Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Бројките од ковид кај деца се во рамки на други сезонски вируси, грип и тн. Во британија имаше подетална статистика, 1 починато дете на милион, од кој само 5 од 23 биле без сериозни коморбидитети. Не верувам некоја посебна штета да им прават вакциниве, ретки случаи се тоа, меѓутоа да не беше оваа галама ни на крај памет немаше да ги вакцинираат, исто ко што не ги вакцинираме за грип.
На крајот од денот не е изборот вакцина или корона, туку двете заедно.
Грешка си. Инфлуенца е 10-100 пати по смртносна за децата од корона.

Да се резбериме, најмалце што сакам е да излезат проблеми со вакцините. Затоа не кријам ниту еден податок кој е релевантен. Немам агенда.

Затоа што не сум антиваксер.

Но, вакциниве нема да бидат silver bullet решение за завршување на пандемијава.

Проблем е што во моментов се однесуваме како гуски во магла.

Дали некој после прележан ковид има некои работи поинаку да му мирисаат? Еве веќе 6 месеци ми е така, 10 дена немав мирис тогаш и откако ми се врати некои јадења не можам да ги смислам од миризбата, а пред тоа сум ги сакал. Ако знае некој лек, нека помага.

Да се резбериме, најмалце што сакам е да излезат проблеми со вакцините. Затоа не кријам ниту еден податок кој е релевантен. Немам агенда.
Мене ме обвинија дека сум бил антивакцер, а само во неколку наврати споделив факти околу ефикасноста на поедини вакцини. Нели ти направи тест за антитела, имаше нула антитела и отиде да се вакцинираш (пред одморот) со Фајзер!? Се вакцинираше или не? :D

Сите сакаме вакцините да се ефикасни, директно и индиректно сме заинтересирани. Дали имаме некој близок кој е во критичните крупи и е вакциниран односно дали ќе живееме повторно со мерки и рестрикции.

Нема со кого да се дебатира за фактите. Веќе има свест и кај другата страна дека официјалните и првични податоци за вакцините не одат во целост во нивна корист, иако даваат сеуште одредена заштита. Сега ќе прават коктели, за да се засили имуниот систем!

Младите сакаат да се вакцинираат за да може и да шетаат. Не сакаат карантини и тестови иако се целосно имунизирани. Додека има вакцина кај нас која дава 50% заштита и која не е признаена од поголемиот дел од државите во ЕУ, младите или ќе одат во Србија каде ќе имаат избор или нема да се вакцинираат.

Плажите се преполни, а во кафичите, кафаните и дискотеките преку викенд не може да се влезе, посебно во туристичките дестинации. Младите си го живеат животот. :)

Мене ме обвинија дека сум бил антивакцер, а само во неколку наврати споделив факти околу ефикасноста на поедини вакцини. Нели ти направи тест за антитела, имаше нула антитела и отиде да се вакцинираш (пред одморот) со Фајзер!? Се вакцинираше или не? :D

Сите сакаме вакцините да се ефикасни, директно и индиректно сме заинтересирани. Дали имаме некој близок кој е во критичните крупи и е вакциниран односно дали ќе живееме повторно со мерки и рестрикции.

Нема со кого да се дебатира за фактите. Веќе има свест и кај другата страна дека официјалните и првични податоци за вакцините не одат во целост во нивна корист, иако даваат сеуште одредена заштита. Сега ќе прават коктели, за да се засили имуниот систем!

Младите сакаат да се вакцинираат за да може и да шетаат. Не сакаат карантини и тестови иако се целосно имунизирани. Додека има вакцина кај нас која дава 50% заштита и која не е признаена од поголемиот дел од државите во ЕУ, младите или ќе одат во Србија каде ќе имаат избор или нема да се вакцинираат.

Плажите се преполни, а во кафичите, кафаните и дискотеките преку викенд не може да се влезе, посебно во туристичките дестинации. Младите си го живеат животот. :)
Во здрав дух здраво тело...не лажеа цело време дека обратно...вистината ослободува...

Дали некој после прележан ковид има некои работи поинаку да му мирисаат? Еве веќе 6 месеци ми е така, 10 дена немав мирис тогаш и откако ми се врати некои јадења не можам да ги смислам од миризбата, а пред тоа сум ги сакал. Ако знае некој лек, нека помага.
Да, има многу такви и нема лек, ќе си чекаш.

Но, вакциниве нема да бидат silver bullet решение за завршување на пандемијава.

Проблем е што во моментов се однесуваме како гуски во магла.
Си изнел погрешен податок, опасност од вакцини не се глеа така. Ако дете се самоубило, не значи дека умрело од вакцина. Другото у ред, не е силвер булет вакцината. За епидемијата да спласне кон ендемија треба сите луѓе да го прележат. Тоа се наѕираше одамна, ама луѓето нејкеа да ја погледнат реалноста во очи. Сега со вакцината ќе биде полесно да го прифатат тоа, и можда побрзо ќе се поправи штетата што ја предизвикаа.
Карантините и рамнењето на кривата се најголемиот социјален експеримент во истријата, али бар го гледавме фејлот во прв ред :)

Си изнел погрешен податок, опасност од вакцини не се глеа така. Ако дете се самоубило, не значи дека умрело од вакцина. Другото у ред, не е силвер булет вакцината. За епидемијата да спласне кон ендемија треба сите луѓе да го прележат. Тоа се наѕираше одамна, ама луѓето нејкеа да ја погледнат реалноста во очи. Сега со вакцината ќе биде полесно да го прифатат тоа, и можда побрзо ќе се поправи штетата што ја предизвикаа.
Карантините и рамнењето на кривата се најголемиот социјален експеримент во истријата, али бар го гледавме фејлот во прв ред :)

Мислам дека ако немаше карантини и ограничувања при првиот и вториот бран, пепел ќе беа многу земји со починати. Колабрира здравствен систем, многу луѓе остануваат без основна нега и смртноста многу ќе скокне. Едно е 100 илјади луѓе кои треба да се хоспитализираат во период од една година а друго ако истата бројка тропне на болничка врата во период од едени пол месец.

Сега воведување карантин во земји со висока стапка на вакцинирани и момент кога вакцината е понудена на сите над 25 години, е во најмала рака дебилно.

Многу плиток заклучок.

За да спласне епидемијата потребно е да се развие адекватен степен на колективен имунитет. Можеш да ги оставиш луѓето да се испоразболат на природен начин. Ќе трае ситуацијата подолго и ќе ти бидат преполнети болниците. Плус мутација како што е Делта прави проблемот со есапот. Може да треба да прележуваш по два пати.

Или можеш да завршиш работа со вакцини. За 7 месеци UK вакцинираа 57% од популацијата(~70% со една доза) и да вакцините се со намалена ефикасност во одност на инфекцијата, ама па ако им го споредиш овој летниов бран со оној од зимоска, бројот на хоспитализации и починати е далеку понизок.

Бројките од ковид кај деца се во рамки на други сезонски вируси, грип и тн. Во британија имаше подетална статистика, 1 починато дете на милион, од кој само 5 од 23 биле без сериозни коморбидитети. Не верувам некоја посебна штета да им прават вакциниве, ретки случаи се тоа, меѓутоа да не беше оваа галама ни на крај памет немаше да ги вакцинираат, исто ко што не ги вакцинираме за грип.
На крајот од денот не е изборот вакцина или корона, туку двете заедно.

Тоа е тоа, не им прави штета ковидот, а вакцината нема причина да ја примат бидејќи не спречува пренесување на вирусот. Тие и вакцинирани повторно ќе го пренесат вирусот и уште помалку ќе пазат да не се заразат, исто ко и возрасните кои се вакцинирани. Многу помалку се пази после вакцинација, гледам и од колегите и од клиентите на работа.

Мутациите не функционираат така. Вирус А може да мутира во Вирус Б Кој ќе мутира во во Вирус В кој ќе има друга протеинска обвивка од А и дел различна ДНК/РНК, правејќи ги антителата за А излишни.
Единствениот начи да се спречи (било која пандемија)- Secure, Contain, Protect. Да звучи како интернет срањето ама со прав, ран, и апсолутен карантин врз кина немаше ништо да се случи. Со ран, намерен и апсолутен карантин и македонија ќе немаше заразени. Ама наместо тоа -ебани памфлети, отворени граници и идиотизам.

Не сум антиваксер ама не само што одбивам вакцина туку и забранувам на сопствената ќерка да се вакцинира.

Ама антиваксер не сум.

:lolzz:

Чекај бе кого прават будали.
Нели во најголемиот ек на Корона - Есен 2020 и Пролет 2021 кога имавме 1000 заразени на дневно ниво се правеа 4-5000 тестови.
На прашањето зошто не се прават повеќе одговорот беше - Толку е капацитетот на лабораторитте, персонал и не може да се постигне

СЕГА во АВУГСТ 2021
Македонија за 24часа прави 6000-7000 тестови дневно!!!!! Од каде? Кој се тестира толку? Кои се тие што кашлаат, што се загрижени па им прават тестови? Од каде излезе капацитетот да се прават толку многу тестови?

Све е местено, све е fake и медиски се пере мозок на народ. Припремаат простор за нов бран и прават некој вештачки притисок.

Абе јас знам како VAERS ги собира податоците. Го пишав тоа уште ко изнесуваа овдека информации дека 45.000 луѓе умреле од вакцина според VAERS. Јас не изнесов ниту еден грешен податок, сите се точни.

Штета е што VAERS има толку многу фалинки во статистиката, па треба студии за да се толкува.

Има проблеми со таа база на податоци, но за среќа и тие бројки не се страшни.

Впрочем овде на форумот има еден куп вакцинирани со Фајзер и на никој ништо не му е.

Сепак децата не се во ризик од Ковид и треба да се остават на мира.

Сепак децата не се во ризик од Ковид и треба да се остават на мира.
Можат да се заразат и да бидат преносители. Очигледно ова не го објанија по медиуми.

Не сум антиваксер ама не само што одбивам вакцина туку и забранувам на сопствената ќерка да се вакцинира.

Ама антиваксер не сум.

:lolzz:

Јас сум бе како Путин, не кажувам кога сум вакциниран, ни со која вакцина :D

Иначе тоа за ќерка ми, е целосно во линија со моите ставови, на темата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom