Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Тоа е така бидејќи сите религии што ги познаваш или имаш контакт - се егзотерија, а и немаш познавање за Телема и херметиката која ја предаваат Редовите кои го прифатиле Законот на Телема... Религиите се настанати од разните езотериски учења низ светот, а и низ времињата...
Дури и самите религии нерадо создаваат „мистични“ учења бидејќи без тоа не може...
Нема ништо лошо во тоа...
Го имам слушано ова и од други... единствено би те упатил да се занимаваш со проучување на разните учења кои постојат и постоеле низ човештвото...
Не мора да ги студираш, но да се запознаеш доволно со нив за да увидиш дека има нешто... заедничко да не кажам.

Сите се различни навидум, но имаат една нишка која се тркала низ нив и е тешко забележлива за неупатениот трагач :)
Добро е што сум го достигнал нивото на некои пред мене кои пробувале да те "дефинираат":)
Инаку херметика е мисловна именка за некој кој едвај склопува неколку реченици во неговите постови т.е.Јас :)
Интелектуалното ниво ми е максимум православие...тука се најдобро осеќам...:) проверена религија за обичните маси во кои и јас се сметам за еден од нив...:)

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Добро е што сум го достигнал нивото на некои пред мене кои пробувале да те "дефинираат":)
Инаку херметика е мисловна именка за некој кој едвај склопува неколку реченици во неговите постови т.е.Јас :)
Интелектуалното ниво ми е максимум православие...тука се најдобро осеќам...:) проверена религија за обичните маси во кои и јас се сметам за еден од нив...:)
Немам сретнато обична раја да поштува Луча Микрокозма ;)

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
...во желбата да пораснеме поголеми од животот,ние човеколиките,секогаш ќе бараме и во неважностите наша важност :)
...обичните луѓе го менуваат текот на историјата

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.147
...во желбата да пораснеме поголеми од животот,ние човеколиките,секогаш ќе бараме и во неважностите наша важност :)
Никогаш не биле обични. Само мудро се претопувале меѓу мноштвото... се додека не им било дојдено времето за да го променат светот. :)

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
Никогаш не биле обични. Само мудро се претопувале меѓу мноштвото... се додека не им било дојдено времето за да го променат светот. :)
...текот на времето е како сито,тоа е најдобриот филтер за вистинските вредности

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.147
...текот на времето е како сито,тоа е најдобриот филтер за вистинските вредности
"Success is your proof.
We ask no more than one witness; and we call upon Time to take the Oath, and testify to the Truth of our plea."
- Equinox Vol.III, No.3, Equinox of the Gods, Issued by O.T.O. 1936 e.v.

"And there came a Voice from the Abyss, saying:
“Thou seest the Current of Destiny!
Canst thou change one atom in its path? I am Destiny.
Dost thou think to control me? for who can move my course?”

And there falleth a thunderbolt therein: a catastrophe of explosion: and all is shattered.
And I saw above me a Vast Arm reach down, dark and terrible, and a voice cried:
I AM ETERNITY.
And a great mingled cry arose: “No! no! no! All is changed; all is confounded; naught is ordered: the white is stained with blood: the black is kissed of the Christ!
Return! Return! It is a new chaos that thou findest here: chaos for thee: for us it is the skeleton of a New Truth!” "
- Liber 418, The Vision & Voice

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Ако преку мене се менува текот на историјата као обичен човек,од самата помисла ќе ми се направи таков притисок во главата што нема со денови да се тргам од вц шољата и празнам преку сигурносниот вентил...

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Ако преку мене се менува текот на историјата као обичен човек,од самата помисла ќе ми се направи таков притисок во главата што нема со денови да се тргам од вц шољата и празнам преку сигурносниот вентил...
Микро и макро, можеби некој овде се заинтригира од твој цитат и го одведе до Његош, кој го одведе до подлабока транседентална состојба во која идеите слободно течат па влијае на друг кој би се надоврзал на тие идеи и создаде промена, без тебе како алка во синџирот можеби многу откритија би биле неостварени во иднина. :)

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.141
Поени од реакции
10.151
Од срце се изнасмеав, браво:)...и на сето тоа смеење, јас се ставив во таа улога на промена на светот.. резултатот беше ова:sramezliv:
Интелигенцијата на човекот ја менува историјата, науката па и религијата, сето тоа иди напоредно едно до друго.
Тоа е филозофијата на животот што само во тој сегмент не разликува од животните, инаку во сето друго, нагони, сетила итн.сме исти.
Како се развива интелектот кај човекот, не кај сите исто(мојов не е за фалење многу), така напредува религијата, науката...како што немаме појма до каде ке стигне технологијата, така не можеме да ја опишеме бесконечноста на универзумот, создавањето на Бог и неговото создавање на светот.
Работава, ќути си и свиркај си, читај поумни од тебе, па можеби нешто ќе научиме;)

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Микро и макро, можеби некој овде се заинтригира од твој цитат и го одведе до Његош, кој го одведе до подлабока транседентална состојба во која идеите слободно течат па влијае на друг кој би се надоврзал на тие идеи и создаде промена, без тебе како алка во синџирот можеби многу откритија би биле неостварени во иднина. :)
Ако дојде работава до ордени :) како го примам така одма ќе му направам примопредавање на некој човек што собира по контејнери,па нека го продаде у старо железо,негов избор...има еден цитат-И кралевите не можеа да се искупат со своите круни на главата...

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
И Кроули не е во гроб!
Кроули е во гроб! Ти ја почитувам желбата, но реалноста е дека смртта го победи.
Исус ја победи смртта со смрт! Клучна разлика. :)
Имате убави желби, но не се реални.

Христијаните не се плашат од смртта како што се обидуваш лажно да подметнеш, бидејќи Христос Воскресна! Сосема различна перспектива е Воскресението Христово, соочување со смртта и победа со Негова потврда на Голгота и Евангелско сведштво непосредно од 500 луѓе во тоа време, и од милијарди луѓе низ историјата преку неговата Вечно Нова(едноставно не старее, распаѓа...) Црква.

Телото е онтолошки слој од целиот човек, во Христијанството еднакво се третира како и метафизичкото, зашто се создадено од Бог како добро со вечна предиспозиција. Вие верувате во дуализам, тоа што го проповедаш за телото како нешто небитно, лошо.

Кај вас живеењето по своја волја е небулозна категорија, безличен Бог, Универзум, самодоволно подвизување...без конкретна цел, нас Христијаните целта ни е Христос како Вечна заедница на Љубовта-Црква и аскезата во тоа се состои, љубење на Бога и ближниот како себеси.:love:

Ти прашуваш што после смртта, како со смртта...
Па луѓето самите не знаат за тоа, не пак ние да им даваме смисла и да ги упатуваме, ете наваму... треба само да се учат дека мора да истражуваат и да ја бараат во себе си и смислата и божественоста - другото е магла.
Да, многу пати досега прашувам, немате одговор, еве се откажуваш, го препуштате човекот да лута, сам на себе!? Табу тема? Фолирате храброст, стравот го пикате под тепих..., прилично незрело, неразумно. Немате јасна антиципација за Вечното постоење на човекот, сериозен недостаток за да убедите дека вие сте Патот во Вистината. Клучна разлика.
Обиди се да си дадеш одговор и да ни споделиш. Мој братски совет.:)
Автоматски споено мислење:

"Thy name is Death, it may be, or Shame, or Love.
So thou bringest me tidings of the Beloved One, I shall not ask thy name."
- Liber LXV, Liber Cordis Cincti Serpente
Како што реков, проповедате безличност.:misticen:
Автоматски споено мислење:

Native American Ten Commandments

1. Treat the Earth and all that dwell therein with respect
  2. Remain close to the Great Spirit
  3. Show great respect for your fellow beings
  4. Work together for the benefit of all Mankind
  5. Give assistance and kindness wherever needed
  6. Do what you know to be right
  7. Look after the well-being of Mind and Body
  8. Dedicate a share of your efforts to the greater Good
  9. Be truthful and honest at all times
  10. Take full responsibility for your actions
:)
Убаво, пандан на Христијанскиот и Јудејскиот декалог?, ако може да ни објасниш како изгледа ова во пракса, каква поента има како учење?

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.141
Поени од реакции
10.151
Христијаните не се плашат од смртта како што се обидуваш лажно да подметнеш,
Јас сум Христијанка, но се плашам од смртта, а и сите што ги познавам, така да не се согласувам со тебе во овој дел, можеби неможам да те сфатам, што знам ...НО, еден од основните одбранбени механизми на сите луѓе, на се што е живо на оваа планета е токму тоа, СТРАВ од смртта и обид да се избегне истата на било кој начин.
Религијата е токму тој избор, тој обид, тој одбранбен механизам, со кој сакајќи да се докаже дека има задгробен живот, му дава некоја смисла..хммммм, некоја, искрено незнам која, ај не е битно, На Земскиот живот.

Kajgana Shop

На врв Bottom