Најекономично греење и ладење

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Нема врска со менталитет,измислица и глупости на западот: и еве зошто
-Дали ти или било кој друг за работа која може самиот да ја заврши би платил на друг?
Ако би платил тогаш е глуп..
Да да, измислица на западот..... затоа се со векови понапредни од балканов напатен...

Еве да речеме дека може би ја завршил и самиот ако малку од малку ми фаќа кликерот.... но сигурно не со истиот квалитет како некој прочуен сервисер/монтер кој години уназад работи со тоа + има соодветна опрема и континуирано си ги надоградува знаењата и искуството.

И ти викаш дека тогаш сум глуп.... ама пак можеби јас моето време би го искористил да го работам тоа што јас добро го работам за другите притоа можеби и да заработам повеќе од тоа што го плаќам монтерот да ми сработи мене.

Хирург инекција да не знае да стави...
За инекции ставање има сестри и анестезиолози.... не се сложуваш дека е подобро тие да ја ставаат инекцијата отколку хирургот?
Или одма хирургот е груп.
И инекција може да стави мало детенце де.

Da dnajs kakva prekfalifikacija jas so vidov(sviraci.maltargii,kelneri,pekari ....)montiraa klimi,prvin kako pomosnici pa samostalno.Imam videno i na bandas za tocak lak mu praveja na cevkata,koga mozat oni ,pa zoto i nekoj drug,sto e so mal enuzijazam,i toa na red da cekas koga bese ova lunata so klimive.
Не зборуваме за преквалификација и налбатизам.
Таквите се знае каде им е местото... за уред платен прилично скапично сигурно нема да го најмам најефтиниот налбат да ми монтира.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Да да, измислица на западот..... затоа се со векови понапредни од балканов напатен...

Еве да речеме дека може би ја завршил и самиот ако малку од малку ми фаќа кликерот.... но сигурно не со истиот квалитет како некој прочуен сервисер/монтер кој години уназад работи со тоа + има соодветна опрема и континуирано си ги надоградува знаењата и искуството.

И ти викаш дека тогаш сум глуп.... ама пак можеби јас моето време би го искористил да го работам тоа што јас добро го работам за другите притоа можеби и да заработам повеќе од тоа што го плаќам монтерот да ми сработи мене.

За инекции ставање има сестри и анестезиолози.... не се сложуваш дека е подобро тие да ја ставаат инекцијата отколку хирургот?
Или одма хирургот е груп.
И инекција може да стави мало детенце де.

Не зборуваме за преквалификација и налбатизам.
Таквите се знае каде им е местото... за уред платен прилично скапично сигурно нема да го најмам најефтиниот налбат да ми монтира.
[/QUOTE
Види Златко Ако сакаш да спинуваш може до утре наутро да се натегаме со доктори и сестри оти сакаш да спинуваш..
Како второ за каков квалитет на монтажа ми зборуваш ти, за дипли и штрафофи,и вакум
-Како прво не пуштам дома монтер во чевли,
-Како второ кога бушам во ѕид пуштам најлон како за кречење и по ѕидот и по подот,за да нема потоа црнила и кречење
-Како трето работам најпрецизно -Како четврто сам си вакумирам колку сакам а на 15 мин
Како лето сам си гипсирам и затварам рупата
А за тоа оти ти работиш она што најдобро го знаеш,а не друго тогаш што бараш на форум за клими или продаваш клими или глумиш лудило оти друго најдобро работиш а оваа...
Како трето Европа континентот на дегенерици и Лџбти заедница била развиена а ние не ..ти воопшто не разбираш ништо,
Тие се развиени заради парите кои ги земаа од колониите на други држави кои ги крадеа како Франција,Британија,Холандија,па види ја Африка на што личи,и заради нафтата која ја крадеа до сега,со војни заедно со Сад,
Таму кај се парите таму е и науката..
И види ја сеа Кина која чуда прави и се достигна технички и технолошки,само што вие уште спиете и мислите Европа,нема ништо од таа Европа на Дегенерици која и ништо не произведува освен автоиндустријата а која Кинезите ќе на прегазат со ел.возила па и затоа се плашат да ги воведат

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Види Златко Ако сакаш да спинуваш може до утре наутро да се натегаме со доктори и сестри оти сакаш да спинуваш..
Како второ за каков квалитет на монтажа ми зборуваш ти, за дипли и штрафофи,и вакум
-Како прво не пуштам дома монтер во чевли,
-Како второ кога бушам во ѕид пуштам најлон како за кречење и по ѕидот и по подот,за да нема потоа црнила и кречење
-Како трето работам најпрецизно -Како четврто сам си вакумирам колку сакам а на 15 мин
Како лето сам си гипсирам и затварам рупата
А за тоа оти ти работиш она што најдобро го знаеш,а не друго тогаш што бараш на форум за клими или продаваш клими или глумиш лудило оти друго најдобро работиш а оваа...
Како трето Европа континентот на дегенерици и Лџбти заедница била развиена а ние не ..ти воопшто не разбираш ништо,
Тие се развиени заради парите кои ги земаа од колониите на други држави кои ги крадеа како Франција,Британија,Холандија,па види ја Африка на што личи,и заради нафтата која ја крадеа до сега,со војни заедно со Сад,
Таму кај се парите таму е и науката..
И види ја сеа Кина која чуда прави и се достигна технички и технолошки,само што вие уште спиете и мислите Европа,нема ништо од таа Европа на Дегенерици која и ништо не произведува освен автоиндустријата а која Кинезите ќе на прегазат со ел.возила па и затоа се плашат да ги воведат
Само ти опишав друг поглед на работите... и дека може не си во право.
Што да ти речам, извини.... ако сам се пронајде во делот за преквалификувани монтери.

Јас лично не поседувам ни пиштол, ни скала... да не правиме муабет за друг специфичен алат потребен за монтажа.
Ти дека сам си ја монтираше климата као со право си на форумов. Јас сеа да се чудам што барам тука пошо нит сум монтер нит продавам клими.
Пред некоја страна на форумов чинам пишуваше дека и парното сам си го инсталирал...
Па така јас глумам лудило а ти очигледно од се добро се разбираш.... не знам зошто те убедувам дека монтер со искуство подобро би ти ја монтирал климата.

И на крај јас за тебе имам впечаток дека ни парното си го користиш (пошо лани пишуваше дека се грееш со клима), нит беше најсреќен со ефикасноста на климата.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Види не сакам да се препирам..
Она што јас го посочив е тоа оти
Монтажата може секој да си ја изведе што е ентузијаст и има основен алат,и дека јас лично не би дал 7500 за монтажа оти сметам дека е премногу за два часа работа,а најмногу оти сите се жалат на монтерите,па ако е така монтираш сам и заштеди.
-Второ овие две години мора да се греам на клима оти е земена со субвенции
-Никогаш не сум рекол оти не сум задоволен од ефикасноста на климата,и ќе продолжам да се греам и понатака на клима,
се додека греам една просторија,
А за повеќе со парното
И последно за Тебе и уште неколку на форумов имам високо мислење .

Член од
3 јули 2020
Мислења
37
Поени од реакции
19
Dali prostorot e otvoren 55m2 ili poveke prostorii.Ako se poveke prostorii kolkava kvadratura e prostorot kade sto ke bidi klimata.
Просторот е отворен висината на ѕидовите е 2.5м и климата треба да биде монтирана во трпезариска и дневна заедно споени се собите, во отворен простор.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
За монтажи од типот "Сам свој мајстор" никој нема да ви даде гаранција.

Тоа е исто како да купиш нова кола и не ја сервисираш во овластен сервис а бараш да и важи гаранција :kuracc:

Климата не е Телевизор уштекај го во струја и работи, полупроизвод е зависен од монтажата со услови...мин должина на цевки, вакумирање, конденз решен итн итн.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
Просторот е отворен висината на ѕидовите е 2.5м и климата треба да биде монтирана во трпезариска и дневна заедно споени се собите, во отворен простор.
Togas 18 btu.
Firma ne mozam da ti preporacam.
Imaj na um deka podnite se malce ponezgodni za ladenje,ama pak se super za toplenje.

Член од
3 јули 2020
Мислења
37
Поени од реакции
19
Togas 18 btu.
Firma ne mozam da ti preporacam.
Imaj na um deka podnite se malce ponezgodni za ladenje,ama pak se super za toplenje.
Овие 18 бту се околу 5-5.5кв? И знам дека е понезгодни се за ладење ама таков е просторот нема др. место каде би можела некоја стандард горе да се монтира. Дали би ми препорачал нешто во опсегот на 60-80к ден. без разлика на фирма оти како што читав погоре сите се скоро поврзани. Мидеа е заедно со повеќе како што прочитав колега ми кажуваше дека ГРЕЕ и Копер Хантер некоја компанија заедно биле итн итн.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
Овие 18 бту се околу 5-5.5кв? И знам дека е понезгодни се за ладење ама таков е просторот нема др. место каде би можела некоја стандард горе да се монтира. Дали би ми препорачал нешто во опсегот на 60-80к ден. без разлика на фирма оти како што читав погоре сите се скоро поврзани. Мидеа е заедно со повеќе како што прочитав колега ми кажуваше дека ГРЕЕ и Копер Хантер некоја компанија заедно биле итн итн.
Proceni kade ke imas najuba servisna podrska.(drugoto e ne blagodarno da pisuvam)

Член од
3 јули 2020
Мислења
37
Поени од реакции
19
Proceni kade ke imas najuba servisna podrska.(drugoto e ne blagodarno da pisuvam)
Фала на инфото неколку пати имав пишано во истава тема конечнов добив одговор фала уште еднаш ќе видам што нудат. Фала

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
Овие 18 бту се околу 5-5.5кв?
18000бту во Kw e 18000/3.412 или 5.27kw.
На ладење се 5.5kw...на греење сите се 5.5ки на +7 и на потопло...на поладно им опаѓа капацитетот, затоа има ефтини и скапи 5,5ки...поскапите модели греат појако на ладно што е и бараниот таргет, со поефтините на ладно ке треба да се надополни топлината со дополнително греење.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
18000бту во Kw e 18000/3.412 или 5.27kw.
На ладење се 5.5kw...на греење сите се 5.5ки на +7 и на потопло...на поладно им опаѓа капацитетот, затоа има ефтини и скапи 5,5ки...поскапите модели греат појако на ладно што е и бараниот таргет, со поефтините на ладно ке треба да се надополни топлината со дополнително греење.
Osobava ima odlicna izolacija 20cm na tavan,od dolu go grejata,zidovi izolirani taka da i 4kw na -10 mu se dovolni,sto smetam bilo koja 18 btu od tie sto gi posoci ke gi stopliili e tuka nekade,se drugoto e negov izbor.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
Osobava ima odlicna izolacija 20cm na tavan,od dolu go grejata,zidovi izolirani taka da i 4kw na -10 mu se dovolni,sto smetam bilo koja 18 btu od tie sto gi posoci ke gi stopliili e tuka nekade,se drugoto e negov izbor.
Ne posociv niedna klima, toa sto go posociv e da svati i razlikuva 5,5kw na ladenje od ona sto znaci greenje. A kolku Kw im se potrebni na minus X temperatura ne bi gatal, toa elaborat za toplinski zagubi na proektirana temperatura moze da go potvrdi. Baska sto neznaeme za koj grad se raboti i proektna temperatura moze da bide od +2 do -X.
Mozebi i ne im trebale 20cm na tavan pa gi stavile...im kazal nekoj deka trebalo...a dali im kazall deka so 20cm kolku KW im se potrebni? Ne im kazale, zatoa prasuvaat.
Ako ti tvrdis deka 4kw ke im zavrsat rabota na -10 bi trebalo da imat u 55m2 zagubi max 73w po m2...ja neznam dali imaat tolku, mozebi, mozebi imaat 80 a mozebi 50w....

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
Ne posociv niedna klima, toa sto go posociv e da svati i razlikuva 5,5kw na ladenje od ona sto znaci greenje. A kolku Kw im se potrebni na minus X temperatura ne bi gatal, toa elaborat za toplinski zagubi na proektirana temperatura moze da go potvrdi. Baska sto neznaeme za koj grad se raboti i proektna temperatura moze da bide od +2 do -X.
Vo red e de.
A za elaborat sega ne mozime da barame od site domakinstva ,go poseduvavat samo okolu 0,01% i pomalce vo nasava Makedonija.Zato velime da dadat kratok opis so da bi imale prestava za da ne bi gatale.Mojata procenka e taa, ti kolku procenuvas iskazi se.
Temperatura -10c vo site gradovi e ista.

Kajgana Shop

На врв Bottom