Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Toa sto pola izlaga niz odzak kazuva se, da ne zborime za makataМоже грее 200м2 ако ложи 12часа дневно...мислам дај да бидеме конкретни.
Може конкретно низ бројки да го терам муабетот колку дрвата на кубик во Kw даваат во идеални услови (суви) па колку печката или котелот од тие вкупни киловати се ефикасни едвај 60% а рестото ке го исфрли низ оџак ама тука нема ништо конкретно од Роберт кажано зада муабетот тече во таа насока. Све е паушално кажано.
Ама едно е сигурно, и со дрва може да се извади ефикасност ама опремата кошта уште 2/4000евра, треба бафер, треба мешачки вентили, треба уште некоја цоркулациона пумпа, треба вентили на радијатори што мерат амбиентална температура и контролираат температура у секоја соба, треба многу многу голема инвестиција за да добиеш она што климите веќе го имаат, и плус ладат.
Математиката е многу лесно да се пресмета кога се грееш на вода, пример ако треба да кажам....100kg вода од почетна 35ц да ја грееш 30мин со грејач од 15кв ке стане за 30мин 100ц целзиусови. А 100кг загреани на 100ц колку киловати толинс содржат? 11,6кв топлинс содржат...доволно за 100м2 на -10 нели? колку дрва треба за ова? многу, јер немаш контрола, ке потрошиш дрва ко за 33kw зашто ложи на 60, пола му искача низ оџак итн итн...за да троши на дрва исто како со клими треба јака инвестиција во логика термостати вентили....и пак нема ладење ке кажам пошто е очигледно
И околу COP....како ке го решиш радијатор што знаеш дека на 60ц го работиш у најладното да на +7 надворешна, влезна вода да му е 30 за да пак во собата е 22/23ц а да нестане 30ц.
Muslam deka generalno 5.5 se potivki.Od iskustva, koja e najtivka 3.5/5.5 i vnatre i nadvor?
Ispraven e meračot, pasivnata elektronika vo miruvanje troši tolku. Gleaš deka u talambasi se udira reklami deka uredot vo miruvanje troši 0.5- 1.0 Wati? Mojata HAIER gleam vleče 0.7 Wati, što ne pravi rečisi nekoja zašteda individualno no na svetsko nivo e baš značajno.Da prasam nesto, vcera go kupiv meracov i otkoga go prikluciv vo struja pokaza 0W potrosuvacka. Posle priklucuvanje na klimata, znaci klimata samo ja ustekav i ne ja vkluciv da raboti, mi pokaza potrosuvacka 3.7W.
Dali ima nekoi senzori aktivni ili bilo sto, sto gi trosi ovie 3.7W ili meracov mi e neispraven?
Прегледај го приврзокот 305659
Те излажале! Монтерите секогаш одат по линија на најмал отпор, а тоа е "најлесно за местење" во пракса! Ако може да ја смачка комплет за два саата он е на коњ.Здраво,
Сакам да Ве прашам дали местење на клима на ограда од тераса е добра практика? Монтерите кои дојдоа сакаат да ги наместат климите на оградата од терасите (се работи за стан на 5 спрат). Комшијата под мене ја има монтирано климата на ист начин меѓутоа кога истата работи во станот кај мене се слуша звук на вибрација иако надвор не се слуша никаков звук.
Јас им предложив бидејки сум на последен спрат и над мене е кровот да ги стават надворешните единици на кров, меѓутоа ми рекоа демек тоа небило добра практика внатрешната единица да биде пониско од надворешната и дека истотона долг период ќе направело проблем на компресорот на климата.
Moj sovet: baraj drugi monteri.Здраво,
Сакам да Ве прашам дали местење на клима на ограда од тераса е добра практика? Монтерите кои дојдоа сакаат да ги наместат климите на оградата од терасите (се работи за стан на 5 спрат). Комшијата под мене ја има монтирано климата на ист начин меѓутоа кога истата работи во станот кај мене се слуша звук на вибрација иако надвор не се слуша никаков звук.
Јас им предложив бидејки сум на последен спрат и над мене е кровот да ги стават надворешните единици на кров, меѓутоа ми рекоа демек тоа небило добра практика внатрешната единица да биде пониско од надворешната и дека истотона долг период ќе направело проблем на компресорот на климата.