многу порано, во ехЈу имаше, мислам и сега има во светот, Игранки - Даме Бирају... мислам дека на овие простори немало такваа работа,,, не зборувам за заебанции на свадби и приватни веселби, туку игранки на кој одат сингл жени и мажи и се случуваат запознавања... А иницијатива од женска страна е сосем природна работа, ама не кај нас,,, еве, на времето, ми кажуваше еден уште 70=тите, од војниот камп на море ( ние имавме викендица блиску па често одев таму на плажа)...дошол на одмор со родителитем , прв ден идење на плажа, и легнување на едно место за сунчање,,,не помина ни 20 минути му доваѓа една девојка која исто дошла таа смена со родителите, легнува до него и му кажува - ти ќе ми бидеш дечко...после ден два се како вистински дечко и девојка, па и секс паднал, завршува смената, секој со родителите дома, веројатно и се допишувале по тоа некое време но не се вржале во некоја трајна врска,,, а има и друго, се случуваше летно време, кога имаш наплив на странинји, словенки, чехињи, германки, мештанките да се почуствуваат како риба оставена во замрзнувач, па дури и од малите места, селата, девојките да покажат агресивност... се сеќавам, имав тогаш околу 23 години, студирав, па по 2 месеци на одмор...еднаш ме мрзеше да одам подалеку кај што обично ловев риба а и доваѓаа словенките голи да пливаат, ај викам тука блиску; имаше едно малку затскриено место( инаку беше забранет подводниот риболов) а и немаше многу капачи како обично...влегов јас со пушката во море, кога по некое време слушам брчење на пента и рибарско кајче со 2 девојки...едната се соблече тасма гола и се фрли од кајчето, блиску до мене... ја познав, керката на рибарот, а го знаев и брат и,,, нормално, киднав, немав намера се уште да се врзувам за озбилно... а друго беше во Пула, голем град, гледав на железничката станица како девојки од Пула си ги испраќаат на воз дечковците од Белград, Загреб, а со кој имале кратка летна врска....патем, мајка ми еднаш донесе кај нас во викендицата на гости една девојка од Пула, на автобуска што ја запознала, испадна мис на Југославија да била, ама јас бев веќе отиден по риба а немаше тогаш мобилни... сега не мисица, туку најобична дроља спонзорска бара скапи коли и глисери, а пак кај нас сега, во 21 век, некој дечко од Скопје да се додворува на охриѓанка има да биде натепан од толпа мангупарија...