Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Пред вистината и боговите молчат. Ама не и грее ботовите.
Znaes koga ke ima kinezarijata vakva tabela, koga Japonecot ke.gi zameni so.drugi tabeli pa.ovie.ke bidat out of date .
Inaku imaat i oni tabelicki, im gi pravat vo.xls.vo zavisnost od pazarot i sto sakas da pisuva(citaj korisnicki iskustva na forumov). Ajde sega botovi napad

Zborot mi e deka nema ni slučajno postiganje na COP od 10 pa i 12 kako što se pišuva po forumov.
Може нема кај кинезаријата...
Исто како што немаше ни случајно спуштање под 100w во мод греење.
Се навраќам на стари видеа што сум споделувал и знам дека сеа пак ќе ми се фатите за тоа... кој се грее кога надвор е сончево и ако мериш на сонце термометарот вика 35С... а под сенка е 18С.
ФАКТ е дека има машини што тоа го можат!

А за кај мене.... еве ти 40 минутно видео.... што сум снимил ниска модулација при греење крај Октомври.
Знам дека знаеш да си пресметаш колку се топлински и испорачани.
btw. Кога е на ауто фан и модулира ниско претежно работи со 2ра брзина (не Silent туку наредната) која kaj Mitsu LN35 е со проток од 342м3/h

Hahaha, toa ti e koga eden kompresor se koristi na edinica od 7K pa se do 22K.
Greenje jok, samo za dogrevanje.
Kompresor model ne davat koj e, da ne bide smeski.

Da , ovo su poznate tošibine tabele , gdje matematičkim putem ili jednostavnije rečeno napamet izvode zaključke..
Sad kako je od 10% od 750 = 75 , dobro du se sjetili da klima ne može da radi na 75 pa su ubacili 190...

Ja onom gore lijepo reče da se ne pravi pametniji od stručnjaka koji to bolje znaju , no on jednostavno ne može da odoli :tapp:
Автоматски споено мислење:

Се навраќам на стари видеа што сум споделувал и знам дека сеа пак ќе ми се фатите за тоа... кој се грее кога надвор е сончево и ако мериш на сонце термометарот вика 35С... а под сенка е 18С.

Screenshot_2021-05-29-22-01-13-022_com.google.android.apps.docs.jpg

Hahaha, toa ti e koga eden kompresor se koristi na edinica od 7K pa se do 22K.
Greenje jok, samo za dogrevanje.
Kompresor model ne davat koj e, da ne bide smeski.
Па дали ти тоа озбилно се заебаваш дека Тошиба крие модел на компресор?!
Тошиба?? o_O

Da , ovo su poznate tošibine tabele , gdje matematičkim putem ili jednostavnije rečeno napamet izvode zaključke..
Sad kako je od 10% od 750 = 75 , dobro du se sjetili da klima ne može da radi na 75 pa su ubacili 190...

Ja onom gore lijepo reče da se ne pravi pametniji od stručnjaka koji to bolje znaju , no on jednostavno ne može da odoli :tapp:
Автоматски споено мислење:

Ajde nauci nekoj zbor makedonski pa ukluci se. Sto i kaj Vas fakaat prasina galickite kutii kako vo Skopje ?? Zatoa li se ukluci tuka ?? Pomos da baras ili da im pomagas na drugarite tvoi botcinja.

Прегледај го приврзокот 296850

Mislev deka do sega konečno svati deka pogrešno praviš nekakvi računici, ama ne toj si tera li tera.
Eve priloži za tvojata klima nekoi slični tabeli i će ti veruvam, vaka samo e blam.

Ја гледам дискусијава и мислам дека не е во ред да се носат заклучоци без да се знае позадината на индустријата.
Дали ребрендиран уред може да биде поквалитетен од brand name, или дали ребрендираниот уред може да биде поефтин од brand name.
Апсолутно да и во двата случаи.
Фирмата која порачува може да зададе построги параметри за квалитет од оние кои вообичаено фирмата производител ги користи.
Од друга страна производството е полесниот дел. Доколку фирмата производител сака директно да продава треба да развие продажно-сервисна мрежа што генерално не е евтино. Значи треба да обезбеди увоз, транспортни трошоци, шпедиција, главен магацин, продажен персонал, сервис и слично. Колку помали се количините толку се поголеми трошоците по производот. Од друга страна Vivax има помали трошоци бидеќи освен клими продава и голем дел на други производи.

На крајот производствените и продажните трошоци најмалку влијаат на крајната цена. Спремноста на купувачот да плати определена цена за определен производ е она што значи и што ја одредува крајната цена. Трошоците се тука да помогнат во одлучувањето дали воопшто е исплатливо да се работи некој пазар или производ.

Спрема ова многу е тешко да се генерализира состојбата.

Ја гледам дискусијава и мислам дека не е во ред да се носат заклучоци без да се знае позадината на индустријата.
Дали ребрендиран уред може да биде поквалитетен од brand name, или дали ребрендираниот уред може да биде поефтин од brand name.
Апсолутно да и во двата случаи.
Фирмата која порачува може да зададе построги параметри за квалитет од оние кои вообичаено фирмата производител ги користи.
Од друга страна производството е полесниот дел. Доколку фирмата производител сака директно да продава треба да развие продажно-сервисна мрежа што генерално не е евтино. Значи треба да обезбеди увоз, транспортни трошоци, шпедиција, главен магацин, продажен персонал, сервис и слично. Колку помали се количините толку се поголеми трошоците по производот. Од друга страна Vivax има помали трошоци бидеќи освен клими продава и голем дел на други производи.

На крајот производствените и продажните трошоци најмалку влијаат на крајната цена. Спремноста на купувачот да плати определена цена за определен производ е она што значи и што ја одредува крајната цена. Трошоците се тука да помогнат во одлучувањето дали воопшто е исплатливо да се работи некој пазар или производ.

Спрема ова многу е тешко да се генерализира состојбата.
Nikogaš ne si rabotel vo direktnoto proizvodstvo i ne gi poznavaš dovolno teškotiite da se napravi kvaliteten ured.... zatoa pak prodažbata vo koja si rabotel ti izgledas poteška. Jas sum rabotel se o prodažba i nabavka i proizvodstvo i razvoj... pa imam poširoka slika.
Aj sega objasni kako trgovecot so rebrendiraniot ured može da narača pokvaliteten ured ( normalno da narača može, ama soodvetno će plati) i pri toa da bide poeftin od originalot.
Mnogu, mnogu gi potcenuvate proizvoditelite, smešna rabota e toa, trebalo golema pamet da se organizira prodažba. Pa i toa go rabotaat luđe kako i sekoi drugi treba samo kapital i želba za razvoj.
Si trebal da rabotiš vo avto grana pa da vidiš kako proizvodstvenite trošoci kako vlijaat na krajnata dobivka, bitna e i vtorata decimala od evroto.

Nikogaš ne si rabotel vo direktnoto proizvodstvo i ne gi poznavaš dovolno teškotiite da se napravi kvaliteten ured.... zatoa pak prodažbata vo koja si rabotel ti izgledas poteška. Jas sum rabotel se o prodažba i nabavka i proizvodstvo i razvoj... pa imam poširoka slika.
Aj sega objasni kako trgovecot so rebrendiraniot ured može da narača pokvaliteten ured ( normalno da narača može, ama soodvetno će plati) i pri toa da bide poeftin od originalot.
Mnogu, mnogu gi potcenuvate proizvoditelite, smešna rabota e toa, trebalo golema pamet da se organizira prodažba. Pa i toa go rabotaat luđe kako i sekoi drugi treba samo kapital i želba za razvoj.
Si trebal da rabotiš vo avto grana pa da vidiš kako proizvodstvenite trošoci kako vlijaat na krajnata dobivka, bitna e i vtorata decimala od evroto.
Злате, фабриките во кои сум работел јас или ти, и овие за кои зборуваме... сосем подруг тип. Јас работам во фабрика за авто-компоненти(електрични харнеси), имаме договорено и он-тајм производство! Ни една недела продуктот не дреме во магацин! Логистиката е така прецизно направена, да она што ќе се произведе оваа недела, наредната веќе е во фабрика во Германија и се уградува.
За разлика од сето ова, Мидеа, ТЦЛ, Хајер, Грее, Чиго и остали се МЕГА индустрија дури и за кинески стандарди. Еден ист производ може и три различни фабрики да го прават истовремено! Тука зборуваме не за илјадници туку за милиони производи на месечно ниво! Тука зборуваме буквално за стотици и стотици илјади вработени!
Можеме само да се лажеме тука на форумов дека Мидеа или Грее ќе бркаат бизнис со директна продажба. Преголеми се за тоа.
Тие и станале толкави работејќи за други компании.
(Точно дека последниве години пробуваат да си изградат имиџ самите), ама тоа што испаѓа под нивно ОЕМ име и налепница не е директна продажба како што ти пробуваш да го спротнеш тука.
И не постои нешто како "оригиналниот" продукт, зошто тој е еден те ист! Во тие размери на производство никој не е улав да мењава спецификации на производ! Ама ова треба да го знаеш зошто си работел во производство така?!

Интересна дискусија за OEM бренд и оргинал, за квалитет може да има предност оргиналот. Мене мие многу чудно како може OEM клима да има поубава модулација од оргиналот имаше 2-3 примери на форумов.. значи трговецетот има друг договор направено со оргиналот делови/алгоритми .. можам да зборувам за мојве 2 Вајваска исто модулираат ко Мидеа минимум што сум го снимил на видеа 227w нормално на надворешна над +7/8

Интересна дискусија за OEM бренд и оргинал, за квалитет може да има предност оргиналот. Мене мие многу чудно како може OEM клима да има поубава модулација од оргиналот имаше 2-3 примери на форумов.. значи трговецетот има друг договор направено со оргиналот делови/алгоритми .. можам да зборувам за мојве 2 Вајваска исто модулираат ко Мидеа минимум што сум го снимил на видеа 227w нормално на надворешна над +7/8
Програм/firmware може да смениш, физички дел не!
Тоа пробувам да го објаснам цело време.
Пример ако се работи за модуларна компонента како wi-fi плочка што само се уштекува на конектор, тогаш да, може да ја има или да ја нема. А за менување спецификации на самиот продукт, тешко! Пре скапо и комплицирано е тоа. Едино може ако фабриката утврди недостатоци па реши да го редизајнира... ама подобро да не знаеш што значи тоа во производство.
П.С. затоа и ми се смешни изјавите дека рецимо Мидеа ќе произведе 10000 парчиња за Вивакс со помал квалитет за да ушпара 5$ на парче и притоа да си загрози квалитет и репутација!? Многу наивно размислување е тоа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom