше ова живти мајка? :pos:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Кинескиот социјален рејтинг е мит.
Не сум во тек, колку што знам требаше да биде готов во 2020.
Пред скоро нешто прочитав дека им ги забранувале летовите, и им ја намалувале брзината на интернетот, ама не се сеќавам дали беше на тие што се со низок рејтинг, или само тие што не се согласуваат со власта.

П.С го дадов предлог како идеја, не реков дека веќе се употребува.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.322
Поени од реакции
11.709
Исто така интересно е и што 52 души ќе гласаат за ВМРО и покрај колаборационизмот на Мицковски и предавничкиот став кон пописот.
52 души од фоорумов, заедно со тие 15, се надевам дека имаат личен некаков ќар, друга рационална причина за гласање за ВМРО и СДСМ нема.
Jas sum eden od tie 52 dusi.
Gradov vo poslednive 4 godini e vraten edno 20 godini. Da bea parlamentarni, ke glasav za Levica.
Sea sto opcija imam pomegu dveve? Da sedam doma za romite od trizla koi vo momentov gi kupuvaat so vreka kompiri da ja izglasaat istata partija na novi 4 godini?

Член од
25 септември 2016
Мислења
827
Поени од реакции
1.031
Јас мислам дека ќе освојат 500.000 гласови најмалку.

Абе од каде ви се овие лудачки прогнози ццц, 100.000 гласови вика
Ајде ќе ти дадат сендвиче ако не бидат 100.000 гласачи од партија за најдобар спамер!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Охрид мислам вмро ќе добие, за другите исто мислам и јас. Штета само за Центар, дечкото од Левица делува топ. Мислам за парламентарни печен е за пратеник.
9j
Најдолго се мислев за Охрид. Првично ми беше во вмро групата ама нефи ме премисли. Може да заврши и така и така.
Охрид ќе е ептен заебано.Мала предност кон Коста поради моментална позиција, државен апарат зад него, притисоци, Нефи итн.

Мала кочница е им е несогласувањата во внатрешните струи, некои ликови не се баш омилени локално, за разлика од централата и обратно.Сегашниот претседател на Општинска им е ок, ама пак имал желба наводно за повлекување.Имаше доста желба Лазе да не го одберат повторно, а и немаа со кандидатот нешто хемија.
Уште еден проблем им е "старата гарда" (како и на другиве) таканаречените Бранковисти кои се делат дел во сопствена листа од свои интереси или едноставно се контра моменталните.

Од друга страна, од рекла казала извори голем дел од газдите на срушените плажи финансирале на другата страна со мотив да паднит Коста (а секако и нешто со поврат доколку добијат ДПМНЕ).
За разлика од претходно со поддршка и од АА и дел од Египетското население (пола се во контра екипата, иако најчесто досега гласале на купче), т.е. сега малцинствата се поделени на двете главни струи за разлика од обично.

Битно е и кај ќе одат Вегета гласојте, во 2 круг и дали воопшто ќе одат.
Левица ќе земат место во совет (а можда и некој од другите листи) и нека е интересно.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399
Ova kinezite sekoj den se nadminuvaat so ideite.Ova e neso nalik na black mirror morbidnite epizodi.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom