Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623

Kako laze Zaev nisto cudno i andrea da izvisi :)
Tolku mnogu veruvaa sirotite bash mi e zal :)

Член од
21 август 2017
Мислења
159
Поени од реакции
133

Ова значи дека некој подготвува терен дивидендата од лани пак да не биде исплатена или ?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Lesno e da bides na nekogo poltron i da zaebavash posten narod teshko e da bide isto taka racionalna i odgovorna sprema polticarite koi sto im gori drzavata od dolgovi ama bitno pod pasat kako sluzvena kola ne pagaat :)
Da ja vidam osto vaka da im napravi restrikcii za da ne uveri devojchevo deka e nekok faktor koj sto ima vo sekoj pogled ist priod na problemot :)
Ili za drzavata vazi pravilo se nema za leb ama se jade strogo cokolado !!!

Член од
6 мај 2021
Мислења
34
Поени од реакции
61
aj cestito ALK @ 16 , na site sto go slavat :)
Cestito na site koi ja imaat. Inace jas za samiot sebesi zboruvam, a toa e deka najgolemata greska od investiciski aspekt sto sum ja napravil e toa sto ne sum kupuval ALK. Sega mi izgleda kasno i skapo...,taka da mi pomina vozot tuka:place:. Neka uzivaat site koi ja imaat poveke godini na portfolio..., sekoja cest za niv..:)

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
i jas mislev isto, ama poslednive 10 meseci 2 pati vlagam iskacam so po 10% i uste imalo prostor :) . poslednata tura iskociv na 15500-15600 mislev nema benzin za poveke, ama pazarov me demantira na moja zalost.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.116
Поени од реакции
713
Ти што мислиш кои се? Дај некоја анализа колку вреди
Vredi onolku kolku pazarot odnosno kupuvacite se spremni da platat za nea.Vo slucajot,MNOGU ama sigurno so razlog.
Автоматски споено мислење:

Mislam deka prodavaat fizicki lica ,a vo ovie kolicini verojatno kupuvaat fondovite.Zadovolni profesore therealgrim ??

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Vredi onolku kolku pazarot odnosno kupuvacite se spremni da platat za nea.Vo slucajot,MNOGU ama sigurno so razlog.
Автоматски споено мислење:

Mislam deka prodavaat fizicki lica ,a vo ovie kolicini verojatno kupuvaat fondovite.Zadovolni profesore therealgrim ??
Таман работа, си нафрлал најобични шалабајзерски флоскули, исто како и оној другиот.

Нејсе, излезе конечно со срамно задоцнување ревидираниот извештај на Македонска берза. Директорот Штериев си лапал уште поголема плата - накај 4.000 евра нето! Просечната нето плата на 13-те вработени била цирка 70.000 денари.

Во претходните година дена на никаков начин не е унапредено работењето на берзата, такашто платите се тотално незаслужени, а овие си начекале па си ќутат и си дупат. Јас да се прашувам, би го исфрлил одма на клоци на улица газ преку глава, а на преостанатите би им ги намалил барем за една третина, па кој смета дека заслужува повеќе - нека напушти и нека си бара друга работа!

Screen Shot 2021-06-09 at 15.54.41.png

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Po moe mislenje cenata rasne zatoa sto se namaluva ocekuvaniot prinos na lugjeto, a ima mnogu nov cash vo optek sto se investira na berza. Se zadovoluvaat lugjeto so mozebi 5-6% prinos a TNB ke dade mnogu ubava denda koga kje se ukine odlukata od NBRM.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Po moe mislenje cenata rasne zatoa sto se namaluva ocekuvaniot prinos na lugjeto, a ima mnogu nov cash vo optek sto se investira na berza. Se zadovoluvaat lugjeto so mozebi 5-6% prinos a TNB ke dade mnogu ubava denda koga kje se ukine odlukata od NBRM.
Посебно ќе биде весело со тие што „инвестираа“ во станови на кредит со 4-5% камата, а веќе за година-две може да отиде накај 10% па платите да не им стигнат ни за рата. Не постои економско перпетуум мобиле, само да се печатат и впумпуваат пари, а од тоа да нема негативни последици

Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
Еден релевантен показател за успешност за мене е конкуренцијата од странските берзи. Сега е отворено и секој можи да си го пресели капиталот да работи на странските берзи каде има подинамични прегледи, потранспаретни показатели, пофункционални веб страни,..... Ако продолжат со старите практики (пр.наплата на етрејдер,...) капиталот ќе се сели и ликвидноста на акциите ќе паѓа. Но не е само инвестирање во транспарентност и алатки. Друго, заштитата на малите акционери, а гледаме во минатиов месец по медиуми има неколку спорови. Трето е бројот на компании кои котираат, при што не гледам нешто да прават што би ги поттикнало и други компании да сакаат да котираат, нови емисии на хартии од нови или постоечки компании. Ова е важно со цел промовирање на ИПО како нов извор на средства што ќе ја подигне корпоративната култура ако сакаат свеж капитал. Со поставувањето на пократки рокови, и други предуслови мислам дека допрва ќе се намалува бројот на компании кои котираат на берза. Така што имаат доста работа пред нив. Но додека не дојдат нови луѓе со свежи идеи тешко.

Таман работа, си нафрлал најобични шалабајзерски флоскули, исто како и оној другиот.

Нејсе, излезе конечно со срамно задоцнување ревидираниот извештај на Македонска берза. Директорот Штериев си лапал уште поголема плата - накај 4.000 евра нето! Просечната нето плата на 13-те вработени била цирка 70.000 денари.

Во претходните година дена на никаков начин не е унапредено работењето на берзата, такашто платите се тотално незаслужени, а овие си начекале па си ќутат и си дупат. Јас да се прашувам, би го исфрлил одма на клоци на улица газ преку глава, а на преостанатите би им ги намалил барем за една третина, па кој смета дека заслужува повеќе - нека напушти и нека си бара друга работа!

Прегледај го приврзокот 297911

Kajgana Shop

На врв Bottom