Имаше слична ситуација кај мене во фирма, човекот бараше надомест за родител со кој не живееле заедно и секако беше одбиен. Дополнително тоа што поминале 9 месеци прави да истово е невозможно да се реализира во твоја полза.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ne ti sleduva po zakon nadomest (duri I seuste da si vrabotena)Zdravo.Ve molam za edna pravna konsultacija.Rabotev vo kompanija i vo periodot dodeka bev na rabota pocina tatko mi.E sega nekade procitev deka imam pravo da baram nadomest za smrt na roditel.Da napomenam poveke ne sum vrabotena vo kompanijata i nemam podneseno nikakvo baranje do sega. a sluckava e pred 9 meseci
Ne ti sleduva po zakon nadomest (duri I seuste da si vrabotena)
Ti sleduvaat 2 plateni slobodni denovi
Da I jas ova go procitav,e sega smrtta e pred devet meseci a jas veke ne sum vo raboten odnos vo kompanijata.Zatoa prasav dali imam osnov da baram sega.Покрај надоместоците наведени погоре , се исплатува надоместок и:
– во случај на смрт на работник на неговото семејство се исплатува надоместок во висина од три основици;
– во случај на смрт на член на семејното домаќинство на работникот му се исплатува надоместок во висина од 2 основици;
*извор правдико.мк
Имам 20 илјади евра долг во Италија, може да ме гонат овде?
Веќе им се случило ова на луѓе, посебно лани во пандемија им ги зголемија цените.Здраво,
Имам едно прашање па некој ако имал искуство и ако може да ми одговори. Имено имам добиено понуда јас како и други луѓе официјална понуда од фирма, со којашто се аплицира за средства за рурален развој и подршка во земјоделието. На понудата стои дека има важност 8 месеци, по 2 месеца од добивање на понудата, помианта цела процедура и одобрени средства од рурален развој пред да се почне со инвестицијата, компанијата тврди дека превозот е поскапен од земјата на набавка во овој случај Кина, и сакаат да ја зголемат цената. Кои се моите права у овој случај, дали имам право на жалба некаде ?
Фала однапред
Дали ќе успееш да го добиеш надоместокот (кој дефинитивно постои и е правно регулиран без оглед што си имала договор на определено време - сепак си била во работен однос) зависи од повеќе фактори. Зависи дали си работела во јавен или приватен сектор, зависи од колективниот договор, статутот и сл. Исто така зависи дали си живеела заедно со татко ти во иста семејна заедница...Zdravo.Ve molam za edna pravna konsultacija.Rabotev vo kompanija i vo periodot dodeka bev na rabota pocina tatko mi.E sega nekade procitev deka imam pravo da baram nadomest za smrt na roditel.Da napomenam poveke ne sum vrabotena vo kompanijata i nemam podneseno nikakvo baranje do sega. a sluckava e pred 9 meseci
И следува по општиот колективен договор:Ne ti sleduva po zakon nadomest (duri I seuste da si vrabotena)
Ti sleduvaat 2 plateni slobodni denovi
Здраво,
Имам едно прашање па некој ако имал искуство и ако може да ми одговори. Имено имам добиено понуда јас како и други луѓе официјална понуда од фирма, со којашто се аплицира за средства за рурален развој и подршка во земјоделието. На понудата стои дека има важност 8 месеци, по 2 месеца од добивање на понудата, помианта цела процедура и одобрени средства од рурален развој пред да се почне со инвестицијата, компанијата тврди дека превозот е поскапен од земјата на набавка во овој случај Кина, и сакаат да ја зголемат цената. Кои се моите права у овој случај, дали имам право на жалба некаде ?
Фала однапред
Не може, туку ќе те гонат.Имам 20 илјади евра долг во Италија, може да ме гонат овде?
Mozes da probas sa razgovaras so niv. Ako imas steta od toa, kako sto vikas, a nemas nikako razbiranje, mozes da pokrenes sudska postapkata, sudot ke vi odredi vestak koj ke proceni dali I kolku imas steta.Здраво. Имам проблем со комшиите кои исто ми се и роднини. Со нарушени односи сме веќе долги години, но имам големи проблеми. На страната од куќата ми садат цвеќиња веќе долги години и никако не ги тргнуваат, со цревото целиот ѕид го прскаат со вода и ред други работи. Не знам дали смеам да сликам или снимам додека го прават тоа, не ми се оди по судови, но не знам како да ги спречам. Инаку идеални сопственици сме на дворното место, но сепак мислам дека дури и да е нивно немаат право на дејствија со кои нанесуваат материјална штета на друг. Ве молам за совет.
Mozes da gi dades na sud, sekako...Se raboti za kirazii
Si otidov a pola kuka mi e unistena
Imam dogovor koj ne e zaveren na notar i pisuva deka se sto e unisteno od strana na kiraziite deka ke go platat isto taka ovoj dogovor prijaven mi e vo ujp i za nego sekoj mesec plakam danok. Vo dogg stoi deka vo slucaj na spor e nadlezen osnoven sud skopje
Dokolku ne se dogg so kiraziite imam pravo da gi dadam na sud za ostetenata kyka da dobijam I potoa na izvrsitel?
Fala mnogu pozz