IssaAk
Novak Djokovic the GOAT
- Член од
- 11 јули 2021
- Мислења
- 267
- Поени од реакции
- 424
Не се спремни. Желудникот треба да свари уште многу работи.Мислиш кој ќе оди на екскурзија до Токио?![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не се спремни. Желудникот треба да свари уште многу работи.Мислиш кој ќе оди на екскурзија до Токио?![]()
Знам дека ќе ме нападнете како за ЗОИ2018. Но да прашам до толку не можеме да одбереме некој утепан спорт да тренираме 2-3ца во тој спорт и да не се брукаме како нација и да не споредуваат со држави како Сиера Леоне и Кирибати?
Добро не мислев на тимски спортови далеку сме од тоа, повеќе мислев на Скејтбоард, Спортско Качување, Пукање со шотган (ова мислам дека се вика трап), такви квази спортови каде може да се негува некој талент. Побогу Косово има златен медал во Џудо.Мислам дека проблемот е многу поголем од тоа што го претставуваш тука.
Ние за старт немаме Физичко Образование, немаме предмет Спорт. Уште од основно е фрли ја топката и пиј си кафе, или можеби висок низок старт.
Поправи ме ако грешам но мислам дека ни турнири меѓу школите нема никакви. Не е битно дали индивидуални спортови или тимски, не е битно дали основно или средно. Пошто да бидеме реални веќе после средно е касно ти да зимаш и тренираш човек.
Ние ја немаме основата врз која би можеле да градиме спорт во државава. На тоа поле може сме исти ко некоја си Сиера Леона (појма неам за спортот или состојбите во Сиера Леонe).
Пред се немаш обучен кадар и немаш (барем не се спроведува) програма за физички развој на децата. Не секој родител може или сака да плати неговото дете да тренира некој спорт. Не секое дете е талентирано и го бива за некој одреден спорт, а и не секој родител/возрасен човек може да процени дали тоа дете има талент и вреди да вложи напори во негово развивање.
Втора работа, нема услови каде да се врши тоа физичко образование. Ние и во основно и во средно бевме најмалце 2 класа во сала, некогаш и 3. машките играа кошарка на еден кош а другиот дел заедно со женските одбојка. Ти во таква средина како ќе просперираш без родителите од дома да те гураат? А они од кај ќе знаат дека тебе те бива?
Нема школски тимови, нема школски и меѓушколски турнири, па после да има и на државно ниво итн.
Ова го зборам за било кој спорт.
Мала паралела повлечи со Америка, каде што во средно имаат тимови во повеќе спортови и меѓушколски лиги каде што редовно играат натпревари секоја недела, државни првенства и екшли тренери којшто водат тим и пробуваат да извадат таленти.
Ние кај сме мали како држава и народ уште и сме утепани од разни глупости и неорганизираност, а водени од кратковидни луѓе, планови никако подолги од 4 години.
После тука додади и понатамошен развој, услови за да се спортува во државава и кадар кој ќе биде доволно спремен да ги обучува тие талентирани деца. За кој спорт би имале ние барем 2 од тие 3 работи (услови, кадар и таленти) ?
Сега доколку почнеме да менуваме драстично, пак би ни требало повеќе години за да можеме да видиме билокакви резултати. А какви промени и да направиш мораш барем да ги започнеш од средно, доколку сакаш да имаш успех нормално.
Наше е да се надеваме на некој ултра талент, буквално на цвеќе израснато на асфалт
(п.с не е никаков напад да не се сфатиме погрешно)
Za onie kapaciteti koi gi poseduvame, ogromen uspeh e na Evropsko vo fudbal sho se plasiravme, i sho imame uspeh vo rakometot.Знам дека ќе ме нападнете како за ЗОИ2018. Но да прашам до толку не можеме да одбереме некој утепан спорт да тренираме 2-3ца во тој спорт и да не се брукаме како нација и да не споредуваат со држави како Сиера Леоне и Кирибати?
Ако не грешам таеквондистот е пласиран и не сум сигурен за борачот.Добро не мислев на тимски спортови далеку сме од тоа, повеќе мислев на Скејтбоард, Спортско Качување, Пукање со шотган (ова мислам дека се вика трап), такви квази спортови каде може да се негува некој талент. Побогу Косово има златен медал во Џудо.
Интересно ќе биде да видеме дали во Софтбол и Бејзбол ќе победат Јапонците. Американците се вообичаено силни во овие спортови, но Јапонците имаат доста напреднато и ќе имаат голема подршка и притисок за злато.тие спортови фудбалот и софтболот традиционално почнуваат порано.
Иначе може да се отвори пдф за ОИ и во него да има теми за кошарката, фудбалот, ракометот.. @Acid
Почнува некаде околу 1-2 по полноќ, а завршува околу 15 часот.Кои се термините?
Од кога почнува и кога завршува еден ден по наше време?
За сите спортови треба услови и пари. Јас често ја раскажувам политиката за спорт на СФРЈ, до некаде 60+ година Југославија чат пат ја имаше на светската карта со успеси, ама системот си работеше. После кога се затвори кругот, школувани тренери, лекари, спортски објекти и физичка култура, дури и кога се растураше државата некои репрезентации освојуваа светски и олимписки медали. Тркалото пошло и не се сопира лесно. Ние и тогаш бевме слепо црево, сега се плашам да помислам какви се условите.Za onie kapaciteti koi gi poseduvame, ogromen uspeh e na Evropsko vo fudbal sho se plasiravme, i sho imame uspeh vo rakometot.
Za individualni sportovi treba mnogu poveke objekti i pari.