Слободната воља и религиите!

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.247
Докторот не ме создал, докторот не е сезнаен и докторот не е семоќен! Затоа споредбата ти е фалична, во Исаија 46:10 јасно ти пишува - Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: ‘Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам сè што Ми е по волја.
Da ama isto taka i treba lugeto da ja ispolnuvaat taa volja. Negovata volja - preku delata na vernicite.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Da ama isto taka i treba lugeto da ja ispolnuvaat taa volja. Negovata volja - preku delata na vernicite.
Па нели се е определено уште од почетокот? Нели уште од почетокот го знае крајот и тоа е негова волја? Апсурдот кој уште античките грчки филозофи го увиделе со монотеизмот е што ваквото тврдење значи дека непостои можност за избор а со тоа и одговорноста ја нема. Ако мене некој уште пред да се родам ми одредил дека сега ќе пишувам пост на кајгана, како може после за тоа да ми суди? Кога самиот тој вели јас уште од почетокот го знам крајот?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.247
Па нели се е определено уште од почетокот? Нели уште од почетокот го знае крајот и тоа е негова волја? Апсурдот кој уште античките грчки филозофи го увиделе со монотеизмот е што ваквото тврдење значи дека непостои можност за избор а со тоа и одговорноста ја нема. Ако мене некој уште пред да се родам ми одредил дека сега ќе пишувам пост на кајгана, како може после за тоа да ми суди? Кога самиот тој вели јас уште од почетокот го знам крајот?
Ako Gospod e semoken moze ima i mokj na predomisluvanje :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ako Gospod e semoken moze ima i mokj na predomisluvanje :D
Не, туку концептот за господ што го промовираат религиите е човечка творба, изговор, алиби нечија човечка волја и суета да се прикажат како божји, со цел манипулација на лековерните.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.247
Не, туку концептот за господ што го промовираат религиите е човечка творба, изговор, алиби нечија човечка волја и суета да се прикажат како божји, со цел манипулација на лековерните.
Fizikata e covecka tvorba i taa so ravenki teoriski veli deka ne postoi slobodna volja.
Multiverzumi ili paralelni svetovi, kvantna fizika, efekt na peperutka itn itn :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Мојата философија се базира на чистата волја, не на слободната волја.
Во „Книгата на Законот“ (од каде што потекнува целото учење кое јас го инкорпорирам во мојот живот) никаде не вели „слободна волја“.

Ме иритира кога не ја следите дискусијата и што друго е зборувано и тоа од истиот член на кој долетувате да му кажете: е еве кај грешиш со твоите идеи...
Ајде ако сакаш, не да имаш волја, туку ако сакаш прочитај го ова што го напишав малку наназад, а ти не си го прочитал или разбрал.
Мислам дека ќе се сложиме во врска со Хитлер и останатите и нивните волји. Тие морале така, но исто така и последицата е неминовна за таквите...
Не постои друг начин.

И да, со две острици е слободата (која е поврзана со извршувањето на волјата), може да го ѕирнеш есејот на телемитот Џек Парсонс Freedom is a Two-edged Sword.
За тоа треба огромна свесност за да разбереме кои би биле последиците од нашите дејствувања, на нашите универзуми со другите итн итн ... и затоа велиме дека да правиш што ти е волја не значи да правиш што сакаш, тоа е и пораката на Мајсторот Терион !

НЕ ЗНАЧИ ДА ПРАВИШ ШТО САКАШ кога ја извршуваш својата волја! Тоа е многу погрешно размислување... и злонамерно, на оние кои имаат одбивност кон Телема и намерно така проповедаат за да ги заблудат другите...

Затоа велиме дека имаме должност и кон себе си но и кон другите бидејќи не живееме во стаклени ѕвона, посебни изолирани системи!

Ниту еден бог неможе да ве казни за тоа кои сте вие на Земјата. Но ниту еден закон не може да ве ослободи од последиците... ниту физика ниту карма, многу е едноставна равенката но бара многу пракса за да ја изведувате меѓу луѓето :)

П.С. Што имаш ти со коцкарите и наркоманите? Сакаш да ги спасиш? Те повика некој да си спасител некому? Зошто не си ја гледаш својата работа, па така другарот до тебе, да види како стоиш цврсто на Земјата со темели длабоки до самите пеколи - и тој да почне да дејствува слично како тебе или да побара самиот лекција како да биде подобар? :)

Последно уредено:

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
Мојата философија се базира на чистата волја, не на слободната волја.
Во „Книгата на Законот“ (од каде што потекнува целото учење кое јас го инкорпорирам во мојот живот) никаде не вели „слободна волја“.

Ме иритира кога не ја следите дискусијата и што друго е зборувано и тоа од истиот член на кој долетувате да му кажете: е еве кај грешиш со твоите идеи...
Ајде ако сакаш, не да имаш волја, туку ако сакаш прочитај го ова што го напишав малку наназад, а ти не си го прочитал или разбрал.
Мислам дека ќе се сложиме во врска со Хитлер и останатите и нивните волји. Тие морале така, но исто така и последицата е неминовна за таквите...
Не постои друг начин.

И да, со две острици е слободата (која е поврзана со извршувањето на волјата), може да го ѕирнеш есејот на телемитот Џек Парсонс Freedom is a Two-edged Sword.
За тоа треба огромна свесност за да разбереме кои би биле последиците од нашите дејствувања, на нашите универзуми со другите итн итн ... и затоа велиме дека да правиш што ти е волја не значи да правиш што сакаш, тоа е и пораката на Мајсторот Терион !

НЕ ЗНАЧИ ДА ПРАВИШ ШТО САКАШ кога ја извршуваш својата волја! Тоа е многу погрешно размислување... и злонамерно, на оние кои имаат одбивност кон Телема и намерно така проповедаат за да ги заблудат другите...

Затоа велиме дека имаме должност и кон себе си но и кон другите бидејќи не живееме во стаклени ѕвона, посебни изолирани системи!

Ниту еден бог неможе да ве казни за тоа кои сте вие на Земјата. Но ниту еден закон не може да ве ослободи од последиците... ниту физика ниту карма, многу е едноставна равенката но бара многу пракса за да ја изведувате меѓу луѓето :)

П.С. Што имаш ти со коцкарите и наркоманите? Сакаш да ги спасиш? Те повика некој да си спасител некому? Зошто не си ја гледаш својата работа, па така другарот до тебе, да види како стоиш цврсто на Земјата со темели длабоки до самите пеколи - и тој да почне да дејствува слично како тебе или да побара самиот лекција како да биде подобар? :)
...ти се восхитувам на твојот ентузијазам да ги корегираш и поучиш сите што,макар и еден збор,надвор од твојата матрица ќе напишат или добиваат бан или ги карактеризираш како незнаени и слепи
...мудроста е најмоќното оружје на душата и интелектот,по неа копнеат многумина
...но за жал,патот да се стигне до неа е двосмислен и полн со замки ?!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
...ти се восхитувам на твојот ентузијазам да ги корегираш и поучиш сите што,макар и еден збор,надвор од твојата матрица ќе напишат или добиваат бан или ги карактеризираш како незнаени и слепи
...мудроста е најмоќното оружје на душата и интелектот,по неа копнеат многумина
...но за жал,патот да се стигне до неа е двосмислен и полн со замки ?!
Не се восхитувај, и ти го правиш истото (земи огледало и обожавај се), само немаш храброст да цитираш некој за кого е наменето твоето мислење.

И јас не банирам за тоа ниту сум банирал некогаш, ниту имам моќ да го правам тоа... каде велам за некој дека е слеп? И што има лошо ако ти кажат дека не знаеш нешто за работите (или не ги читаш соговорниците) за кои зборуваш само за да пробаш да навредиш или да ги дискредитираш ставовита на другите , посебно за теми за кои некој троши огромна енергија и време за да ги проучува и да наоѓа нишки кои за некои не ни постојат, не пак да ги бараат? Страшно е да ти кажат дека не знаеш, а и самиот знаеш дека не знаеш ништо за работите за кои зборуваш?
Дојде да ми кажеш каков сум? :)
Следен пат тоа го направи во приватна порака, бидејќи ова сигурно не ти е волјата во животот...

Да копнееш и да не работиш на тоа - е бесцелност. Копнеењето без волја и насока кон нештото, е празен од. Затоа е замка за многумина кои мислат дека без промени и работа - туку така, наследно ќе добијат мудрост или што и да и фали на душата тука на Земјата. Без волја има луѓе... нив ги турка судбината кон следното доаѓање, ако сметаме дека има следно доаѓање.
Се приковуваат кон религии и верувања, кон романтични сказни кои ќе ја надополнуваат нивната фантазија и „мудрост“ избегнувајќи работа и промена на себе си... за некои тоа е лекот, но само ако потоа следи работа и промена, инаку е зло кое ја храни душата и ја води кон смрт без да постигнат било што.

„Обични луѓе“ како што ти ги нарече, може да се каже дека се токму овој вид на луѓе ...
И таквите мора да се учат дека нема страв од промена, од искуства, нема страв од слободата, но треба сериозно да се прифатат себе си и оние со кои имаат контакт.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.247
За тоа треба огромна свесност за да разбереме кои би биле последиците од нашите дејствувања, на нашите универзуми со другите итн итн ... и затоа велиме дека да правиш што ти е волја не значи да правиш што сакаш,
Koga covekot pravi nesto-toa go pravi poradi toa sto saka ili poradi toa sto e primoran da go napravi.
Ne postoi treta pricina.
Spored toa, da pravis kako sto ti e volja e isto sto i da pravis sto sakas.
Koga nekoj pravi nesto od sakanje, nema nekoe objasnuvanje zosto, ednostavno saka da go pravi.
Ergo, ne postoi slobodna volja, ako pravime kako sakame i kako ni zapovedaat nasite nagoni, nie sme robovi na sopstvenite nagoni.
Samo so kontrola na sebe moze da se postigne srekja.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Ајде за да не правиме забуни нека биде да прави како љуби... тогаш колку толку сме на иста бранова должина... бидејќи да правиш што сакаш, не бидува и е разилчно од волјата.
Не е исто и нема да биде исто да правиш што сакаш и да правиш што ти е волја!
Наназад зборував за љубовта и волјата, но само површно и без многу навлегување во сето тоа...

Точно, само со контрола може да се дејствува разумно и правилно, а тоа значи работа (разбирање на сопствената природа до најмалиот детал) и промена на и врз себе си,,, човекот е жива материја, не е мртвило и постојаност.

Која религија го нуди ова, од оние што вие ги знаете или сте дел од нив? Која религија ви дозволува да бидете она што сте, а да не сте осудиени заради тоа?

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.247
Која религија го нуди ова, од оние што вие ги знаете или сте дел од нив? Која религија ви дозволува да бидете она
Hristijanstvoto bidejki se bazira na prostuvanje i prifakanje.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Hristijanstvoto bidejki se bazira na prostuvanje i prifakanje.
Што има слободната волја со простување и прифаќање? Богот на христијаните не простува, тоа се љубоморни богови со „Нема други богови освен мене“. Само ако прифатиш негов закон и само негов закон - тогаш можеби ќе ти се прогледа меѓу прсти... и тука исчезнува слободната волја, за жал.

Читај наназад има доволно цитати од нивната света книга каде што се укажува дека нема слободна волја заради „сезнајниот бог“ според кој „се се случува по негова промисла“ итн итн ... посебно пак и кога имаш идеи дека може да бидеш „казнет“ од боговите и да добиеш „втора смрт“ за тоа кој си ти и што си ти (за банални денес ствари) - некако ќе мора да бараме други религии...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Fizikata e covecka tvorba i taa so ravenki teoriski veli deka ne postoi slobodna volja.
Multiverzumi ili paralelni svetovi, kvantna fizika, efekt na peperutka itn itn :)
Физиката не е човечка творба, физиката е наука. Физиката исто така не вели ништо за слободната волја, бидејќи таа го проучува објективното, додека волјата спаѓа во доменот на субјективното.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.164
Поени од реакции
12.147
Nema slobodna volja, ili pravis nesto zosto sakas ili zosto si primoran.
Da se dogovorime za ova prvo.
Има слободна волја и нема врска со тоа што ти сакаш да правиш. Прават што сакаат само оние кои бркаат моментални желби и импулси кои не водат никаде..
Како што кажа ти, ги следат нагоните и анималните страсти и ништо повеќе...
Тешко да се договориме за било што бидејќи за тебе слободна волја е само она што некој не те приморал да го направиш... тоа нема врска со религиите и духовниот развој на човекот.
Колку пати јас се приморувам себе си да направам нешто... на самиот себе си сум си и владетел и роб! :D

Луѓето забораваат или заборавиле дека се богови и не знаат така да се однесуваат ниту со себе си ниту со другите... забораваат дека волјата е многу повеќе од правење што сакаш... волјата на човекот во животот е посветеност на самиот живот, зошто си тука и до кога тука ... тоа зошто себе си го одговараш, не на други, нам не ни е грижа... ти си авторитетот, ти си наградата и казната во својот живот...
Ќе бркаш импулси и нагони и ќе правиш што сакаш или ќе го најдеш врвот на твојот живот и ќе го туркаш до смрт? :)

Религиите ќе ти дозволат да бидеш тоа што лежи највнатре во сржта на твоето постоење? Христијанство? Ислам?
И не зборувам религија како што ја разбира мноштвото: адети и толкување како им се допаѓа... така и јас сум и христијанин и муслиман.

Kajgana Shop

На врв Bottom