Како да се реши Албанското прашање во РМ и на Балканот

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Секако дека не сум кажал бидејќи немам доволно информации за да извлекувам заклучоци. Мора да кажам ли? Ти имаш дефинитивен одговор? Тоа беше у контекст на прашањето поврзано со тоа дали Албанците се такви какви што се поради генетски причини. И на тоа прашање неам одговор. Критиката ти е дека не сум кажал ништо? Ми делуе дека имаш налив на бунтовност, ама стварно немаш конкретна критика. Те пукнал рентот, сакаш да се исконтраш и све тоа е супер, ама не знам како можам да ти излезам у пресрет.

Анегдотални искуства се сите лични опсервации што ги иаме за стварите, а не се емпириски и научно класифицирани или спроведени у студии. Нашите анегдотални искуства го утврдуваат тоа што го велам. Тоа не е контрадикторно со историските настани кои ги потврдуваат нашите анегдотални искуства. И ја го кажуем истото што го кажуеш, само што ти плус наведуеш историски настани како доказ за истото тврдење. Не можам ја у еден пост све да пишам, и историски фактори и еколошки фактори и политички и куров и ленче. Тоа што го пишав е така. Тоа што плус историјата го утврдуе истото не е взаемно исклучиво со тоа што го велам. Ама ти сакаш да се караш, не сакаш да прочиташ што пишуем. :)

Сакаш да кажеш дека сите земји у кои нема културолошки развиток откако се осамостоиле се сочинети од луѓе кои имаат некаква детерминирана генетска природа на ниво на нација/етникум? Кажи дека тоа ти е муабетот. :D Ондак 2/3 од светот се културолошки сјебани после добивање независност ради тоа што се стоки поради нивната генетика. Скоро цела Јужна Америка, Африка, голем дел од Азија и дел од Европа. Друго што ме интересира кога велиш дека Албанците у Албанија се срање од културолошки/социоекономски или друг аспект. Споредбено со кој? Со нас? Со просекот у светот? Ја гледам неколку параметри кога проценуем некои такви работи. А тоа се: Светскиот индекс на среќа, HDI итн.
Што помал ранк си, толку подобро.
WHI - Албанија е ранк 93 у светот, а ние сме ранк 94.
HDI -Албанија е ранк 69, Македонија е ранк 82.
Ако ги видиш и другите параметри, троа се подобри од нас. Ти како процени дека Албанија е далеку посрање од нас?
А и тоа не е битно. Има многу фактори што утичаат на културолошкиот развој у една земја: религиозни, политички, економски, историски и така натаму.
Каква и да е Албанија у споредба со нас, што ти е муабетот? Мислиш дека тоа каква е Албанија укажува на тоа дека Албанците се инхерентно сјебани у главата? Што сакаш да кажеш? Како тоа има врска со тоа што го пишав? Ја пишав социолошки факт што е чест кај многу малцинства. Освен ако не мислиш дека Албанците не се луѓе и немаат човечка психологија - тогаш нема зошто да не мислиш дека тоа што го пишав не важи и за маргинализираните Албанци. Ама ти сакаш да се караш. :)
Пошто везе неам дали стварно мислиш дека Албанците се такви ради некои генетски предиспозиции (можда ти е срам да кажеш пошто ќе испаднеш наци), да го дознаеме тоа на ваков начин...
Дали ако ти си се родел у Косово, у албанско семејство, васпитан ко Орка и со идентитет на Орка, ќе си бил Орка сеа и ќе си сакал да убиваш каури? Да или не?

Ти ваљда не мислиш дека ако на некој му дадеш универзитет, преку ноќ ќе стане кумбаја Џон Ленон. И више објаснав зошто тоа е така. А не знам дали знаеш како котира Албанија у образование споредбено со нас. Албанија е боље. Зошто Албанија е боље? Ќе можеш да ми објасниш зошто Албанија нѐ јаде? Не разбирам како Албанија ти е пример за твојата скриена теза која ти е срам да ја признаеш, а тоа е дека Албанците се катиљ народ без разлика на опортуните фактори и можностите за развој.

Жал ми е што немаш толеранција за тие душебрижници, но ја не идам на никакви протести за Палестина и јако ми е да го цитирам Попер. Дозволено ми е? :D
Секако, претеруеш и очигледно забораваш дека сме у подобрата третина од цел свет. И дека Орките, најлошите Орки тука, напраиле многу помал зулум на целата држава отколку милион други Орки у милион други места у светот каде не би посакал да живееш, останатите 2/3. Ама тебе не те боли кур за таа перспектива пошто живееш овде и ова ти е битно. Не ти е битно како Боко Харам се понаша со локалното население и те разбирам. Ама сето тоа нема никаква поврзаност со тоа што го пишав, ниту некако е неконзистентно со тоа што го пишав.
https://countryeconomy.com/demography/world-happiness-index
Добро, да апсолвираме. Велиш дека немаш теза у постот (тезата не мора да биде за тоа како да подобриш нешто. Тезата може да биде конкретна агенда/поента што ја имаш.). Ама имаш теза. Тезата ти е дека Албанците од кои да е причини се културолошки уназадени и прават срања. Не сакаш да навлезеш во причините, но тезата ти натежнуе накај некои инхерентни карактеристики на Албанците (веројатно). Пример за тоа ти е Албанија, нешто што ја побива социолошката теза за маргинализираните групи што ја наведов. Но јас ти пишав зошто Албанија не е баш најбоље пример и ти приложив некои бројчиња кои покажуваат дека е боље од нас. Потоа ти кажав дека у споредба со останатиот дел од светот Албанија е на подобрата половина. А потоа пишав дека има низа од причини зошто една земја се развива културолошки вака или онака. И да не го влечеме. Тебе ти е преку кур дојдено од тоа што го прават Албанците овде и те разбирам.

Све се сведуе на попрости ствари. Ако се родиш у Косово и си растен ко Албанец дали ќе бидеш Орка? Дали Орката растена у еманципирано семејство како Македонец ќе биде Македонец? Ако „да“, има начин како социјалните промени да ги сменат Албанците. Има барем теоретски начини. Реалноста е комплексна и пишав зошто е нереалистично да очекуеме некакви нагли промени.
Ако има есенцијалистичка компонента што ги прави Орките Орки, тогаш нема чаре освен селективно множење. Ама чисто сумњам дека втората теза е ептен силна од тоа што го знам за генетика. И да има нешо удел, тоа е мал удел, темпераментните предиспозиции, личносните карактеристики и све остало се работа која бара глаголење, а не планирам тука да пишуем научни есеи не пошо не можам или нејќам, туку за да не им го дрвам на другиве. :) Можеби тебе не ти е гајле како стојат работите и не ти се зборуе за Попер, а ја не те терам да го праиш тоа. Ниту ти, ниту ја ќе смениме нешто у државава - па остануе на вкус. Ја ќе зборуем за Попер, ти ќе зборуеш за револуции и шо уште не.
Ја ќе улетам ничим изаван, ме гаље. Прво се избацуеш со анегдотални 'докази' на кои го шлепаш Попер со солуцијата за инкременталност (која е откривање вруќа вода) за да дадеш 'научна тежина' на муабетот. Параметрите за компарација ти се чист чери пикинг. Одма да се разбереме: сите балкански народи, до еден, страдаат од контрапродуктивни митови на кои билдаат нови митови за автохтоност, прав оригинал, ние сме бољи, шогиебам, итн. А сите на Балканот сме греови у суштина (сосе мене, тебе, нив, и останати слепци).

Али има неколку карактеристики кои заслужаваат пажња:
1. Долга и континуирана традиција на резистентност кон интеграција (не саде во МК, него и во Швицарска, Швецка, Исланд, Ѓерманија, Марс, Андромеда, итн.) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите, не само за нив.
2. Долг и континуиран трибалистички и насилен отпор кон правна држава дома и у странство (ова не е ексклузивно албански белег, али статистиките за магнитудата на криминал и лежење по свецки затвори ги избацуваат у самиот врв, споредбено со нивната демографската застапеност у свецки рамки) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите, не само за нив.
3. Некритички однос кон сопствениот простотилак и заостанатост. (ова исто не е ексклузивно албански белег, али е евидентен) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите нас, не само за нив.
4. Агресивен и провоцирачки триумфализам: летање орли, мотање згради у знамиња, општо курчење. Ова е релативно скорешен феномен као последица на експанзионизмот и успехот во освајање територии и влас. Ефектуирањето и егзекуцијата на ваквиот провоцирачки триумфализам има институционална поддршка не само во МК, него и во регионот. И простачки е.

Анегдотални докази за све ова пун курац. А статистики и фото материјали имаш исто пун курац за кец, двојка и четворка. Инкременталниот развој звучи цивилизирано и одмерено, али го попречујат гореспоменатите екскрементални тенденции. Иначе, за другото се слагам.

Он топик: чарето само госпот го знае.

Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
4. Агресивен и провоцирачки триумфализам: летање орли, мотање згради у знамиња, општо курчење. Ова е релативно скорешен феномен као последица на експанзионизмот и успехот во освајање територии и влас. Ефектуирањето и егзекуцијата на ваквиот провоцирачки триумфализам има институционална поддршка не само во МК, него и во регионот. И простачки е.
Поддршката оди до таа мера да, по редослед:

-Македонија од Косово бара екстрадиција на осудени убијци. Косово брише газ со барањето, крши неколку меѓународни договори и неколку билатерални, прави огромен скандал кој од нашето министерство е заташкан.
-Потоа, министерот за надворешни работи, оди во работна посета на Шпанија и од неа бара признавање на Косово. Шпанија, шо игра whac-a-mole со неколку сепаратистички движења, и одговара на Македонија, која не може да спроведе санкција врз терористи што избегале и се заштитувани од Косово, зошто нема намера да го признае Косово.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Правите секвенција, факт е дека сеуште функционираат како племе. Авторитетот го пронаоѓаат во верскиот и/или политичкиот лидер и сите насоки доаѓаат од тој центар. Да имавме добри тајни служби ќе имавме и постабилно општество.

Политичка вина делат и нашите политички партии кои за чисто профитерство коалицираат со една иста партија.

Волја за прогрес нема. Останатите партии од албанскиот блок досега можеа во широка коалиција против Дуи. Дуи, сем гол и пуст национализам, е партија која не може ништо повеќе да понуди. На тој национализам лови гласови. Додека се на власт ќе го имаат поводникот за поголемите партии со закана за дестабилизација на општеството. Видовме дека можат да изнесат народ кога се симнуваше споменикот на УЧК во Чаир или кога тргнаа против крстот во Бутел. Тоа е демонстрација на сила. Од друга страна, пак, скоро и да нема протест на Албанците овие 10тина години. По некој земјоделец, сезонски, и овие исто политички организирани за ослободување на терористи и убијци. Не знам колку тоа им оди во прилог. Сметам доста малку од проста причина што другата страна (АА/А) има идентична таргет група.

Да не зборувам за "Бомбите" и организираниот криминал. Нема ништо за Ахмети!

И повторно, и Ромите и Турците се муслимани па немаме проблеми со нив.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Македонците муслимани се неизоставен дел од Македонија. Тоа што ние континуирано ги отфрламе, тоа е наша грешка.
Каде ве отфрламе? Што ти е ускратено? И на форумов си рамноправен со останатите,никогаш никој те нема навредено по верска основа,иако со твоите провокаторски спинувања и релативизирања и те како заслужуваш

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.442
Поени од реакции
18.426
Каде ве отфрламе? Што ти е ускратено? И на форумов си рамноправен со останатите,никогаш никој те нема навредено по верска основа,иако со твоите провокаторски спинувања и релативизирања и те како заслужуваш
Проблемот е што со твојот мајндсет пробуваш да размислуваш како мене.

Не оди бе тоа така Наќо, затоа не можиш да разбериш дека не сум муслиман иако ти имам кажано што сум :)

Впрочем твојот обид за булинг е само доказ за тоа што го зборувам.

Член од
1 март 2021
Мислења
338
Поени од реакции
758
Ејј, колку духовито! Профаундли има јаки хехенца, ама ти го јадеш! Двајца педери, еден Србин, еден Албанец! Од хумор за душа да не ја извади заебанцијава?

А ги пипна ли? Знаеш дека педерштината е пренослива со допир? Пробај да одговориш без да го употребиш зборот „северџан", имаш уште 9 зборови што ги знаеш и ти се на располагање.

Глупсон еден прост. :)
"Глупсон еден прост" во градинка ли научи вака нежно да вреѓаш :)
Педерите се реални жива вистина муабетот не се измислени.
А северџан ти е титула и ќе си ја носиш сега секогаш и во вечни векови.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.436
Поени од реакции
17.802
Јас имам впечаток дека ги отфрламе. Не е ретка појава некој да ги нарече siрtari поради нивната религија, или пак Турци. Да, ги има и такви што се декларираат како такви, ради разно разни причини, нам добро познати, но има корпус од нив кои се декларираат како Македонци, и баш поради нив, не треба да ги отфрламе и да ги сецкаме од националното ткиво.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Ја ќе улетам ничим изаван, ме гаље. Прво се избацуеш со анегдотални 'докази' на кои го шлепаш Попер со солуцијата за инкременталност (која е откривање вруќа вода) за да дадеш 'научна тежина' на муабетот. Параметрите за компарација ти се чист чери пикинг. Одма да се разбереме: сите балкански народи, до еден, страдаат од контрапродуктивни митови на кои билдаат нови митови за автохтоност, прав оригинал, ние сме бољи, шогиебам, итн. А сите на Балканот сме греови у суштина (сосе мене, тебе, нив, и останати слепци).

Али има неколку карактеристики кои заслужаваат пажња:

1. Долга и континуирана традиција на резистентност кон интеграција (не саде во МК, него и во Швицарска, Швецка, Исланд, Ѓерманија, Марс, Андромеда, итн.) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите, не само за нив.

2. Долг и континуиран трибалистички и насилен отпор кон правна држава дома и у странство (ова не е ексклузивно албански белег, али статистиките за магнитудата на криминал и лежење по свецки затвори ги избацуваат у самиот врв, споредбено со нивната демографската застапеност у свецки рамки) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите, не само за нив.

3. Некритички однос кон сопствениот простотилак и заостанатост. (ова исто не е ексклузивно албански белег, али е евидентен) Оти е тоа така сигурно има причини. Иљачот за тоа би бил ќар за сите нас, не само за нив.

Анегдотални докази за све ова пун курац. А статистики и фото материјали имаш исто пун курац за кец, двојка и четворка. Инкременталниот развој звучи цивилизирано и одмерено, али го попречујат гореспоменатите екскрементални тенденции. Иначе, за другото се слагам.

Он топик: чарето само госпот го знае.
1. Ова што го наведуеш важи и за црнци, арапски емигранти у Европа, Роми, Ирци и Италијанци у Америка за време на прохибицијата, црни претприемачки Руси у Америка итн. Можда овие се меѓу појаките на тој план. И за тоа има објаснувања, сигурно, има многу социолошки и психолошки маабети. Ја нишо од ова што го зборуеш не негирам - само глеам да образложам на што се должи. Ради тоа сакам да знам дали ако ти си се родел ко Алкаеда и васпитан у вахабистички дух, сеа ќе си силуел жени у Германија или не.

2. Ако инкременталните промени од Бедата на Попер не ги бива, наглите промени уште помалце. И ја не глеам некакво чаре у тој случај.

Ја, ко што напоменав, живеам у насеље што е предоминантно албанско. И сум поминал сито и решето со секакви профили на луѓе, нешо шо не е битно, ама можеме да речеме дека улицата е јака у мене! Само пробуем да задржам пристоен тон на дискусија, декшаај. Не глеам поента у набојни емоции и крици за слобода, така ќе ја отидеме у курац и ништо нема да научиме освен шо ќе се испукаме (некад и тоа е здраво, ама тие у мантили велат оти е мит. Шо поише гнев пукаш, погневен стануеш, си повлаквит).
Се слагам со тебе за другово.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.874
Поени од реакции
23.273
Јас имам впечаток дека ги отфрламе. Не е ретка појава некој да ги нарече siрtari поради нивната религија, или пак Турци. Да, ги има и такви што се декларираат како такви, ради разно разни причини, нам добро познати, но има корпус од нив кои се декларираат како Македонци, и баш поради нив, не треба да ги отфрламе и да ги сецкаме од националното ткиво.
Abe ajde, pola drzava se pisaja bugari za pasos, za Makedoncite muslimani najdoja pufki da prodavat.
Generalno ako zapeimetis toa najcesto idi od zatucani hristijani. Spored niv da se pisis bugar i ne e nekoj grev, ama da smenis vera, e to e vekje drugo. Tuka nema labavo. Da bidi tragedijata pogolema i ednite i drugite go napravile toa navodno od egzistencijalni pricini, ama odi razberise so pravednite.
P. S tuku drugo me interesira. Vo Albanija pokraj muslimani ima i kattolici i pravoslavni Albanci. I niv im gi skvernavat grobistata, im gi rusat hramovite ili toa samo tuka i vo Srbija e slucaj?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
1. Ова што го наведуеш важи и за црнци, арапски емигранти у Европа, Роми, Ирци и Италијанци у Америка за време на прохибицијата, црни претприемачки Руси у Америка итн. Можда овие се меѓу појаките на тој план. И за тоа има објаснувања, сигурно, има многу социолошки и психолошки маабети. Ја нишо од ова што го зборуеш не негирам - само глеам да образложам на што се должи. Ради тоа сакам да знам дали ако ти си се родел ко Алкаеда и васпитан у вахабистички дух, сеа ќе си силуел жени у Германија или не.
Po, sigurisht! Ќе сум силуел сфе по Немачка. И шо ти е поентата? Дека така се родени и васпитани вахабиите у Саудија? Океј. Али национализмусот у балканот не е екслузивен производ нит на ислам нити пак на религија. Ако беше така ние и Грците и Бугарите ќе бефме у јака љубаф. А посебно не држи вода дека албанскиот национализмус е верски, пошто се они микс од религии. Покомплексно ќе да е, синко. А ти шо мислиш, дали сите наци-шови типчиња се родени и васпитани со нацизмус шовинизмус? Едукацијата е до сега најбоље чаре за простотилук, ама понекад ни таа пуста едукација не е доволна. Глеј све се маѓистри и доктори на науки у влада. А кој од кој понеписмен.
2. Ако инкременталните промени од Бедата на Попер не ги бива, наглите промени уште помалце. И ја не глеам некакво чаре у тој случај.
Кои инкрементални промени синко? Камо план и програма за имплементација? Камо физибилити студии и емириска поткрепа? Има ли успешен инкрементален модел на интеграција и спитомуење? Кажуј одма да го примениме. Не се заебаам.
Ја, ко што напоменав, живеам у насеље што е предоминантно албанско. И сум поминал сито и решето со секакви профили на луѓе, нешо шо не е битно, ама можеме да речеме дека улицата е јака у мене! Само пробуем да задржам пристоен тон на дискусија, декшаај. Не глеам поента у набојни емоции и крици за слобода, така ќе ја отидеме у курац и ништо нема да научиме освен шо ќе се испукаме (некад и тоа е здраво, ама тие у мантили велат оти е мит. Шо поише гнев пукаш, погневен стануеш, си повлаквит).
Се слагам со тебе за другово.
Ја па сум израснат у доминантно аристократска монокултурна средина кајшто не си смеел да ждригнеш ни после ѕидарско на екс. За мултикултура, интеграции и малцински права сум читал некад по новини и сум глеал чат-пат по филмови, али све тоа било далеку од нашиот дворец. Налет, сељаштвото и простотилукот сеуште чучат у мене!

Иначе, сум начул дека за интеграција изгледа е пожелна правна држава, независно судство, а вероватно и јака полиција што пружа ќутек на лопови и кримоси, а ги штити оние кои се фини, поштени и васпитани. Ќутекот никако не се дели по национално-етничка основа, него као блага воспитна мерка за криминал и насилство. Е сеа, ќутекот веројатно може и градијално да се испорачува, во регуларни инкременти. Така градијално се заштитуеле питомите од дивите порано у Америка, овија шо ги спомна на почетак. Викаат дека горе-доле така било и денес у Америка.

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.431
Впрочем твојот обид за булинг е само доказ за тоа што го зборувам.
Тоа е обид за булиинг?
Тоа тебе ти заличи на булиинг?

Не знаеш ти што е булиинг очигледно.

Последно уредено:
Член од
15 февруари 2019
Мислења
999
Поени од реакции
3.989
Македонците муслимани се неизоставен дел од Македонија. Тоа што ние континуирано ги отфрламе, тоа е наша грешка.
Толку се неизоставени да сите дркаат на ердоган и веат турски знамиња ко недораснати, секако секоја чест на исклучоци но тие се навистина премалку.

Нивните предци веќе еднаш не издржале и се испичиле па дури си ја продале верата така што сѐ после тоа е слаба и расипана генетика.
Ако тоа го направиле веќе еднаш биди сигурен да имаат можност ќе го направат пак. За потсетување Нола Исмајлоска од дпмне беше една од 8те што гласаа за промена на името, очекувано нели? Не за џабе ги викаат торбеши - си ја продале верата за торба урда, дали такви луѓе заслужуваат почит кажи ми ти.

Да имаат малку чест и да си ја вратат религијата ќе биде супер, но сѐ додека незнаат на што се подобро да бидат турци и шиптаpи за да знаеме на што сме, него да ни забијат нож во грб кога ќе згустне или стане тешко.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Како заклучи дека ги отфрламе? Што им е ускратено нив, а имама право другите?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Толку се неизоставени да сите дркаат на ердоган и веат турски знамиња ко недораснати, секако секоја чест на исклучоци но тие се навистина премалку.

Нивните предци веќе еднаш не издржале и се испичиле па дури си ја продале верата така што сѐ после тоа е слаба и расипана генетика.
Ако тоа го направиле веќе еднаш биди сигурен да имаат можност ќе го направат пак. За потсетување Нола Исмајлоска од дпмне беше една од 8те што гласаа за промена на името, очекувано нели? Не за џабе ги викаат торбеши - си ја продале верата за торба урда, дали такви луѓе заслужуваат почит кажи ми ти.

Да имаат малку чест и да си ја вратат религијата ќе биде супер, но сѐ додека незнаат на што се подобро да бидат турци и шиптаpи за да знаеме на што сме, него да ни забијат нож во грб кога ќе згустне или стане тешко.
И на што ја сведе темава!

Моите се атеисти од 1910 (или нешто така) односно многу пред комунизмот. Зеле учество во секоја војна на Балканот, со исклучок на втората балканска. Дедо ми (атеист) беше бранител 2001!

Дел си ја "продале" верата во комунизмот/социјализмот за економски или политички бенефит. Точно дека немало правило дека комунистот морал да биде и атеист, а тоа е наведено и во Уставот од 1974, а можеби и со Уставите 63та, па и другите пред него! Слободата на вероисповед била загарантирана.

Зошто некој мора да биде рисјанин? Зошто го делите етникумот? Или дали оние кои се протестанти (како Трајковски) или католици заслужуваат почит? Сѐ сведуваш на религија. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom