Слободната воља и религиите!

Член од
21 мај 2021
Мислења
787
Поени од реакции
1.650
Зошто се обраќаш само до Христијаните?А од каде твојата самоуверност дека знаеш се?Има милион прашања на кои немаме одговор.Ево на пример мене ми е смешна теоријата за настанок на светот која ја форсираат научниците.Од прилика приказната е си бил еден атом некаде и експлодирал пред 13 милјарди години.Каде експлодрал,зошто експлодирал,шо ја предизвикало експлозијата,од каде знаат дека било пред 13 милјарди години?И од тогаш пази богати експлозијата непрестајно се шири и како последица имаш милјарди звезди и планети ,црни дупки темна материја и тн.Веруваш во оваа приказна?
Јас потполно се слагам дека има милион прашања на кои немаме одговор.
Исто не викам дека мора да е точна теоријата на научниците околу настанокот на светот.

Овоа повеќе важи за Христијаните и Муслиманите:
Како они се убедени дека нивниот Бог е вистинскиот креатор на светот ?

Забегуваме малку од насловот на темата.
Автоматски споено мислење:

Може да објасниш , што мислиш под "работа и трагање"?
Те имам читано наназад и не заслужуваш според мене да ти дадам одговор на твоето прашање.

Член од
28 декември 2019
Мислења
214
Поени од реакции
466
И што сакаш да кажеш со нецитираниот пост? На мен ли са обраќаш? :)

Токму заради ова не може да има слободна волја. Зборувано е за ова, и тоа од многу луѓе на форумов.
И ти зборуваш за твоето верување во богови како факт. Чудно.

Човекот е бесмртен, како боговите. Може да разгледаш тоа во источните учења.
Онака, романтизмот е ок.
И што сакаш да кажеш со болдираново? Сакаш да кажеш дека сакаш емпириски да си го докажеш ова тврдење? Не се плаши тогаш, пиши си ја личната адреса овде.

:) Чудно е како вие врвните форумџии овде ја решивте вечната дебата за детерминизам и слободна волја. Тоа што Бог е омнисциентен и омнипотентен не значи дека ние немаме своја волја која можеме да ја извршуваме со повеќе или помалку слобода. Ние не сме семоќни, затоа сметам дека немаме апсолутно слободна волја. Имаме своја волја и слобода на волја, но многу често едно сакаме друго правиме а мислиме дека трето треба да правиме :) Сложени суштества.

Бог не предвидува, не е Он некој си гледач од Велес, Тој едноставно знае што правиме ние во иднината. Тој е веќе таму како што е и сега. Тоа што е семоќен, не значи дека ја користи Неговата волја до максимум, не значи дека ја пушта на најјако, туку остава простор и за нашата. Нешто како УССР/УСА vs Афганистан. Воздржана нуклеарна суперсила vs провоцирачко планинско племе. Фантастична аналогија :facepalm:

Неговата волја е и ние да имаме своја чиста волја и да сме слободни, но не и да ја корумпираме нашата волја, да ја користиме за зло и да се мешаме и корумпираме чистата волја на нашите браќа и сестри. Волјата на Семоќниот ќе биде исполнета, со или против нашата волја.

И не, не верувам во тие богови создадени во човечкиот лик. Верувам само во боговите создадени во Божјиот лик, во Исус Христос и во Христосот во мене и во другите.

И да, романтизмот е секогаш ок :cool:

И што сакаш да кажеш со цитираниве постови?

Слободата не е изговор ниту оправдување за постапките на луѓето. Зошто ти не си педофил? Или пироман? Клептоман? Немаш слобода? Програмиран си? На нашите одлуки влијаат нашите особини, и токму тука лежи вашиот апсурд во концептот на Господ како судија, бидејќи сезнајно битие кое ја суди сопствената креација е апсурд, со таквиот чин самиот си пресудува дека не е ниту сезнаен, ниту семоќен, дека е на ниво на човек. Се друго е само очајно прпелкање од еден во друг апсурд.
Ок би намалил со етикетите и категоризациите, не постојат според мене педофили, пиромани и клепотомани, туку само луѓе со психолошки и духовни нарушувања кои се резултат од корумпирањето на нивната чиста волја од веќе корумпирани грешници околу нив, најчесто во детството. Со тоа што ти и „експертите“ денес им лепат етикети и новосмислени сложени зборови само повеќе им го засилува тој идентитет, тој неавтентичен корумпиран демонски дел во нив. Апсурдот е само во твојата субјективна логика базирана на предрасуди од ограничената човечка наука на уште поограничените човечки умови на „психолошките експерти“. Do some checks mate.

[изменето од мод. Да не одиме со окарактеризирање на членот заради неговото верување]

Да те прашам нешто:
Свесен ли си човеку дека на повеќето луѓе што живеат на планетава земја животот им е жив пекол ?
Каква шанса за добар живот имаат луѓе што се родени во нефункционални фамилии и кои станале социопати не по своја волја ?
Како ќе му докажеш ти на тој човек што е добро,а што лошо,што е праведно,а што криво ?
Кој е тука виновен ?
Социопатот или вашиот Бог кој го создал како таков,тоес однапред му ја одредил судбината ?
Кој е крив за циганчето кое е осудено целиот живот да краде и да лаже ?
Дали Албанецот е крив што се родил во таква средина со такви морали и етики ?

Како вашиот Бог ќе им суди на овие луѓе на судниот ден ?

Светот колку е различен,а вие го сведувате ептен на црно и бело.

Дајте бе Христијани,не сте ваљда до толку...
Прашај чедо, прашај...
Свесен сум.
Прилично мала, но ја имаат. Сепак некаде пишува дека гревовите на родителите се пренесуваат и до четвртото поколение, така да...
Да создадеме социопат, по нашио лик, рече госпот бок, и зеде една шака од тоа судбоносната социопатска кал...
Тој што го научил да краде и лаже, тој што верува дека циганчето е осудено цел живот да краде и лаже, и самото циганче кое продолжува да верува дека е циганче осудено да краде и лаже...
Не сум сигурен кои се тие морали и етики кај „Албанецот“, има многу различни албанци во светот со различни морали и етики, еден дел типични за Балканот, национал-шовинистички, друг дел SJW вечни жртви, тред дел слични со оние во Библијата, дури послични и од некои рисјански...

Бог ќе им суди со совршена правда, ние можеме само да не избрзуваме со предрасудите и да се приближуваме до таква правда, колку што можеме, бидејќи и ние ќе бидеме судени, според Божјата правда...

Не го сведувам на црно и бело, поскоро на темно и светло. Таму каде што не продира светлина, се е „црно“. Таму каде што продира светлина, која е спектар од „бои“, таму се е на виделина, има нијанси, рефлексии, знаење, енергија, топлина, живот... Затоа Христос вели дека е Светлината на светот, а не монохромот на светот.

Едно време ве мислев дека вие атеистите сте хардкор либертаријанци и борци за слобода, а они види ги, SJW детерминисти до коска. I am very razocharan, maximalno krayno razocharan...

И не се идентификувам како христијанин, не знам што значи тоа, еве етикетата не се лепи, нејќе, падна, ја изгубив...

Член од
21 мај 2021
Мислења
787
Поени од реакции
1.650
И што сакаш да кажеш со нецитираниот пост? На мен ли са обраќаш? :)

И што сакаш да кажеш со болдираново? Сакаш да кажеш дека сакаш емпириски да си го докажеш ова тврдење? Не се плаши тогаш, пиши си ја личната адреса овде.

:) Чудно е како вие врвните форумџии овде ја решивте вечната дебата за детерминизам и слободна волја. Тоа што Бог е омнисциентен и омнипотентен не значи дека ние немаме своја волја која можеме да ја извршуваме со повеќе или помалку слобода. Ние не сме семоќни, затоа сметам дека немаме апсолутно слободна волја. Имаме своја волја и слобода на волја, но многу често едно сакаме друго правиме а мислиме дека трето треба да правиме :) Сложени суштества.

Бог не предвидува, не е Он некој си гледач од Велес, Тој едноставно знае што правиме ние во иднината. Тој е веќе таму како што е и сега. Тоа што е семоќен, не значи дека ја користи Неговата волја до максимум, не значи дека ја пушта на најјако, туку остава простор и за нашата. Нешто како УССР/УСА vs Афганистан. Воздржана нуклеарна суперсила vs провоцирачко планинско племе. Фантастична аналогија :facepalm:

Неговата волја е и ние да имаме своја чиста волја и да сме слободни, но не и да ја корумпираме нашата волја, да ја користиме за зло и да се мешаме и корумпираме чистата волја на нашите браќа и сестри. Волјата на Семоќниот ќе биде исполнета, со или против нашата волја.

И не, не верувам во тие богови создадени во човечкиот лик. Верувам само во боговите создадени во Божјиот лик, во Исус Христос и во Христосот во мене и во другите.

И да, романтизмот е секогаш ок :cool:

Ок би намалил со етикетите и категоризациите, не постојат според мене педофили, пиромани и клепотомани, туку само луѓе со психолошки и духовни нарушувања кои се резултат од корумпирањето на нивната чиста волја од веќе корумпирани грешници околу нив, најчесто во детството. Со тоа што ти и „експертите“ денес им лепат етикети и новосмислени сложени зборови само повеќе им го засилува тој идентитет, тој неавтентичен корумпиран демонски дел во нив. Апсурдот е само во твојата субјективна логика базирана на предрасуди од ограничената човечка наука на уште поограничените човечки умови на „психолошките експерти“. Do some checks mate.

Прашај чедо, прашај...
Свесен сум.
Прилично мала, но ја имаат. Сепак некаде пишува дека гревовите на родителите се пренесуваат и до четвртото поколение, така да...
Да создадеме социопат, по нашио лик, рече госпот бок, и зеде една шака од тоа судбоносната социопатска кал...
Тој што го научил да краде и лаже, тој што верува дека циганчето е осудено цел живот да краде и лаже, и самото циганче кое продолжува да верува дека е циганче осудено да краде и лаже...
Не сум сигурен кои се тие морали и етики кај „Албанецот“, има многу различни албанци во светот со различни морали и етики, еден дел типични за Балканот, национал-шовинистички, друг дел SJW вечни жртви, тред дел слични со оние во Библијата, дури послични и од некои рисјански...

Бог ќе им суди со совршена правда, ние можеме само да не избрзуваме со предрасудите и да се приближуваме до таква правда, колку што можеме, бидејќи и ние ќе бидеме судени, според Божјата правда...

Не го сведувам на црно и бело, поскоро на темно и светло. Таму каде што не продира светлина, се е „црно“. Таму каде што продира светлина, која е спектар од „бои“, таму се е на виделина, има нијанси, рефлексии, знаење, енергија, топлина, живот... Затоа Христос вели дека е Светлината на светот, а не монохромот на светот.

Едно време ве мислев дека вие атеистите сте хардкор либертаријанци и борци за слобода, а они види ги, SJW детерминисти до коска. I am very razocharan, maximalno krayno razocharan...

И не се идентификувам како христијанин, не знам што значи тоа, еве етикетата не се лепи, нејќе, падна, ја изгубив...
:D
Закон си жими се.Уживам кога те читам.

Сега околу твојот пост.
Се кажа,ама скрос ја промаши поентата.Ништо не кажа уствари.

Толку ли е тешко бе човек да се освестите,малку поразумно да размислувате ?
Зошто ја негирате реалноста ?
Гледаш дека на повеќето луѓе им се скрос детерминирани животите.
Повеќето луѓе патат од просечна интелигенција,да не речам глупавост.
Повеќето луѓе не се ни мотивирани да живеат,а камоли да бидат подобри личности,да креираат,да бидат корисни за останатите...
Луѓето се заглавени во моменталниот интерес,гледаат тука и сега да си ги задоволат ниските интереси,страсти.
Што се криви што се како такви создадени ?
Каква шанса имаат да се воздигнат над нивната мизерна психолошка природа ?
Нели гледате што се дешава илјадници години наназад ?

Не знам како може до толку да се нема контакт со реалноста.

Многу ме интересира ако си циганче дали ќе си верувал во Христијанскиот Бог ?
Или психопат,закоравен криминалец на кој не му функционира амигдалата,кој нема капацитет за љубов и совест,дали и во овој случај би верувал во Бога ?

Каква шанса имаат овие луѓе да се променат,да станат подобри личности ?
Па дури и да ја добијат,колку ќе биде тоа,1 случај на 100.000 ?
Кој е виновен тука ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Романтизмот е ок само за инспирација, малку да одмори духот - не е за да биде потпора на една догма.
Мене не ми е грижа ти во што веруваш. Тоа е твоја и само твоја работа.
Ти не може да знаеш за боговите каква им е волјата, дали мин или макс ја користат и слични глупости изнапишано само колку да се каже нешто...
Јас не сум врвен форумџија, ако мислеше на мене... многу сум далеку од тоа.

Човекот е семоќен во својата човечка природа. Исто како и секој бог што се родил на Земјата ;)
Бидејќи богот не предвидува туку знае што ќе биде утре и како ти ќе играш утре - ти немаш слободна волја ниту знаеш што со тоа...

П.С. Во однос на болдираното: ниту богот во кој што веруваш не знаеш каде живее за да може да го убиеш и надминеш. Така да - ќе мора и мојата адреса да ја оставам непозната, како сите вистински богови што прават ;)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Те имам читано наназад и не заслужуваш според мене да ти дадам одговор на твоето прашање.
По се изгледа, ти забранил докторот да зборуваш со мене?

Човек по своја волја треба да го одбере она што е во негов интерес за добро расположение...постои опција да игнорираш одреден член, доколку тоа што го читаш од него те иритира или навредува.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
"Schopenhauer taught that every special act of the will in the world has its goal, but that the universal will has no goal.

Christianity has taught and still teaches that every act of the will in the world has its goal, and that the universal or God's will, consequently, must have its goal.

The universe has better eyes than Schopenhauer and more thoughts than Buddha and Schopenhauer. The universal will is inevitably tied to the universal intelligence
.

The will is nowhere blind, intelligence shines everywhere, if not always awakened, immanent, then inevitably transcendent intelligence..."

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
„Целата философија на јогата знаеме дека е Единство, но многумина пропуштаат да откријат дека јогата учи паралелно на тоа и една друга вистина: да се постигне Единство без страст за резултат, што е и најбитното нешто за достигнувања на даровите од праксите дадени од Истокот.

Тоа е Магиката во Јогата.

Да имаш цел, но да не брзаш да ја постигнеш целта.
Да имаш што да усовршиш, но да не забораваш на Патот по кој што си тргнал за да станеш подобар утре.
Да сакаш да бидеш новиот утре, но да не заборавиш на денешниот кој што поминал одреден Пат и искуство во иднината.

Во многу Телемитски книги, ако ги читате и анализирате внимателно ќе најдете од оваа вистина на многу места.
Во самата „Книга на Законот“ се зборува преку нови симболи (нов јазик) за овие прастари учења кои ги засилуваат нозете на аџиите кои тргнале по овие патеки.“
- Извадок од „За чистата волја, ослободена од страста за резултат“

P.S. @Tyrael, не биди тажен: „постоењето е чиста радост“. :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Но истото е и кај позитивните особини. Јас колку и да се трудам, вежбам, сакам, неможам да бидам оперски пеач или сликар, не затоа што немам слободна волја, туку затоа што немам особини неопходни за тоа. Така да, аргументот останува.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Неверојатно е до кое дереџе може со сила глупи да се правите.... Павароти немал дарба, вежбањето и слободната волја биле причина да биде меѓу најдобрите.... Привлечноста кон сопствениот пол не била причина за хомосексуалност, парите и егзестенцијата биле :pos:
Убиецот не убивал поради особините што ги има, слободната волја е причина :lolzz: Значи ти немаш слободна волја? Не си убил никого, така?

Но истото е и кај позитивните особини. Јас колку и да се трудам, вежбам, сакам, неможам да бидам оперски пеач или сликар, не затоа што немам слободна волја, туку затоа што немам особини неопходни за тоа. Така да, аргументот останува.
Аргументот е, дека сфаќаш дека си неспособен, глуп..., за оперски пејач и сликар и со својата слободна волја ОДЛУЧУВАШ да не се бавиш со тоа, што е паметно и одговорно од твоја страна(y)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Аргументот е, дека сфаќаш дека си неспособен, глуп..., за оперски пејач и сликар и со својата слободна волја ОДЛУЧУВАШ да не се бавиш со тоа, што е паметно и одговорно од твоја страна(y)
Имаше една мисла - кога ќе умреш, незнаеш дека си умрел и не ти е тешко, тешко им е на тие околу тебе. Исто е и кога си глуп. Ова како да го пишувал некој за тебе, по нарачка.
Ако одлучувачкиот фактор за некој да биде убец е слободната волја, зошто ти не си убиец? Немаш слободна волја?! Ако одлучувачки фактор за хомосексуалност се пари и егзистенција, дали значи дека Фреди Меркјури, Џорџ Мајкл, Елтон Џон, Версаче немале пари и за егзистенција имале секс со мажи?

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Имаше една мисла - кога ќе умреш, незнаеш дека си умрел и не ти е тешко, тешко им е на тие околу тебе. Исто е и кога си глуп. Ова како да го пишувал некој за тебе, по нарачка.
Ако одлучувачкиот фактор за некој да биде убец е слободната волја, зошто ти не си убиец? Немаш слободна волја?! Ако одлучувачки фактор за хомосексуалност се пари и егзистенција, дали значи дека Фреди Меркјури, Џорџ Мајкл, Елтон Џон, Версаче немале пари и за егзистенција имале секс со мажи?
Одлучувачки фактор се сите искуства и генетиката. Така да баш и слободна воља и нема или е многу мал фактор во одлуките кои ги носиме. Побитни се околностите од ние како агенс. Се сомневам дека им баш слободна воља. Најголем дел од одлуките се поради околностите и вродените склоности.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Одлучувачки фактор се сите искуства и генетиката. Така да баш и слободна воља и нема или е многу мал фактор во одлуките кои ги носиме. Побитни се околностите од ние како агенс. Се сомневам дека им баш слободна воља. Најголем дел од одлуките се поради околностите и вродените склоности.
Јас цело време тоа го нагласувам, дека пресудни се особините што ги имаме, тие ги диктираат потребите, мотивите, склоностите. Тоа што е вродена особина, од гледна точка на религиозните е дел од дизајнот, од божјата промисла. Слободната волја е само слобода да се бира, не и причина што ќе биде изборот како што религиите се обидуваат да ја прикажат.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Јас цело време тоа го нагласувам, дека пресудни се особините што ги имаме, тие ги диктираат потребите, мотивите, склоностите. Тоа што е вродена особина, од гледна точка на религиозните е дел од дизајнот, од божјата промисла. Слободната волја е само слобода да се бира, не и причина што ќе биде изборот како што религиите се обидуваат да ја прикажат.
И околината е многу битна. Сите наши искуства, научено, закони итн. Мислам баш и немаме голем избор па и изборот не е најчесто наш. Така да се сомневам во слободна воља дека воопшто има. Посебно не апсолутна. А религијата длабоко се меша во изборот на одлуките така ај што најверојатно ја нема туку и активно работи против слободната воља религијата.
Најголем дел од гревовите не се наш избор така да и казната не е соодветна и пропорционална. Јас не верувам дека треба човек да биде казнет за гревовите по смртта. Јас не би ги казнил никој од тие што згрешиле. Не верувам дека има и треба да има рај и пекол.

Светот не е праведен и не ни очекувам апсолутна правда. Но не треба да се трудиме да нема правда.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Воопшто не покажуваш способност да следиш, а никако да водиш дијалог...

Она што ти укажувам е базично за водење вакви полемики, а тоа е дека треба да разграничиш за што полемизираш.

Слободна волја = способност на човекот да ОДЛУЧУВА!
Останатите особини на човекот да размислува, чувстува, да има таленти, дарби, наследни и стекнати особини, влијание на средината, разните услови...., тоа се фактори кои ВЛИЈААТ, а никако не ОДЛУЧУВААТ сами по себе наместо човекот, како ќе ОДЛУЧИ истиот со слободната волја.
При тоа човекот во тој сооднос со слободната волја како негова способност, особина, алатка..., ОДЛУЧУВА, ДЕЛУВА, ДЕЈСТВУВА...., самиот термин е неспорно јасен и укажува што е волја.Тоа ми е суштински поентата што се обидувам да ја разбереш, а не перцепираш, пренебегнуваш..., пресуптилно е за твојата перцепција,расудувачка моќ ова.
Во тоа ти е глупоста.

Сосема друго, различно е во овој случај ти што си се определил за фаталистички, предестинирачки, детерминистички... став кој што се обидуваш да го наметнеш, тоа е став, поглед кој што човекот го прави немоќен да функционира одговорно и слободно. Но тоа е подлабока дебата, полемика.

Како можеш да зборуваш дека слободната волја е избор, а од друга страна ја негираш со предодреденост, детерминираност од пресудноста на особините?!!!!
Ме загрижуваш дека праам муабет со човек—дијагноза.:coffee:

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom