Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Haier климите имаат митсибушии и гмцц компресор и се стопати подобри од грее во се па дури и во цена
Isto i Midea e odlicna marka koristi Gmcc Toshiba kompresor
Toshiba ima sorabotka so Midea za kompresori elektronika i se okolu klimatizacija

MIDEA NO.1

SSRCF36_5_LargeProductImage.jpg

Клима која Гаси-Пали не е клима туку Греалка
Инаку прав и инвертер Јапанец не гасне и комфорот е одличен кога ке изгасне климата веднаш ве фаќа паника инаку луѓето немаат искуство и мислат оти треба да работи пали гасни но комфорот е катастрофа и добиваш само бучава,авиони,и прашина

вака .jpg

Neka vam Alen123 objasni kako su on i nekoliko njegovih kolega koji su banovani na Elite forumu ubeđivali one koji su se žalili na vrlo loš rad Gree klima da je sve u redu da su eto to neke Gree visokotemperaturne klime i da zamislite tako treba da rade da gase na 600-700w.Šema je išla ovako nezadovoljni korisnik se na forumu žali na loš rad Gree klime koja ima na grejanju minimalnu modulaciju 600w i na spoljnim temperaturama koje idu u minus.Onda bi Alan123 i nekoliko njegovih botova ubeđivali korisnika da je to dobro da eto Gree klime greju zidove a da sve druge klime loše rade.Kada bi se žalili da čekaju po sat vremena da Gree klima opet krene da greje njih 5-6 bi opet krenuli u napad sa objašnjenjem da je to dobro.Mi smo tog Alan123 tamo smirili manji je od makovog zrna a sada dolazi ovamo da vam soli pamet kako je Gree dobar a to su u stvari vrlo loše klime i softver i hardver.Znači radi se i velikom manipulatoru i još nepoštenom kome ne treba verovati uopšte.

Haier климите имаат митсибушии и гмцц компресор и се стопати подобри од грее во се па дури и во цена
Хаиер Тундра има Hitachi компресор, какво мислење имате за Hitachi компресорите во споредба со другите ?

Хаиер Тундра има Hitachi компресор, какво мислење имате за Hitachi компресорите во споредба со другите ?
Najvisoko.
Mojata od potpisot go ima, prede, skoro pa nečujno raboti....za sekoja preporaka.
Inače HITACHI klimite se na ovie prostori mnogu retki, nikoj ne gi ni spomnuva, no sekako se vo samata elita.
Toa se povrzani raboti, zošto toj što umee da napravi dobar kompresor ne bi napravil i dobra klima neli?

Neka vam Alen123 objasni kako su on i nekoliko njegovih kolega koji su banovani na Elite forumu ubeđivali one koji su se žalili na vrlo loš rad Gree klima da je sve u redu da su eto to neke Gree visokotemperaturne klime i da zamislite tako treba da rade da gase na 600-700w.Šema je išla ovako nezadovoljni korisnik se na forumu žali na loš rad Gree klime koja ima na grejanju minimalnu modulaciju 600w i na spoljnim temperaturama koje idu u minus.Onda bi Alan123 i nekoliko njegovih botova ubeđivali korisnika da je to dobro da eto Gree klime greju zidove a da sve druge klime loše rade.Kada bi se žalili da čekaju po sat vremena da Gree klima opet krene da greje njih 5-6 bi opet krenuli u napad sa objašnjenjem da je to dobro.Mi smo tog Alan123 tamo smirili manji je od makovog zrna a sada dolazi ovamo da vam soli pamet kako je Gree dobar a to su u stvari vrlo loše klime i softver i hardver.Znači radi se i velikom manipulatoru i još nepoštenom kome ne treba verovati uopšte.

Proklizo remen :tapp::tapp::tapp:

Aaaa to onaj video , zadata 21° sobna 21 i vanjska 21° , to je bio hit..
Cop 10 na 21° vanjske i to uzimate kao referencu..Nije to ozbiljno..

Ja inače kad pričam o grijanju na klime , mislim na vanjske koje i jesu za grijanje na klime , dakle id nekih +5 pa na dole..

Ovo što vi snimate , pričate , vadite COPove na temperarurama za dogrijavanje zbilja nema smisla..

Već sam jednom napisao to samo unese smutnju medju kolege , oogotovo nove korsnike koji se griju na klime..

Ако ти ја користиш климата за греење само од +5С па надоле.... океј....
Макар да и во тие ситуации Мицу LN ги шие ама баш сите останати... на форумов имаш еден куп видеа објавени од мене изминатово зимо.
Ако не се согласуваш сподели нешто да видиме.... пример како работела твојата клима зимово? мх? Или и ти си од тие што само зборуваат а ништо не снимааат да споделат црно на бело?

Ама што се случува во есенските и пролетните месеци? Тоа се некаде 4-5 месеци... и ич не се за занемарување со која ефикасност работат климите во тие месеци!
Јас мојата Мицу LN35 ја користев на мод греење до пред 2 недели некаде.... постојано вклучена од крајот на Април, а во Мај ја вклучував по потреба.
Епа пролетниве 3 месеци мене Мицу-то ми догревала сo COP 7~10

Screenshot 2021-05-27 at 13.02.32.png

Нека не те бунат високите вредности преку ден во колоната за outsideT, сензорот од термометарот кој е изваден надвор е директно на сонце па ако е сончево знае и +40С да јави иако реално надвор е испод 10C.

Ако ти ја користиш климата за греење само од +5С па надоле.... океј....
Макар да и во тие ситуации Мицу LN ги шие ама баш сите останати... на форумов имаш еден куп видеа објавени од мене изминатово зимо.
Ако не се согласуваш сподели нешто да видиме.... пример како работела твојата клима зимово? мх? Или и ти си од тие што само зборуваат а ништо не снимааат да споделат црно на бело?

Ама што се случува во есенските и пролетните месеци? Тоа се некаде 4-5 месеци... и ич не се за занемарување со која ефикасност работат климите во тие месеци!
Јас мојата Мицу LN35 ја користев на мод греење до пред 2 недели некаде.... постојано вклучена од крајот на Април, а во Мај ја вклучував по потреба.
Епа пролетниве 3 месеци мене Мицу-то ми догревала сo COP 7~10

Прегледај го приврзокот 296394

Нека не те бунат високите вредности преку ден во колоната за outsideT, сензорот од термометарот кој е изваден надвор е директно на сонце па ако е сончево знае и +40С да јави иако реално надвор е испод 10C.

Ne samo ja Zlatko , svi se griju od +5 na dole , od +5 ka gore se zove dogrijavanje i razlika u potrošnji izmedju tvoje klime i klime od 100€ neće biti niti 2€ mjesečno u periodu dogrijavanja , svaka klima će odraditi posao tako da ne vidim smisao cop-a , snage itd u tom periodu...

Evo na mom kanalu imaš videa sto sam snimao , uglavnom šta mi je ko tražio da snimim.. Ima i nekoliko videa od kolega s Muse , Gtech , Lomo itd..

https://youtube.com/shorts/zDuwhNx-H5U?feature=share

A evo i potrošnja za nikad hladniji april i maj , cca 85m2.. 9€ april , 0.5€ maj..
Screenshot_2021-05-27-14-24-08-609_com.coolkit.jpgScreenshot_2021-05-27-14-23-56-747_com.coolkit.jpg

Sad što se tiče ove tabele ona ti je neupotrebljiva niti ima kakve koristi od nje kad si izostavio najbitniji podatak - vanjsku temperaturu tj tvrdiš da isti nije tačan.
Znači daješ podatak o COP bez da se zna kolika je tačna vanjska.. To je smiješno.
Pa što nisi stavio termometar u hlad pa mjerio ?

Ne samo ja Zlatko , svi se griju od +5 na dole , od +5 ka gore se zove dogrijavanje i razlika u potrošnji izmedju tvoje klime i klime od 100€ neće biti niti 2€ mjesečno u periodu dogrijavanja , svaka klima će odraditi posao tako da ne vidim smisao cop-a , snage itd u tom periodu...

Evo na mom kanalu imaš videa sto sam snimao , uglavnom šta mi je ko tražio da snimim.. Ima i nekoliko videa od kolega s Muse , Gtech , Lomo itd..

https://youtube.com/shorts/zDuwhNx-H5U?feature=share

A evo i potrošnja za nikad hladniji april i maj , cca 85m2.. 9€ april , 0.5€ maj..
Прегледај го приврзокот 296401Прегледај го приврзокот 296402

Sad što se tiče ove tabele ona ti je neupotrebljiva niti ima kakve koristi od nje kad si izostavio najbitniji podatak - vanjsku temperaturu tj tvrdiš da isti nije tačan.
Znači daješ podatak o COP bez da se zna kolika je tačna vanjska.. To je smiješno.
Pa što nisi stavio termometar u hlad pa mjerio ?

Ова што ти си снимал по 20 секунди клипчиња нема благе везе со она што јас имам снимено и споделено.
Ех.... со 20 секунди да се докажуваше капацитет и култура на работа на клима....

Башка тоа мене ми замеруваш дека сум изоставал надворешна температура (не сум изоставил туку сум нагласил дека не е секогаш реално таа што ми е пишана во табелата поради изложеност на сензорот на директно сонце - толкаво е каблето од сензорот нема начин да го ставам под сенка), а кај тебе на клипчињата податок за надворешна температура само во насловот на клипот имаш пишано... може немате термометри во Србија.

Гледам имаш и клипчиња со модулација и потрошна извадена од BroadlinkSP3S мерачот..... преку ноќ модулира со 650w.... а преку ден работи он-офф со исклучувања од по 1час и повеќе....
Од 10ч наутро до 17ч попладне климата ти работела он-офф .... т.е. ти уклучила само 6 пати да дувне по 10 минути..... и ти тоа ми го викаш греење???
Јас такво греење би користел само за во визба или гаража.

Ова што ти си снимал по 20 секунди клипчиња нема благе везе со она што јас имам снимено и споделено.
Ех.... со 20 секунди да се докажуваше капацитет и култура на работа на клима....

Башка тоа мене ми замеруваш дека сум изоставал надворешна температура (не сум изоставил туку сум нагласил дека не е секогаш реално таа што ми е пишана во табелата поради изложеност на сензорот на директно сонце - толкаво е каблето од сензорот нема начин да го ставам под сенка), а кај тебе на клипчињата податок за надворешна температура само во насловот на клипот имаш пишано... може немате термометри во Србија.

Гледам имаш и клипчиња со модулација и потрошна извадена од BroadlinkSP3S мерачот..... преку ноќ модулира со 650w.... а преку ден работи он-офф со исклучувања од по 1час и повеќе....
Од 10ч наутро до 17ч попладне климата ти работела он-офф .... т.е. ти уклучила само 6 пати да дувне по 10 минути..... и ти тоа ми го викаш греење???
Јас такво греење би користел само за во визба или гаража.

Naravno da nema , ja ne radim to
" studiozno " kao ti , napisao sam ti da sam snimao ono što me neko od kolega zamolio da snimim.. Svi podaci su tačni jer zbilja nemam potrebe nekome lagati..
I , da mi u Bosni imamo termometar..

Kad već studiozno prilaziš , mjeriš , vodiš tabelice u excell-u valjda znaš da je vanjska temperatura presudna za koeficijent performansi uredjaja i ti staviš termometar na sunce...
Mislim sve ok samo onda ti podaci nisu ni za šta , bezvrijedni , fejkani , kako hoćeš , jer ne znaš vanjsku T..
Druga stvar , čak i da staviš propisno termometar u grijanju postoji nešto što se zove Toplotni gubitci i Toplotni dobici ..
Na + 10 uz suncan dan imaš toplotne dobitke u prostoru tako da ti faktički sunce dodje kao backup heater pa ti mjeranja opet nisu validna...

Kod mene kuća izolovana , juzno orjentisana , pri sunčanom danu na +10 dešava se da se ne pali po 4-5 sati..
COP = beskonačan..

Ok je tvij trud , mjerenja , ali podaci jednostavno nisu pogodni za nikkave reference niti zaključke niti poredjenje..

Sad što se tiče videa klima ne radi s 650w na -5 , obe klime na srednjem spratu su mi spojene na isti mjerač , kad odbiješ grijače 2x80 w ,dobiješ 470-480w potrošnje klime na -5 , ostatak dana ,sunčan dan , klima se upalila baš kako kažeš 4-5 puta u 7 sati , što znači da imam jako dobru izolaciju a T u prostoru oscilira u 0.2°..
Evo recimo imaš i ovaj video.. Ista klima na +14

Ssd što se tiče komocije mislim da ti nisi neko ko može da priča nešto o komociji , pa ti imaš 3 temperaturne zone u 20m2 čovječe , žao mi je što nije zima da ti snimim video da vidiš šta šta znači komocija...
Ali obečajem da ču da ti snimim ..

Eve kako raboti LN so On/Off pali/gasi logika na +14c nadvoresna...snimeno na 17.April so temperaturni logeri sto logiraat i koga zlate spie a ne samo koga nemu mu odgovara.
Vo periodot od 14 do 17:30 ima ugaseno 8 pati na +14...zamisli sto pravi na +20:)
Od 4 do 8 sabajle so 600w potrosuvacka.
Eh zlate zlate :)

Here, for example, 17.4. log showing that interruption with an outdoor temperature of max. 14 degrees:

Red = intake power
Green = outdoor temperature
Yellow = indoor unit blowing
Orange = indoor temperature
1620217275816.png

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom