Никола
Државник
- Член од
- 18 април 2005
- Мислења
- 5.074
- Поени од реакции
- 333
Зошто мислиш така? Зарем на хрватите не им е подобро со чиста краина и плус пострана пристап до далмација?Секогаш постојат ситуации каде под одредени околности секој офицер може да одбие наредба.Во случајов да затоа што наредба во духот на она што ти го спомна т.е чистење на Газа е крајно контрапродуктивна дури би рекол и животно загрозувачка за постоењето на Израел.
Зарем одлуката на Туѓман не беше позитивна, во смисол да ја направи Хрватска саглам држава?
Израел не употреби се кое го има на располагање. Водеше најконвенционална можна војна. Дури и не ракетираше.Токму така.Израелците се крајно адаптибилни и тактички спремни меѓутоа паралелно на тоа Арапите а пред се Палестинците се најдобриот одговор на Израелските тактики.Со соодветна техника јас мислам дека многу успешно можат да се справат со нив.Веќе неколку пати ја спомнав 2006.Таму можевте да видите одприлика како би се снашол Израел вон својата територија против модерно вооружување.
Навистина не знам. Но не ми се верува дека САД туку така и на СА и а Пакистан ќе им дадат таква технологија. Или имаат нешто драстично подобро или како велиш, се за пари.Каква на пример?Вирус во софтверот на електрониката во авионите?Евреј или Американец прави се за пари.За пример добар дел од модерното во Иранската ПВО е снабдено токму од Израел.Дури и Ф-14 Томкет кој единствено освен САД го поседуваше само Иран ден денес лета благодарение на Израелски тајни канали.Не сето оружје кое го добиваат Арапите си е на место,затоа што верувај никому не одговара и Израел да премине во нешто повеќе од што треба да биде.
Како и да е, ти стигнува наредба, имаш 2 недели фора се офд таму да истераш. 2-3 милиони луѓе.Па токму тоа ми е поентата.ДА е таа територија потполно опколена и темелно разгледана и проучена тогаш нема ни да има потреба да се срамнува со земја или чисти.Напротив колку и да е опколена оружје секогаш стигнува.Колку и да е проучена никогаш не знаат каде се наоѓа јадрото на непријателот и да го уништат,колку и да е стратешки проучена никогаш ниту една операција не завршила со 100 % успех.Народ не можеш да победиш.
Што би направил? Кој би направил?
Нормално дека не може. Популационо има диспаритет како прво. За друго да не правиме муабет.Муабетот ми беше за пробојот на Шарон кој многумина го гледаат како да израел можел да го заземе Египет што е апсолутно не точно.Тој пробој само го спаси Израел во таа војна но ништо повеќе од тоа.Муабетот заслужува цела една тема.
Јас го предложив потфорумот и те предложив и тебе за модератор едно 3 пати. Исто и Мисирков и Апокалипто беа за такво нешто.И јас сум за,но само ако се обезбеди модератор кој ке внимава и делумно ке биде заппознаен со таа проблематика оти овакви теми често завршуваат во неповрат.На пример може ете форумот авијација да се пренамени во воен форум но пак ке речам никако како сега без модератор.Радо би помогнал околу содржините.Слободно почни иницијатива јас ќе поддржам.
Ама нема одговор.