Ова што ти си снимал по 20 секунди клипчиња нема благе везе со она што јас имам снимено и споделено.
Ех.... со 20 секунди да се докажуваше капацитет и култура на работа на клима....
Башка тоа мене ми замеруваш дека сум изоставал надворешна температура (не сум изоставил туку сум нагласил дека не е секогаш реално таа што ми е пишана во табелата поради изложеност на сензорот на директно сонце - толкаво е каблето од сензорот нема начин да го ставам под сенка), а кај тебе на клипчињата податок за надворешна температура само во насловот на клипот имаш пишано... може немате термометри во Србија.
Гледам имаш и клипчиња со модулација и потрошна извадена од BroadlinkSP3S мерачот..... преку ноќ модулира со 650w.... а преку ден работи он-офф со исклучувања од по 1час и повеќе....
www.youtube.com
Од 10ч наутро до 17ч попладне климата ти работела он-офф .... т.е. ти уклучила само 6 пати да дувне по 10 минути..... и ти тоа ми го викаш греење???
Јас такво греење би користел само за во визба или гаража.
Naravno da nema , ja ne radim to
" studiozno " kao ti , napisao sam ti da sam snimao ono što me neko od kolega zamolio da snimim.. Svi podaci su tačni jer zbilja nemam potrebe nekome lagati..
I , da mi u Bosni imamo termometar..
Kad već studiozno prilaziš , mjeriš , vodiš tabelice u excell-u valjda znaš da je vanjska temperatura presudna za koeficijent performansi uredjaja i ti staviš termometar na sunce...
Mislim sve ok samo onda ti podaci nisu ni za šta , bezvrijedni , fejkani , kako hoćeš , jer ne znaš vanjsku T..
Druga stvar , čak i da staviš propisno termometar u grijanju postoji nešto što se zove Toplotni gubitci i Toplotni dobici ..
Na + 10 uz suncan dan imaš toplotne dobitke u prostoru tako da ti faktički sunce dodje kao backup heater pa ti mjeranja opet nisu validna...
Kod mene kuća izolovana , juzno orjentisana , pri sunčanom danu na +10 dešava se da se ne pali po 4-5 sati..
COP = beskonačan..
Ok je tvij trud , mjerenja , ali podaci jednostavno nisu pogodni za nikkave reference niti zaključke niti poredjenje..
Sad što se tiče videa klima ne radi s 650w na -5 , obe klime na srednjem spratu su mi spojene na isti mjerač , kad odbiješ grijače 2x80 w ,dobiješ 470-480w potrošnje klime na -5 , ostatak dana ,sunčan dan , klima se upalila baš kako kažeš 4-5 puta u 7 sati , što znači da imam jako dobru izolaciju a T u prostoru oscilira u 0.2°..
Evo recimo imaš i ovaj video.. Ista klima na +14
Vanjska T+14°
youtu.be
Ssd što se tiče komocije mislim da ti nisi neko ko može da priča nešto o komociji , pa ti imaš 3 temperaturne zone u 20m2 čovječe , žao mi je što nije zima da ti snimim video da vidiš šta šta znači komocija...
Ali obečajem da ču da ti snimim ..