Дали некој сака може да ми објасни.
Јас бев на интервју Март 2019, а оваа година ми се смени во ПОЛОЖИТЕЛНО (Март 2021),
е сега кога да очекувам указ. Ако може одговор ако не Ве молам без непотребни коментари
Вашата апликација е разгледана од Советот за државјанство со позитивно мислење. Треба да се издаде указ на потпретседателот на Република Бугарија.
[Позитивно] Вашата апликација за државјанство
е одобрена од Советот за државјанство и чека потпис од
потпретседателот на Бугарија , кој со декрет мора официјално да ве прогласи за државјанин на Бугарија. Во моментов (јули 2021 година), овој статус трае околу
7 месеци , во врска со последните барања објавени во декрет од потпретседателот, оние кои биле во статус на [Позитивно] некаде од
декември 2020 година . Вкупното времетраење од интервју до декрет веднаш се движи околу
2 години и 5 месеци , односно указот ги објавува оние кои биле интервјуирани во
февруари 2019 година . Што се однесува до вашето пребарување, редоследот и последниот статус ќе бидат еден од двата статуса [Уредба], во зависност од тоа каде сте се обиделе да го подигнете до државјанство. Исклучок од ова правило може да се случи ако Потпретседателот одлучи да се врати на испитување на вашето барање, во тој случај ќе преминете на привремен статус на инспекција од Потпретседателот.