Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ќе врзам три поста по ред, па ќе делува дека повторно како пред некој месец ѝ го носам на грб форумов на Кајгана, ама нејсе.

И претходно пишував дека младите Кутревци можат многу да научат од Живко Алкалоид во когошто странците имаат инвестирано толку многу за во погоден момент да ни го октроираат како некаковси експертски премиер. Не се сомневам дека и нив при некоја „добронамерна“ посета од амбасади ги испипале дали имаат интерес за влегување у политика.

Една од тие работи е координирано со пензиските фондови акцијата со години да ја движат нагоре до астрономски височини. Нпр. кога ПКБ моментално би се тргувал со валуацијата на АЛК, цената би му била 69.100 денари :shook: Оваа шема потоа ја преслика и брокерско-фондовската екипа што координирано ги расте индексираните акции до астрономски височини.

На тој начин, како мали акционери ќе влезат и ќе се „збогатат“ и многу општествено влијателни личности коишто насекаде ќе шират добар глас за компанијата и менаџментот, наместо како сега у секоја ситуација и на секое место да јадат го.на против нив. Дури ми е смешно кога ќе слушнам некого што заработил 20-30% проценти или земал една-две дивиденди од АЛК, КМБ, ТНБ или МПТ како очи ќе ти извади ако кажеш било што лошо за фирмата :lolzz:

Кога ќе го видат Живко на волку добар глас, акцијата до плафон, а сите околу него задоволни, му шират позитивен имиџ и ѝ градат бренд на компанијата, мислам дека се доволно интелигентни да заклучат у која насока треба да им иде однесувањето.

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Општо познато е дека нештата вредат онолку колку што можеш да ги продадеш, односно дека "есапот дома и на пазар не е ист".

Моментално, според куповната цена, пазарот ја вреднува акцијата на ПКБ 9.000,00 денари.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Општо познато е дека нештата вредат онолку колку што можеш да ги продадеш, односно дека "есапот дома и на пазар не е ист".

Монентално, според куповната цена, пазарот ја вреднува акцијата на ПКБ 9.000,00 денари.
Нормално де, немаше да може да се остваруваат десеткратни заработувачки ако пазарот своевремено не ги вреднуваше СТБ по 130, ТНБ по 1.600, ПКБ по 2.000, ОКТА по 450... Повеќе се чудам што има такви слепци што себеси се нарекуваат „инвестициски советници“ или „фонд-менаџери“, а во ваков период на пазарот дозволуваат десетина компании да се тргуваат по смешни цени, додека шпекулативно ги пумпаат само индексираните акции и рајата ја навлекуваат да сипува пари у нив

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Изгледа дека соработката со големиот директор на ФИТР и големиот бизнисмен Коста Петров го стимулирал интересот за акциите на УНИ :lolzz:

Ако добро се сеќавам од пријавениот имот, човекот поседуваше само педесетина илјади евра нето имот, а изградил имиџ во јавноста како да стекнал милиони. Доколку не пријавил лажно, што пак само по себе е прекршок или кривично дело, ликов е една од најголемите шарени лаги што успешно ѝ се продала на затуцанава раја

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Изгледа дека соработката со големиот директор на ФИТР и големиот бизнисмен Коста Петров го стимулирал интересот за акциите на УНИ :lolzz:

Ако добро се сеќавам од пријавениот имот, човекот поседуваше само педесетина илјади евра нето имот, а изградил имиџ во јавноста како да стекнал милиони. Доколку не пријавил лажно, што пак само по себе е прекршок или кривично дело, ликов е една од најголемите шарени лаги што успешно ѝ се продала на затуцанава раја
Јас мислам од кога го снимаа видеово и тргна на банката:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Гледам овие од ИРЛ почнале да прават телевизиски серијал на повеќе теми, а досега ги нагазиле Анѓушев и Чифлиганец:

Којзнае, можеби у следните епизоди ќе објават сторија на којашто работеле за уште еден друг бизнисмен од „една голема прехрамбена компанија“. Колку гледам, објавуваат и тајни видео и аудио снимки, па можеби во сториите ќе вовлечат лица и институции со коишто контактирале, а коишто не сакале јавно да говорат и да се појават у емисијата :lolzz:

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Не ја пратам многу македонскава, ама онка би купил и нешто макеоднско од патриотски побуди... Може некој да ми наброи неколку компании што не даваат дивиденда , да си ги анализирам. Предлози се добредојдени, ама мора без дивиденда да е.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Не ја пратам многу македонскава, ама онка би купил и нешто макеоднско од патриотски побуди... Може некој да ми наброи неколку компании што не даваат дивиденда , да си ги анализирам. Предлози се добредојдени, ама мора без дивиденда да е.
sea grim ke ti objasni :)

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Zosto ti e tolku bitno da e BEZ dividenda ?

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Zosto ti e tolku bitno da e BEZ dividenda ?
Гастербајтер сум, без македонско државјанство. Дивиденда ми ги комплицира работите со даноци во државава кај што сум, треба пријави глупости да пополнувам, да рачунам...

Kajgana Shop

На врв Bottom