Ти погрешно го/ја насочуваш! Поклон е! И како таков претставува посебен имот на оној сопружник кому му е даден и НЕ ПРЕТСТАВУВА ЗАЕДНИЧКИ ИМОТ СТЕКНАТ ВО БРАК!
Интересно е ШАШЕ што ти како адвокат не му реплицираш на тој што е засегнат туку мене пошто порано на темава сме имале дискусија околу тоа ДАЛИ и ШТО на форумот би требало да биде бесплатна правна помош.
Така да, моите ограничени познавања од правото (бидејќи тоа не ми е струка) не се прашање кое треба да го земеш за реплика бидејќи истото го напоменав при насоката да КОНСУЛТИРА АДВОКАТ.
Еве ти како адвокат (освен ако не и пиша во порака со тафира колку ќе ја кошта советот, пошто некој од тие што ти лајкале коментар така пишуваат) НЕ и објасни тука фино лепо што да очекува туку реплицираш за да доловиш некое си мое непознавање на правото.
Во ред. Ајде да видиме во иднина колку членови кои ќе пишат тука ќе НАСОЧИШ правилно ТИ - нормално про боно (пошто форум е) - за со пари и баба знае.
п.с. Вообичаено луѓето кои оставаат наследство (заради свое незнаење) одат на нотар наместо прво на адвокат и прават „обичен“
купопродажен договор.
НИКАДЕ не посочуваат дека тоа е поклон, дар, наследство, договор за догледување или слично и во тој дел адвокатите ловат во матно и имаат основ да бараат пола имот од брачниот другар - бидејќи го КУПИЛ, а не го добил на дар или го стекнал како наследство.
Таквиот
Договор за продажба, наместо
Договор за ДАР/подарок е доволна причина за при тужба за развод пола имот да отиде јабана.
НО, сигурен сум дека ти како правник ова така добро го знаеше само изостави да го напомениш како предупредување кон членот туку приоритетно ти беше надменото поставување/реплицирање кон мене и мерењето на кому му е подолг во обидот да ги покажеш твоите правни познавања (кои не се сомневам дека и ги имаш).
Егото е заебана ствар пријателе.
Смањи доживљај и повеќе помагај им на луѓето.
Со лесно.