- Член од
- 23 февруари 2019
- Мислења
- 309
- Поени од реакции
- 312
Funkcionira mojnovac?... proveri na mojnovac I ovde, jas sum istiot, ovie ceni ne se po moj vkus... Fala prijatno... A vie kako znaete taka....
Funkcionira mojnovac?... proveri na mojnovac I ovde, jas sum istiot, ovie ceni ne se po moj vkus... Fala prijatno... A vie kako znaete taka....
Za zal vekje nekolku meseci ne funkcionira...Funkcionira mojnovac?
Ne se gleda ratata. Ami delot na kamata vo ratata. Posto ostatokot e za otplata na glavnicata.Ова како да го напишал некој што ме чита
![]()
Надуениот балон со цените за станови во Скопје почнува да пука и цените ќе одат надолу! - МК Вести
Големиот број на огласи во кои се пречкртува една повисока и се става пониска цена на чинење на м2 на становите во Скопје се само најава за трендот на намалување на вештачки високите цени на станови за продажба на кои сведочиме периодов. Празните станови кои зјаат во старите или новоизградените...www.mkvesti.mk
Би додал само уште нешто за разбивање на најголемата глупост што се врти меѓу рајава: „Подобро да плаќам рата и да ми остане станот, наместо да плаќам кирија и да го богатам газдата“. Ова подразбира дека ратата и киријата се скоро еднакви, а всушност ништо не е подалеку од вистината.
Сум плаќал 150 евра кирија за стан што кошта 60.000 евра да се купи. Ако се купи на 20-годишен кредит, со крајно оптимистичка просечна камата за периодот од 6%, без никакви дополнителни трошоци за проценка, обработка на кредит, нотари, укнижување... ратата е скоро трипати повисока од киријата!!
Прегледај го приврзокот 301618
Ne razbiram zosto za kamata si stavil 6%? Koga vo sekoja banka e 3% za stanben kredit. Taka ispaga 333 evra rata, koja e fiksna za 10 godini, pod uslov da ne dades nikakvo ucestvo. Baska zivees so tugi pari i na kraj ti ostanuva stan.Толку страшни обвиненија беа изречени: за давање кредити на некредитоспособни фирми фиктивно преку кредитоспособни фирми, префрлување на спорни кредити од една во друга банка пред контроли, рефинансирање на нефункционални кредити заради рекласификација, најава дека уште неколку мали банки се во уште полоша состојба од Еуростандард...
Во нормална држава, обвинителство и финансова полиција веднаш ќе влезеа и ќе ги блокираа централите на вмешаните банки, а немаше да излезат месец дена без барем 20-30 апсења на директори и раководители, но овдека затуцанава инертна раја не бара никаква одговорност од никого и ги пушта којзнае колку криминал да натрупаат под тепих!
Автоматски споено мислење:
Ти си правел по 300% профити па не ти е интересно, ама остај ги луѓево да се порадуваат на 30% профит
Ова како да го напишал некој што ме чита
![]()
Надуениот балон со цените за станови во Скопје почнува да пука и цените ќе одат надолу! - МК Вести
Големиот број на огласи во кои се пречкртува една повисока и се става пониска цена на чинење на м2 на становите во Скопје се само најава за трендот на намалување на вештачки високите цени на станови за продажба на кои сведочиме периодов. Празните станови кои зјаат во старите или новоизградените...www.mkvesti.mk
Би додал само уште нешто за разбивање на најголемата глупост што се врти меѓу рајава: „Подобро да плаќам рата и да ми остане станот, наместо да плаќам кирија и да го богатам газдата“. Ова подразбира дека ратата и киријата се скоро еднакви, а всушност ништо не е подалеку од вистината.
Сум плаќал 150 евра кирија за стан што кошта 60.000 евра да се купи. Ако се купи на 20-годишен кредит, со крајно оптимистичка просечна камата за периодот од 6%, без никакви дополнителни трошоци за проценка, обработка на кредит, нотари, укнижување... ратата е скоро трипати повисока од киријата!!
kolku pogresna presmetka. Kamata e 2,9-3% prvi 10 godini , posle e 4,5-5%. Kakvi 6% krajno optimisticki ???Plus, uste nesto, posle 10 godini fiksnata kamata si ides u banka i ja pre-dogovaras kamatata ili im zapretuvas deka ke go refinansiras kreditot vo druga banka so 3% i istata taa tvoja banka ti ja namaluva kamatata na pak 3%. Znaci mozes slobodno da racunas 3, maksimum 3,5% kamata na kreditot, normalno deka so 6% ne se isplati i ke si lud ako zemes so 6% kredit. Ti mozes da racunas deka ke zemes kredit i od jute kredit so 20% kamata ili od lihvari so 100% kamataТолку страшни обвиненија беа изречени: за давање кредити на некредитоспособни фирми фиктивно преку кредитоспособни фирми, префрлување на спорни кредити од една во друга банка пред контроли, рефинансирање на нефункционални кредити заради рекласификација, најава дека уште неколку мали банки се во уште полоша состојба од Еуростандард...
Во нормална држава, обвинителство и финансова полиција веднаш ќе влезеа и ќе ги блокираа централите на вмешаните банки, а немаше да излезат месец дена без барем 20-30 апсења на директори и раководители, но овдека затуцанава инертна раја не бара никаква одговорност од никого и ги пушта којзнае колку криминал да натрупаат под тепих!
Ти си правел по 300% профити па не ти е интересно, ама остај ги луѓево да се порадуваат на 30% профит
Ова како да го напишал некој што ме чита
![]()
Sedi kec.Би додал само уште нешто за разбивање на најголемата глупост што се врти меѓу рајава: „Подобро да плаќам рата и да ми остане станот, наместо да плаќам кирија и да го богатам газдата“. Ова подразбира дека ратата и киријата се скоро еднакви, а всушност ништо не е подалеку од вистината.
Сум плаќал 150 евра кирија за стан што кошта 60.000 евра да се купи. Ако се купи на 20-годишен кредит, со крајно оптимистичка просечна камата за периодот од 6%, без никакви дополнителни трошоци за проценка, обработка на кредит, нотари, укнижување... ратата е скоро трипати повисока од киријата!!![]()
exactly to the point.Навистина ми е драго кога вака ќе се распишат членовите па секој да може да види колку им сече црпката. Еве се надевам дека некој друг ќе ти даде одговор па да видам како размислуваат и другите северџанските инвеститори.
Другарче, толку глупости имаш напишано на форумов што на секого би требало да му е јасно колкава си шупелка. Просто е неверојатно на толку малку напишан материјал да се покаже толкаво елементарно незнаење. Као, буквално пола ред не знаеш да напишеш беSedi kec.
ocigledno ili nikogash ili mnogu odamna si nkupuval stani i ne si ja sovladal osnovnata ekonomska logika,matematika na celiot proces.
exactly to the point.
Напротив, кешот за инвестирање го иам заработено токму од внимателно трпеливо слушање на соговорниците и нивно целосно разбирање. За жал, ќе ме ускратиш од задоволството и тебе да те ислушам за да дознам откај ти толкавата невтемелена самодоверба зад тастатуратаsekoj si cita koj e dunster.
Fala za ponudata za pivo ama mislam deka ke skoknam, napet lik mi licis vaka od citanje
pishi srekka polesno da ti bideза да дознам откај ти толкавата невтемелена самодоверба зад тастатурата
location location location. trikot e da imash nedviznost na mesto sto sekogash se bara. (neminovno raste) ponuda vs pobaruvackaпа ќе завршат исто како гастарбајтерските хациенди по селата - само умртвен капитал што пропаѓа.
jas ne se sekavam na stanbeni krediti so 10-20%... eve i da se desi, toa znaci deka depoziti ke idat 10-20% , elegantno ke si se prefrlish u depoziti. mora da se prati situacija, nema spienjeВо промотивните периоди со ниска камата ионака не се отплаќа скоро ништо од главницата, такашто ќе видиме како ќе се отплаќа долгот со стапки што ќе може да достигнат и по 10-20% каквишто биле у Северџанија у задниве 10-20 години.
СТБ прво исплати голема дивиденда во износ од претходни две нето добивки.СТБ и првата година и задната година кога исплати дивиденда, износите беа поголеми од нето добивките во годините што им претходеле. Можеби навистина постои тоа правило, но очигледно во НБРСМ некој успева некако да ги мотивира да замижат.
A sto ako 2-3 godini ne isplacale i imaat kesh, adekvatnost itn za da isplatat poveke od godisen eps? Vonredna dividenda? Mislam deka STB togas isplati vonrednaСТБ прво исплати голема дивиденда во износ од претходни две нето добивки.
После тој настан НБРМ го ограничи делењето на дивиденда максимално во износ на последната нето добивка.
Абе ако сакаат можат и редовна и две вонредни дивиденди да исплатат но не можат да го надминат eps по акција од претходната година. Го имам постирано тоа и тука на форумот, но го има и во Законот за Банки.A sto ako 2-3 godini ne isplacale i imaat kesh, adekvatnost itn za da isplatat poveke od godisen eps? Vonredna dividenda? Mislam deka STB togas isplati vonredna