- Член од
- 30 април 2018
- Мислења
- 258
- Поени од реакции
- 510
Ajde @Prof. Josef neka dade mislenje. Ova e negova oblast.
Тоа е прашањето што го поставувам веќе подолго време, на што се должи ова пробивање на сите максимални цени на акциите, последен пат ова се случи во 2006 кога слична гарнитура на луѓе што ја водеа државата не успеа тогаш да испорача влез во Нато и ЕУ и тогаш беше заменета со друга гарнитура на луѓе и тогаш исто така се бараше акција повеќе за цената не се прашуваше и гласините тогаш исто беа по влез во НАТО и ЕУ ќе тече мед и млеко, ама потоа беше потоп и берзата не дигна глава до некаде 2017-2018, некои од тогашните цени никогаш не стигнаа до тогашните цени. Ова ми личи на тоа време и дај боже да не сум во право.Вака така индексот го помина нивото од пред корона кризата![]()
Generalno gore dolu site kompanii imaat podobri godisni izvestai sporedbeno so periodot koj go zemas za primer, i zatoa mora/treba da im odi cenata nagore, iako daleku od taa cena koja ja imale togas. Vo toa vreme postoese psihologija na tolpata deka kaj i da vlezes ke specalis, a sega ili nemaat pari lugeto, ili nemaat hrabrost bidejki se izgorele od togas, ili se malce poeducirani finansiski.Тоа е прашањето што го поставувам веќе подолго време, на што се должи ова пробивање на сите максимални цени на акциите, последен пат ова се случи во 2006 кога слична гарнитура на луѓе што ја водеа државата не успеа тогаш да испорача влез во Нато и ЕУ и тогаш беше заменета со друга гарнитура на луѓе и тогаш исто така се бараше акција повеќе за цената не се прашуваше и гласините тогаш исто беа по влез во НАТО и ЕУ ќе тече мед и млеко, ама потоа беше потоп и берзата не дигна глава до некаде 2017-2018, некои од тогашните цени никогаш не стигнаа до тогашните цени. Ова ми личи на тоа време и дај боже да не сум во право.
САД ил НИКАДАлкалоид отиде на 3 проценти добивка во однос на цена. Компаниите во Македонија добиваат вредности како да сме САД
Боље САД,него никад.САД ил НИКАД![]()
Ако се водат според P/E на пример на Амазон, кој е 70, а АЛК има едвај 16, значи има уште многу простор за раст на ценатаАлкалоид отиде на 3 проценти добивка во однос на цена. Компаниите во Македонија добиваат вредности како да сме САД
Da,ama ako gi poglednes P/E na Sanofi,Roche,Novartis ke vidis deka ALK e izgor skap.Ако се водат според P/E на пример на Амазон, кој е 70, а АЛК има едвај 16, значи има уште многу простор за раст на цената![]()