Трансексуалност (општо)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Od kaj da znaeme deka si zena? treba da se preispitas spored metodologijata na @dump koj veli deka bez matka i menstrualen ciklus ne moze da si zena tuku si maz,sega mozebi negovite standardi za determiniranje dali si zena ke ti navlezat malku vo tvojata intimnost ama pa taka ke znaeme dali si za sigurno zena ili maz.
Можеш да мислиш што сакаш, дури и твоето другарче ти кажа, биолошки полот не може да се промени. :)

Чувствата не се факти. Како што ти е утврден полот при раѓањето, ќе си го носиш до крајот на животот. А тука се и хромозомите.

Жалам, науката не се согласува со тебе.

Yellow King

The king in yellow
Член од
30 јуни 2021
Мислења
10
Поени од реакции
35
Od kaj da znaeme deka si zena? treba da se preispitas spored metodologijata na @dump koj veli deka bez matka i menstrualen ciklus ne moze da si zena tuku si maz,sega mozebi negovite standardi za determiniranje dali si zena ke ti navlezat malku vo tvojata intimnost ama pa taka ke znaeme dali si za sigurno zena ili maz.
Дури и да стопиш човек у каша (пример со ласер како у некој цртан филм), да земеш примерок од таа каша според днк, може да се видиш дали човекот бил машко или женско. Значи не го знаеш човекот, не си правел муабет како што се осеќа али днк не лаже.Тоа е наука а не промовирање на ментална болест како нешто нормално.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.451
Поени од реакции
30.964
Zatoa sto imam XX hromozomi.

Od edno kovce od prst staro 5000 godini moze da se odredi dali nekoj e maz ili zena.

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506

Od edno kovce od prst staro 5000 godini moze da se odredi dali nekoj e maz ili zena.
Kolku si sigurna deka imas xx hromozomi,da ne ispadne xy hromozomi da imas pa posle ke mora da te redefiniraat na temava kako maz so psihicka bolest.
So praime so tie zeni koi imaat xy hromozomi ke si ostanat li tie da bidat zeni ili i na niv ke se istura fustracijata kolku sme nie golemi heteroseksualci?

edit:

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.451
Поени од реакции
30.964
Kolku si sigurna deka imas xx hromozomi,da ne ispadne xy hromozomi da imas pa posle ke mora da te redefiniraat na temava kako maz so psihicka bolest.
So praime so tie zeni koi imaat xy hromozomi ke si ostanat li tie da bidat zeni ili i na niv ke se istura fustracijata kolku sme nie golemi heteroseksualci?

edit:

Licata so XY hromozomi se mazi.

Ne znam zosto mesas heteroseksualnost, sto e rabotava nemas argumenti li?
Golem del od trans identifiranite mazi ostanuvaat heteroseksualci, odnosno 'lezbejki' za da manijacat devojcinja u zenski klozeti.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483

А жените со Тарнеров синдром кај кои недостасува еден Х хромозом нели се жени?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
A 'doktorke' vie anomaliite kako gi racunate u medicinata?
Жени се и тие бе Дарлинг.

Ако пред себе го имаш кариотипот на еден човек не можеш само врз основа на хромозомите да заклучиш дали станува збор за маж или жена, затоа што постојат и жени кои имаат ХУ хромозоми и мажи со ХХ хромозоми.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

Ако пред себе го имаш кариотипот на еден човек не можеш само врз основа на хромозомите да заклучиш дали станува збор за маж или жена, затоа што постојат и жени кои имаат ХУ хромозоми и мажи со ХХ хромозоми.
Сама имаш напишано дека разликата меѓу мажите и жените е биолошка.
Има и психолошка разлика. :D

И да се сведеме на исклучоците, као на пример на некоја жена да и биде извадена матката, таа си останува жена. Зборуваме за целокупниот физикус.

Туку и може од самиот скелет (без ДНК, па и без карлица), како на пример од черепот да се направи разлика меѓу маж и жена.

Прашањето не е за лична среќа, туку за научната поткрепа на нивните "аргументи". Така секој ќе може да биде сѐ само затоа што така се чувствува! Што е нонсенс.

Спортот е само почеток. Целиот живот го посветила на една дисциплина и доаѓа некој и ги собира сите медали поради својата физиономија! Жална е политизацијата на спортот, а на биолошки жени им беше забрануван настап само поради високото ниво на тестостерон. :)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
А жените со Тарнеров синдром кај кои недостасува еден Х хромозом нели се жени?
Грешка е и затоа се вика синдром, не пробувај на нивната мака да шлепаш психички болни особи.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
Сама имаш напишано дека разликата меѓу мажите и жените е биолошка.
Има и психолошка разлика. :D

И да се сведеме на исклучоците, као на пример на некоја жена да и биде извадена матката, таа си останува жена. Зборуваме за целокупниот физикус.

Туку и може од самиот скелет (без ДНК, па и без карлица), како на пример од черепот да се направи разлика меѓу маж и жена.

Прашањето не е за лична среќа, туку за научната поткрепа на нивните "аргументи". Така секој ќе може да биде сѐ само затоа што така се чувствува! Што е нонсенс.

Спортот е само почеток. Целиот живот го посветила на една дисциплина и доаѓа некој и ги собира сите медали поради својата физиономија! Жална е политизацијата на спортот, а на биолошки жени им беше забрануван настап само поради високото ниво на тестостерон. :)
Не спорам. Нормално е така, XY маж ХХ жена. Ама не може врз основа на кариотипот да знаеме дали станува збор за маж или жена, баш заради тие генетски аномалии ете. Раритет се да, ама постојат.

Друга ствар, не си го знам бројот и типот на хромозоми на 15 години за да знам само и само врз основа на тоа дека сум женско.

И за физикусот и физички посилен пол се согласувам.

Грешка е и затоа се вика синдром, не пробувај на нивната мака да шлепаш психички болни особи.
Баш заради тоа! Жени се или мажи, без разлика што имаат генетска аномалија. А тоа никако не значи дека се психички болни.

Имам изнесено свое мислење на темава не сум до толку либерална по ова прашање.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Не спорам. Нормално е така, XY маж ХХ жена. Ама не може врз основа на кариотипот да знаеме дали станува збор за маж или жена, баш заради тие генетски аномалии ете. Раритет се да, ама постојат.

Друга ствар, не си го знам бројот на хромозоми на 15 години за да знам само и само врз основа на тоа дека сум женско.

И за физикусот и физички посилен пол се согласувам.

Баш заради тоа! Жени се или мажи, без разлика што имаат генетска аномалија. А тоа никако не значи дека се психички болни.

Имам изнесено свое мислење на темава не сум до толку либерална по ова прашање.
Докторке, да не беше толку глуп народот и да се држеше до мутавите религии овие синдроми немаше да постојат.
Грешка е, луѓето што се дијагностицирани со тој синдром си имаат мака цел живот (неплодни и да сакаат да имаат свое поколение, низок раст и проблеми во изглед).

Транс си имаат проблем со главата и ова што се случува во моментот е страшно (деца од по 10 години менуваат пол....ееееј на 10 години мочковците не знаат јадење да си направат ќе знаеле како се чувствувале :facepalm:).

Овие кловнови треба да се носат на ЛЕЧЕЊЕ.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
Докторке, да не беше толку глуп народот и да се држеше до мутавите религии овие синдроми немаше да постојат.
Грешка е, луѓето што се дијагностицирани со тој синдром си имаат мака цел живот (неплодни и да сакаат да имаат свое поколение, низок раст и проблеми во изглед).

Транс си имаат проблем со главата и ова што се случува во моментот е страшно (деца од по 10 години менуваат пол....ееееј на 10 години мочковците не знаат јадење да си направат ќе знаеле како се чувствувале :facepalm:).

Овие кловнови треба да се носат на ЛЕЧЕЊЕ.
Имам Тарнеров синдром во фамилија, знам како им е.

Фактот како некој се чувствува, никогаш нема да го смени тоа што ти си од раѓање. Деца на 10 години збеснуваат на првото нешто што ќе го видат. Пре би рекла дека можеби станува збор за некоја транзиторна фасцинација за нештото што го виделе, отколку за моќно внатрешно чувство. Не знам како се чувствуваат мажите, ама прилично сигурна сум дека се чувствуваат исто како и жените. Истите чувства ги имаме на радост, среќа, тага, револт итн.

И баш заради родовите стереотипи кои бијонс ги збореше на темата хомосексуалност постојат транс лицата. Бојата на облеката (црвена и розова за женски, плава и зелена за машки....молам?), жените не смеат да пијат пиво и да гледаат фудбал, мажите не смеат да плачат, женските деца не смеат да си играат со колички, машките деца не смеат да си играат со кукли итн итн. Ако случајно отстапуваат од овие "норми" не се "доволно" мажи или жени и не знаат на која категорија припаѓаат. Ама тоа се учи од дома и првично родителите се криви.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.451
Поени од реакции
30.964

Tie se bolni lica, so anomalija, i poradi taa anomalija stradaat.

I na nivnata ekstremno retka anomalija se nosi celo trans dvizenje.

Ednoto e greska, mutacija, drugoto e mentalna bolest so koren vo fetishizacijata na zenata vo svetot.

Kajgana Shop

На врв Bottom