Кој е најпродаван македонски бренд?

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Slovencite go patentirale ajvarot
знам дека сум офтопик али морам да спомнам пошто стално го слушам ова. Словенците го патентирале од трите подолгото ... има и босански и хрватски па верувале или не и македонски ајвар на странските пазари. и ниеден не чини ни 5 пари (зборам за квалитет)
 
MajaS напиша:
Македонија извезува вино во Словенија рефус во големи количини атие паметните го флаширале и го продавале со етикета словенски производ(информацијава ми е од професорка на Економски факултет)Треба да сториме нешто да ги заштитиме нашите препознатливи производи да не испадне како што го патентираа Словенците ајварот па сеа ние не смееме под тоа име да го извезуваме(а мислам нема ништо помакедонско од ајварот)а слушнав дека на ист начин бугарите ја патентирале мастиката(кај нас надалеку познатата струмичка мастика)Значи имаме квалитетни производи ама немаме ум и стреатегија за да печалиме од нив..

За болдираното морам да те поправам:

Уште во 1992 год. Струмичката мастика е меѓународно заштитена трговска марка.
Така да Бугарите тука ама баш ништо неможат да променат.
 
Нешто се б'ркате!Правете разлика между Мастика и Струмишка мастика. Струмишка мастика никој не може да ви ја вземе,както и вие не може да регистрирате Пештерска мастика да речем.Наименованието Мастика нај обшто характеризира технологијата с којато питието се произвежда.Доп'лнителните имена к'м наименованието са вече т'рговската марка.Все едно нјакој да патентова само името бира(пиво) или вино.
А што се отнасја до македонски брендове аз лично само евтино вино с'м виждал.Дори косовското е по ск'по от вашето.Това си е просто грешна политика на производителите.Ако искат да се конкурират само на база цена нјамат шансове срешту чилијското,калифорнијското и австралијските вина.Какво е това е вино по 1,60 евро(днеска го видјах в магазина)?Всеки може да си представи какво му е с'д'ржанието.
 
Логистик, станува збор дека никој под тоа име неможе да произведе производ, во таа амбалажа, со било каква сличност во името, боја на етикета, дизајн...Инаку, мастика не е технологија, туку напиток, како општ поим. Технологијата на изработка е друго... Е, грците колку Уза имаат? И секое е по дизајн поразлично од другото, но и по име.
 
Именно!Аз не знам Б'лгарија да е искала да регистрира Струмишка мастика.Може би да е искала мастика,но това нјама как да стане т'ј като напитка с такова наименование не се произвежда само в Б'лгарија.
П.П Мастиката наистина е напитка но тја си има специфична технологија на производство,којато технологија прави даденото питие различно от другите напитки.
Какво е това ајвар което постојанно го споменавате?
 
Logistik напиша:
Какво е това ајвар което постојанно го споменавате?

Ili ajde uste malce dopolnitelno, nesto slicno pa ke ti tekne!

http://en.wikipedia.org/wiki/Lyutenitsa

Ljutenica
From Wikipedia, the free encyclopedia
Ljutenica, Lyutenitsa or Lutenica (Serbian: љутеница, Bulgarian: лјутеница, Macedonian: лутеница), (ljuto or lyuto meaning Hot) is a national relish of Bulgaria, Republic of Macedonia and Serbia.

The ingredients include:

tomatoes
bell peppers
onion
garlic
black pepper
vegetable oil
sugar
salt
Ljutenica is slightly hotter (spicier) than the other popular relish Ajvar.
 
AJVAR

MOZEME so ajvarov parce da napravime po svetot, samo ni treba dobra reklama
 
Џабе ајвар,џабе вино,џабе тоше:wink: кога европа бара квалитет кој ние моментално го немаме.Кога ке излезат квалитетни прозиводи на пазарот тогаш ке зборуваме

поздрав
 
SeaGull напиша:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ajvar
Procitaj malce, ne znam kako se vika na bugarski, ama jas go vikam "пинџур".

Во Бугариjа во трговските центри се продаваат и љутеница (наjпопуларна), и аjвар, и пинџур. Сите се разликуваат како технологиjа, состав и вкус. Се произведуваат овде. Странски барем jас немам видени. Постоjат и други слични производи како љутика, љутивка, пиперица, апетитка. Еве ви бугарски аjвар:

0070.jpg


Во Бугариjа скоро да нема било какви македонски производи. Се сеќавам за едни многу добри бонбони со ром и цреши од пред мноооогу години. И ништо друго. Инаку има увоз на конзерви од зеленчук, али е од Грциjа, Италиjа...
 
Медот “тартуф” ќе биде познат како македонски бренд

“Нашиот мед не е мед туку е тартуф во форма на мед. Тој има и дополнителни карактеристики што ги немаат ниту тартуфот, а ни медот, како што е калиумот во големи количини, витаминот Ц во многу поголеми количини од останатите медови, железото и т.н. Она што е најбитно исто така медот има и аминокиселински состав исто како тартуфот” вели Андев. Тој додава дека според анализите кои ги правел МАНУ, медот бил единствен не само кај нас туку и во светот. Досега набавиле 140 пчелни семејства и овие пчели се сместени на Кожуф. За почеток толку можеле да набават бидејќи банките не сакале да им одобрат кредит иако гарантирале со целиот имот. На Кожуф сега имаат 100 илјади квадратни метри земјиште, а во Радишани направиле погон каде што ќе го чуваат медот. Нивните планови се во наредиот период да имаат 7.000 пчелни семејства кои ќе даваат мед “тартуф”, а и да развијат планински туризам. А за тие што нема да веруваат дека медот е од тартуф, бидејќи оваа печурка расте под земја, од компанијата објаснуваат: “Овој мед го даваат само одредени пчели кои можат да го собираат. Пчелите се насочени да го бараат тартуфот, иако тоа изгледа нелогично бидејќи тој е под земја. Тартуфот е паразитно растение кое расте на корењата на дабот, леската и други растенија. Пчелите го собираат тартуфот преку медовината на листовите”, објаснува Андев.

Медот го вадат на Кожуф, таму го центрифугираат и во инокосни ѓумови го префрлаат во резервоарите во погонот и потоа го пакуваат. Од летниот период па досега имаат произведено четири тони мед, а нивните проценки за во наредниот период се многу поголеми. Според предвидувањето на Андев, само за во странство ќе им биде потребна огромна количина на мед.

За производство на медот им била потребна инвестиција од 200 илјади евра, која постепено ја обезбедувале од акумулираните средства од основната дејност на компанијата односно продажба на производите на “Кенди” во Македонија.
На домашниот пазар се продава во 400 грамски теглички, кои чинат 800 денари за тегла. Андев објаснува дека тоа можеби ќе изгледа скапо за една тегла мед, но бидејќи има такви лековите својства тој е релативно евтин. Според цената која ја има медот тој ќе биде достапен само за луѓето кои имаат подлабоки џебови. А за извоз медот ќе се извезува во теракоти од 330 милиграми и голема од 750 милиграми. Цената за извоз на медот ќе биде многу повисока. Во наредниот период тие планираат и проширување на палетата на нови производи. “Планираме да произведуваме одредени масти, лосионии сл. Во иднина ќе произведуваме пијалак кој ќе биде нешто како “мастика” и “узо”, веќе му дадовме име “Лопез”. Погонот за ова производство е лоциран исто така во Радишани. Сега ги правиме испитувањата и некаде на пролет би требало производот да излезе на пазарот, а понатаму откако ќе го развиеме тој производ планираме да подигнеме и винарија” вели Славе Андев.
 
Абе какво е това "бренд", стока којато идва от фабрика?
Иначе в БГ пазара на земеделска продукција е почти изцјало ваш - домати, чушки (пиперки), дини (лјубеници), јаб'лки.
Незнам как сте си направили земеделието там, но направо смачквате нашите земеделци.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom