- Член од
- 19 март 2021
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 545
Ajde da se i ja ukljucim i prenesem misljenje jednog drugara koji je inzenjer. Tice se te modulacije kod klima. Malo sam mu pričao oko toga, pa se i on začudio što neke klime rade sa tako visokim pragom modulacije. On kaze da nije problem samo u potrosnji i komforu ako se klima gasi na visokoj potrosnji, recimo gasi se na 700-800w. Problem je i u tome sto na taj nacin ona vrlo vruć vazduh ubacuje u prostoriju koji odmah ide gore pod plafon, jer je temperatura tog vazduha mnogo veca nego sto je sobni vazduh. To prouzrokuje da senzor temperature na unutrasnjoj jedinici vrlo brzo dobije informaciju za gasenje uredjaja. Na taj nacin se i javljaju sve te oscilacije i neravnomeran rad, pregrevanje, neujednacena temperatura u odredjenoj prostoriji, pogotovo ako je ona manja. E sad .. neko od eventualnih (mada je i to nedovoljno) resenja za ovo, je da se turbina brže zavrti i da razmenu toplote pravi na pomalo veštački način - što jačim izduvom. Tada treba trpeti i slušati jači zvuk, trpeti jači izduv, a pitanje je koliko će sve to da utiče na konačni komfor. Po meni je mnogo bolje, pogotovo ako se pravilno postave unutrašnje, da klime spuštaju modulaciju sve do 30-32C na izduvu. To je temperatura vazduha koja neće da ga utera odmah gore u plafon, senzor temperature će mnogo kasnije da dobije informaciju za gašenje uređaja, a sve to će da prouzrokuje da se ne tera turbina na neke nenormalne obrtaje i trpi sve to. A u isto vreme, takav vazduh nije neprijatan u sobi. Na taj način će biti i mnogo manje on-off momenta, na taj način će i temperatura prostorije da bude ujednačenija. Ja mislim da ne treba da čovek bude inženjer pa da ukapira da je sve ovo tačno. Na kraju krajeva, i centralno grejanje radi tako. Nisu radijatori non stop 50C, pa onda potpuno hladni, pa za 20 min ponovo 50C.