- Член од
- 4 мај 2009
- Мислења
- 2.476
- Поени од реакции
- 5.545
Ја ќе улетам ничим изаван, ме гаље. Прво се избацуеш со анегдотални 'докази' на кои го шлепаш Попер со солуцијата за инкременталност (која е откривање вруќа вода) за да дадеш 'научна тежина' на муабетот. Параметрите за компарација ти се чист чери пикинг. Одма да се разбереме: сите балкански народи, до еден, страдаат од контрапродуктивни митови на кои билдаат нови митови за автохтоност, прав оригинал, ние сме бољи, шогиебам, итн. А сите на Балканот сме греови у суштина (сосе мене, тебе, нив, и останати слепци).Секако дека не сум кажал бидејќи немам доволно информации за да извлекувам заклучоци. Мора да кажам ли? Ти имаш дефинитивен одговор? Тоа беше у контекст на прашањето поврзано со тоа дали Албанците се такви какви што се поради генетски причини. И на тоа прашање неам одговор. Критиката ти е дека не сум кажал ништо? Ми делуе дека имаш налив на бунтовност, ама стварно немаш конкретна критика. Те пукнал рентот, сакаш да се исконтраш и све тоа е супер, ама не знам како можам да ти излезам у пресрет.
Анегдотални искуства се сите лични опсервации што ги иаме за стварите, а не се емпириски и научно класифицирани или спроведени у студии. Нашите анегдотални искуства го утврдуваат тоа што го велам. Тоа не е контрадикторно со историските настани кои ги потврдуваат нашите анегдотални искуства. И ја го кажуем истото што го кажуеш, само што ти плус наведуеш историски настани како доказ за истото тврдење. Не можам ја у еден пост све да пишам, и историски фактори и еколошки фактори и политички и куров и ленче. Тоа што го пишав е така. Тоа што плус историјата го утврдуе истото не е взаемно исклучиво со тоа што го велам. Ама ти сакаш да се караш, не сакаш да прочиташ што пишуем.
Сакаш да кажеш дека сите земји у кои нема културолошки развиток откако се осамостоиле се сочинети од луѓе кои имаат некаква детерминирана генетска природа на ниво на нација/етникум? Кажи дека тоа ти е муабетот. Ондак 2/3 од светот се културолошки сјебани после добивање независност ради тоа што се стоки поради нивната генетика. Скоро цела Јужна Америка, Африка, голем дел од Азија и дел од Европа. Друго што ме интересира кога велиш дека Албанците у Албанија се срање од културолошки/социоекономски или друг аспект. Споредбено со кој? Со нас? Со просекот у светот? Ја гледам неколку параметри кога проценуем некои такви работи. А тоа се: Светскиот индекс на среќа, HDI итн.
Што помал ранк си, толку подобро.
WHI - Албанија е ранк 93 у светот, а ние сме ранк 94.
HDI -Албанија е ранк 69, Македонија е ранк 82.
Ако ги видиш и другите параметри, троа се подобри од нас. Ти како процени дека Албанија е далеку посрање од нас?
А и тоа не е битно. Има многу фактори што утичаат на културолошкиот развој у една земја: религиозни, политички, економски, историски и така натаму.
Каква и да е Албанија у споредба со нас, што ти е муабетот? Мислиш дека тоа каква е Албанија укажува на тоа дека Албанците се инхерентно сјебани у главата? Што сакаш да кажеш? Како тоа има врска со тоа што го пишав? Ја пишав социолошки факт што е чест кај многу малцинства. Освен ако не мислиш дека Албанците не се луѓе и немаат човечка психологија - тогаш нема зошто да не мислиш дека тоа што го пишав не важи и за маргинализираните Албанци. Ама ти сакаш да се караш.
Пошто везе неам дали стварно мислиш дека Албанците се такви ради некои генетски предиспозиции (можда ти е срам да кажеш пошто ќе испаднеш наци), да го дознаеме тоа на ваков начин...
Дали ако ти си се родел у Косово, у албанско семејство, васпитан ко Орка и со идентитет на Орка, ќе си бил Орка сеа и ќе си сакал да убиваш каури? Да или не?
Ти ваљда не мислиш дека ако на некој му дадеш универзитет, преку ноќ ќе стане кумбаја Џон Ленон. И више објаснав зошто тоа е така. А не знам дали знаеш како котира Албанија у образование споредбено со нас. Албанија е боље. Зошто Албанија е боље? Ќе можеш да ми објасниш зошто Албанија нѐ јаде? Не разбирам како Албанија ти е пример за твојата скриена теза која ти е срам да ја признаеш, а тоа е дека Албанците се катиљ народ без разлика на опортуните фактори и можностите за развој.
Жал ми е што немаш толеранција за тие душебрижници, но ја не идам на никакви протести за Палестина и јако ми е да го цитирам Попер. Дозволено ми е?
Секако, претеруеш и очигледно забораваш дека сме у подобрата третина од цел свет. И дека Орките, најлошите Орки тука, напраиле многу помал зулум на целата држава отколку милион други Орки у милион други места у светот каде не би посакал да живееш, останатите 2/3. Ама тебе не те боли кур за таа перспектива пошто живееш овде и ова ти е битно. Не ти е битно како Боко Харам се понаша со локалното население и те разбирам. Ама сето тоа нема никаква поврзаност со тоа што го пишав, ниту некако е неконзистентно со тоа што го пишав.
https://countryeconomy.com/demography/world-happiness-index
Добро, да апсолвираме. Велиш дека немаш теза у постот (тезата не мора да биде за тоа како да подобриш нешто. Тезата може да биде конкретна агенда/поента што ја имаш.). Ама имаш теза. Тезата ти е дека Албанците од кои да е причини се културолошки уназадени и прават срања. Не сакаш да навлезеш во причините, но тезата ти натежнуе накај некои инхерентни карактеристики на Албанците (веројатно). Пример за тоа ти е Албанија, нешто што ја побива социолошката теза за маргинализираните групи што ја наведов. Но јас ти пишав зошто Албанија не е баш најбоље пример и ти приложив некои бројчиња кои покажуваат дека е боље од нас. Потоа ти кажав дека у споредба со останатиот дел од светот Албанија е на подобрата половина. А потоа пишав дека има низа од причини зошто една земја се развива културолошки вака или онака. И да не го влечеме. Тебе ти е преку кур дојдено од тоа што го прават Албанците овде и те разбирам.
Све се сведуе на попрости ствари. Ако се родиш у Косово и си растен ко Албанец дали ќе бидеш Орка? Дали Орката растена у еманципирано семејство како Македонец ќе биде Македонец? Ако „да“, има начин како социјалните промени да ги сменат Албанците. Има барем теоретски начини. Реалноста е комплексна и пишав зошто е нереалистично да очекуеме некакви нагли промени.
Ако има есенцијалистичка компонента што ги прави Орките Орки, тогаш нема чаре освен селективно множење. Ама чисто сумњам дека втората теза е ептен силна од тоа што го знам за генетика. И да има нешо удел, тоа е мал удел, темпераментните предиспозиции, личносните карактеристики и све остало се работа која бара глаголење, а не планирам тука да пишуем научни есеи не пошо не можам или нејќам, туку за да не им го дрвам на другиве. Можеби тебе не ти е гајле како стојат работите и не ти се зборуе за Попер, а ја не те терам да го праиш тоа. Ниту ти, ниту ја ќе смениме нешто у државава - па остануе на вкус. Ја ќе зборуем за Попер, ти ќе зборуеш за револуции и шо уште не.
Али има неколку карактеристики кои заслужаваат пажња:
1. Долга и континуирана традиција на резистентност кон интеграција (не саде во МК, него и во Швицарска, Швецка, Исланд, Ѓерманија, Марс, Андромеда, итн.) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите, не само за нив.
2. Долг и континуиран трибалистички и насилен отпор кон правна држава дома и у странство (ова не е ексклузивно албански белег, али статистиките за магнитудата на криминал и лежење по свецки затвори ги избацуваат у самиот врв, споредбено со нивната демографската застапеност у свецки рамки) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите, не само за нив.
3. Некритички однос кон сопствениот простотилак и заостанатост. (ова исто не е ексклузивно албански белег, али е евидентен) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите нас, не само за нив.
4. Агресивен и провоцирачки триумфализам: летање орли, мотање згради у знамиња, општо курчење. Ова е релативно скорешен феномен као последица на експанзионизмот и успехот во освајање територии и влас. Ефектуирањето и егзекуцијата на ваквиот провоцирачки триумфализам има институционална поддршка не само во МК, него и во регионот. И простачки е.
Анегдотални докази за све ова пун курац. А статистики и фото материјали имаш исто пун курац за кец, двојка и четворка. Инкременталниот развој звучи цивилизирано и одмерено, али го попречујат гореспоменатите екскрементални тенденции. Иначе, за другото се слагам.
Он топик: чарето само госпот го знае.
Последно уредено: