Анкета: Локални избори 2021 (кандидати, активности и кампањи)

II фаза: За кого ќе гласате на локални избори 2021?

• СДСМ

Гласови: 17 7,2%
  • ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 65 27,4%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 108 45,6%
  • ДУИ

Гласови: 6 2,5%
  • АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 2 0,8%
  • БЕСА

Гласови: 2 0,8%
  • ДПА

Гласови: 1 0,4%
  • Друга партија (ќе пишам за која)

Гласови: 13 5,5%
  • Независен кандидат (ќе пишам за кого)

Гласови: 23 9,7%

• Вкупно гласачи
    237
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.792
Поени од реакции
8.500
Тоа можеби било така во минатото. Заборавате дека сега имаме фингерпринт технологија, против која терористите се немоќни, а која ќе реши и многу други проблеми од овој тип.
Не разбирам од каде е таа толку комплетна надеж дека фингерпринтерите ќе функционираат како што треба со оглед кој го организира спроведувањето на системот. Дали некој сака да ми каже дека ДУИ ќе дозволи во Зајас да гласаат само луѓе кои се физички таму? Впрочем и далеку понапредни системи се воведени во на гласање се воведени во други држави и дигитализацијата на гласањето секогаш се покажала дека всушност го зголемува мамењето. Посебно зошто комплетно елеминира каков било физички доказ за што се случило.

И на крајот на денот ништо од тоа не е важно зошто Државна Изборна Комисија колку што знам до сега никогаш не дала да се отворат гласачките кутии за да се споредат ливчињата со записниците кои се потпишани. ДУИ, набљудувачите на другите партии или ќе ги набркаат како и обично или ќе им пуштат неколку стотици евра и овие лагано ќе си го потпишат резултатот на изборите. Ако нема приговор од набљудувачите, ДИК ќе нема по што да постапува и нема никаква шанса да се отворат кутиите.

Се кладам дека после изборите ќе излезе дека отисокот од прст се користи само за идентификација али не и за водење на статистика на колку гласале во тоа изборно место и повторно што има во записниците ќе биде законот на крајот на денот. Повеќе среќа за 4 години.

Значи единствениот начин да се урне бандава е масивно да се излезе и да се гласа посебно во урбаните региони и Скопје. Во Аеродром, Центар, Карпош, Кисела Вода, итн ... ќе има набљудувачи и од други партии освен СДС и ДПНЕ а и измамите со купување гласови и со записници потешко се спроведуваат.
Па нека си направат они измама каде што Сарај ќе има 90% излезност за да го стават Петре за градоначалник и во најлош случај он нека си биде ете нивниот манекен трофеј зошто ќе немаат контрола ниту на една општина ниту пак на ниту еден совет.

Седењето дома или гласањето за СДС/ДПНЕ каде што има трета опција е најкатастрофалната одлука што може да се донесе во овој момент. За првпат во 30 години навистина се на колена и крварат на сите страни, се што е потребно е некој да ги подбутне и да паднат во бездната, прво едната па после и другата зошто едни без други не можат да живеат. А бројот на способни луѓе кои може ги одржуваат е симнат на минимални бројки.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.338
Поени од реакции
21.688
Овој дибеков полуписмен пак го кандидирале, а!? :pos:

Важно тој си ја вработи на државно снаата Сузана, пишана како албанка, кур го боли дали изгледа како кловн со изговориве за непотизмот, образ ѓон!

НОВИНАРОТ ФУРКАН САЛИУ ОТКРИ СКАНДАЛ Градоначалникот на Бутел ја вработил снаата која се пишала Албанка
Снаа за прв братучед на актуелниот градоначалник и кандидат за иден градоначалник на Бутел Велимир Смилевски Сузана Димишкова вработена е во општината на местото отворено за Албанец – референт за ликвидатура на финансиско сметководствено и благајничко работење.

За Смилевски нема ништо чудно, бидејќи снаата можеби така се чувствувала.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.792
Поени од реакции
8.500
Значи толку се неписмени што не знаат ниту да штелуваат.

Парламентарни избори:

СДС 320 000
ДПНЕ 315 000
АА + ДУИ 185 000

Според анкетава:

СДС 26.1%
ДПНЕ 23.8%
ДУИ + АА 23.13%
Левица + Други + Независни 23.7%

Ова значи дека или СДС и ДПНЕ ќе имаат по 208 000 и 190 000 соодветно ( што би значело излезност од само 800 000 гласачи и тоа на историски максимална излезност на ДУИ + АА 185 000 ) или ДУИ + АА ќе имаат некој 250-260 000 гласови ( ако се задржи некоја традиционална бројка од 900 000 - 1 000 000 ) што би било зголемување на нивното гласачко тело за 70 000 гласови а плус тука не влегуваат ни гласовите од ДПА и Беса. Значи од никаде гласачкото тело на Албанците ќе порасне од 200 000 на 300 000.

Исто така и сите останати заедно би имале поголем број на гласови од ДПНЕ. Други и независни се 17%, и со оглед дека се тешко концентрирани во Скопје, Охрид, Битола, Куманово и Тетово тоа би значело дека советите во секоја општина во кој било од главните урбани општини, СДС,ДПНЕ и ДУИ ќе изгубат контрола и ќе има советници од по 4-5+ различни страни. Советот на град Скопје ќе биде од 7-8 групи составен.

На Левица нема да го коментирам бројот али мислам дека треба да има прекршочна одговорност за објавување на анкети чии бројки не се поклопуваат со резултатите од изборите +/- 2-3%. И во најмала рака треба агенциите кои се занимаваат со анкета да имаат рејтинг систем кој мора да е на видно место кога се прикажуваат бројките.

Вака ова на ништо не личи, посебно овие избори и на 18ти некој ќе биде опасно попарен, разликата измеѓу анкетите не е по 1-2-3% до по 6-8% стигнаа.

Последно уредено:
Член од
31 август 2021
Мислења
445
Поени од реакции
2.484
Овој дибеков полуписмен пак го кандидирале, а!? :pos:

Важно тој си ја вработи на државно снаата Сузана, пишана како албанка, кур го боли дали изгледа како кловн со изговориве за непотизмот, образ ѓон!

НОВИНАРОТ ФУРКАН САЛИУ ОТКРИ СКАНДАЛ Градоначалникот на Бутел ја вработил снаата која се пишала Албанка

Ова е сѐ што треба да се знае за овие говна!

Член од
7 август 2011
Мислења
4.961
Поени од реакции
15.195
@Boro1918 imaj na um deka anektava se pravi verojatno na ,,reprezentativen,, primerok vo koj albancite se 25,17%, pa zatoa nivnite brojki se precenuvaat. Kako i da e, ic ne mi se relevantni vakvi anketi - scr od grafik, bidejki ne objasnuva na kakov primerok e pravena anketata. Kaj nas retko ima skoluvani seriozni statisticari, taka sto anketive definitivno treba da se zimaat so rezerva. Dopolnitelno sto vakvi anketi na nacionalen primerok se nebitni za lokalni izbori.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.876
Поени од реакции
36.921
Значи толку се неписмени што не знаат ниту да штелуваат.

Парламентарни избори:

СДС 320 000
ДПНЕ 315 000
АА + ДУИ 185 000

Според анкетава:

СДС 26.1%
ДПНЕ 23.8%
ДУИ + АА 23.13%
Левица + Други + Независни 23.7%

Ова значи дека или СДС и ДПНЕ ќе имаат по 208 000 и 190 000 соодветно ( што би значело излезност од само 800 000 гласачи и тоа на историски максимална излезност на ДУИ + АА 185 000 ) или ДУИ + АА ќе имаат некој 250-260 000 гласови ( ако се задржи некоја традиционална бројка од 900 000 - 1 000 000 ) што би било зголемување на нивното гласачко тело за 70 000 гласови а плус тука не влегуваат ни гласовите од ДПА и Беса. Значи од никаде гласачкото тело на Албанците ќе порасне од 200 000 на 300 000.

Исто така и сите останати заедно би имале поголем број на гласови од ДПНЕ. Други и независни се 17%, и со оглед дека се тешко концентрирани во Скопје, Охрид, Битола, Куманово и Тетово тоа би значело дека советите во секоја општина во кој било од главните урбани општини, СДС,ДПНЕ и ДУИ ќе изгубат контрола и ќе има советници од по 4-5+ различни страни. Советот на град Скопје ќе биде од 7-8 групи составен.

На Левица нема да го коментирам бројот али мислам дека треба да има прекршочна одговорност за објавување на анкети чии бројки не се поклопуваат со резултатите од изборите +/- 2-3%. И во најмала рака треба агенциите кои се занимаваат со анкета да имаат рејтинг систем кој мора да е на видно место кога се прикажуваат бројките.

Вака ова на ништо не личи, посебно овие избори и на 18ти некој ќе биде опасно попарен, разликата измеѓу анкетите не е по 1-2-3% до по 6-8% стигнаа.
Мене процентот на тие што ќе гласаат за независни листи ми е ептен чуден. Безмалку покажува на над 100 илјади граѓани што според мене е премногу.
Автоматски споено мислење:

@Boro1918 imaj na um deka anektava se pravi verojatno na ,,reprezentativen,, primerok vo koj albancite se 25,17%, pa zatoa nivnite brojki se precenuvaat. Kako i da e, ic ne mi se relevantni vakvi anketi - scr od grafik, bidejki ne objasnuva na kakov primerok e pravena anketata. Kaj nas retko ima skoluvani seriozni statisticari, taka sto anketive definitivno treba da se zimaat so rezerva. Dopolnitelno sto vakvi anketi na nacionalen primerok se nebitni za lokalni izbori.
Да, национален примерок не е релевантен за локални избори ама па покажува еден тренд дека сдс/дпмне на многу места нема да имаат мнозинство во совет.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.338
Поени од реакции
21.688
Мене процентот на тие што ќе гласаат за независни листи ми е ептен чуден. Безмалку покажува на над 100 илјади граѓани што според мене е премногу.
Ако не се лажам, Данела е кандидирана како независен кандидат и спаѓа во тие процентите за независни листи.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.501
Поени од реакции
2.411
Член од
11 август 2017
Мислења
563
Поени од реакции
509

Maksimot

Психијатриски случај
Член од
28 јули 2021
Мислења
277
Поени од реакции
290
ДАНЕЛА :love:
Шилегов пак има шанси, маме му јебем. 4 посто од лдп/дом и од зхг. Овие од Левица незнам за кого ќе гласаат за втор круг

Член од
1 април 2018
Мислења
2.112
Поени од реакции
4.104
Јас мислам дека Апасиев меѓу двата круга ќе повика во втор круг да гласаат по сопствен избор гласачите нивни измеѓу дпмне и сдсм. Од нив пола не би излегле воопшто според мене, додека пак пола би гласале за опозицискиот кандидат т.е дпмне.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.414
Поени од реакции
38.945
Врти сучи Апасиев со оваа камиказата само услуга ќе му направи на курегов. Па иди на советнички листи само кој кур им сметаш на овие да го ништат пијаницата. :facepalm:

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.604
Поени од реакции
13.302
Секаде каде што СДС ќе влези во 2 круг ќе ги удри притисоците и заканите на најјако и ќе ги зголеми бројките. Памтам и на претседателските фрчеа закани и притисоци по луѓе, што за решение за вработување, што за некои идни ветувања итн. Нормално, сето тоа ќе биде под приказната дека „ја научивме лекцијата од граѓаните, ни испратија силна порака во првиот круг, ќе се подобриме“.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom