Darling
High Value
Zamisli diktat naskolo so glagolicaИзгледа доста непрактично. Додека да напишам 5 букви од хиероглифиве, со кирилица ќе напишам цела реченица.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Zamisli diktat naskolo so glagolicaИзгледа доста непрактично. Додека да напишам 5 букви од хиероглифиве, со кирилица ќе напишам цела реченица.
Jas mislam deka trebal latinica da ja koristi kako osnova na Makedonskata azbuka. Denes ke ni bese polesno.
Stvarno sme za nikade.Ја мислам дека требало во отоманско царство да се исламизираме за да ни биде полесно. Oh wait...
кој вели? ова ⰽⱛⱃⰻⰾⰾⱁⰲⰻⱌⰰ изгледа тешко?Изгледа доста непрактично. Додека да напишам 5 букви од хиероглифиве, со кирилица ќе напишам цела реченица.
Како не изгледа кога се покомплицирани се на изглед. Не го зборувам од аспект дека нема да научиш да пишуваш, туку времетраење да ја испишеш дадена буква: пример М, И, Ѓ....кој вели? ова ⰽⱛⱃⰻⰾⰾⱁⰲⰻⱌⰰ изгледа тешко?
Глаголицата ни изгледа тешко и непрактично затоа што не ја употребуваме. Да видиш како изгледаат Хрватски ракописи на глаголица од 19ти век ќе видиш дека воопшто не изгледа како нешто тешко.
Кириличните букви ги учиме од мали и затоа ни се блиски, кога би користеле Глаголица воопшто не би гледале на неа како на нешто тешко.
Инаку на оваа тема, Монголија го враќа своето оригинално писмо (се пишува и чита од горе кон долу како во колони) - крај на Кирилицата и крај на Руското влијание.
Јас сум океј со тоа ние да продолжиме да пишуваме на Кирилица, ако Русија ја укини нејзината употреба, доволно се паметни да смислат свое писмо така?
Русија никогаш не била никаков фактор ни во Византија, ни во Југославија, ни во Моравија, ни во Чешка ни во Словачка. Не гледам зошто ние би дозволиле светот да не гледа и идентификува со неа преку еден од најважните аспекти на еден народ - неговото писмо.
e da be so tastatura i baba taka znaeкој вели? ова ⰽⱛⱃⰻⰾⰾⱁⰲⰻⱌⰰ изгледа тешко?
Огромна мана на англискот е дека има позајмено куп глупости од францускиот....и дека досега ги нема исчистено.Најдобро би било сите други јазици освен англискиот да исчезнат и повеќе човештвото да не се занимава со глупости. Цеколокупната светска литература е преведна на англиски, убедливо е најбогат со зборови, граматиката му е прелесна.
Македонскиот јазик е многи сиромашен, и вистинска уметност е да звучиш писмено кога зборуваш и пишуваш на македонски јазик.
Ваше мислење за Блаже Конески?