Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ajde da se i ja ukljucim i prenesem misljenje jednog drugara koji je inzenjer. Tice se te modulacije kod klima. Malo sam mu pričao oko toga, pa se i on začudio što neke klime rade sa tako visokim pragom modulacije. On kaze da nije problem samo u potrosnji i komforu ako se klima gasi na visokoj potrosnji, recimo gasi se na 700-800w. Problem je i u tome sto na taj nacin ona vrlo vruć vazduh ubacuje u prostoriju koji odmah ide gore pod plafon, jer je temperatura tog vazduha mnogo veca nego sto je sobni vazduh. To prouzrokuje da senzor temperature na unutrasnjoj jedinici vrlo brzo dobije informaciju za gasenje uredjaja. Na taj nacin se i javljaju sve te oscilacije i neravnomeran rad, pregrevanje, neujednacena temperatura u odredjenoj prostoriji, pogotovo ako je ona manja. E sad .. neko od eventualnih (mada je i to nedovoljno) resenja za ovo, je da se turbina brže zavrti i da razmenu toplote pravi na pomalo veštački način - što jačim izduvom. Tada treba trpeti i slušati jači zvuk, trpeti jači izduv, a pitanje je koliko će sve to da utiče na konačni komfor. Po meni je mnogo bolje, pogotovo ako se pravilno postave unutrašnje, da klime spuštaju modulaciju sve do 30-32C na izduvu. To je temperatura vazduha koja neće da ga utera odmah gore u plafon, senzor temperature će mnogo kasnije da dobije informaciju za gašenje uređaja, a sve to će da prouzrokuje da se ne tera turbina na neke nenormalne obrtaje i trpi sve to. A u isto vreme, takav vazduh nije neprijatan u sobi. Na taj način će biti i mnogo manje on-off momenta, na taj način će i temperatura prostorije da bude ujednačenija. Ja mislim da ne treba da čovek bude inženjer pa da ukapira da je sve ovo tačno. Na kraju krajeva, i centralno grejanje radi tako. Nisu radijatori non stop 50C, pa onda potpuno hladni, pa za 20 min ponovo 50C.

Ajde da se i ja ukljucim i prenesem misljenje jednog drugara koji je inzenjer. Tice se te modulacije kod klima. Malo sam mu pričao oko toga, pa se i on začudio što neke klime rade sa tako visokim pragom modulacije. On kaze da nije problem samo u potrosnji i komforu ako se klima gasi na visokoj potrosnji, recimo gasi se na 700-800w. Problem je i u tome sto na taj nacin ona vrlo vruć vazduh ubacuje u prostoriju koji odmah ide gore pod plafon, jer je temperatura tog vazduha mnogo veca nego sto je sobni vazduh. To prouzrokuje da senzor temperature na unutrasnjoj jedinici vrlo brzo dobije informaciju za gasenje uredjaja. Na taj nacin se i javljaju sve te oscilacije i neravnomeran rad, pregrevanje, neujednacena temperatura u odredjenoj prostoriji, pogotovo ako je ona manja. E sad .. neko od eventualnih (mada je i to nedovoljno) resenja za ovo, je da se turbina brže zavrti i da razmenu toplote pravi na pomalo veštački način - što jačim izduvom. Tada treba trpeti i slušati jači zvuk, trpeti jači izduv, a pitanje je koliko će sve to da utiče na konačni komfor. Po meni je mnogo bolje, pogotovo ako se pravilno postave unutrašnje, da klime spuštaju modulaciju sve do 30-32C na izduvu. To je temperatura vazduha koja neće da ga utera odmah gore u plafon, senzor temperature će mnogo kasnije da dobije informaciju za gašenje uređaja, a sve to će da prouzrokuje da se ne tera turbina na neke nenormalne obrtaje i trpi sve to. A u isto vreme, takav vazduh nije neprijatan u sobi. Na taj način će biti i mnogo manje on-off momenta, na taj način će i temperatura prostorije da bude ujednačenija. Ja mislim da ne treba da čovek bude inženjer pa da ukapira da je sve ovo tačno. Na kraju krajeva, i centralno grejanje radi tako. Nisu radijatori non stop 50C, pa onda potpuno hladni, pa za 20 min ponovo 50C.

Izgleda da mora biti inzinjer da ukapira , po mogućnosti da diploma nije s miki maus fakulteta ,jer očigledno nije to bas lako ukapirati mnogima pa ni inzinjerima..

Ne troši klima troši kuća , objasni to svome kolegi inzinjeru ..Kakve veze ima komfor s modulacijom ?
Imaš primjera koliko hoćeš gdje klima ozbiljno prebacuje / podbacuje sobnu bez obzira na način rada.. Fujitsu , mitsu , toshiba samo reci..
Tako da teorija kolege ti inzinjera pada u vodu..
Valjaće tebi sa fujitsu istrpiti buku , kod tebe je prva 550m3 , kao kod normalne klime treća..

Kad smo kod niske modulacije npr 30-32 na samom izlazu ti je 26-27 na par metara od klime , što je hladna zrak ..Hajd i ako to nekom ne smeta opet u kombinaciji s malim okretajima turbine daje jako mali kapacitet , što je opet dovoljno da grije samo oko klime , udaljeni dijelovi ostaju pothladjeni..
Ako pojčaš imaš hladan propuh ..Pričamo o grijanju , ne o grijanju na +15...

Klima nije tromi sistem centralnog grijanja gdje kad se ugasi , mora proći ciklus paljenja , zagrijavanja vode , prenosa toplote , pa dok se čitav taj proces vrati ,sobna oscilira 1-1.5°...
Klima odmah reaguje i ispravno pozicionirana moze odrzavatu sobnu u 0.2° tačnosti bez obzira na period grijanja ili dogrijavanja..

Pozicioniranje i pravilan kapacitet spram sobe su najbitniji za orvailan rad klime ..

Ok Alen, hvala. Drugar je inace masinac, odlican student bio.
Kazi mi koji je po tebi minimalni kapacitet (moze i recimo temperatura izduva), na kojem bi inverter trebao da se gasi ? U prevodu...Da li shodno temperaturi koju meri senzor unutrasnje, a shodno zadatoj, uredjaj treba da menja rad ?, ... smanjuje kapacitet, itd itd...i do koje granice kada mora da se ugasi ?

Еден Daikin загрева 30-40% поголема квадратура во однос на U- Crown. Становите се приближно со иста градба. На крај вкупната сметка за струја кај Daikin е за нијанса поголема од сметката што ја прави U-Crown. За комфорот да не зборуваме, Daikin модулира и на 10° разлика, додека за U-Crown тоа е мисловна именка, не модулира ниту на 30° разлика.

Ok Alen, hvala. Drugar je inace masinac, odlican student bio.
Kazi mi koji je po tebi minimalni kapacitet (moze i recimo temperatura izduva), na kojem bi inverter trebao da se gasi ? U prevodu...Da li shodno temperaturi koju meri senzor unutrasnje, a shodno zadatoj, uredjaj treba da menja rad ?, ... smanjuje kapacitet, itd itd...i do koje granice kada mora da se ugasi ?

Ne znam zašto se zamaraš s tim..
Za idealan komfor i potrošnju jedino ti može pomoći izolacija i to pravilna
( podovi , krovište , zidovi , eliminirani hladni mostovi , niskoenergetska stakla )..

Клинт Иствуд 91 напуни машала
Мајка му жива е?

Aбе, лани починала Оливија Де Хевиленд.
Глумицата од Прохујало са Вихором (не Вивијен Ли, него другата).
Ова ми е исто неверојатно, како лани кога чув дека Бранко Мамула е жив.

Ne znam zašto se zamaraš s tim..
Za idealan komfor i potrošnju jedino ti može pomoći izolacija i to pravilna
( podovi , krovište , zidovi , eliminirani hladni mostovi , niskoenergetska stakla )..
Ok, slazem se... Na takav prosecni prostor i mislim. A ovo ostalo mi je ipak upitno...
U takvom prostoru, koji ima male toplotne gubitke, hocu da se grejem inverterom. Bolje je da postavim neki koji ce recimo na 0C napolju, u toku 60min da ima 5 gasenja i paljenja, ili nijedno ?

Akoji inverter se gasi i pali na 0° ?
Uostalom koliko se sjećam ti si već ugradio invertere ,sad ili preispituješ svoju odluku o kupovini ili si samo dupli nalog od fujitsu trolova , a rade ?

Последно уредено:
Izgleda da mora biti inzinjer da ukapira , po mogućnosti da diploma nije s miki maus fakulteta ,jer očigledno nije to bas lako ukapirati mnogima pa ni inzinjerima..

Ne troši klima troši kuća , objasni to svome kolegi inzinjeru ..Kakve veze ima komfor s modulacijom ?
Imaš primjera koliko hoćeš gdje klima ozbiljno prebacuje / podbacuje sobnu bez obzira na način rada.. Fujitsu , mitsu , toshiba samo reci..
Tako da teorija kolege ti inzinjera pada u vodu..
Valjaće tebi sa fujitsu istrpiti buku , kod tebe je prva 550m3 , kao kod normalne klime treća..

Kad smo kod niske modulacije npr 30-32 na samom izlazu ti je 26-27 na par metara od klime , što je hladna zrak ..Hajd i ako to nekom ne smeta opet u kombinaciji s malim okretajima turbine daje jako mali kapacitet , što je opet dovoljno da grije samo oko klime , udaljeni dijelovi ostaju pothladjeni..
Ako pojčaš imaš hladan propuh ..Pričamo o grijanju , ne o grijanju na +15...

Klima nije tromi sistem centralnog grijanja gdje kad se ugasi , mora proći ciklus paljenja , zagrijavanja vode , prenosa toplote , pa dok se čitav taj proces vrati ,sobna oscilira 1-1.5°...
Klima odmah reaguje i ispravno pozicionirana moze odrzavatu sobnu u 0.2° tačnosti bez obzira na period grijanja ili dogrijavanja..

Pozicioniranje i pravilan kapacitet spram sobe su najbitniji za orvailan rad klime ..
.Kakve veze ima komfor s modulacijom ?
Kako be kakva veza.
Ti ne citas so si pisuvas.
Prekoracuvanje na temperaturata i te kakoo ima veza so modulacijata.
Ne znam za drugite marki,ama Toshiba ,barem jas ovaa so ja poseduvam Suzumi 16 model,ni 0,1C ne ja prekoracuva temperaturata,i kako sto se doblizuva do zadadenata ja namaluva temperaturata na izduv,a i obrtajte na vnatresniot ventilator.
Custoto e kako da imas parno doma,a ne klima ured.
Ti toa go nemas doziveano zatoa taka velis.
Kupi japonec pa ke vidis dali ja prekoracuva temperaturata.

Akoji inverter se gasi i pali na 0° ?
Uostalom koliko se sjećam ti si već ugradio invertere ,sad ili preispituješ svoju odluku o kupovini ili si samo dupli nalog od fujitsu trolova , a rade ?
Ijao...ne znam sta da kazem.
Lepo sam ti postavio pitanja, na nijedno ne dajes konkretan odgovor.
Koji trolovi, koji fujitsu, vragovi magovi :)
Bog zna cime se ti opterecujes covece

.Kakve veze ima komfor s modulacijom ?
Kako be kakva veza.
Ti ne citas so si pisuvas.
Ne znam za drugite marki,ama Toshiba ,barem jas ovaa so ja poseduvam Suzumi 16 model,ni 0,1C ne ja prekoracuva temperaturata,i kako sto se doblizuva do zadadenata ja namaluva temperaturata na izduv,a i obrtajte na vnatresniot ventilator.
Ti toa go nemas doziveano zatoa taka velis.
Kupi japonec pa ke vidis dali ja prekoracuva temperaturata.

Hehe i kažeš smanji ti T na ispuhu i broj obrtaja na fanu ? I smanji kapacitet ?
I kako klima radi 24/7 šta sad ,tebi klima ostaje da radi čitavu zimu s malom T na ispuhu i fanom na 1 ?
Koliko griješ , 10m2
Автоматски споено мислење:

Ijao...ne znam sta da kazem.
Lepo sam ti postavio pitanja, na nijedno ne dajes konkretan odgovor.
Koji trolovi, koji fujitsu, vragovi magovi :)
Bog zna cime se ti opterecujes covece
Pa koji iverter se gasi na 0 ?
A meni kazep da ne dajem konkretan odgovor ?! Rada , rade , folirantu..

...
Tako rade i ove moje. Potpuno se slazem. Najniza temperatura na izduvu koju sam izmerio je 35C, gase se na oko 230-250w. Bar za sada, to sto sam malo mogao da probam, moji utisci su fenomenalni. Bukvalno su necujne. Videcemo zimus. Za oko mesec dana se konacno preseljavam u stan. Neplanirano su iskrsle jos neke obaveze.

Već su nezadovoljni korisnici Gree Muse pisali da na 0 ili čak i u minusima ta klime radi kao ON/OFF vrlo loše moduliraju imaju minimalnu modulaciju 600 ili više wata.Dok taj Fujitsu koga Alen123 voli da pomene ima odličnu modulaciju ide i ispod 300w.Dobra modulacija doprinosi većem komforu.Čak i onaj ulazni model Fujitsu LLCE12 radi bolje nego većina Gree invertera.Radi realnije bez tih gašenja na 600 ilii 700w.Greje i spusti modulaciju na minimum ispod 300w i ugasi.Ja nikad nisam video da je neka Fujitsu klima gasila na grejanju na 600w.

Već su nezadovoljni korisnici Gree Muse pisali da na 0 ili čak i u minusima ta klime radi kao ON/OFF vrlo loše moduliraju imaju minimalnu mldulaciju 600 ili više wata.Dok taj Fujitsu koga Alen123 voli da pomene ima odličnu modulaciju ide i ispod 300w.Dobra modulacija doprinosi većem komforu.
Znas kako, ja ono sto ne znam ili naslucujem, a bitno mi je, pitam.
Lepo sam ga kao iskusnijeg pitao da li klima treba da smanjuje kapacitet i koja je po njemu granica za to, ali ne dobih odgovor, nego neke gluposti. Niti sam ja spominjao neki brend, nit me boli uvo za to. Ali ok.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom