Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.015
Поени од реакции
12.684
Не е Емкаа таква!
Мислам странција е, па ја тепа носталгија што влече накај патриотизам:smirce:
Од стално сум била локал патриот, впрочем на форумов се зачленав бидејќи налетав на тема на која се повикуваше на бојкот на охридскиот квази туризам, во далечната 2008.
Истресов тогаш некој глупости на темата, за среќа во годините кои следеа имав прилики да патувам насекаде по светот и да имам референца за споредба. Не живеам во Охрид веќе 10 години, и секоја посета уредно ја документирам во темата за Охрид, и секогаш сум разочарана од тоа што ќе го затекнам. Проблемот со Охрид не се охриѓани. Проблемот со Охрид е македонштината. Не може во град кој ги нема решено основните инфраструктурни прашања да се развива некој туризам. Денар не е инвестиран. Патиштата се катастрофа, урбана мафија колку сакаш, никакво планско градење, никаква функционалност од институциите. Секој јуни се нешто почнува да се копа, да се прекопува, да се прави некој застој. И при сите овие работи некој зема и вложува во туристички локали/смештаи. Се што е чепнато 10 години уназад е од приватњак кој силом прилике морал да среди околу локалот/смештајот.

Не е дека Охрид нема потенцијал. Нема кој да го развива. Не може најголемиот туристички центар во земјава, чиешто население живее од туризам, да нема биро за развој на туризам.Се нема стратегија, се нема таргет група, се некако оставено да лебди во воздух.
За разлика од 4 годишните мандати, Охрид е безвременски. За жал фигурите на власт ги ставаат личните интереси на прво место.

Ја не викам дека негде у охридска ривиера не треба да се плаќа паркинг. Сум идел на Св. Наум одамна и сум плаќал паркинг, немам ја проблем со тоа.
Ја само велам дека на краците не сум платил паркинг на плажа никогаш. Ниту сум видел да се плаќа.
А да бидам искрен, се навредив со ова често спомињање на шабански места од прв крак, на кој идат само Срби и Македонци. Таму сум бил еднаш само. Ја зборам за втор крак, кај што идат нормални луѓе, Торони, Каламици, Порто Карас, Геракини... (и за трет)
Сум пишувал тука која е мојата идеја за Охрид. Охрид е уникатно место, какво што го нема у свет. Сите тие прекрасни плажи од втор крак ги има насекаде по светот. Но, тоа Охрид што го има - го нема нигде. Ако треба да ви пишам за што станува збор, боље идите скријте се.
Ја би ви срушил све што е таму поново од 80 години. Чергарскиот туризам, кој го фурате, со тие подруми за ефтини пари како соби, би го уништил и забранил. Не може бре секоја шуша да се занимава со туризам, во такво место.
Ја би го напраил екстра скупо и за помал број, многу платежни туристи, кои би дале пари да бидат на место кое на пример, има црква од девети век и да не набројувам што све друго (ако имате дилеми што све спаѓа во тоа - убијте се).
Не смее Охрид така да се остаи. Мислам дека никој не сфаќа која е големината на тоа место (и од историски, и од билошки, и од геолошки аспект).
Тотално се согласувам, и јас и сите Охриѓани. Ама треба некој ова да го спроведе, не можам јас со 5 апартмани да седнам да ја смислувам стратегијата за развој на охридскиот туризам.
За понудата на смештај не коментирам, мислам дека последниве 10 години имат огромен напредок во ова.
Јас лани бев Охрид и си плаќав сегде паркинг, Љубаништа, Трпејца (кај некој у двор каде што два пати згазнав во лајна па се бришев 10 минути) и Свети Наум.
Сите места се различни, и океј е да платиш 100 денари за паркинг, ама за 200 денари е многу.
@Емкаа дали 50 денари на Св Наум значи дека е 4 пати полошо место од Љубаништа или фактичката состојба е обратна?
Не знам што да ти кажам, кампот е во приватна сопственост и само газдата знае дали 200 денари паркинг му се исплаќа или не.
Љубаништа како плажа според мене е најубава, кој како милува.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Озбилно споредувате Охрид со Грција?

Охрид јас го гледам повеќе како место за релаксација и да прошетам онака за викенд, за одмор е тапа. Капење само ако е надвор 35+ степени барем цела недела, ако заврне не влегуваш пак да пливаш, слободно извади трската и пецај риби.
Смештај и однос кон туристи 1 ѕвезда, лани бев во Милениум Палас, смештај и појадок. Кафето беше иновација: кафе без кафе, со врзано зрно ваљда свртиле да замати водата :D овошјето како да го собрале под тезга 4та класа, салама шеста класа, а ти наплаќа како да си надвор од мкд. Иако мислам дека ова е балкански синдром, истото ми се има случено и во Будва, таму гратис да ми ја нудат не се враќам.

Грција се имам капено и со температура под 25 степени, море е. Да не правиме споредба на плажите, земја-воздух. Иако на краците не би одел повеќе, евентуално ако морам ради превоз и пари, сепак вистинската убавина се надоле по островите.

Инаку и Грција има места каде се плаќа паркинг, иако најголем дел се бесплатни. За паркинг може да му носат вода на Кипар, каде што воопшто не се плаќа (со исклучок на 1 плажа, ама и таму на 100 метри од плажата имше уште еден бесплатен).

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.251
]

Таксистите дури и се поголем проблем за Охриѓани, тука мора да имат некоја регулатива во иднина....
Стојт ова.Јас не памтам кога последно сум се возел со такси, имат 2 години најмалку отприлика и то не беше за низ град и пак испадна некоја фрка.И бројот да се намалит, не можит 20 фирми во толкав град и уште толку најмалце дивјаци налето.

И со паркинзиве, не знам шо им е филмот Љубаништа (иако ми е омилена плажа), пред некоја година пола дрва ги исекоа, сега 200 денари паркинг.Две пива унапред им се изгубени.
Или ете со фискална од некоја сума од кафичот или за јадење шоидае бесплатен паркинг, секако трошат луѓето ако седнат 3-4 души.
Патем, можит да подзакосат малу почесто, а и кампојте да ги сменат со нешто помодерно.
Прашање за правници е дали на места добиени под концесија на државно земјиште можат да наплатат влез, ама локалната (и централната) мафија ја заболе...

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.155
Поени од реакции
6.168
Пиле,тоа моја нога не стапнала таму беше фигуративно кажано и целев на терање одмор во Охрид.
Колку за твое инфо,старосват сум на охриѓанец и скопјанка.
Покрај тоа имам и блиски пријатели,другари кои летуваа лани (од немајкаде) во Охрид.
Сведочеа дека ништо не е сменето,дури и бетер е кога е менталитетот и немањето сенс за туризам во прашање.
Биди поздравен и буткај ѕид со глава ти и понатака,факт останува дека сте најлошите домаќини во европа коа е туризам во прашање.
Не случајно ги измислија вицот со Господ и Ѓаволот.
Автоматски споено мислење:

Господ бог решил да го создава светот, се фатил за работа, засукал ракавите и почнал.

Вториот ден Ѓаволот му влегува во работилница.

Ѓаволот: Шо работиш?

Бог: Еве.. Планетата Земја.

Ѓаволот: Дај ја нешто да напраам, може?

Бог: Ок...ама сериозно, не оние твоине фори!

Влегол Ѓаволот во помошната просторија, и почнал да чука, да швајсува, да тропа... така две недели!!!

Го вика Господа, да му покаже што направил.

Ова ти е брате Господе - Охрид!

Ја... види лепота од природа...

езеро, и цркви-365 на број, за да го слават името твое во секој ден од годината!

Си се надминал себеси, одушевено одговорил Господ!

Ѓаволот: Е..ее...чекај тек да видиш каков народ сум ти ставил во него!

Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.963
Поени од реакции
9.593
Ако планирет туристите од лани да идет и Охрид и Струга и 200 ден е малу за тој гној шо слезе. Џабе се јадет лајна кога како туристи не се понашате бе вие шо идете од по другите градој тук ко некое племе. Одма се гледат разликата бе алтани странциве се враќет полека абе мирна гла а ќе дојт викенд недај боже продолжен кој мојт глеаме да се спасит да недојме во допир. Секоја чест на некој 30% шо се стварно со некое понашање остало е таква багра шо заслужвит не игнорирање туку и одјебвење.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.351
Поени од реакции
11.798
Кој ви е филмот со ова ''приватна сопственост е кампот и ќе наплаќа 200 ден'' ?
Вие сигурно верувате дека ако се договорат пекарите, може лебот да го продават по 500 ден?
Не оди тоа така другари.
Работава е замината во тежок криминал. Не се гледа да бидат двете страни задоволни, туку да се накалапат пари во краток период. А тоа на долг рок знаеме како ќе заврши.
Не само овде, и кафичите во другиве градови се заминати упм. Центе како во Лондон, а услугава катастрофа. Ти носи пијачки кои ги плаќаш по 200+ денари, во чаши што се служеле за вода пред 15 год.
Тоа е нешто што го гледам ВЕДНАШ кога ќе одам некаде, дали ја тераат на КРИМИНАЛ работава или не.
Една локална кафана го продаваше увијачот 140 ден. После тоа оп 170. И ај си викам, грешка им е ова ама ајде да не ги хејтаме одма, квалитетни се. Сеа одам некни, 200 ден.
Ст. Тропе, се слушаме?

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Колку стереотипно си ја гледате работава страшно. Играње пинг понг.
Скопјанишчава катастрофа, Охриѓаните дно. Мислам, дај вразумете се и кренете го разговорот вон македонствување и локален патриотизам.

Тоа е македонски туриста, бара 3 работи... добро и ефтино јадење/пиење (ова му е најбитно) и брза услуга (дај да се напраам лом за 200 денари), чист смештај и ете, плажа. Охриѓаниве да излезат од тој филм на правење брзи пари, никакво замарање, одржливост и долгорочност. Ниво на водење бизнис од феудализам, визионерство катастрофално, скоро непостоечко.

Нема тоа место толкав потенцијал за наплив на домашни туристи последниве 2 години ради корона 99% беа домашни туристи, со сета нивна (како сакате дефинирајте ја ) енергија, и нормално дека тоа нема да личи на ништо и искуствата ќе бидат шаренолики. Многу гужва, а домаќините за пари никад нема за ништо да кажат "еј доста е, дај да олабавиме малце да личи на нешто". Тоа едноставно нема да се случи никогаш.

Исто така и туристите треба да излезат од филм дека се туриствува само за ждерење, манијачење и добра плажа.

Од друга страна, нема многу активности кои што ги нуди Охрид кои би биле пристапни, односно таканаречениот хоби,авантуристички и спортски туризам.

Има градот многу потенцијал да привлекува странски млади дигитални номади кои би се преселиле неколку години да работат и престојуваат, ама се нема визија, толку длабоко е вкоренета корупцијата тоа е страшно нешто. Мислам дека секој странец ЈА МИРИСА и ГЛЕДА буквално сетилно корупцијата при прво влегување, урбаната мафија и тако даље. Мислам дека и на нив им е јасно дека ги стрижете како што ќе стигнете, остава тоа лош впечаток за местото иако парите од стрижење на нив им се смешни и затоа ќе не гледаат и нас, особено Охрид како нешто под ниво.

Тек сега доаѓаат бранови на развивање на клубови, социјални групи и тн и тн каде што се негуваат такви хоби активности кои може ќе ја сменат туристичката слика за Охридското езеро и ќе привлечат поинакви туристи, да речам подолгорочни.

Ама и тоа тешко, никаква инфраструктура, никаква општествена одговорност на и онака радикално неодговорните фирми (не плаќаат ни д од давачки кон државата, само грабаат). Изградиле бацињата хотел, хотелот тип топ среден ќе си речеш, околу нив се е пепел од градежните активности токму на тој хотел, ама ги боли цеввввввв, подмачкале убаво кај локалната самоуправа и власта.

Да возиш со велосипед по Охридската ривиера пример, нешто што би требало да биде активност број 1 ти е еднакво ризично како да си се шеткал по улиците на Дамаск пред 10 години. За кола е ризик да се појде до св.Наум, не па со велосипед.

Лошо е и тоа што го има градот во смисла на историски места, не се оптимизира, проширува, визионизира, туку едвај се одржува некако со последни сили. Така барем делува.

Не знам од кај 200че за паркинг на Љубаништа, ја бев претходната недела 100че ми земаа. И да, на 30 степени тоа македонското ждерачко си продолжи да си тера, скари рокање на секој чекор, што од локалци, што од битолчани/скопјани. 50% од плажата смрдеше на ефтино пилеќо, пукано со говна, увезено од Патагонија. на другата половина ечеше Тања Савич - тако млада.

Последно уредено:
J

joli1

Гостин
Од мое искуство, најголем проблем со туризмот у Охрид е тоа што цените се малку превисоки за наши стандарди и има подобри алтернативи за слични или за малку повеќе пари, но исто така и ужасната услуга.

Задњи пут кога бев у Охрид се сеќавам дека ми наплатија 150 денари за кока кола у кафиќ, додека за истите пари и у иста година у Будва на плажа толку ми наплатија кригла пиво. За услугата не ни треба да зборувам, сигурен сум дека и мнозинството овде што коментираат имале неколку непријатни случки со охриѓани.

Нема никогаш да заборавам кога бевме на екскурзија и еден охриѓанец фати да се кара со другарче затоа што другаров купил сладолед, а го одбил охриѓанецов за вожња со кајче. Буквално сите бевме запрепастени.

Лично одувек сум ја преферирал Струга, навечер е прекрасна, цените се прифатливи, услугата у секоја кафана и кафиќ им е на ниво, самите стружани како народ се ептен пријатни, гостопримливи и комуникативни, ноќниот живот е одличен, а и не се чуствуваш дека некој пробува да го исцеди задњиот денар од тебе.

Охрид е прекрасен, со одредени инвестиции и малку повеќе гостопримливост и прилагодени цени според нашите стандарди би било уште попрекрасно место.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Куба Либре:
Хајнекен 0.33 - 180 денари
Нес - 150 денари

Каде со цениве? Плус-минус 3 евра е пиво на море кај скоро сите познати туристички места. На море. На песок.

Значи фамилија да седне со 2 деца, ќе плати 1000 ден. само за по една пијачка.

И после плукај по скопјани.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
872
Поени од реакции
1.324
Куба Либре:
Нес - 150 денари

Каде со цениве? Плус-минус 3 евра е пиво на море кај скоро сите познати туристички места. На море. На песок.

Таа е реалноста.

Работев како келнер во beach-bar и можам да потврдам дека воведуваат европски стандард на Македонски плати :pos:

Прилеп - Ловечка (Охридски кажано "Шарска") - 120/ден порција да се прејадиш.
Охрид - Шарска - 200-230 денари.

Во Грција пример имаш големо гиро 4-5 евриќи да се прејадиш, ама ГРЦИЈА каде стандардот на плати е три/четири пати повисок спрема кај нас. Ама тоа е, се дури има офци ќе има и волна ;)

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Абе народ пак ќе иде, Охрид е, убаво е. Еве сеа викенд пример, пак сакам да идам, да се опуштиш малце од нервози со работа и остали глупости.

Ама си бара кешче. За еден викенд од 2,3 дена, реално проаѓаш солено.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
872
Поени од реакции
1.324
Абе народ пак ќе иде, Охрид е, убаво е. Еве сеа викенд пример, пак сакам да идам, да се опуштиш малце од нервози со работа и остали глупости.

Ама си бара кешче. За еден викенд од 2,3 дена, реално проаѓаш солено.
Минимум си 2-3К од Човек, башка тоа што наплаќаат пример паркинг 200 денари, лежалки 150/200 денари и останати други ситници, што не се баш ситници...

Сега викендов ќе идам јас да се видам со другар од Холандија. Беше во 2019 тој на одмор во Охрид, и ми вели дека досега ова е најевтиното место каде што бил во животот. Ofc its cheap for you Melvin bcuz your salary is 3000 euros and our average is 300 :pos:

HristijanWR10

Bryan Kearney
Член од
11 април 2012
Мислења
10.767
Поени од реакции
20.491
Куба Либре:
Нес - 150 денари

А викаш Радика Маврово вредет цениве на кафево?
IMG-66a8b05ff56df3f4799a167ce63dbaea-V_edit_303104858048019.jpg

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
А викаш Радика Маврово вредет цениве на кафево?
Прегледај го приврзокот 300007
Абе не само таму, туку и Скопје и секаде, она што најмногу ме нервира се цените на пијалокот во кафеани/кафичи.

За храна сум спремен да платам колку и да е висока цената оти некој посветил време и труд да ја подготви, ама да ми одиш со 400-1000% заработка на пијалоци ме вади од такт. Ако се поефтини пак ќе ти ги оставам истите пари, само што и јас ќе си поминам убаво и ќе испијам 2-3 пива, а и ти ќе го имаш ќарот. Вака седни во кафеана секој се стиска да нарача второ, трето и тн.

Кафето реално не кошта ни 9 денари да биде подготвено, ете со вклучено време за подготовка нека е до 30 денари што значи дека не треба да биде повеќе од 50-60 денари во било кој град и патем да направат добра заработка.
Пивото и тоа 0.5 е околу 30-35 денари на големо, 0.33 што го шиткаат е под 30 денари, што значи реално треба да не биде повеќе од 70 денари и едното и другото, арно ама 0.33 нашиве го шиткаат по 150.

Во Хрватска пример во продавница пивото е многу поскапо од кај нас, истите пива што се тука 50денари таму се 70-80 денари, а во кафеани/кафичи се продава за наши 120-150 денари во зависност од локацијата.

Газдите на локали не требаше да добијат ни ебан денар за време на кризава, мамето да им ебам покварено.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Мое мислење е дека проблемите не се само на ниво на Охрид, туку на ниво на држава.
Инфраструктурата е катастрофална, од Охрид до Скопје има 180 километри, дистанца која во секоја (полу)нормална држава се поминува за максимум саат и половина. Кај нас, три саати - само 60 километри автопат. Од Скопје порзо ќе стигнеш до Солун, отколку до Охрид. Едниве почнаа да градат (и крадат), другиве пет години едно метро пат немаат направено во цела држава. Фрчат еколошки такси и патарини на секои 15 километри.
Како за пример, од граница до Солун (а и до првиот крак) има само една патарина од 1,80 еур, кај нас од Скопје до Гевгелија ќе платиш 6,50 еур, од Скопје до Охрид 3,50 еур, за што?
Да не зборам за инфраструктурата во градот, ископан секое лето.
Потфрламе на секое поле како држава/народ, дојдовме ние тука на форумов да го споредуваме Охрид на Климент и Наум со утепани села од Грција наместо со Солун. Климент и Наум по чии букви денес пишуваат 250 милиони луѓе и ние сме толку утепани што не знаеме да го искористиме тоа. Во градот се е фрлено на криминал, Охрид стана перална за парите на албанските мафијаши. Многу им е гајле нив за Унеско, битно си врвит бизнисот. И додека сите не се потрудиме од Охрид да се напрајт една комплетна приказна, кај што све ќе ојт ко подмачкано, ќе се радвиме ко ќе ни доаѓет (субвенционирани) пензионери од Холандија. И по некоја тинејџерка се разбират. То е то... од глата си патиме, селанине од Полихроно ги биват појќе за туризам од нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom