Пожар во Тетовскиот Ковид центар, 15+ мртви

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Оф простете им, ви го нарушија угледот пред странските партнери.

Koga i da prochitam
Нашите мисли и молитви се со семејствата на настраданите жртви ...
Znam deka nekoj dzek od kaleto im go pisuval tekstot. Koj razbira angliski veruvam sfakja zosto.

Понизок менаџмент + тие што одржуваат, шанса нема да го изеде некој повисоко (министри, градоначалници и сл.)

Пак ќе си ја изберат Теута за да продолжи со нејзиниот успешен проект „Европско Тетово“, едноставно тимот што победува не се менува. Способна е жената, знае како да им ја одржи титулата: „најлошо место за живеење на цел Европски континент“.

На државно ниво ДУИ ќе си продолжи со својата агенда, нормално пак зелени како и што почнаа (зелена им беше униформата), и за месец дена ќе биде како ништо и никогаш да се нема случено.
sho kje biraat nareden mesec e sosem drug muabet.

prvicni oficijalni informacii so ima e deka cel objekt izgorel za nekolku minuti,
bas me interesira so materijali koristele.
ne e mala rabota za da se zataska lesno, mora da ima istraga i odgovorni na povisoki (barem sredni) nivoa

prvicni oficijalni informacii so ima e deka cel objekt izgorel za nekolku minuti,
ne e mala rabota za da se zataska lesno, mora da ima istraga i odgovorni na povisoki (barem sredni) nivoa
Проектанти, ревизор, надзор, обични работници што одржуваат.
Ако имало проектна програма, тогаш проектантите се чисти.
Надзорот и ревизорот може да го јадат што го одобриле проектот и дале употребна дозвола на самиот објект.
Сите од погоре ќе имаат олеснување ако тој што ја одржува не ја одржувал по пропис.

Тие ти се фигурите што ќе имаат било каква одговорност, иако треба да летаат глави многу повисоко во самите министерства и врвот на државата.

Инаку треба да се прочешлаат и CV-ата на вработените вклучени во одржување, проектирање/изградба. Ако има вработени кои се без соодветни квалификации да летаат глави на директори, самите вработени + на тој што ургирал за нивно вработување, и конечно да си ја чукнат главата дека не треба да се вработуваат луѓе според партии/етничка припадност, туку по квалификации.

Ne, ja delam tenderi pa jas treba toa da pazam.
Да де, така се делат тендери од ракав… ако нешто не знаеш подобро не коментриај… како што кажав одговорност кај тој што постои вина, а тоа се изведувачот и тој што го надгледувал и одобрил за користење објектот.

Имаше ставено твит пред некоја страна, материјалот бил лесно запалив на контејнерите а внатре според пожарникарите имало лесонит ? Тоа е фуш направија, набрзина и еевтино да биде не им е гајле за обичниот народ за кој нема место во болниците за хоспитализација туку ќе го бутнат во монтажен контејнер

?

Имаме совет на амабасадори што се занимава со внатрешно-политички настани (и внатрешно неполитички)?

Абре нека видат прво ова што се жалат наши у странство секој ден по медиуми, за работата на амбасадите и конзуларните претставништва, после уште миљон други скандали и неспособности, па ако имаат време нека обрнат внимание и на вакви ствари.

Како и да е, има тој совет на амбасадори ингеренции да бара вакво нешто?
(знам дека не му ни требаат ингеренции, ама што е поентата тој совет да излегува со ваква работа)

Од пред две години се, совет на мудреци.

Мене не ми е логично да е осигурувач или нешто такво банално како пресек на кабел, сепак и најалчен газда и неук мајстор не штеди на тие работи. Работата ми делува на нешто што не го предвиделе при нарачка, проектирање и изведба на овие модуларни болници. Пример да не предвиделе пожарна заштита за експлозивна атмосвера, а глеаме дека за 2 минути изгоре цела болница. Да беше постар објект ќе кажев дека е забушавање во прашање (зашто сум видел) лифтови/стари инсталации и тн, ама ова е нов објект.

Абе во Македонија ниедно јавно добро во смисла на патишта, болници, училишта и тн не се гради без да има фушерајство преку кое што се лапа кеш. Зборам за оние ситници што досега биле изградени последниве 30 години.
Да не се лапа кеш од тендери и да нема заврзлами во сите тие процеси, ништо никогаш нема да биде направено, дури ни факинг конзерви од модуларни болници во време на глобалнопандемииште. Дури ни неписмените орки кои се политички запалени нема да се борат за функции да не постои она "Терај брату, ич не му ја мисли, си лапнавме 10 бона од тендеров, другите кој ги ебе".

Во Македонија таа инхерентна корупција во јавните финансии и капиталните инвестиции СЕ ГЛЕДА СЕТИЛНО... онака буквално се мириса што се вика. Да чепка некој детално и асално низ бројките, кој знае што ќе најде.
Онака, и она што е финансирано од Европски фондови, Светска Банка и тн и тн се ГЛЕДА ДЕКА Е Фушерајски направено пошто дел од тој кеш некој го лапнал или рокнал сулуди цени. Во најмала рака при давање на грант или финансиски средства 1000% постои нешто што се вика "Одржување/Maintenance"... тоа им е сув кеш од старт, бидејќи НИШТО НИКОГАШ во банана стејтов не се одржува, иако финансиерите предвиделе средства за тоа. И децата од 2ро знаат од прилика каде идат тие пари.

Нормално, има слогани - не мешајте политика. Бидејќи тоа им е на нив главното оружје за релативизација на секој ебан скандал. Тоа, пропратено со нескромни заложби за "расчистување на случајот" како што сме сведочеле милион пати досега. А се сеќаваме дека животот на една млада девојка беше иницијална каписла за цела фарса наречена шаренила и буткање на режим.

Од друга страна, ние самите со паметни постови на форуми, социјални мрежи, јаки досетки и силно дигитално присуство - генерално ништо не правиме...

Во смисла има твит или тема - "15 мртви во Ковид Центар Тетово" - и ти ставаш емотиконче, дислајкче, angry face или некое никакво коментарченце или пост и си продужуваш со животот и си скролаш по feed на социјална мрежа. Исто како да се десило во Палестина, стааш дислајк пишуваш "ДОЛЕ ЦИОНИСТИ" и си продолжуваш со животот, за што си изгубил време без било што и да придонесеш, успат одржувајќи го статус кво-то и патем зголемувајќи ја релевантноста и индиректниот кеш флоу на порталот/социјалниот медиум преку кој постираш.

Ваквите КАТАСТРОФИ и БЕСКРАЈНИ СКАНДАЛИ ги сведовме на ниво на небитни, беззначајни интернет мемиња буквално како да се случуваат на другата страна од планетата земја, еве Палестина ја земав за пример.

Не знам дали некогаш имало или пак ќе има ВО СВЕТ понекадарни и поголеми монструми од овие што се моментално на власт.

Од пред две години се, совет на мудреци.
совет на најзаслужни членови на партиите на власт

За држава во која Стојанче излегува на прес да ни каже дека се надевал дека утринска роса ќе ги изгаси десетдневите пожари во Охридско во кои изгоре пола Галичица, ваквите трагедии не треба воопшто да нè чудат. Смрди државата на неспособност и фушерај.

Сочувство до фамилиите на загинатите.

Да бевме Јапонија досега ќе имаше повеќе жртви со харикири од трагедијава.
Ама овде како се друго по значаен случај ќе се заташка, или ќе одговара некој што најмалку заслужува.
Електричната инсталација во летно време да биде потикнувачот на пожарот шансите се скоро рамни на нула.
Гледам порталите на дуи почнаа да ги нападнат опозиционерите што бараат оставки дека сакаат да ја политизираат трагедијава, па ова трагедија треба највеќе да се политизира, и до изборите цело време не треба да се заборави.

Да бевме Јапонија досега ќе имаше повеќе жртви со харикири од трагедијава.
Ама овде како се друго по значаен случај ќе се заташка, или ќе одговара некој што најмалку заслужува.
Електричната инсталација во летно време да биде потикнувачот на пожарот шансите се скоро рамни на нула.
Гледам порталите на дуи почнаа да ги нападнат опозиционерите што бараат оставки дека сакаат да ја политизираат трагедијава, па ова трагедија треба највеќе да се политизира, и до изборите цело време не треба да се заборави.
Нема везе ова што збориш. Си им одговорност, еве, економскиот директор на болницата поднел оставка. Што сакате повеќе?

Проектанти, ревизор, надзор, обични работници што одржуваат.
Ако имало проектна програма, тогаш проектантите се чисти.
Надзорот и ревизорот може да го јадат што го одобриле проектот и дале употребна дозвола на самиот објект.
Сите од погоре ќе имаат олеснување ако тој што ја одржува не ја одржувал по пропис.

Тие ти се фигурите што ќе имаат било каква одговорност, иако треба да летаат глави многу повисоко во самите министерства и врвот на државата.

Инаку треба да се прочешлаат и CV-ата на вработените вклучени во одржување, проектирање/изградба. Ако има вработени кои се без соодветни квалификации да летаат глави на директори, самите вработени + на тој што ургирал за нивно вработување, и конечно да си ја чукнат главата дека не треба да се вработуваат луѓе според партии/етничка припадност, туку по квалификации.

Не сум запознаен баш и знам дека имаш искуство во градежништво, ама во врска со матерјалите кои биле користени и кои демек биле високо запалливи, кога се гради еден објект не се изработува pp елаборат каде стои кои материјали, кои мораат да бидат по пропис, се користени? Или и прописите не се ко што треба?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom