Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Може грее 200м2 ако ложи 12часа дневно...мислам дај да бидеме конкретни.
Може конкретно низ бројки да го терам муабетот колку дрвата на кубик во Kw даваат во идеални услови (суви) па колку печката или котелот од тие вкупни киловати се ефикасни едвај 60% а рестото ке го исфрли низ оџак ама тука нема ништо конкретно од Роберт кажано зада муабетот тече во таа насока. Све е паушално кажано.
Ама едно е сигурно, и со дрва може да се извади ефикасност ама опремата кошта уште 2/4000евра, треба бафер, треба мешачки вентили, треба уште некоја цоркулациона пумпа, треба вентили на радијатори што мерат амбиентална температура и контролираат температура у секоја соба, треба многу многу голема инвестиција за да добиеш она што климите веќе го имаат, и плус ладат.
Математиката е многу лесно да се пресмета кога се грееш на вода, пример ако треба да кажам....100kg вода од почетна 35ц да ја грееш 30мин со грејач од 15кв ке стане за 30мин 100ц целзиусови. А 100кг загреани на 100ц колку киловати толинс содржат? 11,6кв топлинс содржат...доволно за 100м2 на -10 нели? колку дрва треба за ова? многу, јер немаш контрола, ке потрошиш дрва ко за 33kw зашто ложи на 60, пола му искача низ оџак итн итн...за да троши на дрва исто како со клими треба јака инвестиција во логика термостати вентили....и пак нема ладење ке кажам пошто е очигледно
И околу COP....како ке го решиш радијатор што знаеш дека на 60ц го работиш у најладното да на +7 надворешна, влезна вода да му е 30 за да пак во собата е 22/23ц а да нестане 30ц.
Toa sto pola izlaga niz odzak kazuva se, da ne zborime za makata

Пак ќе речам оти кога ќе ставиш
-цепење,сушење,ложење на каминот,бојадисување, е друга математика
-Инаку оти имам повисоки барања за естетика користам и поскапи бои за бојадисување, и многу вложувам голем труд за да постигнам перфектни резултати (Идеално мазна текстура) и затоа го бојадисувам со Бош компресор за бојадисување (најакиот) и плус по него собирам со ваљак со кратко влакно,и сето оваа на 2 години
-Инаку кога би плаќал молер 175м3 каде ќе ми биде есапот ...
Но секако климата е најпрактично и најекономично решение,но не сакам да правам митови дека е толку бадијала оти се виде и во пресметките а и од постовите во Полска Акумулициони камини се многу поефтини од клима...
-Овде се прават митови оти во Скандинавија повеќето се греат на клими што не е точно и таму е неисплатливо греење на клима на такви минусни температури
Трето греењето на палети е со мала разлика во однос на греењето на клима и по практично во однос на греење на повеќе простории
Автоматски споено мислење:

Инаку што се однесува за Ладење немам потреба со оваа изолација кога и на +40 се чувствував комфорно,
И не мислам целата своја заработка да ја давам на ЕБН

Последно уредено:
Da prasam nesto, vcera go kupiv meracov i otkoga go prikluciv vo struja pokaza 0W potrosuvacka. Posle priklucuvanje na klimata, znaci klimata samo ja ustekav i ne ja vkluciv da raboti, mi pokaza potrosuvacka 3.7W.
Dali ima nekoi senzori aktivni ili bilo sto, sto gi trosi ovie 3.7W ili meracov mi e neispraven?

Screenshot_20210903_122226_com.android.chrome.jpg

Da prasam nesto, vcera go kupiv meracov i otkoga go prikluciv vo struja pokaza 0W potrosuvacka. Posle priklucuvanje na klimata, znaci klimata samo ja ustekav i ne ja vkluciv da raboti, mi pokaza potrosuvacka 3.7W.
Dali ima nekoi senzori aktivni ili bilo sto, sto gi trosi ovie 3.7W ili meracov mi e neispraven?

Прегледај го приврзокот 305659
Ispraven e meračot, pasivnata elektronika vo miruvanje troši tolku. Gleaš deka u talambasi se udira reklami deka uredot vo miruvanje troši 0.5- 1.0 Wati? Mojata HAIER gleam vleče 0.7 Wati, što ne pravi rečisi nekoja zašteda individualno no na svetsko nivo e baš značajno.

Здраво,

Сакам да Ве прашам дали местење на клима на ограда од тераса е добра практика? Монтерите кои дојдоа сакаат да ги наместат климите на оградата од терасите (се работи за стан на 5 спрат). Комшијата под мене ја има монтирано климата на ист начин меѓутоа кога истата работи во станот кај мене се слуша звук на вибрација иако надвор не се слуша никаков звук.
Јас им предложив бидејки сум на последен спрат и над мене е кровот да ги стават надворешните единици на кров, меѓутоа ми рекоа демек тоа небило добра практика внатрешната единица да биде пониско од надворешната и дека истотона долг период ќе направело проблем на компресорот на климата.

Здраво,

Сакам да Ве прашам дали местење на клима на ограда од тераса е добра практика? Монтерите кои дојдоа сакаат да ги наместат климите на оградата од терасите (се работи за стан на 5 спрат). Комшијата под мене ја има монтирано климата на ист начин меѓутоа кога истата работи во станот кај мене се слуша звук на вибрација иако надвор не се слуша никаков звук.
Јас им предложив бидејки сум на последен спрат и над мене е кровот да ги стават надворешните единици на кров, меѓутоа ми рекоа демек тоа небило добра практика внатрешната единица да биде пониско од надворешната и дека истотона долг период ќе направело проблем на компресорот на климата.
Те излажале! Монтерите секогаш одат по линија на најмал отпор, а тоа е "најлесно за местење" во пракса! Ако може да ја смачка комплет за два саата он е на коњ.
И какво е тоа местење на ограда?! Дали мислиш на изѕидана ограда?! Чудно ми е скроз...
Ако веќе имаш можност да ги наместиш на кров(ама ваљда и дозвола од куќен совет ќе ти треба за тоа), инсистирај на тоа. Што даље то боље! Нека не лажат компресорот ова-она! Предвидени се тие и 10 метра +- разлика во висина и 15 метра во должина. Може ќе треба да доплатиш за цевки/фреон ама бар главата ќе ти биде мирна.

Здраво,

Moj sovet: baraj drugi monteri.

Еве еден добар предлог...

Interesno e što na monteri na koi im e egzistencija i osnovna dejnost montaža na klima uredi ( ne samo na niv i vo drugi dejnosti e isto ili slično, a i beter kaj automehaničarite na primer) nemaat ni osnovni poznavanja od svojata rabota, a kamoli da sednat malce na internet pa sega ima se, da se pročita i da se educiraat malce...... ne treba mnogu dovolno e nekolku časa mesečno i da si bidat vo tek so problematikata, a ne da se brukaat kako ovie pogore.
Starite klimi što bea so R22 i R407 gasovi i rabotni pritisoci do 25 Bari, trebaše da se pravat masleni klopki za da masloto ne bide zarobeno vo nekoj del od cevovodot..... no so montaža na visoko nikogaš ni tie nemale problem. Mene edno FONKO so freon R407 mi raboteše 12 godini na 5 m visočina montirana nadvorešna edinica na krov na objekt na sonce i dožd i sneg. I deneska raboti kaj eden prijatel na druga lokacija....
Inače denešnive klimi so rab. pritisoci od 45 Bari i novive freoni kako R32 go dvižat freonot koj normalno sekogaš e pomešan so masloto so golema brzina, taka da voopšto visinata ne prestavuva ama nikakva prečka za montaža. Ne se ni potrebni ovie tkn masleni zamki, masloto pred da vleze freonot vo kompresorot se separira (ona što go gledate kako cilinder na kompresorot) vo separatorot i vo komorite vleguva isklučivo gas bez nitu edna kapka tečnost, bilo freon bilo maslo. Dovolno e edna kapka da go uništi kompresorot bidejći toj e pumpa za gasovi po svojata konstrukcija, a ne pumpa za tečnosti.

Дајте препорака за инвентер клима за просторија од 20м2 која без проблем ќе топли цела зима, во ценовен ранг од 30-40,000 денари

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom