Прашања за Исламот III

H

Hyperion VI

Гостин
Џабе се расправате,ова е само една корисна,добронамерна пропаганда(билборд)на ИВЗ,
за верниците да земаат поголеми количини на „C-vitamin",
во ерата на пандемија.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
...на пример што е неточно? и од каде пак твое рандом знаење, ако може да ми кажеш?
Подобро прашање е што им значи знакот полуумесечина ни гуглање нема да им помогне.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Член од
26 декември 2020
Мислења
182
Поени од реакции
264
Подобро прашање е што им значи знакот полуумесечина ни гуглање нема да им помогне.

zastava1.png

Ilirski simbol i vizanticite go imale
Otomancite koga stanale najmokna islamska
Imperija si go prisvoile simbolov

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Сепак има магика во исламот, иако е забрането, како и во еврејскиот закон... не знам што е казната? Смрт на физичкото тело?

Член од
3 јуни 2018
Мислења
309
Поени од реакции
135
Сепак има магика во исламот, иако е забрането, како и во еврејскиот закон... не знам што е казната? Смрт на физичкото тело?

Не очекував вакво нешто, кој знае што све се крие...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Не очекував вакво нешто, кој знае што све се крие...
Ништо не се крие, реално.... дека има многу за читање, откривање индивидуално, истражување - има... а тоа денес, многу ретко некој го прави бидејќи одзема време, енергија, сон... тоа ретко кој сака да го плати :)

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Инаку вчера беше Ашура. Некој муслимански празник на кои се капат со крв и се сакатат сечејќи се себеси, самоповредувајќи се себеси и своите деца.

Уживајте!!!

[Мод. Следен пат во спојлер вакви слики ако мислите дека мора да се поставуваат на форум. Може и описно, не мора слики.]

Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Инаку вчера беше Ашура. Некој муслимански празник на кои се капат со крв и се сакатат сечејќи се себеси, самоповредувајќи се себеси и своите деца.
The act of self-flagellation and bloodletting is seen as an act of washing away sins by those who carry out the ritual.

И има истражувања од кога овие ритуали влегле во шиитскиот исламот, најстариот извор се наведува 19 век. Значи не е нешто од самиот почеток на исламот.
А и самоказнување и пролевање на крв како начин да се „исчистат“ гревовите има и во други верувања и учења.

Може да го читнете овој есеј за Ашура, кој го практикува, зошто самоказнување и потреба од пролевање крв и што тоа означува.

Вака со слики и со текст „некој си таму некаков никаков Ашура празник на муслиманите“ не е ок - само изгледа грозно и одбивно.
За некои.
За други потреба да се истражи и научи повеќе и да се поврзат нештата со други пракси од други учења :)

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Едино од сликиве што ме дирна е ножот на глава на бебе. Ако ова им е традиција, да сечеш деца од 3/4/5 години ради чистење на гревови, свака част.

Има некоја чудна аномалија у нивна вера и помеѓу нивни верници. Ова е ван секоја логика. Не постои објаснување зошто би го правеле. Каква вера, какви убедувања. За ова се лежи затвор.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
The act of self-flagellation and bloodletting is seen as an act of washing away sins by those who carry out the ritual.

И има истражувања од кога овие ритуали влегле во шиитскиот исламот, најстариот извор се наведува 19 век. Значи не е нешто од самиот почеток на исламот.
А и самоказнување и пролевање на крв како начин да се „исчистат“ гревовите има и во други верувања и учења.

Може да го читнете овој есеј за Ашура, кој го практикува, зошто самоказнување и потреба од пролевање крв и што тоа означува.

Вака со слики и со текст „некој си таму некаков никаков Ашура празник на муслиманите“ не е ок - само изгледа грозно и одбивно.
За некои.
За други потреба да се истражи и научи повеќе и да се поврзат нештата со други пракси од други учења :)
Проблемот е што ваквите екстремни ритуали се применливи ден денес. Незнам што тоа треба да биде во и вон контекст? Демек ако навлезеш подлабоко во суштината ќе увидиш дека целта е оправдана? :)
Можда и Џихадизмот е оправдан а? Кои сме ние да судиме.....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.123
Ништо не е проблем. Тебе ти е проблем. Мене не ми е додека не ме тераат насила да морам јас да се сечам а не сум муслиман ниту ги разбирам тие ритуали!
Тоа е проблем. Ти сакаш никој да не го практикува ова бидејќи има крв...

Многу вакви ритуали се оправдани. И не постои сила која може да ги сопре или да ги казнува оние кои сами себе се камшикуваат (ова не е само во исламот, и во други религии го има).
Со запознавање со истите тие рутали од каде доаѓаат, со што се поврзани на пример, ќе знаеш дека не се наметнати да мора да се сечеш ти, како христијанин на пример. Дури и ако си муслиман не мора да се сечеш... во многу држави муслимански се празнува ова и не секаде се сечат.
Затоа реков дека ова е од XIX век како симбол за борбата во која умира еден од наследниците на пророкот Мухамед.

Што е Џихадизам? И што има врска празнувањето на овој празник со џихадизам? Или тебе ти е проблем исламот воопшто?

П.С. За религиите и нивното проучување не користи владини веб страници, барај академици што велат. Владите како и обично ја виткаат вистината за политички цели.
П.С. Јас не се препознавам ниту во ислам ниту во христијанството - религиите од стариот еон ми се неподобни за денешниот човек!

Последно уредено:
Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Ашура пост е украден од Евреите по сахих хадис.

Abu Musa (Allah be pleased with him) reported:

The day of 'Ashura was one which the Jews respected and they treated it as Id. The Messenger of Allah (ﷺ) said: You also observe fast on this day.

وَحَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَابْنُ، نُمَيْرٍ قَالاَ حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ، عَنْ أَبِي عُمَيْسٍ، عَنْ قَيْسِ بْنِ مُسْلِمٍ، عَنْ طَارِقِ بْنِ شِهَابٍ، عَنْ أَبِي مُوسَى، - رضى الله عنه - قَالَ كَانَ يَوْمُ عَاشُورَاءَ يَوْمًا تُعَظِّمُهُ الْيَهُودُ وَتَتَّخِذُهُ عِيدًا فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏ "‏ صُومُوهُ أَنْتُمْ ‏"‏ ‏.‏

Reference : Sahih Muslim 1131aIn-book reference : Book 13, Hadith 166USC-MSA web (English) reference : Book 6, Hadith 2522 (deprecated numbering scheme)

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Тоа е проблем. Ти сакаш никој да не го практикува ова бидејќи има крв...
Не е проблем крвта, проблем е нанесување телесни повреди за спиритуални цели.
Мене ми делува ептен пагански и непотребно во денешно време.
Јест да Телемитиве твои се базираат на паганизам и логично е да ги браниш овие ствари али сепак. Има некоја граница во 21век до каде треба да се оди со банални ствари.
Пред 2000 години се принесувале човечки жртви. Па ете преовладал здрав разум и се искоренило.... бар мислам.... :P

Што е Џихадизам? И што има врска празнувањето на овој празник со џихадизам? Или тебе ти е проблем исламот воопшто?
Екстремизмот во самата религија е проблематичен и интерпретирањето на истата.
Дополнително, самото наметнување на Исламот како "Вистинска" вера наспроти сите останата лажни вери. Незнам каде Будизмот или Христијанство или Хиндуизам се декларира како вистински религии наспроти останатите.
Живееме во мултикултурно општество - Лично сум се среќавал со исламистички пропагатори кои сакаат да ти наметнат став како тоа да си Муслиман е едно скалило над останатите - Зошто на крајот од денот тој не гледа по нација, пол, боја на кожа - Единствена дистинкција за него е религиозното верување - Ако си Муслиман ти си со него - Ако не си: Ти си грешен, заведен и не си достоен за благодетите на овој земски живот.

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Мала исправка тоа не е став тоа е во куран сура 86

Verily, those who disbelieve (in the religion of Islam, the Quran and Prophet Muhammad (Peace be upon him)) from among the people of the Scripture (Jews and Christians) and Al-Mushrikun will abide in the Fire of Hell. They are the worst of creatures.

7 Verily, those who believe [in the Oneness of Allah, and in His Messenger Muhammad (Peace be upon him)) including all obligations ordered by Islam] and do righteous good deeds, they are the best of creatures.

Kajgana Shop

На врв Bottom