Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Не, може да се намалат одделенијата за Ковид и полека и здравствениот систем да се враќа во нормала. Ако има огромен наплив на пациенти, колку места има во државните, толку. Ако се решат со вонредна да им ги одземат капацитетите на приватните, добро, ако не или нека собираат донации или нека се лекуваат во странство.

Луѓето имаат и други здравствени проблеми и не може тие луѓе да страдаат, па дури и да умираат, само затоа што некоја баба не сакала да се вакцинира!

Тоа е нацизам.

Немаат протокол за лекување 2 години. Толку треба да се каже за прашањето за кое дебатирате. :)

Fasizam ili nacizam, bitno da se klasificira kako nesto loso.

Inace nemanje protokol e eden aspekt od mnogu.

Mislam ne e novo ako pisam, deka zaraza so kovid moze da ima los rezultat, tesko zaboluvanje so trajni posledici do smrt. Moze sekogo da go snajde najlosoto iako ima faktori koi go zgolemuvaat rizikot. E sega nema terapija ili lek. Ispagja moli Boga so lesno da pomines. Na pocetok pred vakcinite edina taktika bese namaluvanje kontakti so cel sto pomalku novozarazeni da ima. Jasno e deka toa e samo privremeno mozno i uspesno. Imas vakcini. Logicno e da se zastitis i da namalis rizik. Sve drugo e ruski rulet. Sega sme vo faza vo koja ima vakcini za sekogo. Odbivam. Ok. Se zarazuvam. Sega koj e kriv ako loso pominam? Znam deka nema protokol i sistemot e los a sepak odbivam da se zastitam. Da go krivam doktorot sto nema uslovi i personal ili imam ija vina sto odbiv zastita?

Lurtz si go vrtis muabetot kako ti odgovara. Lani nemase vakcini tuka si vo pravo. Zdravstvoto vo mnogu drzavi kolabirase, doktorite nemaa ni lek ni terapija davaa sve zivo
и пак имаа помала смртност од кај нас.
Od druga strana Makedonija ne vide rigorozni merki kako sto imase vo drugi drzavi.
кој те излажал, да ти ги врати парите. Како не виде, зашто вакви невистини.
A i svadbite godinava neli toa e sekoj so svoja odgovornost i verba vo svojot imun sistem.
ако е на своја одговорност, зашто и вакцините не се?
ama se vrtime vo krug.
Ne cinat merki za namaluvanje kontakti. Vo red. Ne cinat vakcini. Vo red. Ne cinat doktori i zdravstvo. Vo red.
па се вртиме коа ти ми реплицираш со ама си бил болен, а у...што има тоа везе тој твој муабет со смртноста кај нас? Пробувам да ти објаснам зашто повеќето заглавија по болници, ти сосем друго нешто ми збориш.
И никогаш не сум рекол дека мерките за контакти не чинат, не ми прикачувај нешто кое не сум го рекол. Мерките за полноќни карантини, да, тоа е глупост.

Дали знаеш дека ЕМА допрва во октомври ќе одлучува за трета доза? Со појаснување затоа што нема доволно податоци.

Затоа што голем дел од тие кои би имале мака не се доволно свесни да се вакцинираат, а покрај сувото гори и зеленото, па дојде до муабетот за вакцинација на сите. И мене можеби не ми треба вакцината, ама: без неа кога ќе патувам треба да фрлам уште неколку илјади евра за карантини, би го поминал вирусот уште полесно отколку без неа и функционирам нормално.

Секој што мисли дека живее во слободен свет јако се има заебано, иако е оф топик ќе ги спомнам крипто валутите и децентрализираните системи. Јако се имаат заебано дечките ако мислат дека некој ќе ги официјализира во оваа форма како што се сега и ќе си тргуваат меѓусебно без да платат даноци/провизии/банкарски трошоци.
Но како и да е, живееме во најдоброто време од постоењето на земјата, да се имавме родено 100 години порано голема беше веројатноста дека еден од нас двајца немаше да е жив до оваа возраст :)
Во одредени држави, и вакциниран ќе мора да приложиш негативен тест, па и да одиш во карантин. Така беше во Холандија за нашите вакцинирани државјани.

Свесноста е ирелевантна затоа што сите ќе се соочиме во вирусот. Така манифестирање општествено одговорно однесување е само мачкање на очи со цел реализирање на лесен поен при дебатирањето. Вирусот е опасен пред сѐ за лицата над 50 год и за оние под 50 кои се хронично болни или имаат коморбидитет(и). Шансите да се заврши во болница се 1-5% (со САД). Стапката на хоспитализација на лицата над 50 год е 95% во болниците односно тоа е јасен индикатор кој ги полни болниците и го преоптоварување системот. Стапката на смртност е 1-2%, а кај лицата под 50 е изразена во промил.

Сега може и да се биде статистичка грешка, ризици постојат за сѐ, како што постојат и од самата вакцина.

Сите имаат право и на физички и на телесен интегритет. Зошто преседан за вирус во кој младите подлегнуваат во промил? Зошто вакцинирање во ек на бран? Имунитетот опаѓа, а со самото тоа шансата за зараза се зголемува. Тука не е само Ковидот, да не заборавиме. Зошто апелите од експертската фела се земаат со резерва и се реализираат чисто политичките? И после во што и на кого ќе верувам? Ќе си верувам на самиот себе, па така чим измината деценија не им беше грижа за моето здравје, зошто да им биде сега!? :)

moze da ima los rezultat, tesko zaboluvanje so trajni posledici do smrt.
И децата под 18? Оти сега лека полека само главчето, полека и децата сакаат да ги вакцинираат.
Moze sekogo da go snajde najlosoto
вака да размислуваа кога треба да се грижат за другите болести, добро би било. Знаеш дека не моеш да најдеш ендокринолог во Македонија преку мој термин? Или уролог. Па и ред други лекари. Знаеш дека нема постковид специјалисти? Немаа некогаш дури ни ленти за дијабет.

И ги боли к, дека не можеш или нема. Па си идеш прифатно па си плаќаш стотици стотици евра.

И децата под 18? Оти сега лека полека само главчето, полека и децата сакаат да ги вакцинираат.
вака да размислуваа кога треба да се грижат за другите болести, добро би било. Знаеш дека не моеш да најдеш ендокринолог во Македонија преку мој термин? Или уролог. Па и ред други лекари. Знаеш дека нема постковид специјалисти? Немаа некогаш дури ни ленти за дијабет.

И ги боли к, дека не можеш или нема. Па си идеш прифатно па си плаќаш стотици стотици евра.
Jasno mi e. Pandemijava bez milost gi otkriva site slabosti na zdravstvenite sistemi vo drzavite. Makedonija ima ogromni problemi vo zdravstvoto ama gi imala i pred kovid i ke gi ima i potoa mi izgleda.

A za decata kazav mi izgleda deka pod 18 godini rizikot i benefitot se izednaceni a tie nad 18 imaat povekje korist od steta. Sekogas sum go kazuval toa a i ne mi e poznato deka vo Evropa ima prisilno vakciniranje na mladi pod 18 ili merki kako da ne smeat da odat na skolo. Dobro e sto ima vakcini ama pored mene nema potrebi od pravenje pritisok kon taa grupa. Dobrovolna da e. Inace poznavam familii so tinejdzeri koi se odlucija za vakcina pa nisto ne im e. Da namalime malce emocii i strav vaka ako cita covek ispagja sekoj vtor umira ili dobiva vozpalenie na srce a toa statisticki se 1:10.000 ili kolku i da e (ne ja znam tocno brojkata).

Во одредени држави, и вакциниран ќе мора да приложиш негативен тест, па и да одиш во карантин. Така беше во Холандија за нашите вакцинирани државјани.

Свесноста е ирелевантна затоа што сите ќе се соочиме во вирусот. Така манифестирање општествено одговорно однесување е само мачкање на очи со цел реализирање на лесен поен при дебатирањето. Вирусот е опасен пред сѐ за лицата над 50 год и за оние под 50 кои се хронично болни или имаат коморбидитет(и). Шансите да се заврши во болница се 1-5% (со САД). Стапката на хоспитализација на лицата над 50 год е 95% во болниците односно тоа е јасен индикатор кој ги полни болниците и го преоптоварување системот. Стапката на смртност е 1-2%, а кај лицата под 50 е изразена во промил.

Сега може и да се биде статистичка грешка, ризици постојат за сѐ, како што постојат и од самата вакцина.

Да, ама јас и ти живееме во Северџистан, не во Сад, а тука математиката е поинаква и нема да стане подобра.

Речиси секаде е полошо за влез ако не си вакциниран и мерките се далеку построги.

Сите имаат право и на физички и на телесен интегритет. Зошто преседан за вирус во кој младите подлегнуваат во промил? Зошто вакцинирање во ек на бран? Имунитетот опаѓа, а со самото тоа шансата за зараза се зголемува. Тука не е само Ковидот, да не заборавиме. Зошто апелите од експертската фела се земаат со резерва и се реализираат чисто политичките? И после во што и на кого ќе верувам? Ќе си верувам на самиот себе, па така чим измината деценија не им беше грижа за моето здравје, зошто да им биде сега!? :)
Одговорот на првите прашање ти е бирократија! За жал во западниот свет истата е далеку поголема и се функционира бавно.

Може да се променат работите, ама не од пред компјутер и не без жртви (далеку повеќе од тие што заминаа со ковид).

Да, ама јас и ти живееме во Северџистан, не во Сад, а тука математиката е поинаква и нема да стане подобра.

Речиси секаде е полошо за влез ако не си вакциниран и мерките се далеку построги.

Одговорот на првите прашање ти е бирократија! За жал во западниот свет истата е далеку поголема и се функционира бавно.

Може да се променат работите, ама не од пред компјутер и не без жртви (далеку повеќе од тие што заминаа со ковид).
Само еден статистички податок е за САД, а другите се наши. Не знам кај нас колкави се шансите да се заврши во болница, но мислам дека се до 8%.

Може, ама знаеш дека имало анкета по 11ти септември во САД и ги прашале за најголемиот нивни страв. Одговорот бил тероризам. Шансите да починат во терористички напад се минимални. Аналогијата со Ковидот самиот ќе ја сфатиш.

Реториката нека се сврти кон нешто друго или кон некој друг проблем, пандемијата експресно ќе заврши (тоа е политичка одлика). И така нема интерес кај нашата политичка елита за решавање на било кој круцијален проблем со кој се соочува нашето општество, а со тоа и самите граѓани. Зошто би се замарале во Ковидот!? :)

Само еден статистички податок е за САД, а другите се наши. Не знам кај нас колкави се шансите да се заврши во болница, но мислам дека се до 8%.

Може, ама знаеш дека имало анкета по 11ти септември во САД и ги прашале за најголемиот нивни страв. Одговорот бил тероризам. Шансите да починат во терористички напад се минимални. Аналогијата со Ковидот самиот ќе ја сфатиш.

Реториката нека се сврти кон нешто друго или кон некој друг проблем, пандемијата експресно ќе заврши (тоа е политичка одлика). И така нема интерес кај нашата политичка елита за решавање на било кој круцијален проблем со кој се соочува нашето општество, а со тоа и самите граѓани. Зошто би се замарале во Ковидот!? :)
Глупо ми е да пишам-има логика во оваа што го пишуваш пошто Рони ќе се лути...не дава да ја користиме,ги откупил правата за неа можно е и да почне да наплаќа...

Во САД најголем проблем им е неписменоста, да не е H-1B визата ќе имаат уште поголем проблем ;)

Реториката се вртела или не, статистиката покажува дека вакцините имаат ефект. Искрено не ми е толку гајле што не се вакцинираат луѓе на твоја возраст, посмешни ми се возрасни особи кои може да имаат сериозни последици.

Ете ако знаеш како ќе се одвиваат работите не се вакцинирај, а системот нема да се промени на подобро, ниту пак јас и ти сме битни за истиот.

Вака да се разбериме една работа, баш во врска со девојката од 20 години што починала во Словенија од Џонсон.

За да се потврди дека некој починал од вакцина, има еден куп процедури. Дури не се изврши аутопсија и медицинско лице не го стави целиот кредибилитет што го има во залог дека лицето починало од вакцина, нема да го пишат како починат од вакцина.

Ако вака се бројат починати од корона, сега ќе имавме само 1/10, а можеби и помалце официјално умрени од корона.

Затоа што тоа дека некој кој имал позитивен тест и загинал во сообраќајна несреќа и пишан е во жртвите за корона е вистина. Така прават голем број на држави во светот.

Mene licno cela situacija me potsekja na onoj vicot koga nekoj po greska namesto na brza pomos svrtil vo pozarna i za da ne ispadni glup si ja zapalil kukjata. Ova aluduram na vakciniranite koi i pokraj toa sto se vakcinirani ili po nasi zastiteni, uste go tupat za vakcinacija posto mozele pak da se zarazat :confused:.
Pak ke napomenam ova e moe mislenje i stav koe sekako mozebi e pogresno i podlozno na kontraargumenti i polemiki, no sepak e moe mislenje, a moeto mislenje si go cenam povekje od vaseto pa makar bilo i pogresno :toe:

Вакциниран сум и денеска ми е 14 ден од втората доза, ама на страната на вакцинација сеуште не ми го дава сертификатот вика невалиден телефонски број. Решение???
Пријави се за вакцинација преку сајтот ако се вакцинираше без пријава, ќе ти го зачува мобилниот така и би требало без проблем да се регистрираш

Сенаторот Ранд Паул (доктор) во врска со вакцините. Најбитната работа од видеото е неговата забелешка дека постојат индиции, дека младите кои прележале корона и примат мРНА имаат многу поголем ризик од миокардитис. Најголем дел од младите не ни знаат дека прележале.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom