Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Еве еден добар дел од објаснувањето за цената на становите:

Пошо во државичево очигледно постои многу повеќе стамбен простор негошто е потребно за комотен живот на постоечкиве 1,7 милиони жители, стварно не знам кој е интересот на државата да стимулира умртвување на животно-потребниот капитал во изградба на нови недвижнини. Уствари знам, затоа што коруптивното издавање градежни дозволи е еден од главните извори за финансирање на политичката мафија, а изградбата е идеална за перење пари! Меѓутоа, не знам зошто НБРСМ толерира вакво шпекулативно земање кредити за станови со растови од 14-15% годишно, значајно повеќе од растот на БДП??

Член од
26 август 2013
Мислења
172
Поени од реакции
178
Па да ама оваа цена последна е нереална, те наштимана за да се улови нешто во матно. Плус мојот стил е да направам валуација на компанијата и да тргувам околу таа валуација. Досега добро ме служело и не планирам да менувам.

За пример, на последната тргувана цена СПАЗ има п/б 2,6 и п/б 0,13. Нека ме демантира некој дека цената е нереална! Штом ќе отиде на 15К, по која цена беше превземена, тогаш ќе разговараме.
И јас имам SPAZ земено за на долг рок, тотално High risk - High Reward акција ми е во портфолиото :)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Овој Суад Алиу е судија-известител за второстепено одлучување во спорот на малите акционери против компанијата за прогласување на собраниската одлука за исплата на „учеството во добивка“ за ништовна и во негови раце е судбината на малото акционерство во Северџанија.

Screen Shot 2021-07-09 at 10.14.31.png

Наместо да бидат исплатени 1.200.000 евра како дивиденда, од коишто најголемиот акционер ќе земел 1.000.000, другите вработени инсајдери околу 100.000, а малите акционери аутсајдери околу 100.000, тој решил да си ги земе сите 1,2 миљони, само за да нѐ оштети нас аутсајдерите за стотина илјади евра :facepalm:

Организирањето на коруптивна првостепена и второстепена пресуда за потврдување на незаконската одлука од овој размер сигурно ќе искошта повеќе од 100.000 евра, а особено ако и другите мали акционери реагираат кај треба по институциите за надзор и прогон, па митото и ризикот за вмешаните ги подигнат на највисоко можно ниво. Во тој случај цената ќе стане прохибитивна и повеќе ќе му се исплати да исплати дивиденда него да си става здрава нога у трн плаќајќи мито и ризикувајќи затвор за повеќе кривични дела.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Меѓутоа, не знам зошто НБРСМ толерира вакво шпекулативно земање кредити за станови со растови од 14-15% годишно, значајно повеќе од растот на БДП??
zoshto be druze spekulativno ? Kade toa pishuva deka rastot na stmbenite krediti e bilo kako vrzan ili treba da bide vrzan so BDP ?? sekoj si investira kako sto misli deka e naj bezbedno,isplatlivo vo odreden period. i uste edna bitna rabota, stanbenoit prostor e eden od najevtinite vo cela evropa pa i regionov.
dolgorocno sigurno ke raste.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
zoshto be druze spekulativno ? Kade toa pishuva deka rastot na stmbenite krediti e bilo kako vrzan ili treba da bide vrzan so BDP ?? sekoj si investira kako sto misli deka e naj bezbedno,isplatlivo vo odreden period. i uste edna bitna rabota, stanbenoit prostor e eden od najevtinite vo cela evropa pa i regionov.
dolgorocno sigurno ke raste.
Зошто би растел долгорочно?? Еве нпр. моите родители го платиле станот 1.150 марки/квадрат, што ако се пресмета инфлација веројатно било како сегашна реална вредност од 1.200 евра/квадрат. Сега станот може да се продаде по 600 евра/квадрат. Тоа значи дека освен опортунитетниот трошок на парите, тие претрпеле и реална капитална загуба!

Овдека има депопулација, а и огромен вишок на стамбен простор, а особено кај христијанското население. Скоро сите што лично ги знам што купиле стан им било на кредит и втора или трета недвижнина или имале добиено недвижнина од родителите, а можеби само 20% било заради осамостојување или формирање ново домаќинство. Поминував покрај новоизградените згради кајшто се „продадени“ сите станови на 5-10 минути пред почетокот на коронските карантини и одвај во 20-30% од становите гореа светла, што значи дека најголемо мнозинство се купени шпекулативно

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
mnogu zavisi kade e stanot. Jas kupiv stan pred 5 god. 1060 eur m2 (nova zgrada), pred 10-tina dena komshijata prodade ist kako mojot , po losha katnost za 1250 m2.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
mnogu zavisi kade e stanot. Jas kupiv stan pred 5 god. 1060 eur m2 (nova zgrada), pred 10-tina dena komshijata prodade ist kako mojot , po losha katnost za 1250 m2.
Со кеш си го купил или на кредит? Живееш у него или го издаваш?

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
malku kesh malku kredit. momentalno ziveam , ama planiram da go rentam vo idnina. i sega za sega izgleda kako dobra investicija.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
malku kesh malku kredit. momentalno ziveam , ama planiram da go rentam vo idnina. i sega za sega izgleda kako dobra investicija.
Пред 5 години КМБ веројатно била околу 2.000 денари, а сега е 9.000+ и исплатила уште можеби 2.000 дивиденди, т.е. како станот сега да ти вреди 4.500 евра и да земаш по 1.000 евра дивиденда од квадрат :zloo:

Плус, за станот има огромни трансакциски трошоци, административни трошоци за кредитот, камата, даноци, одржувања, паркинзи и сл. За првите пет години не се отплаќа скоро ич од главнината, не знам колку ти испаѓа цената на квадратот кога ќе го собереш целиот амортизационен план?

Меѓутоа, среќен семеен живот во станот вреди многу повеќе од каков било финансиски поврат, такашто се надевам дека тоа ти компензирало

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Imas povrat od samo 3,3% godisno.
Ama kako sto vika i Grimi, srekjen seemen zivot vo stanot vredi mnogu povece od kakov bilo finansiski povrat.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
ne e samo3,3% ako uracunas kirija sto bi ja plakal ako ne e tvoj , ama sepak sreken semeen zivot prevagnuva sekogas.
И јас имам извонреден поврат на колата пошо рачунам рентакар што би морал да плаќам да не е моја. Секој месец џглаап 700-800 евра сигурно

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
И јас имам извонреден поврат на колата пошо рачунам рентакар што би морал да плаќам да не е моја. Секој месец џглаап 700-800 евра сигурно
So taa razlika sto ako ja prodafes kolata za 5 god ke zemes 50% od sto si platil , a na stanot verojatno poveke od sto si platil

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
So taa razlika sto ako ja prodafes kolata za 5 god ke zemes 50% od sto si platil , a na stanot verojatno poveke od sto si platil
Ти елементарна работа не разбираш: трошоците ги сметаш за заработка. Ќе испадне дека тој што живее во вила со кирија од 2.000 евра месечно „заработува“ десетпати поголем поврат од некого во стан со кирија од 200 евра, иако ни едниот ни другиот не заработиле ништо. Како си тргнал, дури и храната што ќе ја изедеш месечно може да ја пресметаш како поврат...

А што се однесува за растот на цените на становите, дури и тие што купиле у Скопје за време на Југославија по реална цена, а ратите не им ги изела хиперинфлацијата, претрпеле капитална загуба на својата „инвестиција“ во недвижнина.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ти елементарна работа не разбираш: трошоците ги сметаш за заработка. Ќе испадне дека тој што живее во вила со кирија од 2.000 евра месечно „заработува“ десетпати поголем поврат од некого во стан со кирија од 200 евра, иако ни едниот ни другиот не заработиле ништо. Како си тргнал, дури и храната што ќе ја изедеш месечно може да ја пресметаш како поврат...

А што се однесува за растот на цените на становите, дури и тие што купиле у Скопје за време на Југославија по реална цена, а ратите не им ги изела хиперинфлацијата, претрпеле капитална загуба на својата „инвестиција“ во недвижнина.
A toa sto gi kupija stanovite vo dinari a ne vo marki, i sto inflacijata im gi izede kreditite i so edna plata go otplatija pola i povise kredit? Tie stanovi im se najdobra investicija na starcite.
Kako sto i stan kupen vo posledni 5-6 godini e najdobra, nerizicna investicija.

Kajgana Shop

На врв Bottom