Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ме изнасмеа сега, како ја перцепираш реалноста.
Ете арно си кажа при толку хронични болести со срцеви заболувања, мозочни удари итн , кога умираа луѓето од сето тоа во 2020 сите ѓи прикажуваа дека умираат од Ковид, бидејќи и од која болест да боледуваш и одиш да се лечиш прво те тестираат за Ковид. Знам по мој пример, дека татко ми фати гангрена на ногата минатата година кога сите болници беа во паника, и кога го однесовме во болница, докторот рече дека треба да му се сече само стапалото, меѓутоа му направија Ковид тест и се чекаше 10 дена за резултати и за тоа време не го третираа и гангрената се прошири и ногата цела му ја пресекоа.
Такви примери има многу во светот.
Али што да правам , така ја перцепираш реалноста.
Во светот секоја година умираат по 600 000 од грип, 17 милиони од кардиоваскуларни болести, 8 милиони од рак и 4 милиони од респираторни заболувања. Без разлика дали би имало пандемија или не, тие луѓе секако би умреле, па сега гледај колку само од горе наведените болести умреле во 2020 година. Тие причини за смрт што ги наведов погоре драстично се намалени во 2020 и 2021 година, дури за 40%, а зашто, зашто кога умираат луѓето голем процент ѓи ПРЕНАМЕНУВААТ како Ковид. Напоменувам тие луѓе пак би умреле и да немаше Ковид пандемија, само немаше да умрат од Ковид и немаше да слушаме по цел ден на Тв, туку ќе си беа напишани како причина рак, грип, удари итн.
Жал ми е за татко ти. Се надевам дека сега е добар.

Не е баш вистина. Има кај нас зголемување на морталитетот. Но нема некоја паника кај народот, гледаш дека мал е интересот за вакцина, требаше да воведат класичен нацизам за да направат колони. И да се очекува благо, но не драстично покачување на морталитетот. Ние имавме разлика од неколку илјади меѓу изминатите години пред и за време на Ковид пандемијата.

Тешко може да се знае колку точно починале од Ковид. На дел воопшто и немало аутопсии, па и тестови, а може да има и такви кои починале и имале симптоми на Ковид, а ги криеле симптомите.

Citajki ja vaka temata dobuv eden vpecatok, vsusnost dva koga sme kaj toa.
Prviot e deka najcesto prvi se vakciniraa, napnaa za vakciniranje, epten zagrizeni za nivnoto i opstoto zdravje se bezmalku istite onie koi vo temata za pederi se ili pederi ili propederski nastroeni. Koincidencija :cautious:.
Drugiot e deka vakciniranite, posebno tie sto zapnaa za vakciniranje kako da se nadevaat deka kaj da e umreni po ulici ke ima( sekoj bran istoto) za da posle se kurcat kako bile vo pravo. Ova treta srekja ke im bidi. Prvo ako ne nosite maska i narakvici site ke umrime, na ulici umreni ke lezat,ke nema koj da gi zakopa. Preziveavme.
Vtoro. Pocitucajte karantini, domasni pritvori, merki i preporaki, policiski oti site ke umrime. Kaj da e umreni po ulici ke lezat, ke nema koj da gi zakopa. Preziveavme.
Treto. Vakcinirajte se site oti umreni po ulici ke lezat, ke nema koj da gi zakopa.
Uste sme zivi, za inaet za da nemozat posle lajna da jadat deka bile vo pravo :sneaky:.

Како може народов да е толку изветреан не можам да сфатам, при секое кажување дека имам прележано значи одма ми враќаат ,,ama tebe imuniteto ti e projden dosega"

При секојдневно објавување податоци за заразени кадешто прележани воопшто нема, луѓе уште вака да викаат е права срамота, а уште поголем срам е луѓе со дипломи од medf на позиција истото го дрндаат.

Како може народов да е толку изветреан не можам да сфатам, при секое кажување дека имам прележано значи одма ми враќаат ,,ama tebe imuniteto ti e projden dosega"

При секојдневно објавување податоци за заразени кадешто прележани воопшто нема, луѓе уште вака да викаат е права срамота, а уште поголем срам е луѓе со дипломи од medf на позиција истото го дрндаат.

Не се сите такви, има доктори кои прележале и не се вакцинираат, ниту планираат да се вакцинираат.

И тоа е правилна одлука.

Зависи кога си прележал. Отприлика некаде 6 месеци си скоро сигурен дека нема да заболиш, но како изминале тие 6 месеци и ако си во блиски контакти со заразени и не се припазуваш, имаш големи шанси да го фатиш пак.

Зависи кога си прележал. Отприлика некаде 6 месеци си скоро сигурен дека нема да заболиш, но како изминале тие 6 месеци и ако си во блиски контакти со заразени и не се припазуваш, имаш големи шанси да го фатиш пак.
Ова без никаква поткрепа го кажуваш, факт е дека прележани а во повторно заразени нема никаде во секојдневната статистика(исклучително ретко)

А ако мислиш на антитела, има луѓе што го прележале вирусот а никакви антитела не создадале и сега таквите немаат никаков имунитет кон заразава?

Ова со Австралија е милион посто експеримент. Високо економски развиена држава, али изолирана во сред океан. Баш погодно.

Германија со 80к+ активни случаеви, овој викенд пак им беа пуни стадионите и кафичите. Австралија затвара цел град само поради еден изолиран случај на Ковид. Едноставно нема логика.

На фејсбук профилот кој што објавуваат секој ден има број на вкупни случаи до сега. Е сега колку од нив имаат имунитет и колку се исти луѓе со две или три прележени болести не се знае а не знае ни колку имале точно асимптоматиски прележано или не се тестирале. Како и да кога ќе заврши овој бран поради стегнатиот имунитет дали од вакцинација или од прележување пак ќе падне бројот на дневни случаи. Следниот бран или ќе го нема или ќе биде многу помал. Овој е последниот воопшто или последен голем.
Автоматски споено мислење:

Ова со Австралија е милион посто експеримент. Високо економски развиена држава, али изолирана во сред океан. Баш погодно.

Германија со 80к+ активни случаеви овој викенд пак им беа пуни стадионите и кафичите. Австралија затвара цел град само поради еден изолиран случај на Ковид. Едноставно нема логика.
Слаб е имунитетот на популација во Австралија мора да имаат локдаун инаку ќе се преполнат болниците и ќе има многу смртни случаи во Германија има подобра вакцинација и многу повеќе прележани. Австралија се имаат одлучено на рестриктивни мерки и имаа успех сега немаат избор мораат да продолжат или ќе биде многу лошо.

A ova e fakt ili sepak od covek do covek zavisi posto ne sme site isti.
Ovoj tvoj fakt e ist fakt kako na pocetokot koga isto fakt bese deka virusot nadvor opstojuva na metal 4 meseci, na plastika i keramika do 6, vo vozduhot edna godina. Kapkite letale dolu pa gore i malce na levo ako se iskasla levicar i obratno ako se iskasla desnicar. I uste eden kup drugi fakti na koi iskreno sega ne se skjavam no koi pokasno se pokazaa kako i ne tolku bas fakti, povekje na kaj gluposti, no sepak dosledno se povikuvavte na niv kako i sega na primer.
Onaka za nie ostanatite da znaeme za kakov fakt se raboti. Bezvremenski ili so rok na traenje od nekolku nedeli ili meseci pred da izlezi nova nadgradba i dogradba na faktite.

Ова без никаква поткрепа го кажуваш
Така е, да, си трескам, еве докажи ми го спротивното и оди лапај се со жени па евентуално и мажи на инфективна после 6 месеци.

A ova e fakt ili sepak od covek do covek zavisi posto ne sme site isti.
Ovoj tvoj fakt e ist fakt kako na pocetokot koga isto fakt bese deka virusot nadvor opstojuva na metal 4 meseci, na plastika i keramika do 6, vo vozduhot edna godina. Kapkite letale dolu pa gore i malce na levo ako se iskasla levicar i obratno ako se iskasla desnicar. I uste eden kup drugi fakti na koi iskreno sega ne se skjavam no koi pokasno se pokazaa kako i ne tolku bas fakti, povekje na kaj gluposti, no sepak dosledno se povikuvavte na niv kako i sega na primer.
Onaka za nie ostanatite da znaeme za kakov fakt se raboti. Bezvremenski ili so rok na traenje od nekolku nedeli ili meseci pred da izlezi nova nadgradba i dogradba na faktite.
Никогаш немало студијаа дека остануваат повеќе од 5-6 дена на ништо.

– Имаме примено на болничко лекување и млади лица од 35 до 45 години. Се уште алармот е на црвено и болеста ги фаќа и младите. Бројот на амбулантски прегледи е висок, што значи дека ќе има уште многу приеми – изјави д-р Нуредини за ТВ21.

@Dumbledore те нема нешто да се јавиш со тоа postarite rizicnata grupa da se imunizira prvo. Иначе од сите 123 пациенти што лежат у тетово само тројца биле вакцинирани со по 2 дози.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Слаб е имунитетот на популација во Австралија мора да имаат локдаун инаку ќе се преполнат болниците и ќе има многу смртни случаи во Германија има подобра вакцинација и многу повеќе прележани. Австралија се имаат одлучено на рестриктивни мерки и имаа успех сега немаат избор мораат да продолжат или ќе биде многу лошо.
Abe reci ja ramnat krivata inaku umreni po ulici ke lezat i ke nema koj da gi zakopa. Znaeme, go pominavme nie toa uste lani.

Германија со 80к+ активни случаеви, овој викенд пак им беа пуни стадионите и кафичите. Австралија затвара цел град само поради еден изолиран случај на Ковид. Едноставно нема логика.
Кафичите во Германија се полни веќе цело Лето. Со 3г правилото работи угостителството. Со доказ од прележан, тестиран или вакцинирам+14 дена од втората доза.

Стадионите се со 50% капацитет, при тоа што некои клубови примаат само целосно вакцинирани или веќе прележани на трибините. Знам за ФК Келн, за другиве клубови не сум запознаен.

Ние сме веќе 30 години веќе еден експиримент па к** ни пуца.

Никогаш немало студијаа дека остануваат повеќе од 5-6 дена на ништо.
Znam be, taka lupav brojki posto i tie togas sto gi kazuvaja bea daleku od fakt, povekje kako onaka si prajme muabet. Pamtis kako dezinficiraa koli na vlez vo gradovite, pa eden se iskaslal vo neznam koja opstinska zgrada, cela opstinska zgrada ja svetnaja od dezinficiranje. Ama toa togas, sega izgleda ne e interesno povekje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom