Рамна Земја?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.542
Поени од реакции
11.509
Баш ме занима која им е теоријата за тоа зашто кријат земјата дека е рамна, од кои причини? Што ке им смени тоа на луѓето? И од каде наоѓаат толку војска да ги чува ѕидините, толку ли ниеден рамноземјаш не успеа да отиде до крај на светот или тоа се должи на преокупираност со правење сликички у пеинт?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Maksimot

Психијатриски случај
Член од
28 јули 2021
Мислења
277
Поени од реакции
290
Баш ме занима која им е теоријата за тоа зашто кријат земјата дека е рамна, од кои причини? Што ке им смени тоа на луѓето? И од каде наоѓаат толку војска да ги чува ѕидините, толку ли ниеден рамноземјаш не успеа да отиде до крај на светот или тоа се должи на преокупираност со правење сликички у пеинт?

Ако е рамна, би било доказ дека господ постои. А имало забрана да отиме на Антарктик за да не ја видиме куполата.

Во еден збор теоријата на/за рамна земја е прифатена од религиозни фанатици, луѓе што имале 2 по физика, луѓе кои веруваат дека се посебни и центар на светот.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Машала, Австралија поголема од Русија.
Да бе ти процени стручњакот...
А Африка за 40-ина години се проширила... Screenshot_2020-01-08-22-58-06-164_com.google.android.youtube.jpg
Автоматски споено мислење:

Screenshot_2021-07-31-15-39-16-141_com.google.android.youtube.jpg Screenshot_2021-07-31-15-41-07-750_com.google.android.youtube.jpg Screenshot_2021-07-31-16-07-07-809_com.google.android.youtube.jpg

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Вака правење муабет со еден, Зоте, Сурла, Мики... е разговор на глуви. Но, тие сигурно се состануваат, разменуваат мислења, сликички и видеа. Да не е пандемијава, многу би сакал да се инфилтрирам, за сеир. Замислувам како повеќе дилајли касапат наука. Сигурно има што да се чуе и прераскажува

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
А Африка за 40-ина години се проширила... Прегледај го приврзокот 303057

Прегледај го приврзокот 303058Прегледај го приврзокот 303059Прегледај го приврзокот 303060
Позз од чика Скот Кели:
1627763839086.png

1627764198085.png

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
А Африка за 40-ина години се проширила... Прегледај го приврзокот 303057
Конкретно за сликиве!
Ова е колаж и компјутерска обработка од повеќе слики со цел да се добие перспектива на целата земја како да е сликана од далеку!
Затоа и има вакви дискрепанци меѓу сликите. Рецимо може колажот од 2012 е составен од слики сликани од поблиску со широк објектив за разлика од 1972! Ова како пример само.

А никогаш нема да видиш една единствена ваква слика од земјата поради објективни и крајно едноставни причини!
Имено дијаметарот на земјата е некои 12000км, и за еден сателит со рецимо објектив од 45^ степени да ја опфати целата земја, треба да биде некој си 40000км оддалечен т.е. во орбита околу неа.
Може и не си знаел, ама повеќето сателити се во ниска земјина орбита од 120 до 400км!
Најголема оддалеченост(што всушност и би го исполнила условот за целосна слика) се руските шпионски и сателити за рано предупредување во "молња" орбита, меѓутоа тоа не се оптички туку радарски и инфрацрвени сателити кои се фокусирани на северен Атлантик и Арктикот.

Attachments

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Дами и господа...
Да се разбереме. Јас не сум овде да тролам ниту да бидам баниран без причина туку сакам да испровоцирам сериозна дебата за обликот на земјата. Дали било кој од вас е 100% сигурен дека земјата е топка која се врти? Дали некој од вас го чувствува тоа? Дали некој би издржал на вртелешка да биде завртен околу 100км.на час? А па камоли 1600км.во секунда... Би сакал да имаме логична дебата без омаловажување и навреди. Значи поимот РАМНА ЗЕМЈА не е од 21век. Пред околу 500 години луѓето верувале дека земјата е рамна. Има многу книги кои го потврдуваат тоа. Па зар никој од вас не се сомнева во современава "наука" околу цифрите за оддалеченоста на сонцето или месечината па дури и за измислени планети и за секоја од нив поединечно пресметана оддалеченост? Значи ако бидете искрени и отворени можеме да развиеме убава дебата. Не бидете игнорантни кон се што објавувам. Благодарам...

Fish eye lens... Земјата е рамна потврдено е со разни ракети, дронови... Screenshot_2021-05-15-16-17-42-960_com.google.android.youtube.jpg

Конкретно за сликиве!
Ова е колаж и компјутерска обработка од повеќе слики со цел да се добие перспектива на целата земја како да е сликана од далеку!
Затоа и има вакви дискрепанци меѓу сликите. Рецимо може колажот од 2012 е составен од слики сликани од поблиску со широк објектив за разлика од 1972! Ова како пример само.

А никогаш нема да видиш една единствена ваква слика од земјата поради објективни и крајно едноставни причини!
Имено дијаметарот на земјата е некои 12000км, и за еден сателит со рецимо објектив од 45^ степени да ја опфати целата земја, треба да биде некој си 40000км оддалечен т.е. во орбита околу неа.
Може и не си знаел, ама повеќето сателити се во ниска земјина орбита од 120 до 400км!
Најголема оддалеченост(што всушност и би го исполнила условот за целосна слика) се руските шпионски и сателити за рано предупредување во "молња" орбита, меѓутоа тоа не се оптички туку радарски и инфрацрвени сателити кои се фокусирани на северен Атлантик и Арктикот.
Кај се тие сателити? Ги имало околу 17илјади и би сакал да видам барем 10-ина за да верувам во тоа. Се што ќе најдеш на интернет за сателити е CGI=Computer Grafic Image. Значи нема реална слика од НАСА се е CGI...
Screenshot_2019-09-10-23-29-42-407_com.google.android.youtube.png Screenshot_2018-09-04-21-42-17-995_com.google.android.youtube.png Screenshot_2020-01-09-00-18-36-192_com.google.android.youtube.jpg

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
Дами и господа...
Да се разбереме. Јас не сум овде да тролам ниту да бидам баниран без причина туку сакам да испровоцирам сериозна дебата за обликот на земјата. Дали било кој од вас е 100% сигурен дека земјата е топка која се врти? Дали некој од вас го чувствува тоа? Дали некој би издржал на вртелешка да биде завртен околу 100км.на час? А па камоли 1600км.во секунда... Би сакал да имаме логична дебата без омаловажување и навреди. Значи поимот РАМНА ЗЕМЈА не е од 21век. Пред околу 500 години луѓето верувале дека земјата е рамна. Има многу книги кои го потврдуваат тоа. Па зар никој од вас не се сомнева во современава "наука" околу цифрите за оддалеченоста на сонцето или месечината па дури и за измислени планети и за секоја од нив поединечно пресметана оддалеченост? Значи ако бидете искрени и отворени можеме да развиеме убава дебата. Не бидете игноратни кон се што објавувам. Благодарам...
За жал дебатата која сакаш да ја испровоцираш е завршена со цврсти докази уште во 16век!
Можеби незнаеш, ама еве ќе ти кажам. Во 16век живеел еден човек со име Галилео Галилеј. И ко за беља тој човек конструирал телескоп(иако самиот принцип не му се припишува него), и тој човек со свои очи погледнал кон најсјајната ѕвезда која излегла дека всушност и не е земја туку планета како Земјата! И за уште поголема беља, таа планета имала сателит(и) исто како Земјата! И за да бељата биде најголема, тие сателити се вртеле околу самата планета исто како што и месечината се врти околу земјата...

П.С. и ќе прашаш зошто сум толку сигурен во тоа?
Епа види што имам под креветот :rolleyes:
A8B6B7A2-6FF1-47C2-9ABC-B05B3B2598E6.jpeg

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
За жал дебатата која сакаш да ја испровоцираш е завршена со цврсти докази уште во 16век!
Можеби незнаеш, ама еве ќе ти кажам. Во 16век живеел еден човек со име Галилео Галилеј. И ко за беља тој човек конструирал телескоп(иако самиот принцип не му се припишува него), и тој човек со свои очи погледнал кон најсјајната ѕвезда која излегла дека всушност и не е земја туку планета како Земјата! И за уште поголема беља, таа планета имала сателит(и) исто како Земјата! И за да бељата биде најголема, тие сателити се вртеле околу самата планета исто како што и месечината се врти околу земјата...

П.С. и ќе прашаш зошто сум толку сигурен во тоа?
Епа види што имам под креветот :rolleyes:
Прегледај го приврзокот 303068
Nikon p 900 или 1000 се подобри... Планетите сте ги виделе во учебник сплескани на хартија, на интернет или на телевизија. Никогаш не сте ја виделе другата страна а сепак верувате дека постојат. Дали некој од вас видел на официјално видео на НАСА дека земјата се врти?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
Nikon p 900 или 1000 се подобри... Планетите сте ги виделе во учебник сплескани на хартија, на интернет или на телевизија. Никогаш не сте ја виделе другата страна а сепак верувате дека постојат. Дали некој од вас видел на официјално видео на НАСА дека земјата се врти?
Нит знам што е тој Никон ни па ме интересира! За разлика од тебе јас учев физика и математика па знам да израчунам зголемување и теоретско и практично од 130мм апертура и 650мм фокална дистанца!
И уште побитно! Јас го имам, го употребувам и сум видел со СВОИ ОЧИ!
Ти што си видел освен ЈТ?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Дами и господа...
Да се разбереме. Јас не сум овде да тролам ниту да бидам баниран без причина туку сакам да испровоцирам сериозна дебата за обликот на земјата. Дали било кој од вас е 100% сигурен дека земјата е топка која се врти? Дали некој од вас го чувствува тоа? Дали некој би издржал на вртелешка да биде завртен околу 100км.на час? А па камоли 1600км.во секунда... Би сакал да имаме логична дебата без омаловажување и навреди. Значи поимот РАМНА ЗЕМЈА не е од 21век. Пред околу 500 години луѓето верувале дека земјата е рамна. Има многу книги кои го потврдуваат тоа. Па зар никој од вас не се сомнева во современава "наука" околу цифрите за оддалеченоста на сонцето или месечината па дури и за измислени планети и за секоја од нив поединечно пресметана оддалеченост? Значи ако бидете искрени и отворени можеме да развиеме убава дебата. Не бидете игнорантни кон се што објавувам. Благодарам...

Fish eye lens... Земјата е рамна потврдено е со разни ракети, дронови... Прегледај го приврзокот 303064

Кај се тие сателити? Ги имало околу 17илјади и би сакал да видам барем 10-ина за да верувам во тоа. Се што ќе најдеш на интернет за сателити е CGI=Computer Grafic Image. Значи нема реална слика од НАСА се е CGI...
Прегледај го приврзокот 303065Прегледај го приврзокот 303067Прегледај го приврзокот 303066
Од кај да знам дека овие со балоните и ракетите се чесните и не лажат дека е рамна?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Абе, дај точна мапа од рамнава земја. Многу различни ги има, не знам која е вистинската.

Од кај да знам дека овие со балоните и ракетите се чесните и не лажат дека е рамна?
Затоа постојат докази и експерименти. Следбениците на РАМНА ЗЕМЈА знаат дека мотото е НЕ ВЕРУВАЈ ТУКУ ИСТРАЖУВАЈ.

Ова ли е наука?
Screenshot_2021-05-15-16-13-28-975_com.google.android.youtube.jpg

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
@Red Zurla земи обичен двоглед! Најобичен!
Сигурен сум дека ќе најдеш некој, дури и стар да е ќе има 5х зголемување.
Тоа ти е доволно и предоволно да видиш:
-Венера и нејзините мени(ако воопшто појма имаш што е тоа мена :ROFLMAO: )!
-Марс!
-Јупитер!
-Месечината!
Заедничко за сите, а можеби изненадувачки за тебе ќе бидат ОКРУГЛИ!

Која е шансата сите да бидат рамни плочи и сите да се свртени баш накај тебе како плочки у купатило???? :ROFLMAO:

Kajgana Shop

На врв Bottom