Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Интересно е кога пишуваш на форум ако на некој критички му ги анализираш акциите од портфолио одма тоа лично го сфаќаат.
Така беше за Топлификација, па за Стопанска Скопје, па и сега за КМБ . . . Некои пак скокаа ако го пофалиш Грујо, па добија најнеспособна влада која ништо не изгради, многу работи расипа и рекордно не задолжи . . .
Работава е немој да го чепкаш мојот тим за кого навивам!!!
Не знам зошто работиве не ги анализираме низ бројки.

И Трифун беше во надзорен одбор + 100% сопственик, го продаде Еуролинк ги лупна 10 милиони во Еуростандард и после 2 месеци пропадна скроз . . . Све му поебаа браќа.
Бараше да смениме име за тој да имал пазар за неговата банка :D :D :D :D . . . Доби опинци.

Така да не биде и со Чифлиганец и Етеми ??? Да не ги поебе Хари како што го поебаа Трифун.
Дај боже пари да се наполните!!!

Но прашав еднаш еве пак... Знаете ли некоја поголема банка во Европа со повисоки p/b и p/e од КМБ ????
Може ли да дискутираме со бројки.
Колку ќе достигне цената на акцијата на КМБ и зошто ??? Знае ли некој за колку пари се продаде Комерцијална банка Србија??
Колкави се моменталните финансиски показатели на НЛБ Словенија? НКБМ Марибор Словенија сега се продава може да споредиме ...
Искрено мислам дека Чифлиганец има лоши советници, а од берза е труп. Бизнисот со станови го затвори, но берзанскиот бизнис треба да го научи... И да внимава дали ќе добие поврат од 15% за некоја година како што испланирал. . . Без реформи КМБ ќе стане ТТК . . .
Со овој начин на работа, со овој кредитен раст, со пад на приходи од камати и провизии, КМБ е осудена на тонење, странските банки ќе ја покопаат... Како може КМБ да генерира кеш ако и паѓаат приходи и нема кредитен раст ????
Не е се во ДОБИВКАТА има и други бројки во билансите . . . .
Со КМБ ќе испадне истата приказна како со СТБ пред некоја година која сега се движи 1100-1250 денари и никако да мрдне веќе 3 години... И тогаш имавме слична дискусија... Ме плукаа што сум продал СТБ на 900+ денари и сум купувал КМБ на 2200 денари. Тоа што е скапо е скапо и не го пумпајте да биде уште поскапо само затоа што вие ја имате во портфолио....
Приказната со КМБ ќе ја анализираме за 2,3 години, но тогаш ќе биде касно.... Исто како што сега е касно за оние што купуваа акции од СТБ на 950 денари и како што е касно за оние што не ги продадоа Топлификација на 2000 денари.
За две три години ќе направиме споредба колку пораснала КМБ, а колку НЛБ Словенија, ОТП, Дојче банк, Уникредит . . .
Дури и СТБ денес делува доста поефтино од КМБ....

Последно уредено:

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Несомнено банкарот и државотворник Хари одлично знае да прави кеш, впрочем за тоа говори и моменталната вредност на КМБ која е нешто над 330М ЕУР. Поткрепени со филантропот и долгогодишен директор Чифлиганец, професорот по биологија и поранешен народен избраник Етеми го прават македонскиот банкарски дрим тим кој е воедно и двигател на брзата и динамична македонска економија како нејзин најголем финансиер.

Колку од кешот е генериран од банкарското работење на банката е друго прашање...

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Bosko ubav ti e postot i izdrzan no sepak ne zaboravaj deka sledat proekti gradezni vo koi sto KMB ke ima glavna uloga kako na primer holiday inn kvartot i zgradite kaj treska pa ne veruvam deka etemi ke gi ostavi pazarite na brishan prostor tuku ke pravi nivna urbanizacija a i adora gledam pocnal da nudi apartmabi na halkidiki sto znaci deka ima uste dusha bankata i prostor za krediten rast ;)
Ako me prasuvash za cenata koja ke bide nemozam da ti odgovoram isto kako sto ne znaeshe ni ti deka moze alkaloid da dojde na fasinantni 16.000 i se zvori deka ke bide 30.000 :)

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
... банкарот и државотворник Хари ...
...филантропот и долгогодишен директор Чифлиганец,...
...професорот по биологија и поранешен народен избраник Етеми...

...македонскиот банкарски дрим тим кој е воедно и двигател на брзата и динамична македонска економија како нејзин најголем финансиер.
...alkaloid da dojde na fasinantni 16.000 i se zvori deka ke bide 30.000 :)
:facepalm:
..

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Samo da odbelezime koj e najgolemiot dobitnik denes: SPAZP 19% UP! :zver:
Па ништо, фирмата по бук е 30 К. Ако решат да го проверат букот и почнат да продаваат имот, ќе биде весело.

Современ Дом не крие дека сака да си врати дел од инвестицијата преку дивиденда. Финтата е што по статут СПАЗП земаат барем исто колку обичните, плус 61 денар. И сеа логично, цената треба да се приближи до обичните. Те да рипне од 5,9 К на 18+

BUY (имам СПАЗП)
Ќе ги конвертираат во обични.

Само внимавај, веќе се обезбедени со 50%. Уште малку ќе купуваат, па после нема да можеш да ги продадеш и на 3.000 денари.

(Ова е моја претпоствака само - немам инсајдерски информации)
Не сакам да кажам @Бубастис „Нели ти реков“ но беше предупреден навремено да се ослободиш од нив.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Ако замижиме на едно око за цигарите, ќе испадне дека Пекабеско лани бил најголема прехрамбена компанија во Северџанија:

Screen Shot 2021-07-06 at 21.34.17.png

Интересно како од Пивара Скопје толку многу се беа фалеле дека лани им скокнала продажбата во буквално секој сегмент, што стекнав впечаток дека во короната имале дополнителен раст на прекланските дваесетина проценти. Меѓутоа, тие всушност доживеале поголем пад и слизнале на второ место. Следните две најголеми прехрамбени компании, Витаминка и Млекара Битола, се скоро двојно помали.

Уште поимпресивно е што по последната берзанска цена ваков гигант како ПКБ се продава за помалку од 7 миљони евра. Скоро двојно помалата Витаминка, со катастрофален биланс на состојба, откупува свои акции и ја пумпа капитализацијата до скоро 17 милиони евра. Кога ПКБ би се тргувал по нејзината П/е валуација од 40, цената би му била над десетпати повисока, околу 143.000 денари по акција :shok2::shok2:

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Edno vreme se tepaa da kupat 501 levis ama sega samo kloshari nosat levis :)
Se vo svoe vreme kaj i da e ke dojde red i na PKB :)
Ne mi e jasno na kona cena ke ti gi procebi procenitel za da gi ostavish kako garancija vo banka i zosto e toa tolku mala vrednost ? :)
Koga bi bilo ova pravna drzava ne bi bilo vozmozno vankata procenitelite i berzata da se vo idealna sprega protiv privatniot kapital :)
Автоматски споено мислење:

JA steluvaat kmb @ 9500 :)
Greshkq si ke ode 10.000 po bilansite za 10tina dena ;)

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Ne mi e jasno na kona cena ke ti gi procebi procenitel za da gi ostavish kako garancija vo banka i zosto e toa tolku mala vrednost ? :)
Koga bi bilo ova pravna drzava ne bi bilo vozmozno vankata procenitelite i berzata da se vo idealna sprega protiv privatniot kapital :)

za PKB zaboravate da spomnete edna mn.bitna rabota, a toa e deka ima 95% mnozinski sopstvenik koj ocigledno ne saka da poddeli so vas i e spremen i kaubojski da go pravi toa. Tuka izlez od ovaa situacija gledam,samo ako dojde nekoja golema korporacija da go prevzeme biznisot i da vi ponudi fer cena za vasiot del. do togas ke treba dosta trpelivost.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883

Сега одлично би легнало оние Чесите да ја препроценат КМБ на едно 11-12.000 денари :pos:

А може да ги ангажираат и проценителите врз чијашто проценка му одобриле кредит на Колемишевски за купување акции. Којзнае колку акции моментално се купени на кредит, кои им се проценетите вредности и при кој пад ќе почне распродажбата или активирањето на северџанските марџин колови

ECoyaalUYAAmypK.png

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
za PKB zaboravate da spomnete edna mn.bitna rabota, a toa e deka ima 95% mnozinski sopstvenik koj ocigledno ne saka da poddeli so vas i e spremen i kaubojski da go pravi toa. Tuka izlez od ovaa situacija gledam,samo ako dojde nekoja golema korporacija da go prevzeme biznisot i da vi ponudi fer cena za vasiot del. do togas ke treba dosta trpelivost.
Јас излезот од ПКБ ситуацијата го гледам само ако почне правото да функционира како што треба. Да се донесат судски одлуки како што налага законот, и мнозинскиот акционер што гласал сам на себе да си даде пари од добивката, да ги врати и да си плати казна од свој џеб.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Јас излезот од ПКБ ситуацијата го гледам само ако почне правото да функционира како што треба. Да се донесат судски одлуки како што налага законот, и мнозинскиот акционер што гласал сам на себе да си даде пари од добивката, да ги врати и да си плати казна од свој џеб.
За ова да се случи, останатите мали акционери не треба да се дефокусираат преку допишување со трето ниво службеници во компанијата околу цена на фотокопирање и слични глупости, туку со КХВ, обвинителство, амбасади и меѓународни организации!

Исто важи и за сите други мали акционери од други компании што можат да информираат и лобираат за законска пресуда, пошо доколку Апелација му ја потврди одлуката, ќе им пишам групен мејл на сите директори на 100+ котирани компании дека е воспоставен правен преседан да може да се исплаќаат такви „учества во добивката“, па инстантно ќе може сите да си ги избришат га.овите со акциите кога ќе почне општото директорско дивеење со изгласување на вакви бонуси!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
aman zaman nemoj . Citav negde po portalive deka si bil po vlijatelen od EU + USA zaedno. :pos:
Први за исплата на вакви „учества во добивката“ се токму „перјаниците“ на МСЕ: АЛК, КМБ, ГРНТ, МТУР, МПТ, ТТК, ВИТА, ППИВ... Ваква дива лига у државата немало уште од 90-тите години кога директорите или нивните татковци и го стекнале најголемиот капитал врз грбот на малите акционери. Каков само крах на акциите ќе има по петмилионските или десетмилионските „учества во добивка“ коишто ќе можат сосема легално да се исплаќаат и делат меѓу директорите и ортаците!

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Не сакам да кажам @Бубастис „Нели ти реков“ но беше предупреден навремено да се ослободиш од нив.
Шо збориш ТЕНДО една вкрстена трансакција со 11 акции и сеа треба не знам што? Едно ќе кажам, на таа акција нема да изгубам, а колку ќе добијам тоа времето ќе си каже.

Секој случај не сум за жалење поготово после денешната објава на Макпетрол Теас. Дивиденден принос 550%, па тоа не го дава ни Apple :)

Kajgana Shop

На врв Bottom